Quarterback ve wide receiver sınıflarımızı inceledikten sonra sıra bir diğer skill position olan running backlerimizde. Starter olabilme potansiyeline sahip ve ilk iki günde draft edilmesi beklenen oyuncularımızı gelin birlikte inceleyelim.

1- Bijan Robinson, Texas, 5’11, 215

Bu sınıfta tüm skill positionlar arasında beklentilerin en fazla olduğu isimlerden biri Bijan Robinson. Liseden mezun olurken o seneki mezunlar arasında 21. sırada gösterilen Robinson, Texas’a gitmeye karar vermişti. Çok iyi geçmeyen 2020 sezonu ardından 2021’de vites yükselterek top taşıma başına 5.8 yard, toplam 1,127 yard ve 11 TD ile oynamış, 2022’de de bunun üstüne koyarak top taşıma başına 6.1 yard, toplam 1,580 yard ve 18 TD’a çıkarmıştı. Bunlara ek olarak birçok ödülü de kazanan isim oldu. İlk 20 sıradan seçilmesi beklenen ismi ben mock draft’ımda 10. sıradan Eagles’a göndermiştim.

Artıları: Fiziği güçlü, çok iyi bir oyun vizyonu var, hızlı ayaklara ve düzlük hızına sahip, küçük yardlar için mücadeleden kaçınmıyor ve kısa mesafe oyunlarında kullanışlı, stiff arm’ı ve spin hareketi çok başarılı, koşu oyunları dışında pas tutmak için iyi ellere sahip ve son olarak devamlılığa sahip bir pas blokçusu.

Eksileri: Temas sonrası dengesini koruma konusunda daha elit düzeyde değil, bazen kararsız kalabiliyor, bazı pozisyonlarda sabrını koruyamayıp bloklarının koyulmasını bekleyemeyebiliyor ve yeterli süre blok yapmadığı durumlar olabiliyor.

2- Jahmyr Gibbs, Alabama, 5’9, 199

2020 ve 2021 senelerinde Georgia Tech forması giydikten sonra son sezonu için Alabama’ya transfer olan Gibbs, bu hamlesinin karşılığını aldı. Georgia Tech’teki iki sezonunda da top taşıma başına 5.2 yard alan isim, bu senelerde sırasıyla toplam 460 ve 746 yard ile oynamıştı. Alabama ile geçirdiği 2022 sezonunda toplam yardı 926 olsa da top taşıma başına aldığı yard Bijan Robinson ile birebir aynı oldu (6.1). Gibbs’in ilk 2 turdan draft edilmesi beklenmekte.

Artıları: Sadece skill set’i düşünüldüğünde tüm sınıftaki en iyi RB, bir running back’ten beklenmeyecek seviyede ve gelişmişlikte rota koşuları var, iyi bir pas tutucu, iyi bir saha görüşü var ve alan bulduğu zaman çok hızlı (geçtiğimiz sezon yaptığı 70+ yard TD’ında hızı saatte 36 km olarak ölçülmüştü).

Eksileri: İyi bir blokçu olmamakla birlikte fizik olarak üst düzey running back’lere kıyasla zayıf.

3- Zach Charbonnet, UCLA, 6’0, 214

İlk iki sıradan sonrası için analist ve yazarlar çok farklı görüşlere sahip. Kimisi Devon Achane’i, kimisi de Kendre Miller’ı üçüncü sıraya koyarken ben tercihimi UCLA Running Back’i Zach Charbonnet’den yana kullanacağım. Düşüş yaşadığı 2020 yılından sonra Michigan’dan UCLA’e transferiyle birlikte tam anlamıyla patlayan isim, 2021’de top taşıma başına 5.6 yard, toplam 1,137 yard ve 14 TD, 2022’de ise üstteki iki ismi de geçerek top taşıma başına yedi yard, toplam 1,359 yard ve 14 TD’lık bir performans göstermişti. Kendini geliştirmeye devam ederse starter olabilecek potansiyele sahip olduğunu düşündüğüm oyuncunun iki ya da üçüncü turdan draft edilmesi bekleniyor.

Artıları: Kuvvetli bir fiziğe sahip, Bijan Robinson gibi az da olsa birkaç yard için mücadele ediyor ve kısa oyunlarda güvenilir, koşu sırasında fiziğini kullanmayı seviyor, ilk darbeyi aldıktan sonra yere çok ama çok nadir düşüyor, iyi bir oyun görüşüne sahip, bazı oyunlarda receiver olarak kullanılabilme potansiyeli var, receiver oynadığı zaman topu iyi takip etme becerisine sahip, tüm bunların yanı sıra akademik olarak başarılı bir isim ve soyunma odası içi ve dışında örnek olabilecek bir karakteri var.

Eksileri: Yön değiştirmeleri sırasında bazen momentum kaybedebiliyor, hızlı olduğu kadar çevik değil, tacklelardan rahatlıkla kaçabildiği söylenemez, pas koruması ve blok konusunda fiziğine rağmen şu anda çok az şey vaat ediyor.

