Merhabalar NFLTR ailesi. Bugün sizlere liginizi size kazandırabilecek yedi isimden bahsetmek istiyorum. Kazandırmak derken CMC’ler, Justin Jefferson’lar değil elbette, sizin dengeli ortalama bir kadro kurduğunuzu varsayarak sadece buradaki herhangi bir oyuncunun beklentilerimi karşılaması halinde sizin için yaratacağı fark ile size ligi kazandırmasından bahsediyorum. Bu üst turlardan aldığınız bir ismin direk pozisyonunun kralı olması anlamına da gelebilir, hiç değersiz bir seçimin kullanışlı bir araca dönüp her hafta başlatabilmenize de.

Oyuncular hakkından ADP’den farklı olarak ne kadar yüksek olduğumu da rahatça görebilmeniz açısından yan taraflarına kendi pozisyon sıralamamdaki yerlerini de ekledim. Sıralamalar ve seçimlerim tabii ki de favori tarzım olan Full-PPR ligler için. Listeye eklemek istediğim fakat aynı miktarda sıçrama marjının olmadığını düşündüğüm, Christian Watson, Alexander Mattison ve Jahan Dotson severlerden özür dileyerek yazımıza geçiyorum…

1- Cam Akers – Los Angeles Rams, ADP: RB21 / BR: RB16

Top-50 oyuncu yazımızda da kendisinden bahsetmiştik uzunca. Sezonu ne kadar güçlü bitirdiğini hatta 13-18. Haftalar arasında ligin koşu yard lideri olduğunu da ekleyelim. Bu süreçte aynı zamanda her ne kadar Rams hücumu en tepe halinde olmasa da ligin en çok koşu TD’u bulan ismi de kendisiydi. Öyle kısıtlı bir örnek uzaydan bahsetmiyorum, sezonun üçte biri gibi bir süreden bahsediyorum.

Geçtiğimiz sezona girerken de hatırlayan varsa Cam Akers için inanılmaz yüksek vaziyetteydim. Sezona rezalet başlasa da ligin ikinci yarısına doğru beklediğim performansı aldım diyebilirim. Üstelik düşündüğümden çok daha az pas yakaladı bu dönemde. Bahsettiğimiz 6 haftalık süreçte tüm ligdeki RB4’tü ve bunu Cooper Kupp’sız Stafford’suz yapmayı başardı. Bir yıl geriye sararak cidden RB1 potansiyeli var derken bunu kastediyorum aslında. Sakatlığından artık tamamen sıyrılmış gibi görünüyor ve koç ekibinin tam güvenini kazanmış vaziyette.

Rams’ten kimse rekabetçi olmasını beklemiyor ama gerek koç ekibi gerek takımda barındırdıkları yıldızlar sayesinde vasat üstü bir takım ve iyi bir hücum olabilirler. Bu performansı fonksiyonel bir Rams hücumda devam ettirdiğini düşünün bir an için. Top-3 olma potansiyeli cidden olan bir seçim Cam Akers ki bunu beklerken daha göstermediği bir performans veya Rams hücumu istemiyorum. Sağlıklı kalmaları beklentilerimizi karşılamak için yeterli olacaktır belki de. Böyle bir potansiyel için bana kalırsa RB21 ucuz kalıyor. Ki erken WR almak bu kadar moda iken orta turlardan gözünüzün üzerinde olması gereken bir isim.

2- Calvin Ridley – Jacksonville Jaguars, ADP: WR17 / BR: WR14

Hazırlık maçında da gördüğümüz gibi Ridley halen yeteneklerini kaybetmiş vaziyette değil ve Lawrence ile birbirlerine gayet uyumlu göründüler. Ne yazık ki Ridley ile ilgili olan tüm iyi anılarım taaa 2020 senesine dayanıyor. İnanılmaz bir sezonun ardından fantezide de seçilen ilk dört WR’dan biri olarak 2021 sezonuna girmişti. Sakatlık öncesi de istenilen performansı verememişti. Fakat bunun faturasının Ridley yerine Matt Ryan’a ait olduğu sanırım geçen sezonki Colts macerasıyla ispatlanmış oldu.

