Merhabalar değerli NFLTR.com okurları… Artık off-season yazılarılarıyla beraberiz. Geçmek bilmeyen çöllerde kaybolduğumuz bu aylarda football’un dönüşünü beklerken NFL dünyasından yazılarımızla bu kuraklığı birazcık da olsa azaltmak adına bilgisayarınıza, telefonunuza, tabletinize hatta televizyonlarınıza (HDMI ile kocaman NFLTR, niye olmasın) konuk oluyoruz.  Baktığımızda off-season’ın en öne çıkan iki olayı takımlar arasındaki oyuncu değişimi ve draft edilen oyuncular oluyor. Bizlerde bu yazı serimizde yeni sezonda yeni formalarıyla izleyeceğimiz oyuncuları tabloyla aktaracağız ve öne çıkan isimleri hep beraber inceleyeceğiz.

İsim: D.J. Moore
Eski Takımı: Carolina Panthers
Yeni Takımı: Chicago Bears
Sözleşmesi: Üç yıl 61.8 milyon dolar
Not: 85

Bu offseason’ın en en büyük wide receiver değişimi D.J.Moore ile gerçekleştiğini söyleyebiliriz. 2018 NFL Draft’ının ilk turunda Panthers tarafından seçildikten sonra takımda 5 sezon geçirdikten sonra rüzgârlı şehrin yolunu tuttu. Bu takasın içerisinde 2023 NFL Draft’ının ilk seçim hakkını içermesiyle de daha ilgi çekici duruma da getiriyor. İki takıma da NFL’i değiştirecek cinsten etkileri olabilecek bir değişimden bahsediyoruz, ancak işin için de belli olmayan draft seçimleri ve başarı kültürü anlamında bir yapı kuramamış iki takım olunca her şey meçhul.

Baktığımızda oyuncu değişimlerini de üç boyutta incelemek gerekiyor. Bunlar; oyuncu, eski takımı ve yeni takımı üzerindendir. Bu hamle üç boyutta da “win-win” olabilecek bir hamle. Öncelikle, eski takımı olan Carolina Panthers tarafından bakacak olursak şu an ortada bir sis bulutu görüyoruz ve bu sis bulutu draft’ta alınacak quarterback ile yavaş yavaş aralanmaya başlayacaktır. Bir Joe Burrow mu, bir Baker Mayfield mı seçecekler üzerinden olacak. Chicago Bears açısından ise elde ettikleri birinci tur hakkı ve Justin Fields’a verilecek bir silah olarak çok kıymetli bir hamle olarak gözüküyor. İkinci senesinde de güzel nüanslar gördüğümüz Justin Fields eğer Jalen Hurts’un aldığı desteği aldığında neler gösterebileceği çok değerli. Evet, D.J Moore-Chase Claypool-Darnell Mooney üçlüsü bir A.J. Brown-DeVonta Smith gibi yetenek potansiyeline sahip değil ancak Fields ideal bir WR’a ve pas yakalama anlamında kalbuüstü iki tight end’lere sahipken Moore gibi istikrarlı bir pas yakalayıcı ile takımın seviyesini artırması gerekiyor.

Fantezi football hayranları bilir ki D.J Moore her maç az çok demeden puan getirmesiyle simgeleşmiştir. Geçtiğimiz sezon bunu göremedik fakat quarterback odasında yaşananlar itibariyle kendisine yüklenmek son derece yanıltıcı olacaktır. Bears’ta potansiyeli artırmak için D.J Moore’un takıma katılması franchise’ın ilerleyişi adına belirleyici olacaktır. Bakalım atılan bu adımlar makus Bears hücumunu nereye taşıyacak…

İsim: Calvin Ridley
Eski Takımı: Atlanta Falcons
Yeni Takımı: Jacksonville Jaguars
Sözleşmesi: 2023 için beşinci yıl opsiyonu ile 11.116 milyon dolar
Not: 80

Calvin Ridley aslında listedeki tüm oyunculara kıyasla çok farklı bir duruma sahip. Kendisini bir buçuk yılı aşkındır sahada göremiyoruz, 2021 sezonunda mental sağlığını korumak adına futboldan uzaklaştığını açıklamıştı. Geçtiğimiz sezon da oynadığı takım olan Atlanta Falcons’ın maçına bahis oynadığı gerekçesiyle ligden bir yıllık bir yasak ile karşı karşıya kalmıştı. Ridley’nin çaylak kontratı devam ederken geçtiğimiz takas dönemi beşinci yıl opsiyonuyla Atlanta Falcons’tan Jacksonville Jaguars’ın yolunu tutmuştu. Daha önce kendisinden WR1 mesajını 2020 sezonunda almıştık, şu an ne durumda olduğu ve nasıl döneceği tüm ligi etkileyebilir.

