Her yeni sezon başlangıcında tahminler yaparken koçlar için de bir iki kelam etmek gerekirse kendileri için yöneltilebilecek ilk soru şüphesiz hangi koçun kovulacağı olacaktır. Bu durumu takiben kimlerin gelecek sezon head koç adayı olduğu ve son olarak kimlerin pozisyon koçluğundan yükseleceği de eklenebilir sorular olarak düşünülebilir. Nitekim şu aralar ligde herkes kendi Sean McVay’ini ararken genç koçların revaçta olduğu ve ikinci şansı hak eden isimlerinde yeniden isimlerinin kulislerde dillendirildiği bir arayış mevcut. Nihayetinde ufak bir liste ise kim kovulur, kim yükselir aşağıdaki listede ise bunların birkaçını bulabilirsiniz.

Sezon Öncesi Isınan Koltuklar  

Ron Rivera, Head Koç, Washington Commanders  

Özgeçmişinde iki kez yılın koçu ödülü ve bir Super Bowl oynama bulunan Ron Rivera, Washington Commanders’a geldiğinden bu yana henüz eski bilindik ritmini yakalayamadı. Özellikle Carolina Panthers yıllarında Cam Newton ile lige damga vuran ve Newton’un ligdeki en özel MVP sezonlarından birini geçirdiği yılda yaptıklarıyla takdir toplayan Rivera, başkent ekibinde son derece uzak bir görüntü sergiledi. Öyle ki geçen sezon Carson Wentz’i takıma getiren tecrübeli çalıştırıcı, işler kötü giderken kendisine sorulan “Gruptaki diğer takımlar sizde neden daha ileride?” sorusuna “Oyun kurucu” olarak cevap vererek bir şeylerin yanlış gittiğinin sinyallerini de vermişti. İlk geldiği 2020 sezonunda grubunun da kötü olmasıyla birlikte yüzde ellinin altında playoff’a çıkan Rivera, sonraki sezonlarda da takıma ciddi yatırımlar yapsa da yüzde elli galibiyetin üstüne çıkamadı. Artık dördüncü yılına giren Rivera’nın yeni gelen takım sahibi sonrası en ufak bir kötü gidişatta bileti kesilebilir.

Todd Bowles, Head Koç, Tampa Bay Buccaneers  

Bruce Arians ile şampiyonluk yaşayan Todd Bowles, özellikle o dönemde savuma koordinatörü olarak yaptığı işlerle tebrik toplayan isimlerin başında gelmişti. Tom Brady ile şampiyonluğa koşarken hücum her ne kadar ön planda olsa da savunmada da başta Super Bowl’da olmak üzere birçok kez maça tesir eden savunma performanslarıyla Buccaneers’ın başarısında yer edinmişti. Nitekim tecrübeli çalıştırıcı Arians’ın head koçluktan çekilip “danışmanımsı” göreve geçmesinden sonra koltuğu devralan Bowles, ne yazık ki Arians emanetine sahip çıkamadı. Yanına aldığı Byron Leftwich ile el ele Tom Brady’nin son sezonunda takımı felakete sürüklemeleriyle aslında geçen sezon takımdan gönderilmesine yüksek ihtimal olarak bakılıyordu. Bu durum gerçeklememiş olsa bile işler henüz düzelmiş değil ve Tom Brady varken bile bu takımı idare edemeyen Bowles’un, Baker Mayfield ile uçup kaçması en azından sezon başı için düşük bir yüzde.

Brandon Staley, Head Koç, Los Angeles Chargers  

Los Angeles Chargers ile üçüncü senesine girmeye hazırlanan Brandon Staley, 2021 yılında ucu ucuna kaçan playoff sonrası geçtiğimiz sene nihayet playoff’a girmeyi başarmıştı. Nitekim çok kötü bir mağlubiyet alıp acı bir tat bırakarak hayal kırıklığı yaşatmıştı. Her ne kadar rakamlara bakıldığında yüzde elli üzerinde biten sezonlar ve playoff başarısı gözükse de yükseliş ivmesinin beklenenden daha yavaş olması Staley ile ilgili de soru işaretlerini peşi sıra getirdi. Hemen hemen her pozisyonda ligin kaliteli isimlerine sahip olan Los Angeles ekibi, Justin Herbert gibi lige gelir gelmez farkını ortaya koyan bir oyun kurucuyla şu ana kadar en azından konferansın dişli takımlarından biri olması beklendiği bir gerçek. Lakin bunun yerine normal sezonda bile zaman zaman çöküş yaşayan ve favori olduğu maçları kaybeden bir takım görüntüsü Staley için de iyi bir durum olarak gözükmüyor. Olası bir istenmeyen gidişatta ve playoff ile bitmeyen sezonda Staley ile yollar ayrılabilir.

