Artık draft haftasındayız sevgili NFL severler. Geçtiğimiz yıl zayıf olan quarterback sınıfı bu yıl daha güçlü bir grupla geri döndü ve doğal olarak draft merkezli tartışma konularının tekrardan merkezine oturmuş durumdalar. Peki bu sınıfın için son iyi yılın ulusak şampiyonu Stetson Bennett hangi noktada? Draft’ın en güçlü pozisyonları olarak görünen cornerback ve tight end sınıflarında sıralamalar nasıl? Green Bay Packers, Aaron Rodgers ile ayrılığın arifesinde, giderayak kendisine son şakalarını yaparlar mı? Arizona Cardinals aktif bir biçimde üçüncü sıradaki yerini pazarlıyor. Kimler alıcı olarak bu takasın bir parçası olabilir? Önceki yıllara göre zayıf görünen wide receiver sınıfında bu yıl çıkış yapan Jalin Hyatt’ın draft hissesi nerelerde? NFLTR Discord ve Twitter’dan gelen bu sorularınıza bu yazımda cevaplar aradım. Bu etkinliği kaçırdıysanız draft gününe kadar olan tüm sorularınızı sosyal medya platformları üzerinden paylaşabilirsiniz…

Stetson Bennett hakkında ne düşünüyorsun hangi turdan gider kim alır? NFL’de yapabilecekleri ve yapamayacakları nelerdir? – @RobertB11624614

İki yıl üst üste ulusal şampiyonluğu kazanan bir okulun quarterback’inin daha çok ilgi görmesi ve draft’a gireceği oyuncu sınıfının en önde gelenlerinden biri olmasını beklersiniz. Ancak burada bahsedilen okul Georgia olunca durum biraz farklı oluyor. Ohio State’te olduğu gibi NFL’de başarısız olma geleneği yakalamış bir QB lanetinden bahsetmiyorum. Ancak Georgia’nın şampiyonluklarına bakacak olursak tüm ülkenin açık ara en iyi savunmalarının (2021 grubu tarihi bir savunmaydı) sürekliği takımlar görüyorsunuz. Bu elbette Bennett’ın başarıda hiç payı yok demek değil, walk-on olarak girdiği okulda en büyük efsanelerden birine dönüşmüş durumda fakat NFL projeksiyonu çok farklı bir olgu. Ligde quarterback’lerin kendi başlarına yapabildikleri veya yapamadıkları daha öncelikli değerlendirme konuları. İlk olarak fiziksel sınırlarından bahsetmemiz gerekiyor. Bennett’ın boyu 1,80 m ve sadece 87 kilogram ağırlığında. NFL standartlarında bir quarterback için oldukça ufak. Sınıfın en önemli yeteneklerinden olan Bryce Young da benzer durumdan dolayı fazlaca eleştiri konusu olmuşken Bennett, Young’dan daha da zayıf bir oyuncu ve çok daha az mobiliteye sahip. Kol kuvveti oldukça ortalama. Baskı altında isabet oranı fazlaca düşebiliyor.

İkinci olarak yaş mevzusu var elbette. NFL’deki çaylak yılında 26 yaşında olacak bir oyuncudan bahsediyoruz. Evet, aynı sınıfı paylaştığı Hendon Hooker da 25 yaşında olacak ve 2012’de Brandon Weeden 28 yaşında draft edilmişti. Ancak bu oyuncular yaşlarını maskeleyecek ve Bennett’ın sahip olmadığı bir takım fiziksel yeteneklere sahiplerdi. Ayrıca ortalamaya vurduğunuzda NFL takımları hala yüksek oranda daha genç quarterback’leri tercih ediyorlar.

Üçüncü olarak Bennett, Georgia’da Todd Monken’in oldukça basit, tek saha okuması temelli ve play action ağırlıklı hücum sisteminde oynadı. Şema olarak kısıtlı bir yelpazeye sahip. Tüm bunları birleştirdiğimiz zaman Bennett’ın en iyi ihtimalle yedek quarterback olabileceğini düşünüyorsanız orada da bazı soru işaretleri var. Geçen Ocak ayında toplumsal alanda sarhoş olarak insanlara rahatsızlık verme suçundan tutuklanan, zaman zaman koçlarıyla iyi geçinmekte zorlanan ve gelen haberlere göre combine mülakatlarında hayal kırıklığı yaşatan birinden bahsediyoruz. Dolayısıyla ligde başarılı bir yedek olabilmek için gerekli profesyonelliğe sahip olup olmadığı konusunda da şüpheler mevcut.