Öncelikle işlerin Ridley tarafına bakalım, tüm yaz boyunca yakından takip ettim diyebilirim kendisini. Kamp öncesi oluşan hype’a hiç dahil de olmamıştım açıkçası. Yeşil çimler üzerinde birkaç snap izlemeden de bu tavrım değişmemişti. Fakat rota kazanma becerisi, elleri hemen hemen herşeyi eski formuna yakın görünüyor Ridley adına. Ki Falcons’taki kadar özel bir WR olmasına da gerek yok Jaguars hücumda fantezi için iyi olması için. Christian Kirk’ü hep beraber hatırlayalım isterseniz. İyi bir WR2 olabilecek potansiyele sahip bir oyuncu fakat fazlası değil. Buna rağmen derin rotaları iyi koşabilmesi ve Lawrence pas yeteneği sayesinde sezonu WR12 olarak bitirmeyi başardı. Fakat hali hazırda Ridley bu alanda da Kirk’e göre çok daha kabiliyetli bir oyuncu. Bunlara ek olarak da Ridley-Kirk-Jones hatta Evan Engram’ı da eklersek bu pas yakalayan dörtlü NFL’in iyi dörtlülerinden biri. Her birinin varlığı diğerine birçok opsiyon açacaktır.

Bunlara ek olarak sadece fantezi açısından bir düşünün. Her ne kadar bir buçuk yıl top oynamayan bir oyuncu risk barındırsa da bununla alakalı saha içinde hiçbir olumsuz emare görmedik. Ek olarak ligdeki en iyi QB’lerden biri olmaya aday olan Lawrence ona pas atacak. Ligdeki en iyi QB’leri veya hücumları ve onların WR’larını düşünelim; Burrow-Chase, Tua-Hill, Hurts-AJ Brown, Allen-Diggs… Justin Jefferson, Cooper Kupp veya Amon-Ra’dan bahsetmedim bile bu kategoride. Bunlar ligin şuan aşağı yukarı elit diyebileceğimiz QB’leri ve onların birinci pas opsiyonları. Hepsi ilk tur seçimi. Baby Goat Mahomes’un Kelce’si de öyle. Hatta bazı QB’lerin ikinci opsiyonları da ikinci, üçüncü turlardan seçiliyor. Beyin fırtınamızı bitirecek olursak bu listeye bir şekilde dahil olmasını beklediğimiz ve bu ışığı gösteren Lawrence’ın kağıt üzerindeki ve training camp’ta da göründüğü üzere sahadaki birinci opsiyonu için üçüncü, dördüncü tur iyi bir fiyat değil mi? 2023 sezonunu iyi geçiren bir Ridley, örneğin WR8-9 civarı, gelecek sezon ilk tur seçimi olmama şansı yok. Üzerindeki bilinmezlik bulutu yüzünden onu son kez bu kadar ucuza alıyor olabilir. Son iki, üç haftadır her draft’ımda almaya çalışıyorum kendisini.

3- Jordan Addison – Minnesota Vikings, ADP: WR38 / BR: WR33

Evet evet biliyorum çaylak isimleri yazmak çok kolaya kaçıyormuş gibi gelebilir size ve bu listede üç tane görmekten belki de hiç memnun olmayacaksınız ama bu isimlerin şu anki durumu armut piş ağzıma düş şeklinde değil. Çaylak trenindeki ilk ismimiz Jordan Addison.

Her şeyden önce tahmini göreceği volümün şöyle olacağını düşünüyorum. Adam Thielen geçen sezon yaklaşık 100 target aldı ve fantezi açısından felaketti buna rağmen (Evet geçen sezon başında demiştik almayın diye:)).  Bunun üzerine takım ne zaman T.J. Hockenson’a çokça pas atıyor orada hücumları inanılmaz aksadı. Takımın da bunun farkında olduğu gelen haberler arasında. Zaten TE olarak aşırı overrated bir isim olduğunu düşünmüşümdür hep. Bu yıl için de büyük bir fantezi tuzağı bana kalırsa. Şimdi Addison’a dönecek olursak kabaca 120-125 target göreceği, iyi bir hücumda oynayacağı, Justin Jefferson’ın çekim etkisi sayesinde çok daha rahat oynayacağı bir sezon geliyor. İzlediğim kadarıyla belki de bu sınıfın en iyi rota koşan ismi kendisi. Kirk Cousins’ın güvendiği WR’lara yüzde50 topları nasıl attığını da biliyoruz senelerdir. Bu nedenle aralarındaki kimya iyi oluşursa bu topları da yakalayabilecek kadar yetenekli ellere sahip kendisi.