Luke Getsy, Hücum Koordinatörü, Chicago Bears  

Justin Fields ile artık yükselişe geçmek isteyen Chicago Bears, yaptığı hamlelerle bunu ne kadar istediğini gösterdi. Öyle ki geçen yıl head koç Matt Eberflus ile Chicago ekibinde göreve gelen Luke Getsy, henüz ikinci sezonunda koltuğu ısınmaya aday bir koordinatör olarak öne çıkıyor. Her ne kadar geçen sezon için bahaneler olsa da bu sezon için hücum açısından beklentilerin yüksek olduğu Bears’ta en başta Justin Fields’tan sadece koşuyla değil, aynı zamanda pas oyunlarında da elle tutulur bir verimlilik beklentiler arasında. Tabii bunu sağlayacak olan isim Getsy’den başkası olmamakla birlikte olası bir kötü gidişatta fatura kendisine kesilebilir. Baskının son derece yoğun olduğu ve beklentilerden dolayı yakından takip edilen Bears için hücumdan istenen verim alınamazsa Getsy, gitmeye ilk aday isim gibi gözüküyor.

Sezonun Yeni Head Koç Adayları  

Dan Quinn, Savunma Koordinatörü, Dallas Cowboys  

Meşhur 28-3’ün kaybeden taraftaki mimarlarından olan Dan Quinn, sonrasında bir süre daha Atlanta Falcons’ta devam etmiş olsa da en sonunda kırmızı siyahlı takım, tecrübeli çalıştırıcı ile yollarını ayırmıştı. Takriben eski görevi olan savunma koçluğuna geri dönen Quinn, Mike McCarthy’nin devraldığı Dallas Cowboys’a gelmeyi tercih ederek bugün bakıldığında ne kadar doğru karar verdiği de gözükmüş oldu. Öyle ki gelişiyle birlikte Cowboys savunmasına seviye atlatan Quinn, başta Micah Parsons olmak üzere birden çok oyuncunun da performansını yükseltmesinde pay sahibiydi. Tabii bu hususla birlikte kariyerini tekrar canlandıran Quinn, geçen dönemlerde birden fazla takımla head koçluk için görüşmüş ancak Cowboys’ta kalmayı tercih etmişti. Nitekim başka takımlardan kendisine olan ilgi de pek azalmış değil. Yaşı ve tecrübesiyle birlikte aslında iyi bir takımda ikinci bir şansı hak eden Quinn, yeni sezonda da koç arayan takımlar için birinci sırada aday olarak öne çıkıyor.

Frank Smith, Hücum Koordinatörü, Miami Dolphins  

Mike McDaniel’in Miami Dolphins’teki ekibine geçen sene katılan Frank Smith, Florida ekibinin hücumdaki yaptığı işlerde arka plandaki pay sahiplerinden biriydi. Özellikle Tua’nın yokluğunda Teddy Bridgewater ve Skylar Thompson ile zaman zaman idare edebilmesi işler zora gittiğinde de güvenilebileceğinin ispatı oldu. Öyle ki kariyerindeki ilk koordinatörlük görevinde playoff başarısı da elde eden Smith, yeni sezon öncesi hücum temelli bir head koç arayan takımlar için tahtada ismi yazılan isimlerden biri. Daha önceki tecrübelerinde John Fox, Sean Payton ve Jon Gruden gibi isimlerle çalışmış olan 42 yaşındaki çalıştırıcı bu ligde head koç şansı yakalayabilir.

Ben Johnson, Hücum Koordinatörü, Detroit Lions  

Geçen yıl Detriot Lions’un çıkışında koç ekibinde yer alarak pastadan payını alan Ben Johnson, bu yükselişiyle off-sezonda head koç arayan takımların görüştüğü isimlerden biri olmayı başarmıştı. Head koç Dan Campbell’in ekibinde göreve devam etmek isteyen Johnson, takımdan ayrılmayarak Lions için de büyük bir avantaj haline geldi. Hücum anlamında başarılı bir grafik çizen 37 yaşındaki çalıştırıcı, takımın hücumdaki verimliliğin başlıca sebeplerinden biriydi. Hem pas hem de koşu oyunlarındaki setlerin takıma büyük katkı sağlamasının yanında bireysel anlamda da Jared Goff, Amon-Ra St.Brown ve Jamaal Williams gibi isimlerinde gelişmesini sağladı. Ligin günümüz mekaniklerine hâkim olan Johnson, Lions’un mevcut eklemelerinden sonra yine takımıyla birlikte güzel işlere imza atarsa talipleri de daha çok artacağa benziyor.

Lou Anarumo, Savunma Kooridatörü, Cincinnati Bengals  

Özellikle son iki senedeki Cincinnati Bengals takımının yakaladığı muhteşem çıkışın savunma tarafında yaptığı işlerle takdir toplayan Lou Anarumo, yeni sezonda da birçok takımın radarında olacakmış gibi gözüküyor. Cincinnati ekibinde, savunmaya yaptığı dokunuşlarla adeta maçın seyrini değiştirebilen 57 yaşındaki çalıştırıcı, aynı zamanda savunma takımına birden fazla şemayı da maç içinde kullanabilme özelliğini kazandırmasıyla öne çıktı. Genel olarak kendisinin alışılagelmiş bir dizilimi ve oyun anlayışı olsa da gidişata göre oyuncularını farklı görevlerde kullanarak rakibe önlem aldığı yahut hücum tarafında işler kötü giderken savunma olarak takımı oyunda tutmasıyla kalitesini birçok kez ispatladı. 34 yıllık kariyerinde henüz bir head koçluk deneyimi olmayan Anaroumo, bu gidişatı bu sezon bozabilir.