4- Devon Achane, Texas A&M, 5’8, 188

Geçtiğimiz sezon 1,000 yard barajını geçen bir diğer isim de Texas A&M running back’i Devon Achane. Top taşıma başına 5.6 yard, toplam 1,102 yard ile oynayan Achane sekiz de TD yapmıştı. Tüm bunlara ek olarak son 2 sene içerisinde 20 kick return’de 31.1 yard averaj ve 2 td’lık istatistiklere sahip ve All-SEC First-Team Running Back seçildi. İkinci ya da üçüncü turdan draft edilmesi beklenmekte olsa da daha gerilere düşme ihtimali mevcut.

Artıları: İyi bir patlayıcılığa sahip, rekabetçi bir mentalitesi var, tacklelardan kaçmak ve sıyrılma konusunda beklenenenden daha iyi performansı var, kick returner olarak çok şey vaat ediyor, receiver olarak kullanılabilir ve bazı analistler tüm kolej atletleri arasındaki görece en hızlı oyuncu olduğunu iddia ediyor.

Eksileri: Fizik olarak çok küçük, bazı oyunlarda küçük yard kazançlarından ziyade ya hepsi ya hiç mentalitesiyle oynayabiliyor, tackleları kırabilecek güce sahip değil, pas koruması ve blokta çok az şey vaat ediyor.

5- Zach Evans, Ole Miss, 5’11, 202 

Lise mezuniyeti sonrası 2020 sınıfında pozisyonundaki en iyi, tüm pozisyonlardaki en iyi 16. oyuncu olarak listelendikten sonra kolej kariyeri beklendiği gibi geçmeyen Evans, üç sezon içerisinde 1,000 yardı geçtiği bir sezona sahip değil. Buna rağmen top taşıma başına sırasıyla 7.7, 7.0 ve 6.5 yard alan isim, “form geçici klas kalıcıdır” mentalitesiyle birlikte lisedeki formuna dönerse starter olabilecek potansiyele sahip. Evans’ın ikinci ya da üçüncü turdan draft edileceği düşünülüyor.

Artıları: Özellikle fly sweep’te etkili, yaratıcı bir oyuncu, anlık patlayıcılığı yüksek seviyede, kalabalık içerisinde dur-kalk yapma becerisi üst düzey, elit bir dengeye ve lateral çevikliğe sahip, vücudunu iyi kontrol ediyor ve iç koşuları güçlü.

Eksileri: Hızı ve çevikliğine rağmen receiver olarak kendini savunmadan çok iyi kurtaramıyor, bazen sabırsız davranabiliyor, kalabalıktan kaçmak yerine bazen içerisine girmeyi tercih edebiliyor ve oyun görüşünü ilerletmeli.

6- Tyjae Spears, Tulane, 5’10, 201

Geçtiğimiz sezon, dördüncü senesinde çok büyük bir çıkış yaparak kolejdeki en iyi Running Backlerden biri olan Spears, top taşıma başına 6.9 yard, toplam 1,581 yard ve 19 TD ile zirvesini yakaladı. Starter olma potansiyeline sahip olan ismin üçüncü, dördüncü tur bandından draft edilmesi beklenmekte.

Artıları: Sınıftaki en iyi receiver. Koştuğu rotalar ve tuttuğu toplar bir WR kadar doğal gözüküyor, doğru oyunları yapmak için gereken sabır ve saha görüşüne sahip, fiziği düşünüldüğünde temas sonrası dengesini korumakta başarılı, koşusu sırasında iyi vites artırıp azaltıyor ve gördüğü boşlukları iyi kullanıyor.

Eksileri: Fiziği küçük, pas koruması ve blokta kısıtlı, tacklelardan kaba kuvvet ile sıyrılarak yard kazanamıyor.

7- DeWayne McBride, UAB, 5’10, 209

Vasat geçen 2020 sezonu sonrası 2021’de çıkış yapan ve 2022’de zirve sezonunu geçirerek top taşıma başına 7.4 yard, toplam 1,713 yard ve 19 TD ile oynayan McBride, kendini geliştirmeye devam ederse bu sınıftaki starter olabilme potansiyeline sahip bir diğer oyuncu. Listedeki diğer çoğu RB gibi ikinci ya da üçüncü turdan draft edilmesi beklenmekte.

Artıları: Tacklelar ve kontakt sonrası iyi bir dengeye sahip, sabırlı, blokların koyulmasını ve doğru zamanı bekliyor, fiziğini kullanmaktan hiç çekinmiyor, koşu sırasında kendisini ortaya koymaktan kaçınmıyor ve şu ana kadar düzenli olarak gelişim gösterdi.

Eksileri: Receiver olarak kullanışlı değil ve pas tutma becerilerini geliştirmesi gerekli, koşu sırasında topu koruyamadığı durumlar olabiliyor, hızlı olsa da elit bir hıza sahip değil, yön değişimleri sırasında momentum kaybedebiliyor ve bloklarda çok kullanılmadığı için bloklama becerileri şu anda düşük seviyede…