İki yıl önceki Rams hücumu gibi herkes bu hücumdan parçalar bulmaya çalışıyor. Bir şekilde faydalanmak istiyor. Jefferson’ı ilk iki, üç pick’ten birine sahip değilseniz alamayacaksınız. Ancak onun yancısını pek hala takımınıza yedinci, sekizinci turlardan çekebilirsiniz. Çaylakların artık fantezi futboldaki etkisi yadsınamaz ve bu kadar pas dostu bir hücumun ikinci opsiyonu olmak bana kalırsa çok değerli. İşler yolunda giderse Addison’un da ilk 15 içerisinde sezonu bitirdiğini görebiliriz. Fantezi futbolda çok yaygın bir fenomen, iyi hücumlar iki adet WR1 çıkarabiliyorlar. Yıllar içerisinde geliştirdiği derin tehdit becerisini de eklersek pek hala sekiz, dokuz TD bulabilir Addison. Hatta biraz da işi abartacak olursam çılgın tahmin olarak Addison’ın sezonu WR1 kategorisinde bitireceğini düşünüyorum. İzlemekten çok keyif aldığım bir isim umarım fantezide de bizleri yanıltmaz.

4- Quentin Johnston – Los Angeles Chargers, ADP: WR47 / BR: WR35

Makine tipi prototip alfa WR kasa bir oyuncu Johnston. Diyeceksiniz ki takımında iki elit WR varken bu adamın burada ne işi var. Hemen oraya gelecek olursa Chargers çaktırmadan çok sorunlu bir WR odasına sahip bana kalırsa. Mike Williams halen saçma sapan bir yetenek fakat sakatlıklarla boğuşmadığı bir sezonu yok adamın daha. Daha derin inmemiz gereken yer ise Keenan Allen. Kabul etmek istemesek de Allen geçen yıl o kadar pas tutmuş olsa da tüm ileri metriklerde geriye gitti. Gözlerimizin önünde kariyerinin geriye gidişini izliyoruz aslında. Chargers hücumunun geçen sezon sık sık tıkanma sebebinin de verimi düşmüş olmasına rağmen bu kadar Allen odaklı kalmasına bağlıyorum biraz da. Bana kalırsa bu yıl kariyerinin Larry Fitzgerald gibi dönüştüğü evreye giriyoruz.

İşte burada benim çılgın teorim devreye giriyor; Williams zaten müzmin sakat, Allen eski performansında değil ve takımın elinde QB’leri ile yaş penceresi çok daha benzer bir yetenek var. Herbert’in sevdiği derin topları kartal gibi yakalayabilecek kadar iyi bir atlet aynı zamanda. DK Metcalf Lite ibaresini de yapıştıralım buraya. Kellen Moore abimin de ligdeki en iyi OC’lerden biri olduğunu düşünüyorum. Bu ışığı Johnston’da görürse onu pas hücumunun alfa WR’ı yapma konusunda tereddüt etmeyecektir. Williams sağlıklı kalsa bile Chargers hücumunun 2.WR’ı olmak bile aşırı değerli. Aslında Keenan Allen’ı bile dışarda bırakmadan, bu sezon tüm NFL’de en çok pas atmasını beklediğim ekip burası ve üç WR’için de fantezi açısından verimli olabilecek kadar volüm olacaktır.

Bu kalabalık arasından sıyrılıp birinci, ikinci opsiyon olabilirse, hatta üçüncü opsiyon olarak kalıp bir end zone silahına dönüşse bile ilk 17-18 WR arasına çok rahat girecek bir isim Johnston. Yeteneklerine sürekli ham denmesi ona olan ilgiyi azaltsa da ben gözlerime inanmak istiyorum. Çaylak yılında da Ja’Marr Chase top düşürüyordu tutamıyordu kamptan gelen vesveselere bakacak olursanız. Lafı uzatmaya gerek yok büyük yetenek, iyi hücum, gizli sorunlu ve sakatlığa teşne WR odası… Kısacası gerçek bir upside pickte aradığınız her şey…

5- Darren Waller – New York Giants, ADP: TE5 / BR: TE3

Benim için çok değişik bir his Darren Waller’a yüksek olmak. Geçtiğimiz yıllarda abartıldığını düşünsem ve son iki yıl yaşadığı sakatlıklar + Davante etkisi beni haklı çıkarsa da derinlemesine bakıldığında tablo öyle değil. Tıpkı Ridley gibi onun iyi olduğu yıllar da mazide kalmış gibi geliyor insana. Waller daha az volüm almış olabilir fakat rota başına kazandığı yard ve seperation yeteneği halen elit seviyede. Bu nedenle uygun şartlar oluşursa gayet iyi bir seçim olabilir, ki oluştu…