Jacksonville Jaguars üst üste iki defa ilk sırada draft yaptıktan sonra geçtiğimiz sezon AFC South’u lider bitirdi ve Herbert’lü Chargers’ı play-off’ta eleyerek franchise içindeki havayı tamamen değiştirdiler. Trevor Lawrance bizlere gösterdi ki kazanan bir takımın dümeninde olabilir. Christian Kirk- Zay Jones’un üzerine Ridley yeteneğinde bir adamın gelmesi ve iyi performans vermesi Jaguars’ı Super Bowl haritasına koyabilir. Lawrance ve Ridley ikilisi tutarsa NFL’in başı elektrik bir ikiliyle başı belada olabilir. Bu offseason ve preseason Ridley hakkındaki raporları ilgiyle takip edeceğiz.

İsim: Brandin Cooks
Eski Takımı: Houston Texans
Yeni Takımı: Dallas Cowboys
Sözleşmesi: İki yıl 39.74 milyon dolar
Not: 80

Houston’daki macerası yılan hikayesine dönen, takas süresi bitişlerinin olay adamı Brandin Cooks sonunda Houston Texans ile yolları ayırmayı başararak muradına erdi diyebiliriz. Pek de parlak gözükmeyen bir hücumda rekabetçi olunmamasına rağmen az çok demeden takımına performans verebilen bir oyuncuydu. Böylelikle toksik bir beraberliğin sona erdiği söylenebilir. Kendi adına da istediği çıkışı yapıp başarı kazanmak için güzel bir hamle oldu.

Baktığımızda, Dallas Cowboys’a çok değerli bir takviye oldu, ihtiyaç duyulan bir hamle. CeeDee Lamb’in yanına yükünü azaltacak bir yetenek daha şarttı ve Jerry Jones pazardan yapabileceği en iyi hamlelerden birini yaptı. Hatta, rekabetçi bir takımda yapabilecekleri ile Cowboys’u Super Bowl’un kapılarına kadar götürebilir. Cooks’un ve franchise’ın buralardaki tecrübesinden dolayı elbette net konuşmamak gerekir ancak şampiyonluğa oynamak isteyen bir takımın en az Cooks seviyesinde bir WR2’si olması oldukça belli. Dak Prescott gibi bir quarterback’ten verim alabilmek için hücumun patlayıcılığı ve derinliği bulunması gerekiyor. Burada Cooks’un tazeliği gelecek adına oldukça belirleyici olacaktır. Güzel bir coaching ile başarıya gidebilecek bir hücuma sahipler, geriye play-off’ta kaybeden kültürü yıkmak kalıyor.

İsim: Odell Beckham Jr.
Eski Takımı: Los Angeles Rams
Yeni Takımı: Baltimore Ravens
Sözleşmesi: Bir yıl 15 milyon dolar
Not: 82

Odell Beckham Jr. nam-ı diğer OBJ… NFL’in marka yüzlerinden, sansasyonel yeteneklerinden biri olarak biliyoruz kendisini. Serbest oyuncu pazarının da en gözde oyuncularından biriydi ve onca takım gezmenin ve dedikodunun arkasından Baltimore Ravens ile anlaşmaya vardı. 1 yıl boyunca sahadan uzak kalıp aldığı para soru işaretleri yaratsa da franchise’ın gidişini değiştirebilecek çok kıymetli bir takviye gözüyle bakılabilir. Rams’te en son yaptıklarıyla beraber tavanı yüksek olan bir risk ile karşı karşıyayız fakat artık Baltimore Lamar Jackson’ı takımda tutmak ve maç kazanmak için pas yakalayabilen bir insan evladını takıma katmak zorundaydı. Lamar Jackson’ın da takımda kalması ve ilk turdan bir wide receiver draft edilmesiyle beraber takımın hücum gücünde özellikle patlayıcılık anlamında bir seviye atlayacaktır ve OBJ’in de sağlıklı kalıp Baltimore Ravens hücumunda OBJ-Andrews-Flowers-Bateman gibi isimler yeni bir hücüm ve enerji getirecektir ve bu da Baltimore’u sezonun en heyecanla beklenen takımlarından biri haline getiriyor.

