Vay be ne ara iki hafta oldu? Zaman çok çabuk geçiyor… Kısa bir hayata serzenişten sonra ikinci haftasını geride bıraktığımız ligde bu seneki senaryonun çok yerinde yazıldığını söyleyebiliriz. Uzatmalara giden maçlar, büyük geri dönüşler ve adı sanı duyulmamış oyuncuların yaptığı çıkışlar ile güzel bir haftayı bitti. Ancak şu sakatlıklar olmasaydı daha iyi olabilirdi.  

Güç sıralamasına döndüğümüzde ise bu hafta da ilk hafta olduğu gibi büyük çıkışlar ve büyük düşüşler yaşandı. Öncelikle liderlik el değiştirirken Cincinnati Bengals düşüşünü sürdürdü. Seattle Seahawks yeniden ilk 10 içine girerken Tampa Bay Buccaneers, Washington Commanders ve Atlanta Falcons büyük atılımlar yaparak şaşırttılar. Minnesota Vikings ve Denver Broncos’un ise dibe doğru yolculukları devam ediyor, Las Vegas Raiders da büyük bir düşüş yaşayan başka bir takım oldu…  

1- San Francisco 49ers (NFC Batı, 2-0), Sezon Öncesi Sıralama: 2  

Los Angeles deplasmanında zor da olsa kazanmayı bilen 49ers, yolunda emin adımlarla ilerlemeye devam ediyor. Nazarlardan, kem gözlerden korunsun ki sağlık açısından da sıkıntı yaşamamalarıyla hem hücumda hem de savunmada ligin bir numarası olduklarını söylemek yanlış da olmaz.  

2- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 2-0), Sezon Öncesi Sıralama: 1  

Favori olarak çıktığı maçta beklenildiği gibi kazanan Eagles, kısa haftayı sezon başında kayıpsız geçmeyi bildi. Fakat kendileri için eleştiriler de yok değil. Hurts üzerinden koşularla ağırlıklı olarak oynamaları kısıtlı bir hücum olma yolunda ilerlemelerine yol açtığını dünya alem konuşuyor. Belki de henüz sezon başından elini açık etmek istemediğinden böyle yapıyorlar, kim bilir?  

3- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 1-1), Sezon Öncesi Sıralama: 3  

Son şampiyon, ilk galibiyetini Florida deplasmanında elde edebildi ve sezona merhaba dedi. Nitekim hücum anlamında halen daha yavaş tırmanışları sürüyor; alışılagelmiş verimlilikten uzak bir görüntüde olsalar da kritik anlarda öne çıkmayı başardılar. Öte yandan savunmada ise Chris Jones’un takıma katılışı topun diğer tarafında işleri düzeltmiş gözüküyor.  

4- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 2-0), Sezon Öncesi Sıralama: 5  

Lamar Jackson’un iyi oyunuyla kazanmayı bilen Ravens, sezona güzel bir başlangıç yaptı. Özellikle hücumda başta koordinatör değişikliğiyle birlikte katılan oyuncuların faydasını gören 26 yaşındaki oyuncu, takımın ihtiyacı olduğu tüm anlarda görevini fazlasıyla yerine getirdi. Savunmada da eksikler olmasına rağmen turnoverlar ve rakibi durdurmalar da galibiyette pay sahibiydi. Şu an için Baltimore ekibinde işler yolunda gözüküyor.  

5- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 2-0), Sezon Öncesi Sıralama: 7  

İkinci New York ekibini de yenerek taraftarlarına galibiyet armağan eden Cowboys, beklenildiği gibi rahat bir şekilde kazandı. Ancak Dak Prescott’un da bu galibiyetlerde pay sahibi olacak oyunu oynaması gerekir. Nitekim koşudan alınan verim olsa da iki maçta atılan toplam 70 sayı içinde sadece iki TD’sinin olması da biraz geri kaldığının göstergesi. Öte yandan sezon başından beri ligin iyilerinden olan savunmada yıldız cornerback Trevon Diggs’in sezonu kapatması Dan Quinn’in elini zorlayacaktır.  

