Combine ve Pro Day günleri sonrası 2023 NFL Draftı’na girecek oyuncuları değerlendirmenin vakti geldi. Bazı oyuncuların Combine’da parladığını ve kendilerini beklenenden çok daha üste taşıdığını başlarken belirtmek gerek. Oyuncuların geçtiğimiz sezon, Combine ve Pro Day performansları göz önüne alındığında draft’ın ilk 10 sırasının nasıl şekillenebileceğini birlikte inceleyelim…

1- Carolina Panthers – C.J. Stroud, QB, Ohio State

Öncelikle burada bir kumar oynadığımı belirtmem gerekli. C.J. Stroud, her ne kadar Combine performansıyla göz doldurmuş olsa da çoğunluk hala Bryce Young’ın ilk sıradan seçileceğini düşünüyor. Geçtiğimiz sezonu 3,688 yard, 41 TD, altı interception, yüzde 66.3 ile tamamlayan ve 177.7 ratinge sahip olan Stroud, iki kez Michigan’a kaybetmesiyle de birlikte iki sezonda elle tutulabilir bir başarı elde edemedi. Kendisi de kısa bir süre önce, fazla iddialı olsa da Michigan’a iki kez kaybetmese üst üste iki sezonunda da Heisman’ı kazanan oyuncu olacağını düşündüğü bir açıklama yaptı. Özellikle derin paslarıyla ön plana çıkan oyuncunun, takas ile birinci sıraya çıkmak için yüklü bir ödeme yapan Panthers’ın seçimi olarak Heisman kazananı ve son sezonunu Sugar Bowl’da şov yaparak bitiren Bryce Young’ın önünde yer alacağı fikrindeyim.

2- Houston Texans – Bryce Young, QB, Alabama

Birçok listenin birinci sırasında yer alan Bryce Young, benim listemde C.J. Stroud’ın arkasından Texans’a gidecek isim oldu. Bunda her ne kadar yetenek seti olarak en öne çıkan QB olsa da fizik faktörü etkili oldu. 5’10” (178cm) ve 204 lbs olarak ölçülen Young, kolejde fizik konusunda sıkıntı yaşamadı. NFL’de son yıllarda draft’a giren kısa boylu oyuncular için Russell Wilson örneği verilmesine rağmen Panthers’ın Young’ın boy dezavantajını göz önünde bulunduracağını ve C.J. Stroud ile fizik olarak NFL’e uyum sağlaması görece daha rahat olan kişiye yöneleceğini düşünüyorum. Geçtiğimiz iki sezonda Heisman, SEC Şampiyonluğu, Sugar Bowl  kazanan ve CFP Finali oynayan Young, geçtiğimiz sezonu 3,328 yard, 32 TD, beş INT, yüzde 64.5 ve 163.2 reyting ile tamamlamıştı.

3- Arizona Cardinals – Will Anderson, EDGE, Alabama

Sezonu büyük hayal kırıklığı ile bitiren Cardinals, head koç Kliff Kingsbury’i kontrat uzatmasının üzerinden henüz 12 ay geçmeden kovmuştu. Takımı, sözleşme uzatarak Kyler Murray’nin etrafında şekillendirmeye karar veren Cardinals’ın J.J. Watt’ın da emekli olmasının ardından bu draft’ta seçimini sezon başı mock’larda birinci sıralara yazılan ve son yılların en iyi EDGE prospect’lerinden biri olarak gösterilen Will Anderson’dan yana kullanacağını düşünüyorum. Anderson, Alabama’da geçtiğimiz sezonu 13 maçta 51 tackle, 10 sack ve bir INT istatistikleriyle tamamlamıştı.

4- Indianapolis Colts – Anthony Richardson, QB, Florida

Matt Ryan kumarı tutmayan Colts, yegâne hedefi olan QB pozisyonunda sırasında kalan en iyi oyuncuya yönelmek mecburiyetinde. Anthony Richardson’ı bazı listeler ilk üç sırada gösteriyor. Tartışmalı olarak tavanı sınıftaki en yüksek QB olan Richardson’ın gerek Lamar Jackson tarzı sakatlığa yatkın oyun stili, gerekse gelişimi ve zirvesine ulaşabilmesi için uzun yıllar sabredilmesi gerekebilecek bir QB olması nedeniyle ilk üç dışına düşeceğini düşünüyorum. Bir ay önceye kadar Will Levis ismi Colts için öne çıksa da hem Combine hem de Pro Day performansı sonrası Anthony Richardson’ın bu sıraya düşmesi ihtimalinde Colts’un kararını Florida çıkışlı isimden yana kullanacağı kanaatindeyim. Hem dikey hem de yatay sıçramada QB Combine rekorlarını kıran Richardson, Florida Gators’ın hızlı başladığı fakat yavaş tamamladığı sezonu 2,549 yard, 17 TD pası, dokuz INT, yüzde 53.8 pas isabeti ile 131.0 reytinge sahip olarak tamamlamıştı. Richardson bu performansını dokuz TD koşu ile de süslemişti.

