Off-season’ın göz bebeği draft’ımızı geride bıraktık. Bazı takımların “Bu buraya nasıl kaldı ya?” deyip fırsattan istifade ederek hemen seçtiği, o sıralara nasıl kaldığını bizim de anlamadığımız, steal olarak değerlendirilebilecek 10 oyuncuyu derleyelim.

1- Nolan Smith, EDGE – Philadelphia Eagles (1. Tur 30. Sıra)

Tarihe geçen, çifte şampiyon Georgia savunmasının pass rusher’ı Smith bazı analistlerin draft öncesi en beğendiği oyunculardandı. Seçildiği sıraya göre inanılmaz şeyler vaat edebilecek isim, veteran oyuncular Haason Reddick ve Brandon Graham’dan da öğreneceklerini yetenek setinin üstüne koyarsa tüm zamanların en büyük draft vurgunlarından biri olabilme potansiyeline sahip. Kendisinin lisede 2019 mezunları arasındaki en iyi ikinci oyuncu olarak sıralandığını hatırlatalım.

2- Brian Branch, S – Detroit Lions (2. Tur 45. Sıra)

Lions, birçok isim tarafından en kötü draft geçiren takımlardan biri olarak gösteriliyor. Özellikle ilk tur 12. sıradan çok daha altlardan seçilmesi beklenen Alabama RB’si Jahmyr Gibbs seçmeleri bu eleştirilerin başlangıcı oldu. Fakat Brian Branch seçimi Lions’ın diğer seçimlerinden bağımsız olarak çok iyi. Branch, bir savunma oyuncusu olarak tam bir pakete sahip ve hem coveragelarda hem de blitzlerde ön plana çıkabiliyor. Ayrıca ihtiyaca göre S, CB ya da secondary’de herhangi bir pozisyonda oynayabiliyor. Çok önemli olmasa da Combine’da 6.49 gibi iyi bir puan alan oyuncu, -birçoğunu hiç şaşırtmayacak şekilde- Alabama’da forma giymişti.

3- Christian Gonzalez, CB – New England Patriots (1. Tur 17. Sıra)

Draft öncesi neredeyse her listenin ilk 10’dan draft ettiği, benim de mock draft’ımda  sekizinci sıradan Falcons’a gönderdiğim Oregon CB’si Gonzalez, gerçekten beklenenin çok aşağısında seçildi. Belichick bu fırsatı kaçırmadı, hatta ilginç bir şekilde 14. sıradaki seçimlerini biri 17. sıra olmak üzere iki seçim hakkı karşılığı Steelers’a takasladı. CB ihtiyacı ve Gonzalez’in kapasitesi göz önünde bulundurulduğunda 14. sıradan bile seçmek çok iyi gözükecekken, bildikleri bir şey olması gerek ki risk alarak karşılığını aldılar. Christian Gonzalez, tüm sınıftaki en iyi CB olarak gösteriliyordu ve Combine’da çok fazla öne çıkan bir isimdi.

4- Will Levis, QB – Tennessee Titans (2. Tur 33. Sıra)

Levis, seçilmemesine rağmen ilk günün en çok konuşulan ismi olmuştu. Kameralar karşısında telefona bakarak beklemiş, fakat istediği arama gelmemiş ve ikinci güne kalmıştı. Draft öncesi reddit’te çıkan haberler sonucu birinci sıradan seçilmesi bile konuşulan Levis’i kumar oynayarak 33. sıradan seçmek, QB ihtiyacı olan Titans için çok başarılı oldu. İlk turda 11. sıradan seçen Tennessee ekibi, o sıraya bile Levis’in kalmayacağı düşünülürken risk alarak Skoronski gibi çok iyi bir OT seçimi yaptı ve Levis’in ikinci güne kalmasının ardından bu seneki 41 ve 72 artı 2024 3. tur seçim hakkını Cardinals’a göndererek “daha da düşmez herhalde” düşüncesiyle 33. sıraya yükseldi ve Kentucky çıkışlı QB’yi kadrosuna kattı. Önlerinde Raiders ve Rams gibi Levis’i kaçırmayacak iki takım varken oldukça mantıklı olan bu hamle, Levis’in de tavanında performans göstermesiyle birlikte ileride fazlasıyla övgü toplayabilir.

