Bir yorucu draft çılgınlığının daha sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bu dönem birkaç aylık hiçliğe doğru ilerlediğimiz NFL’de tutunduğumuz son daldı. Draft öncesi olduğu kadar sonrasındaki tartışmalar da farklı kutuplaşmalara sahne olur ve yine en az öncesinde yapılan yorumlar kadar çılgıncadır. Çünkü bunlar nihayetinde yine çok büyük projeksiyona dayalı yorumlar ve çoğu zaman altını dolduran somut veriler olmaz. Ancak hep dediğimiz gibi, draft işinin keyfi tam olarak burada. Bu bir tahmin işi ve insanlar doğmamış çocuğa don biçmeye bayılır. Benim biçtiklerime bakacak olursak geçtiğimiz yıl en azından kazananlar kısmında oldukça isabetli olduğumu söyleyebiliriz. New York Jets, sezonun en iyi hücum ve savunma çaylaklarını çıkartırken Kansas City Chiefs ise çaylak sınıfının büyük katkısıyla Super Bowl’u kazandı. O zaman gelin bu yıl takımlar nasıl bir draft performansı göstermiş birlikte bakalım.

KAZANANLAR

Pittsburgh Steelers

Tüm NFL’in en istikrarlı ve iyi yönetilen takımlarının başında gelen Pittsburgh Steelers’ta bu durum draft’a da yansımış durumda. Geçtiğimiz yıl efsane QB’si değişen ve kadrosunda birçok eksik bulunan bir takıma rağmen Mike Tomlin, sezon sonu çıkışıyla bir kez daha .500 galibiyet yüzdesini yakalattı. Bu yıl oluşturdukları çaylak grubuyla birlikte elinde daha iyi bir kadro olacağını söyleyebiliriz. Takımın çiçeği burnunda genel menajeri Omar Khan, ilk draft’ında oldukça başarılıydı. Draft’a gelirken en büyük ihtiyaçlardan biri olan offensive tackle için agresif davranarak trade up yapmaları Khan’ın ne kadar hedefe odaklı olduğunun göstergesiydi. Broderick Jones, hızla kuruyan offensive tackle sınıfında kalan son yüksek potansiyelli isimlerden bir tanesiydi ve takımın en ciddi ihtiyacını da karşılaması onu gayet iyi bir seçim yapıyor.

İlk turda Steelers’a babasının da etkisiyle en çok yakıştırılan isim Joey Porter Jr., ikinci turun hemen başında kucaklarına düştü. Böylelikle Chase Claypool takası, Joey Porter Jr. olarak geri dönmüş oldu. Yine büyük bir ihtiyacı pozisyonun en potansiyelli oyunculardan biriyle giderdiler. Bingo. Porter, bana göre birinci turda seçilmesi gereken bir cornerback’ti. İkinci turdaki kendi seçimleriyle yaptıkları Keeanu Benton seçimi zaten iyi olan defensive line’ı daha da kuvvetlendirecek bir seçim. Nose tackle’ların değeri her geçen yıl azalıyor olsa da koşu savunması için hala çok önemliler. Üçüncü turdaki Darnell Washington seçimi tüm draft’ın en büyük steal adaylarından bir tanesi ve yine benim ilk tur notu verdiğim bir oyuncuydu. Sağlık şüpheleri üçüncü tura kadar düşmesine neden oldu. Tight end, Steelers için ciddi bir ihtiyaç değil ancak Washington gibi anomali sayılabilecek yüksek potansiyelli bir oyuncuyu buradan seçmek değerliydi. Omar Khan, dördüncü turda bir kez daha Wisconsin’e gitti ve undersized pass rusher Nick Herbig’i seçti. İş Wisco’dan pass rusher seçmeye gelince Steelers’ın bayağı iyi anıları olduğunu söyleyebiliriz. Herbig’in dördüncü tura düşmesi pozisyon için ufak bir oyuncu olmasıyla alakalı. Ancak yüksek motoru, çabuk ilk adımı Steelers kültürüne kolay ayak uydurmasını sağlayacaktır. Son olarak yedinci turdaki Cory Trice’ı, seçim sırasının çok üzerinde katkı verebilecek bir oyuncu olarak görüyorum. Normal şartlarda orta turlarda seçilmesi gereken bir oyuncuyken sakatlık geçmişi son tura kadar düşmesine neden oldu. Steelers burada da bir cevher bulmuş olabilir.