Mike Kafka, Hücum Koordinatörü, New York Giants  

Brian Daboll’un gelişinden sonra çehresi değişen New York Giants’ın koç ekibindeki dikkat çeken isimlerinden olan Mike Kafka, Kansas City Chiefs yıllarından sonra New York macerasında da iyi işlere imza attı ve playoff’ta boy gösterdi. Özellikle performansı sıkça eleştirilen Daniel Jones ile hücumda eldeki malzemeyi iyi bir şekilde kullanarak sonuca ulaşmayı başaran Daboll’un ekibinde yer almasıyla iyice öne çıkan 36 yaşındaki çalıştırıcı, yeni sezonda da genç head koç arayan takımların radarında olacak bir isim olduğu söylenebilir. Daha öncesinde de özgeçmişinde Andy Reid’in yanında Quarterback koçluğu ve pas oyunu kordinatörlüğü gibi görevleri de bulunan Kafka, gittiği takımda fark yaratabilecek potansiyel.

Pozisyon Koçluğundan Koordinatörlüğe  

Shane Day, Senyör Hücum Asistanı, Houston Texans  

Listenin koordinatörlüğe yükselmesini en yüksek adaylarından olan Shane Day, NCAA ve NFL’de toplam 12 farklı takımda çalışırken Kyle Shanahan, Lovie Smith, Jay Gruden ve Mike Nolan’ın ekiplerinde yer aldı. Özellikle 20 yıllık kariyerinde hemen hemen hücumun her bölgesinde pozisyon koçluğu yapan 48 yaşındaki çalıştırıcı, 2019 yılında San Francisco 49ers’ta quarterback koçu olarak Super Bowl’a çıkarken 2021 ve 2022 yıllarında da Los Angeles Chargers’ta oyun kurucu koçu ve pas oyunları koordinatörü olarak görev aldı. Kariyerinde ağırlıklı olarak oyun kurucu koçluğu olsa da diğer oyuncu gruplarıyla da çalışmış olması ve hatta playoff tecrübesi olmasıyla gelecek sezonun hücum koordinatörleri arasında yer alabilir. Nitekim bu sene Houston Texans’ta Senyör hücum asistanı olması da belki de gelecek sezon kendisini yine Texans’ta hücum koordinatörü olarak görmemizin bir fragmanı gibidir.

Wes Welker, Wide Receiver Koçu, Miami Dolphins  

New England Patriots ve Denver Broncos forması altında hatırda kalan performanslara imza atan Wes Welker, 2017 yılında koçluğa adım atarak Houston Texans’ta hücum asistanı olarak işe başlamıştı. 2019 yılında wide receiver koçu olarak San Francisco 49ers ile Super Bowl fırsatı ile de tanışan Welker, McDaniel’ın Miami Dolphins’e head koç olmasıyla birlikte 2022 yılında aynı görevle takıma katıldı. Özelilkle 49ers’ta olduğu gibi Dolphins’te de receiverlarla iyi bir uyum yakalayan 42 yaşındaki çalıştırıcı birçok oyuncunun iyi sezonlar elde etmesinde pay sahibiydi. Öte yandan Bill O’Brien, Kyle Shanahan ve Mike McDaniel gibi koçların yanında çalışan Welker için artık hücum koordinatörlüğü zamanı gelmiş bile olabilir. Günümüz pas oyunlarının hemen hemen tüm dinamiklerine hâkim olacak tedrisattan geçmiş gözüken Welker, bu sezon sonunda hücum koordinatörü için tecrübeli ve bilinen birini arayanlar için ziyadesiyle ideal bir aday.

Chris Harris, Pas Oyunları ve Cornerback Koçu, Tennessee Titans  

Dokuz yıllık bir lig geçmişi olan Chris Harris, kariyerine safety olarak başlayıp 2012 yılında defansif back olarak kaskını çıkarmıştı. 2013 yılında ise saha kenarına geçip Chicago Bears’ta savunma kalite kontrol koçu olarak göreve başlayan 41 yaşındaki çalıştırıcı, Los Angeles Chargers ve Washington Commanders’ta kendi oynadığı pozisyon olan defansif back olarak çalıştı. Bu off-sezonda Mike Vrabel’in ekibine Tennessee Titans’a pas oyunları ve cornerback koçu olarak gelen Harris, kariyer anlamında da çıkışını sürdürdü. Gittiği takımlarda özellikle secondary oyuncularının gelişiminde katkı sağlayan Harris, başkent ekibindeki yıllarında da takımın en iyi pas savunmalarından birisi olmasını sağlamıştı. Sürekli gelişim gösteren ve gittiği yerlerde de pozitif etki yaratan Harris’in Titans’ta da benzer işleri yapıp gelecek sezon için savunma koordinatörü arayışındaki takımlar için ideal bir hedef olacaktır.