İsim: JuJu-Smith Schuster
Eski Takımı: Kansas City Chiefs
Yeni Takımı: New England Patriots
Sözleşmesi: Üç yıl 25.5 milyon $
Derece: 75

Bu off-season’ın en ilgi çekici hamlelerinden biri yine TikTok boy’umuz Ju-Ju Smith Schuster oldu. Şampiyonluk kazandığı Kansas City Chiefs ile bir sezondan sonra olduğu kişi itibariyle kafada hiç eşleştiremeyeceğimiz bir takım olan New England Patriots ile sözleşme imzaladı. Kansas City adına geçen sezon WR1 olduğunu söyleyebiliriz ama 1000 yard’ı bile geçememiş olması takımın ne kadar Travis Kelce odaklı olduğunu gösterir vaziyette. Öyle ya da böyle şampiyonluğa giden bir takımın wide receiver direksiyonunda zirvedeydi. Yetenekli bir oyuncu ve Patrick Mahomes gibi bir quarterback ile geçirdiği sezonda kendine kattıkları onu daha performansına odaklı ve profesyonel bir yapıya sahip olmasına yardımcı olmuş olmalı.

Baktığımızda, Patriots’a sahada istenenleri verebilecek özelliklere sahip bir oyuncu. Son zamanlarda wide receiver odası olarak zayıf takımların başında yer alan bir New England Patriots gördük ve Ju-Ju artık yapılması gereken cinste bir hamleydi. Böylelikle, Mac Jones biraz daha olsun rahat bir nefes alacaktır. Jones’un gelişimi ve kendisini franchise’ın direksiyonuna atması adına yapılması olumlu olacaktır.  Bu hamleyle Patriots heyecan verici bir hamle yaparak takımın saha içinde ve dışındaki sıkıcılığını ve durağanlığını kırabilecek bir takviye yaptı. Belichick disiplini ve Patriots kültüründe Ju-Ju’nun yapacakları şimdiden büyük bir merak konusu oldu bile diyebiliriz.

D.J MooreCarolina Panthers*Chicago Bears*WR3 yıl 61.8 milyon $
Calvin RidleyAtlanta Falcons (2022)*Jacksonville Jaguars*WR4 yıl 10.9 milyon $**
Brandin CooksHouston Texans*Dallas Cowboys*WR2 yıl 39.74 milyon $
Odell Beckham JRLos Angeles RamsBaltimore RavensWR1 yıl 15 milyon $
Ju-Ju Smith SchusterKansas City ChiefsNew England PatriotsWR3 yıl 25.5 milyon $
Allen Robinson IILos Angeles Rams*Pittsburgh Steelers*WR3 yıl 46.5 milyon $
Jakobi MeyersNew England PatriotsLas Vegas RaidersWR3 yıl 33 milyon $
Robert WoodsTennessee TitansHouston TexansWR2 yıl 15.250 milyon $
Elijah MooreNew York Jets*Cleveland Browns*WR4 yıl 8.94 milyon $**
Allen LazardGreen Bay PackersNew York JetsWR4 yıl 44 milyon $
Mecole HardmanKansas City ChiefsNew York JetsWR1 yıl 4.5 milyon $
Adam ThielenMinnesota VikingsCarolina PanthersWR3 yıl 25 milyon $
D.J CharkDetroit LionsCarolina PanthersWR1 yıl 5 milyon $
Marvin JonesJacksonville JaguarsDetroit LionsWR1 yıl 3 milyon $
Nelson AgholorNew England PatriotsBaltimore RavensWR1 yıl 3.25 milyon $
Isaiah McKenzieBuffalo BillsIndianapolis ColtsWR1 yıl 1.232 milyon $
Zach PascalIndianapolis ColtsArizona CardinalsWR2 yıl 4.5 milyon $
Marquez CallawayNew Orleans SaintsDenver BroncosWR1 yıl 1.135 milyon $
Braxton BerriosNew York JetsMiami DolphinsWR1 yıl 3.5 milyon $
Richie JamesNew York GiantsKansas City ChiefsWR1 yıl 1.232 milyon $
Parris CampbellIndianapolis ColtsNew York GiantsWR1 yıl 4.7 milyon $
DeAndre CarterLos Angeles ChargersLas Vegas RaidersWR1 yıl 1.5 milyon $
Noah BrownDallas CowboysHouston TexansWR1 yıl 2.6 milyon $
Jamison CrowderBuffalo BillsNew York GiantsWR1 yıl 1.317 milyon $
Choosen AndersonArizona CardinalsMiami DolphinsWR1 yıl 1.317 milyon $
DeAndre HopkinsArizona CardinalsWR
Julio JonesTampa Bay BuccaneersWR
Sammy WatkinsGreen Bay PackersWR
Randall CobbGreen Bay PackersNew York JetsWR1 yıl 2.25 milyon $