5- Seattle Seahawks – Jalen Carter, DT, Georgia

Çifte şampiyon Georgia’nın güçlü savunmasının temel taşlarından biri olan Carter, son yıllarda gelen iyi DT prospect’lerinden. Son zamanlarda özel yaşantısında yaşadıklarıyla tartışma konusu olsa da Seahawks’ın savunmasının geçilemez olduğu döneme özlem duyduğunu ve savunmasına mutlaka takviye yapmak isteyeceğini düşünüyorum. Carter, geçtiğimiz sezonu 32 tackles, 3.0 sack ve üç pas savunma istatistikleriyle bitirmişti.

6- Detroit Lions – Tyree Wilson, EDGE, Texas Tech

Combine sonrası konuşulan ve üstlere çıkması beklenen bir diğer oyuncu da Tyree Wilson. Birçok listede beşinci sıradan Seahawks’ın draft edeceği düşünülen Wilson, benim listemde altıncı sıradan kendisine yer buldu. Geçtiğimiz sezon Aidan Hutchinson ile büyük bir cevher bulan Detroit Lions, savunmanın diğer ucuna da bu denli potansiyelli bir diğer oyuncuyu eklemekte tereddüt etmeyecektir. Texas Tech çıkışlı olan Wilson, 61 tackles ve 7.0 sack istatistikleriyle geçtiğimiz sezonu tamamlamıştı.

7- Las Vegas Raiders – Will Levis, QB, Kentucky

Geçtiğimiz sezon Davante Adams hamlesi sonrası hücumda büyük beklentilere sahip olan Raiders, Carr önderliğinde bu beklentileri karşılayamamış ve Carr takımdan kesilmişti. Garoppolo ile anlaşan Raiders, Jimmy G’nin devamlılık sorunu ve tavanı düşünüldüğünde bir süre öncesine kadar “Top 3” QB arasında gösterilen ve kol gücüyle ön plana çıkan Levis, bu sıraya kalması durumunda Raiders’ın tercihi olacaktır. Geçtiğimiz sezonu bir basketbol okulu olan Kentucky’de tamamlayan Levis, 2,406 yard, 19 TD pası, 10 INT, yüzde 65.4 pas isabeti ile 151.9 reytinge sahipti.

8- Atlanta Falcons – Christian Gonzalez, CB, Oregon

Geçtiğimiz sezonun kötü savunmalarından biri olan Atlanta Falcons’ın safety Jessie Bates ve DT David Onyemata hamleleri sonrası draft’ta da savunmasını güçlendirme isteğinde olacağı fikrindeyim. Gonzalez gibi oyunu okuyabilen ve adam adama savunmada bu denli etkili bir CB bu sıraya kalırsa Falcons kaçırmak istemeyecektir. 6’1.5” ve 197 lbs olarak ölçülen Gonzalez, bu cüsse ve fiziğine rağmen hızı ve çevikliğiyle ön plana çıkıyor. Combine’da da en çok parlayan birkaç isimden biri olan Gonzalez, 40-yard dash’te 4.38 saniye, 41.5” dikey sıçrama ve 11’1” yatay sıçrama sonuçları ile Combine’ı tamamladı.

9- Chicago Bears – Paris Johnson Jr., OT, Ohio State

Panthers takasıyla birlikte Receiver ekibine D.J. Moore’u ekleyen Bears’ın, hücumu Fields etrafında şekillendirmeye devam edeceğini ve Fields’ın cepte daha rahat olması için ellerinden geleni yapacaklarını düşünüyorum. Özellikle geçtiğimiz sezon en kötü Offensive-Line’lardan birine sahip olan Bears’ın kolej O-Line oyuncuları arasında en ön plana çıkan isimlerden biri olan Paris Johnson Jr.’ı dikkatleri üstünde toplayan bir başka isim Peter Skoronski’nin önünden draft edeceği fikrindeyim. Paris, cüssesine göre çeviklik ve hareket kabiliyeti çok yüksek bir oyuncu olarak ön plana çıkıyor.

10- Philadelphia Eagles – Bijan Robinson, RB, Texas

Halen birçok listede Eagles’ın güçlü CB sınıfı arasından seçim yapacağı fikri hakim olsa da free agency’de RB Miles Sanders’ın Carolina Panthers’a gitmesi ve CB ikilisi Darius Slay ve James Bradberry ile yeniden sözleşme imzalanmasının ardından Eagles’ın son yıllarda gelen en iyi RB prospect’lerinden biri olan Bijan Robinson’a yöneleceğini düşünüyorum. Bijan Robinson’ın tesis ziyaretlerinin de gayet iyi geçtiğini New Heights podcast’inde Jason Kelce’den öğrenmiştik. Birçoğuna Bijan için 10. sıra erken bir seçim olarak gözükebilecek olsa da Eagles’ın Texas çıkışlı ismi kaçırmayacağını düşünüyorum. Bijan, geçtiğimiz sezonu Longhorns’ta 1,580 yard ve 18 TD ile tamamlamıştı. Geçen sezon Super Bowl’da boy gösteren Philadelphia Eagles’a doğrudan katkı verebilecek bir isim olarak öne çıkıyor…