Takımda bir sürü slot’ta oynayabilen elit olmayan WR var ve çaylak Jalin Hyatt hariç derin tehdit olabilecek tek aday Waller gibi duruyor. Sağlıklı kaldığı bir sezonda takımın pas yakalama lideri olması işten bile değil. Maç başına 7-10 arası target alması sanırım Giants’ın doğal planı olacaktır. Daniel Jones’a olan güvenim de geçen sezonun ardından artmış vaziyette. Pozisyonel avantajını da hesaba katacak olursak altınc, yedinci turdan Waller almak ve işler iyi giderse tepe TE performansı elde etme fikri her ne kadar riskli olsa da çok ağız sulandırıcı. Öyle olsa da verdiğiniz fiyata bakarak bana kalırsa bu listedeki en riskli isim de kendisi. Ödülü TE2-TE3 olarak bitirdiği bir sezon, Kelce’den bir gömlek aşağıda bir sezon olabilir. Şampiyonluk pencerenizi bir miktar araladı bile…

6- Rashaad Penny – Philadelphia Eagles, ADP: RB40 / BR: RB39

Ligin belki de en değerli pozisyonlarından biri Eagles birinci RB’si olmak herhalde. Değişen hücum sistemi ve Hurts ile birlikte kariyeri boyunca bekleneni veremeyen Miles Sanders’ın geçen sezon yaptıkları da ortada. Bu takımın RB pozisyonuna iki, üç gömlek atlattığı sanırım izlerken hepimizin fark ettiği bir gerçek. Buradaki tezata gelecek olursak herkes yarım ağızla Swift’e veriyor tüm ilgisini. “Evet sakatlık problemleri var, beklenen potansiyeli sahaya veremedi ama Eagles RB1’i olursa fantezide ilk 12-14 RB’den biri olur ve riski de hesaba katarsak RB28-30 civarlarında alabiliriz.”

Pardon? Evet Swift benim geçen yıla gelirken çok beğendiğim bir oyuncuydu ve halen bir miktar da olsa ümitlerim var. Bu söylenenler olursa verimli bir sezon geçirir ama asıl mahareti pas tutmak olan bir back burada tam olarak pozisyonun hakkını vermiyor bana göre. Atıyorum Montgomery gelse daha çok buraya oturtabilirdim diyeyim. Fakat bu hücumun ihtiyacı olan RB profili sizce de Penny değil mi tam olarak? Sürekli ama sürekli sakatlanmasını bir kenara bırakın lütfen, sahadayken ne kadar iyi bir oyuncu olduğunu hepimiz gördük geçtiğimiz sezonlar. Patlayıcı koşularda tüm NFL’deki en özel isimlerden biri. O-line fark etmeksizin absürt koşu başına yard rakamları ile oynuyor Penny. Eğer sağlıklı kalırsa buradaki ana RB olacağından hiçbir şüphem yok. Sanders-Gainwell ikilisinin yerini Penny-Swift olarak doldurmak bana kalırsa en akılcı çözüm olacaktır Eagles için.

Özetlemek gerekirse Penny’nin sağlıklı kalması düşük bir ihtimal maalesef ama kalırsa buradan cidden ilk-7 RB performansı izleyebiliriz. Ama belirtmekte fayda var Swift’in yarım yamalak oynayıp RB20 civarında sezonu bitirmesi daha yüksek ihtimal. Zaten bu kadar riskli olduğu ADP’sine yansımış durumda Penny’nin.

Bu sezon özelinde WR ağırlıklı olarak başlamayı daha çok seviyorum ilk 3 turda. Bu nedenle as RB’lerim olmasa da yedeklerimi geç turlardan bulmak zorundayım. Buralardan dart atmam gerekiyor ve bunlardan birinin bir şekilde tutmasını ummam. Bu durumlarda en çok draft ettiğim yedek RB Penny bu sezon. Katılıyorum hiç güvenli değil ama size getirebileceklerini düşünün. Fantezi futbolu geç turlardan bulunan elit RB’ler ve QB’ler ile kazanılıyor. Gerilerden elit WR bulmak sadece bir mit. Geçen sezona bakın ADP’de ilk 12’de olan 12 oyuncunun 9’u WR1 bitirmiş diğer 2’si sakatlanan Kupp ve Chase. Buralara girebilecek gizli bir WR yeteneği diye bir fenomen yok artık ligde, oyundaki en önemli 2.pozisyon olunca hiçbir şeyiniz gizli kalmıyor. Ama RB’ler için bu geçerli değil, Penny gibi upside picklere yönelmek gayet faydalı. Sezonda bunlardan beş, altı tane çıkıyor ve bazen 1-2’si verim veriyor. O isimlerin başında gördüğüm isim de Penny…

7- Anthony Richardson – Indianapolis Colts, ADP: QB16 / BR: QB10

Her türlü kuşkulu sorunuz için cevabım var:

– Bülent daha snap almamış adama nasıl güveniyorsun?