BONUS OYUNCU

İsim: DeAndre Hopkins
Eski Takımı: Arizona Cardinals
Yeni Takımı: (?)
Sözleşmesi: (-)

DeAndre Hopkins’in Arizona Cardinals tarafından serbest bırakılmasıyla beraber Hopkins’in yetenekleri rekabetçi olmayan bir takımda yazık olmayacak. Hopkins’in takım değiştirmesi büyük ihtimalle off-season’ın en büyük wide receiver olayı olacak gibi gözüküyor. Serbest bırakılmadan önce takas görüşmelerinin geçtiği Buffalo Bills ve Kansas City Chiefs gibi takımların da öncelikte olduğu biliniyor. Başta Patriots’ın da bir ilgisi olduğu haberlere düştü fakat Bill Belichick ve yıldız bir ismin takaslaması akla yatkın gelmiyor açıkçası. Bunların dışında Hopkins için ismi dolaşan birçok takım var ve bunların arasında Detroit Lions, Carolina Panthers, Green Bay Packers ve Houston Texans. Oyuncu adına en iyi takım Chiefs olacaktır. WR anlamında hem eksiklik varken son şampiyona katılmak iki tarafa da çok yararlı olacaktır.

Hopkins gibi bir oyuncuysanız rekabetçi bir takımda bulunması lazım. Bir diğer süper yıldız Davante Adams da Jimmy G’nin ellerinde sürünürken süper yıldız WR’lerin football’un şanı adına kendini daha umut vaat eden takımlara atması football adına daha hayırlı olacaktır. OBJ’in yükselttiği serbest oyuncu piyasasının da getirdiği para problemi çözülür ve Chiefs’in yolunu tuttarsa NFL’in güç dengesinde anormaliler olacaktır fakat tek maç üzerinden oynanan bir sistemde şampiyon asla kesin belli olmazken football adına alınacak bir risk olacaktır. Bunun dışlında en ideal destinasyonlardan biri WR eksiğinde Green Bay Packers olacaktır. Nuk, geçmişi ve tarihi büyük bir takıma giderek yeni başlayan bir hikayenin ikonik kahramanlarından birine dönüşebilir. Tabii bunun için Packers’ın bastırması ve oyuncuyu ikna etmesi gerekiyor. Artık Packers için çok kritik bir eşik olacak. Bir şekilde alınması gerekiyor. Hopkins’in geleceği hakkında ne olacağı bilinmez ama tartışmalı ligin en iyi, tartışmasız da ligin en iyi üç wide receiver’ından biri diyebiliriz. Ligdeki en iyi ellere sahip ve gittiği takımı iki üç basamak yukarıya taşıyacağı bir gerçek.

Bakalım bu sezon yeni takımlarında wide receiver’larından nasıl performanslara tanıklık edeceğiz. Oyunun sahadaki en sansasyonel kısımları çoğunlukla pas hücumları oluyor ve bunların kilit isimleri kimin zafere, şana ulaşacağına yol gösterecek. Umarım herkes için sakatlıksız, verimli, güzel football’un kazandığı bir off-season olur…