Philadelphia Eagles

Bu bariz bir seçim ama es geçmek olmaz. Super Bowl’u son adımda kaybeden Eagles, şansını tekrar denemek için kısa sürede yeniden yüklendi. Dokuzuncu sıradan aldıkları Jalen Carter, bana göre tüm draft’ın en iyi oyuncusuydu. Saha dışındaki soru işaretleri nedeniyle beklenen düşüşü yaşarken Howie Roseman bir sıra da olsa yukarıya takas yaparak işini şansa bırakmadı. Eagles soyunma odası, Carter’ı sorumluluk sahibi biri olarak tutma ve potansiyeline ulaşmasına yardımcı olma noktasında en ideal yer. Roseman, ilk turun sonundaki hakkıyla bir kez daha Georgia üniversitesine gitti ve savunmanın diğer bir önemli ismi Nolan Smith’i kadroya ekledi. Edge rusher, hâlihazırda ligi domine eden ve bu alanda en iyi kadrolardan birine sahip olan Eagles için elzem bir ihtiyaç değildi ancak Smith gibi ilk turun ortalarında seçilmesi beklenen bir oyuncuyu otuzuncu sıradan seçmek çok kolay bir karardı.

Üçüncü turdaki iki seçimden ilki Eagles’ın takım inşa felsefesine uyan ve beklenen bir seçim oldu. Alabama’nın sol tackle’ı Tyler Steen’in NFL’de guard oynaması bekleniyor. Her halükarda offensive line’a derinlik katacak ve gelecekte starter olabilecek bir oyuncu. Dördüncü turda Georgia’dan bir ekleme daha geldi ve bu oyuncu için önümüzdeki yılın üçüncü tur hakkını verdi Roseman. Kelee Ringo, üst üste iki ulusal şampiyonluk kazanan Georgia defansının en önemli parçalarından birisiydi ve sezon başında tartışmasız bir şekilde ilk turda seçilmesi bekleniyordu. Muazzam bir atlet olmasına rağmen oyununda çok fazla defo bulunan bir oyuncu olduğu için bu düşüşü yaşadı. Eagles’ta ligin en iyi cornerback tandeminin arkasında oyunu öğrenebilmesi için fazlasıyla vakti olacaktır. Altıncı turdaki Tanner McKee seçimi de ilgi uyandırıcı bir seçim. Sezonun büyük bölümünde ilk beş QB’nin arkasında altıncı en iyi QB olarak gözüken bir oyuncuydu ve altıncı tura düşmesi biraz sürpriz oldu. Hurts’ten çok farklı bir oyuncu olarak Eagles’ın onunla alakalı planlarını merak ediyorum.

Indianapolis Colts

Shane Steichen ile yeni bir döneme hazırlanan Indianapolis Colts, çaylak koçuna oldukça iyi bir draft sınıfı hediye etti. Andrew Luck sonrası çeşitli veteran QB denemeleri bir türlü istenen sonuçları vermeyince Colts, bu draft’a QB seçimine sıfırlanarak giriyordu. Yaptıkları seçim Anthony Richardson oldu. Young ve Stroud’un seçildiği durumda potansiyeli en yüksek oyuncuyu seçerek doğru bir seçim yaptıklarını düşünüyorum. Richardson, isabet yeteneği ve ayak hareketleri olarak çok sorun yaşayan bir oyuncu olsa da çok özel bir atletizm ile kol kuvvetine sahip. Bu yeteneklerini kullanıp maçları kazanırken oyuncuyu da geliştirebilirler.