5- Jalen Carter, DT – Philadelphia Eagles (1. Tur 9. Sıra)

“9. sıradan seçilmiş zaten, nasıl oluyor?” diyebilirsiniz. Fakat Jalen Carter gibi tavanı aşırı yüksek bir oyuncunun bu sıraya kalması benim için çok büyük bir sürpriz. Georgia savunmasının kilit isimlerinden biri olan Carter, birçok listede 5. sıradan Seahawks’a gidiyordu fakat Seahawks tercihini Illinois CB’si Witherspoon’dan yana kullandı. Ardından Cardinals, Raiders ve Falcons da seçmeyince Eagles fırsatı kaçırmadı ve draft’ta seçeceği üç Georgia savunma oyuncusunun ilkini 9. sıradan kadrosuna ekledi. Carter’ın bu sıraya düşmesinde saha dışı karakteri ve son zamanlarda gündeme gelen özel hayatının rol oynamış olma ihtimali yüksek. Combine skorunun da 7.05, yani tüm draft sınıfındaki en yüksek puan olduğunu hatırlatmakta fayda var. Tavanı çok yüksek olan olan Carter’ı kaçırmadığı için Eagles yönetimini tebrik ederim.

6- Jalin Hyatt, WR – New York Giants (3. Tur 73. Sıra)

Geçtiğimiz sezon 1276 yard ve 15 td ile oynayarak kolejdeki en iyi receiver’a verilen Biletnikoff ödülünü kazanan Tennessee WR’si Hyatt, benim de birçokları gibi ikinci turdan seçilmesini beklediğim, birinci turdan seçilmesi durumunda da şaşırmayacağım bir isimdi. Takımdaki receiver eksikliği de göz önünde bulundurulduğuna 73. sıradan potansiyelli bir receiver seçmek Giants için çok iyi. Kolejdeki gelişimini NFL’de de sürdürdüğü takdirde kendisini atlayan birçok takımı pişman edecektir.

7- Joey Porter Jr., CB – Pittsburgh Steelers (2. Tur 32. Sıra)

Christian Gonzalez’in ardından alt sıralara düşen bir diğer CB de Steelers efsanesi Joey Porter’ın oğlu Joey Porter Jr. oldu. Penn State’teki performansıyla birlikte draft’a güçlü bir görünümle giren Porter Jr.’ın birinci turdan gitmesinin yüksek ihtimal olduğu düşünülürken beklenmedik şekilde ikinci tura düşmesinin ardından Steelers fırsatı kaçırmayarak 32. sıradan kendisini draft etti ve Gonzalez ile birlikte göreceli olarak sınıftaki en iyi iki CB’den birini kadrosuna eklemiş oldu.

8- Michael Mayer, TE – Las Vegas Raiders (2. Tur 35. Sıra)

Görece olarak 2023 sınıfı TE1 olan Notre Dame çıkışlı Michael Mayer’ın ilk turun sonuna, Bengals’a kalıp kalmayacağı bile tartışılırken ikinci tura kalması benim için sürpriz oldu. Setlerdeki hedef kullanım şeklinden ötürü ilk draft edilen TE Dalton Kincaid olmuş ve Buffalo yolunu tutmuştu. Mayer, kendisini kaçırmak istemeyen Raiders tarafından ikinci turun dördüncü seçimi oldu ve Raiders, Darren Waller’dan boşalan TE1 koltuğunu gayet potansiyelli ve tam bir paket olan Mayer ile doldurdu. Mayer’ın hem blok hem de pas tutma konusunda verebilecekleri göz önüne alındığında Raiders bu sıradan kendisini alarak çok kâr etmiş olabilir.

9- Drew Sanders, LB – Denver Broncos (3. Tur 67. Sıra)

2020 ve 2021’de Alabama’da oynadıktan sonra 2022’de Arkansas Razorbacks ekibine transfer olan Sanders, ligdeki elit linebackerlardan olabilecek coverage becerisi ve içgüdüye sahip. Ayrıca hızıyla da blokları aşabiliyor ve mesafe kapatabiliyor. Yüksek hızı ve çevikliği sayesinde saha sınırları arasında özellikle dikey olarak inanılmaz bir hareket kabiliyetine sahip. Birçok scout’ın sınıftaki en iyi linebacker olarak gördüğü isim, zaten genç ve yüksek potansiyelli Broncos savunmasına ekstra önemli bir katkı olabilir.

10- Darnell Washington, TE – Pittsburgh Steelers (3. Tur 93. Sıra)

En geç ikinci tur ortalarına kadar seçilmesi beklenen Georgia TE’si Washington’ı 93. sıradan seçmek Steelers için inanılmaz bir başarı. Porter Jr.’ın ardından Görkem Şahinoğlu’nun sınıftaki favori TE’si Darnell Washington’ı da kadrosuna katarak müthiş bir draft geçiren Steelers, Washington’ın pas yakalama becerisi düşünüldüğünde tüm draft’taki en verimli seçimlerden birini yapmış olabilir. The Ringer’ın pas yakalamada tüm WR ve TE’ler arasında Washington’ı dördüncü sıraya koyduğu bilgisini de vererek son noktayı koyuyorum (Evet, receiverlar dahil)…