+Koşuyo…

– Kolejde bile yeterli pasör olarak görülmeyen bir oyuncu NFL’de nasıl starter olabilir?

+Koşuyo…

– Çaylak QB’ler fantezi de ne zamandan beri iş yapıyor?

+Koşuyo…

İşin şakası bir yana şu zamana kadar görmediğimiz atletizmde ve koşu potansiyeline sahip bir QB Richardson. QB sporunun Wilt Chamberlain’i geldi arkadaşlar, bu normal sınırlarımızla düşünüp analiz edemeyeceğimiz bir olay. Tüm kuşkularınız gerçek evet, adamda roket gibi kol var ama tam kullanamıyor, henüz çaylak vs vs. Ben sizlere Richardson direk ortalığı yıkacak demiyorum, sadece şöyle düşünelim gidip Captain Kirk’ü draft etmenin ne anlamı var. Evet yılı ilk 12 arasında bitirecek neredeyse kesin bu ama yerden bu kadar takviye yapabildiğiniz bir pozisyona niye emniyet sübabı alasınız. Belki bu dediğim %5 bile olsa size ligi kazandırma ihtimali olan bir isim Richardson.

Geçen sezon Fields ile beraber gördük, cidden kötü pasör olup iyi koşarak da fantezideki en iyi QB olabiliyorsunuz belirli aralıklarda. Bunu Richardson’ın yapacak potansiyeli bana kalırsa daha yüksek. Derin pas atma becerisi ilk geldiğinden beri övülüyor ve Fields’a oranla daha iyi bir pasör olmasını bekliyorum çaylak yılları özelinde. Çaylak olmasına da aldırmayın, fantezide koşan çaylak QB’ler bazen tüm sezon bazen kopuk kopuk olsa da iş yapıyorlar. Fizik olarak benzeteceğim isim Josh Allen mesela, çaylak yılının son sekiz, dokuz haftasında ortalama 24.2 puan getirip ortalığı kasıp kavurmuştu. Haa, buraya kadar gelmişken ekliyim çaylak QB’lerde en azından bir yedinci haftayı beklemek gerekiyor açılması için bu da tecrübeye mukabil.

Tüm draft dönemi belki de en çok konuştuğumuz isimlerden biri Richardson bu nedenle derinlemesine bir oyuncu analizi ve tanıtımı yapmak yersiz olur. Sadece size getirebileceklerini düşünün bu fiyata. QB16 mı? Şaka gibi bana kalırsa. Şu adamı Deshaun Watson’dan sonra draft etmek için hiçbir akılcı sebep yok. Sadece isim etiketi… Kıyaslamışken hemen bir QB’lerden geçelim: Mahomes, Allen, Hurts, Lamar, Burrow, Fields, Herbert, Lawrence. Bunlar en tepe yedi QB şu anda ADP’ye göre. Sizlere soruyorum geriye kalan isimler arasında hangi QB’nin upside’ı Richardson’dan daha yüksek? Bu nedenle kendisi benim için, bu arkadaşlara ek olarak Geno ve Jones var arada, QB10 durumunda. Fantezide sadece bir kişi şampiyon olacak ve eğer diğer skill positionlarda dengeli bir takım kurduysanız, Goff, Cousins, Dak gibi isimlere tamah etmeye gerek yok. Şansınızı deneyin bu tip isimlerde bana kalırsa. Daha açıklayıcı bir örnek vermek gerekirse Brock Purdy mesela; adam pace olarak 40 TD’a gidiyordu sezonda sakatlanana kadar. Bunun çoğunun fikstür olduğunu ben de kabul ediyorum ama sadece yüzde iki, üç ihtimal bile bağımsız olarak bu kadar iyiyse Purdy? Etrafındaki yıldızlar geçidiyle ilk-sekiz QB arasında olmama ihtimali sıfır sezon bittiğinde. İkinci bir Geno Smith vakası diyebiliriz geçen yılı baz alarak. Böyle upsidelar çoook uzak ihtimallermiş gibi görünse de bunları denemek lazım. Aaron Rodgers’ı Brock Purdy’den önce almanın kime ne faydası var? Olmaz demeyin, Lamar’lar , Murray’ler bir anda en diplerden gelip fantezinin kralları oldular bu pozisyonda. Bütün bunların ışığında Richardson için kurduğum mantığı umarım size de sevdirebilmişimdir. :)

Ek bilgi olarak aynı şekilde upside olarak gördüğüm QB’ler: Kenny Pickett, Sam Howell, Jordan Love. Draft önü bunlarla ilgili de biraz düşünmenizi tavsiye ederim…