Kaçıncı turdan seçileceğine gelecek olursak üçüncü günden önce seçilmesi benim için sürpriz olur. Son iki tur veya undrafted olması arasında gidip geldiğim bir oyuncu. Orta yolu bularak tahminimi yedinci tur olarak yapıyorum. Kolejdeki hücum koordinatörü Todd Monken’in aynı rolü üstlendiği Baltimore Ravens doğal bir konum olabilir onun için. Memleket kontenjanından Atlanta Falcons ile yüksek oranda play-action kullanan Miami Dolphins ve Tennessee Titans gibi takımlar diğer seçenekler olabilirler.

CB ve TE noktasında birbirine çok yakın oyuncular var. Nitelik olarak benzer tipteler ve bunları birbirinden ayırmak kolay olmayacak gibi. Siz bu sınıftaki CB ve TE’leri nasıl sıralarsınız, Top 5? – @thisisbto

Cornerback vet tight nd sınıfları bu draft sınıfının en kaliteli grupları kesinlikle. Hem kalite hem de derinlik bakımından oldukça kuvvetli gözükmeleri her turdan potansiyeli yüksek oyuncu bulma ihtimalini arttırıyor. Cornerback ile başlayacak olursak benim ilk beşim şu şekilde olur;

1- Christian Gonzalez – Oregon: Fiziksel olarak üst düzey ve muazzam bir atlet. Hem alan hem de adam savunmalarında başarılı olabilecek çok yönlü yetenek setine sahip. Elit bir cornerback potansiyeline sahip.

2- Emmanuel Forbes – Mississippi State: Elit bir top çalma makinesi. Üç yıllık MSU kariyerinde toplam 14 interception ve bunlardan 6 tanesi SEC kariyer rekoru olan pick six. Tek dezavantajı çok zayıf olması. Sadece 77 kilogram.

3- Devon Whiterspoon – Illinois: NFL’de görmek istediğiniz gerçek bir rekabetçi cornerback mentalitesine sahip. Fiziksel dezavantajına rağmen sert oynayan, ultra mücadeleci bir oyuncu. Bir cornerback’e göre çok iyi tackle kabiliyetine sahip.

4- Joey Porter – Penn State: Uzun boyu ve çok uzun kollarıyla adam adama press cover cornerback’inin kitap karşılığı. Rakibin iri receiver’larıyla baş edebilecek özelliklere sahip. Fizikselliği bu kadar seviyor oluşu zaman zaman bayrak mıknatısına dönüşmesine neden olsa da karşı konulamayacak fiziksel kaliteye sahip.

5- Deonte Banks – Maryland: Tüm sınıfın en etkileyici atletlerinden birisi. Rakibine yapışıp tüm rotalarda cebinden ayrılmayacak bel esnekliğine sahip. Ancak şimdilik zayıf tekniğe sahip ve sadece atletik kalitesiyle oynayan bir oyuncu.

Tight end’lere geçecek olursak ise;

1- Darnell Washington – Georgia: Draft içeriklerimi takip edenler nasıl bir Darnell Washington hayranı olduğumu biliyorlar. Modern NFL tight end’i olmamasına rağmen anormal bir atlet. Offensive tackle cüssesinde, iyi derece blok kabiliyetine sahip ve bir receiver kadar pürüzsüz hareket kabiliyeti.

2- Michael Mayer – Notre Dame: Hiçbiri çok üst düzey olmasa da her şeyi yapabilen çok yönlü bir atlet. Daha çok receiver özelliklere ön plana çıkıyor ama işin blok kısmında da hayatta kalabilecek seviyede.

3- Dalton Kincaid – Utah: Pas yakalama yeteneği olarak sınıfın açık ara en iyisi ama fazla tek yönlü. Bir tight end için ufak sayılabilecek fiziğe sahip ve NFL’de inline dizilme konusunda sorun yaşayabilir. Benim tight end’im sadece pas yakalasın derseniz adamınız kendisi.

4- Luke Musgrave – Oregon State: Anormal atletlerden bir başkası. Neredeyse Washington kadar uzun ve bu boyutlardaki bir tight end’e göre çok hızlı. NFL seviyesinde gerçek bir ters eşleşme potansiyeli.

5- Sam Laporta – Iowa: Michael Mayer benzeri bir oyuncu ama daha undersized. Hızdan ziyade çok çabuk bir oyuncu ve sahanın ortasında bu sayede boşa çıkmak konusunda oldukça başarılı.