İkinci turda Chris Ballard’ın uzun ve büyük oyuncu stratejisini takip ettiğini gördük. Colts’un acil bir şekilde ilk on bir oynayacak cornerback’e ihtiyacı vardı. Julius Brents, iri fiziğine rağmen etkileyici bir atlet. Üçüncü turdaki Josh Downs seçimi Ballard’ın bahsettiğim stratejisine uymayan bir seçim gibi dursa da bu sıradan oldukça değerli bir seçim. Colts’un böyle bir slot receiver’ına ihtiyacı vardı. Dördüncü turda offensive tackle Blake Freeland, proje bir oyuncu gibi gözükse de Colts’un bu pozisyonda çok güçlü gözükmediğini düşündüğümüzde forma mücadelesine girebilir. Büyük cüssesine rağmen combine’da ortaya koyduğu atletizm ile dikkatleri çeken bir oyuncu olmuştu. Combine demişken dördüncü turdaki diğer seçimleri Adetomiwa Adebawore, steal adaylarından birisi. Defensive line’ın hangi pozisyonunda oynayacağı net olmayan tweener bir oyuncu olmasından dolayı bu kadar düştüğünü düşünüyorum. Ancak kuvveti ve hareket kabiliyetiyle önemli bir potansiyele sahip. Beşinci turdaki cornerback Darius Rush seçimi de beğendiğim bir seçim oldu. South Carolina’da Cam Smith’in gölgesinde kalmış olsa da uzun boyu ve kollarıyla ikinci turda seçtikleri Brents’e fiziksel olarak yakın bir oyuncu.

KAYBEDENLER

San Francisco 49ers

Trey Lance ve Christian McCaffery takasları nedeniyle 49ers’ın birinci ve ikinci turda herhangi bir seçim hakkı bulunmuyordu. Bu nedenle John Lynch’in bu draft sınıfının potansiyelini maksimize edebilmek adına elinde kısıtlı imkan olduğunu söylemek gerek. Peki bu kısıtlı imkanı nasıl kullandı? Çok da ideal değil. Üçüncü tur seçim yaptıkları en yüksek turdu ve buradaki üç haklarından birisini kicker Jake Moody’den yana kullandılar. Robbie Gould’un ayrılığı sonrası kicker ihtiyacı doğduğu bir gerçek ancak üçüncü tur bunun için çok erkendi. Şampiyonluk adayı bir takım olmasına rağmen offensive line hala bir soru işareti ve buraya bir seçim yapıldığını göremedik. Üçüncü turdaki diğer bir seçim olan Cameron Latu, benim Alabama’da beğendiğim bir oyuncuydu ancak tight end’lerin çok hızlı seçilmesinin de bir sonucu olarak üçüncü turdan seçildiğini düşünüyorum. Bana kalırsa biraz erken yapılan bir seçim oldu.

New Orleans Saints

Saints’i bu kısma yazarak büyük bir risk alıyorum. Genel toplamda seçtikleri oyuncuları beğensem de günün sonunda bu hala soru işaretleriyle dolu bir çaylak sınıfı. Sean Payton takasıyla gelen ilk tur haklarını Bryan Bresee’den yana kullandılar. Bresee benim beğendiğim bir oyuncu ve büyük ihtiyacı doldursa da sakatlık konusunda dolu bir bavulla geliyor. 2021 sezonunun tamamını ACL sakatlığı nedeniyle kaçıran oyuncu geçtiğimiz yıl da omuz ve böbrek sakatlıklarıyla uğraştı. Burada sağlık kumarı oynadığını söyleyebiliriz Saints’in. İkinci turun başındaki seçim Isaiah Foskey, sahip olduğu fiziksel özellikler bakımından ilgi çekici bir oyuncu olsa da beklenenden oldukça erken seçildi. Burada yine bir potansiyel ve haliyle yazı-tura seçimden bahsetmek mümkün. Üçüncü turdan yapılan Kendre Miller seçimi de yine bana kalırsa erken yapılan bir seçim oldu. Kendre Miller’ın bir running back olarak potansiyelini beğeniyor olsam da benzer oyun tarzına sahip Jamal Williams’ı takıma katıp üstüne üçüncü turu Miller için harcamak bana pek mantıklı gelmiyor. Dördüncü tur yedek ve potansiyel gelecek starter QB seçmek için ideal bir nokta olsa da Derek Carr’a verilen kontrat “bugün hala kazanabiliriz” kontratı ve eğer böyle bir kafaya sahipseniz dördüncü turda takıma direkt katkı verebilecek oyunculara yönelmelisiniz…