Green Bay Packers, Aaron Rodgers’a ……. olsun diye, 18 sezondur yapmadığını yapıp ilk turda WR draft eder mi? Yeter miktar beddua etsem, draft dönüşü Murphy ve Gutekunst’un uçağı havada tutuşur mu? – @kirjalian

Aslında son iki-üç yıldır olduğu gibi Green Bay Packers’ın hala wide receiver ihtiyacı var. Kadroya baktığımızda Christian Watson ve Romeo Doubs dışında bir receiving tehdidi olmadığını görüyoruz. O nedenle bu ihtiyaç hiç olmadığı kadar yüksek bir durumda. Dolayısıyla Packers’ı ilk turda wide receiver seçmesi gereken takımlar arasında görebiliriz ama mevcut yönetimin bu pozisyona bizim kadar değer vermediği de bir gerçek. En azından Rodgers takımdayken bu böyleydi. Şimdi Rodgers’ın kesin gibi görünen ayrılığı düşüncelerini değiştirmelerine neden olabilir keza Jordan Love bir Aaron Rodgers değil. Haliyle ilk turdan seçilecek muhtemel bir wide receiver’ın Rodgers’a gıcıklık olsun diye seçildiği yargısını yapmak biraz zor olacak. Sorunun ikinci kısmına gelirsek bu bedduaları eden muhtemelen binlerce Packers taraftarı var ve yeterli miktar düşündüğünden daha az olabilir. Gerisi de artık takdir-i ilahi.

Drat’ta üçüncü sıraya çıkarsa hangi takım çıkar? Kim için çıkar? – Onur Aşar

Önce Houston Texans’ın ikinci sıradan QB dışı bir seçim yapacağı sonrasında da Colts’un C.J. Stroud yerine Will Levis’i tercih edeceği dedikoduları draft’ın üst tarafını bir hayli karıştıracak gibi. Burada oluşabilecek bir kaostan en karlı çıkabilecek takımlardan biri Cardinals olabilir. İki tane senaryo var; ilki Colts’un Levis için ikinci sıraya çıkması ve Stroud isteyen bir takımın üçüncü sıra için Cardinals’ın kapısını çalması. İkincisi ise Texans’ın bir savunmacıya aşık olarak tercihini bu yönden kullanması ve Cardinals’ın diğer tüm quarterback’ler için onlarca takas teklifi alması. Bu iki senaryo da oldukça olası gibi gözüküyor. Yukarıya çıkmak istemesi muhtemel takımlardan ilki bahsettiğim gibi Indianapolis Colts. Ancak Levis’e kendileri kadar değer veren başka bir takım daha olduğuna ikna olmaları gerekiyor. Yine de bazı bahis sitelerinde Will Levis’in ikinci sıra için favori konuma geldiğini belirtelim. Bir başka takım Tennnessee Titans olabilir. Ryan Tannehill dönemi artık sonra ermek üzere ve Malik Willis istedikleri oyuncu olma ışığını veremedi. 11. Sıradan istedikleri quarterback’i seçebilmesi son gelişmeler ışığında çok mümkün gözükmüyor. Sürpriz bir takım olarak da Las Vegas Raiders diyebilirim. Jimmy Garoppola takıma getirilmiş olsa da uzun vadede cevap olmadığı kesin. Raiders’ın bu draft için elinde fazlaca seçim hakkı bulunuyor ve istedikleri oyuncu üçüncü sırada hala tahtada kalmaya devam ederse neden olmasın?

Jalin Hyatt’a ne diyorsun abi? Alabama maçında rekorları alt üst etmişi kendini draft boardlarında yukarı atmayı başarabilmiş midir? – Ege22

Jalin Hyatt, önceki yıllarında standart bir oyuncu olarak gözüken ama bu yıl tam anlamıyla patlamayı yapan bir oyuncu. O nedenle tek yıllık bir oyuncu olma ihtimali takımları düşündürebilir. En iyi ihtimalle ilk turun sonunda seçilebileceğini tabanının ise ikinci tur olduğunu düşünüyorum. İlk turun kesin olmamasının nedenleri çok fazla tek yönlü bir oyuncu olması ve potansiyel olarak sadece bir rolde kullanılabilecek olması. Top takibi ve derin saha hızı oldukça etkileyici bir oyuncu. Bu nedenle doğru hücumda önemli bir parça olabilir. Ancak sahanın sadece bu bölgesinde etkili bir oyuncu olmasından dolayı hiçbir zaman gerçek bir WR1 olamayabilir. Şu nokta “monte et-oynat”tan çok gideceği takımın hücum sistemine bağımlı bir wide receiver olarak gözüküyor…