6- Miami Dolphins (AFC Doğu, 2-0), Sezon Öncesi Sıralama: 8  

Sezona iyi başlangıcını sürdüren Dolphins, zorlu Boston deplasmanından da beklenenden daha rahat bir galibiyet alarak bu seneki iddiasını sürdürdü. Geçen hafta özelinde Tua’nın oyunu ön plandayken bu hafta da Raheem Mostert ile gelen koşu oyunlarının maçın seyrini belirlemesi hücum için olumlu. Üst üste iki deplasmanla sezonu açan Florida ekibi, nihayet evinde seyircisiyle üçüncü haftada buluşacak.  

7- Buffalo Bills (AFC Doğu, 1-1), Sezon Öncesi Sıralama: 10  

Geçen hafta son derece kötü bir görüntüde olan Josh Allen ve arkadaşları, evlerindeki ilk maçta güzel bir oyunla “Biz buradayız” mesajını da verdi. Eğer böyle devam ederlerse kaybettikleri güveni de yeniden kazanabilirler. Öte yandan daha geç olmadan “Josh Allen’dan Özür Formu” doldurmak isteyenler iletişime geçebilir…  

8- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 1-1), Sezon Öncesi Sıralama: 6  

İstediği fırsatları yakalasa da bir türlü süreklilik elde edemeyen Jaguars, ilk mağlubiyetini sezona taraftarları önünde açtığı maçta yaşadı. Savunma olarak güvenilir bir ekibe sahip olan Jacksonville ekibi, özellikle bu tarz büyük maçlarda da hücumda da kazanacak işleri yapabilirse şanslarını da ciddi şekilde arttırabilir.  

9- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 0-2), Sezon Öncesi Sıralama: 4  

Zac Taylor ve öğrencileri için sezon hiç iyi başlamamıştı ve şimdi hiç de iyi gitmiyor. Üst üste iki mağlubiyetin dışında ikisinin de grup içindeki rakiplere gelmesiyle birlikte daha sezonun çeyreğine bile gelmemişken kredilerini epey bir harcadılar. Savunma eski gücünde değil; hücumda da son maç özelinde biraz geç açıldılar ancak maç bitti. Artık toparlanma zamanı çünkü yedinci haftadaki bay haftasına kadar oynayacakları dört maçtan da galibiyetten öte bir seçenek yok. Son olarak not: Joe Burrow’un Lamar Jackson karşısındaki rekoru: 1 galibiyet 5 mağlubiyet. Evet, Burrow’un da zaafı varmış.  

10- Seattle Seahawks (NFC Batı, 1-1), Sezon Öncesi Sıralama: 13  

“Acaba mı?” sorularına cevap niteliğinde bir oyunla takımını uzatmalarda galibiyete taşıyan Geno Smith, takımıyla birlikte ilk galibiyete uzanmasını bildi. Hücumda bu kadar verimli olabilirse galibiyetler peşi sıra gelmeye devam edecektir. Fakat iki maçta ortalama 400 yard ve 30 sayı izni veren savunmanın da bir şekilde kendisine gelip toparlanması şart. Her maç böyle 30’ar giderse işleri zor.  

11- New Orleans Saints (NFC Güney, 2-0), Sezon Öncesi Sıralama: 14  

Derek Carr ile kazanmaya devam eden Saints, gruptaki rakibi karşısında deplasmanda önemli bir avantaj elde etti. Halen daha takımın eksikleri yok değil. Hücumda Carr zaman zaman parlamalar yaparken teklediği anlar da gözlerden kaçmadı. Öte yandan savunma ise lige iyi başladı ve güven veren bir ekip görüntüsünde.  

12- Detroit Lions (NFC Kuzey, 1-1), Sezon Öncesi Sıralama: 11  

Çok istediler, çok denediler, ama uzatmalarda nefesleri yetmeden kaybettiler. Evet, uzun aradan sonra sezona iki galibiyetle başlamanın planını yapan Lions, evinde uzatmalarda tartışmalı da bir kararla sahadan yenik ayrıldı. Yine de bu takımın gidişatı ve mücadelesi halen daha üst seviyede. Lakin sakatlıkların yavaş yavaş ortaya çıkması ise işleri bozabilir. Hücumda David Montgomery ve Amon-Ra St.Brown; savunmada da Emmanuel Moseley ve CJ Gardner Johnson’un yokluğu oyun gücünü etkileyecektir.  

13- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 0-2), Sezon Öncesi Sıralama: 12  

Sözün özü: Chargers darmadağın. Justin Herbert debelenip dursa da özellikle savunma yerle yeksan olmuş durumda. Hemen hemen bütün kritik anlarda hata yapmaları ve rakibe büyük fırsatlar vermeleriyle maçın kaderini olumsuz anlamda etkilemekten geri kalmıyorlar. Head koç Brandon Staley, bu şekilde nereye kadar devam edebilecek büyük soru işareti.  

14- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 2-0), Sezon Öncesi Sıralama: 21  

Baker Mayfield, Buccaneers kariyerinde şaşırtmaya devam ediyor. Geçen haftadan sonra evindeki ilk maçta da takımını galibiyete taşıyan Baker, her ne kadar yüksek QB rating derecesi içeren bir oyun oynamasa da takımına yeteri kadar katkı vermesi kendisini Florida ekibinin galibiyetinde pay sahibi yaptı. Öte yandan şaşırtan bir diğer isim ise head koçluğu tartışılan Todd Bowles oldu. Başta savunmanın ciddi şekilde sahaya etki etmesi zaten takımın direnci gelmiş konumda fakat hücumda da geçen haftaya göre başta koşu oyunlarındaki iyileşmelerle şu an için pozitif yönde ilerliyor.  

15- Washington Commanders (NFC Doğu, 2-0), Sezon Öncesi Sıralama: 28  

Şaşırtan, sürpriz yapan ve ikinci haftanın sonunda kendisini namağlup takımlar listesinde bulan başkent ekibi, Denver deplasmanında 18 sayılık farktan geri dönüşle sükse bir galibiyete imza attı. Bu senenin soru işaretlerinden olan Sam Howell’in doğru işleri yapması ve takımdaki Terry McLaurin ve Brian Robinson gibi oyuncuların üst düzey performanslarıyla fark yaratan Commanders, moral motivasyon olarak da yukarılara çıktı. Şüphesiz ki oyuna müdahaleleriyle kenardan destek veren Eric Bienemey’nin de payı yadsınamaz.  

16- Atlanta Falcons (NFC Güney, 2-0), Sezon Öncesi Sıralama: 26  

Sezona iki maç üst üste evinde başlayan Falcons, bu güzel saha avantajını kullanmasını bildi ve galibiyet hanesine bir çizik daha attırdı. Çaylak oyuncu Bijan Robinson, kendisine hayran bırakmaya devam ederken Desmond Ridder da kötü oynadığı maçı sonlara doğru biraz toparlayarak tamamladı. Şimdi sırada üst süte iki deplasman var.

17- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 1-1), Sezon Öncesi Sıralama: 23  

Zor da olsa kazanmayı bilen Pittsburgh Steelers, gruptaki rakibi karşında epey zorlandı. Özellikle çok büyük bir parantez açılması gereken kısım hücum koordinatörü Matt Canada önderliğindeki hücum… Tamamen günümüz modernitesinden uzak, temel prensiplerle alakası olmayan ve tercihler olarak vasat kararlar içeren bir hücumu bulunan Steelers’ta, Canada’nın da bu görevde sezonu bitirmesi epey zor gözüküyor. Ya acil müdahale gerek ya da yeni bir koordinatör.  

18- Tennessee Titans (AFC Güney, 1-1), Sezon Öncesi Sıralama: 24  

İlk galibiyetini uzatmalarda da olsa elde eden Titans, sezona iki mağlubiyetle başlamanın eşiğinden döndü. Ryan Tannehill cephesinde ise yine geçen maça göre oynanan elle tutulur oyun galibiyete yetmesi şimdilik işleri sakinleştirdi. Kazanabildikleri ve iyiye gittikleri sürece Tannehill de hedef tahtası olmaktan çıkacaktır.  

19- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 1-1), Sezon Öncesi Sıralama: 17  

26 yıl sonra sezona 2-0 başlama şansını elinin tersiyle iten Browns, Deshaun Watson’un üç top kaybı yaptığı maçtan önde olmasına rağmen sahadan yenik ayrıldı. Tabii ki işin bu boyutu şu an için pek düşünülmüyor. Öyle ki ligin yıldız ismi Nick Chubb’ın talihsiz sakatlığından ve sezonu kapatmasından dolayı moraller yerle bir oldu. Tabii yerini doldurmak için eski dost Kareem Hunt geri getirilmiş olsa da Chubb’un yerini doldurmasını beklemek hayal olur. Savunma zaten güven veriyor; hücumda da iş artık yüzde 90 Deshaun Watson’un omuzlarında kalmış durumda.  

20- Los Angeles Rams (NFC Batı, 1-1), Sezon Öncesi Sıralama: 22  

Bu sezon kurduğu kadroyla “Nerede o eski Rams” dedirten Los Angeles ekibi geçen haftaki galibiyetinin yanında bu hafta da mağlup olmasına rağmen maçı son dakikalara kadar götüren oyunuyla yine dikkatleri üzerine çekti. İkinci haftanın süper çaylağı Puka Nacua, lig tarihine geçerken head koç Sean McVay’in hem savunmada hem de hücumda eldeki kadrodan aldığı verim inanılmaz. Tabii Matthew Stafford’un da düşünüldüğünden daha hazır olması ise işin bir başka boyutu. Bu takım daha fazla maç kazanacak hissiyatını herkese hissettirdi.  

21- New York Jets (AFC Doğu, 1-1), Sezon Öncesi Sıralama: 9  

Anladık ki Aaron Rodgers’sız olmuyormuş ve Zach Wilson da bir arpa boyu ilerlemiyormuş. Artık bu takıma veteran oyun kurucu mu getirirler yoksa takas mı yaparlar bilinmez ancak eli yüzü düzgün ve ortalama bir oyun kurucu gelirse belki daha yarışmacı olabilirler. Yoksa bu sezonu da “geçiş sezonu” olarak tamamlayacaklar.  

22- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 0-2), Sezon Öncesi Sıralama: 16  

Yine bir “Prime Time” maçı, yine bir Kirk Cousins mağlubiyeti… Tabii ki şaşırmadık ancak geçen sezonun gözde takımı bu sezon kötü gidişatı sürüyor. Ne hücumda ne de savunmada ritim tutabilecek görüntüde değiller. İşler daha fazla sarpa sarmadan kendi evlerinde oynayacakları maçtan galibiyet lazım.  

23- New England Patriots (AFC Doğu, 0-2), Sezon Öncesi Sıralama: 20  

Evinde oynadığı üst üste iki maçı da kaybeden Belichick ve öğrencileri, iki maçta da istenilen seviyeye çıkamadı. Bu maç özelinde rakip koşulara tanınan alanlar kendileri aleyhine skoru tayin ederken Belichick savunmasına yakışmadığı da söylenebilir. Öte yandan hücumda ise net bir büyük oyun potansiyeli bulunmayan oyuncu grubuyla oynuyor olmaları da her ne kadar sistem geçen seneye göre daha iyi olsa da verim konusunda istenilen seviyede değil.  

24- New York Giants (NFC Doğu, 1-1), Sezon Öncesi Sıralama: 25  

Altı çeyrek sayı bulamadıktan sonra bir kez daha sıfıra karşı çift haneli sayılarla geriye düşen Giants, ne olduysa bir anda kendisine geldi ve Daniel Jones ile açtığı perdeyi yine Daniel Jones’un paslarıyla kapatarak sezonun ilk galibiyetini elde etti. Hücumda tam işler yolundaymış gibi gözükürken Saquon Barkley’in sakatlığı planları bozdu. Savunmada da her gelen pozisyonu TD ile savuşturmaktansa rakibi durdurmayı deneseler belki güzel olacak.  

25- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 1-1), Sezon Öncesi Sıralama: 19  

Kazanabileceği bir maçı kaybeden Packers, Georgia deplasmanından eli boş döndü. Özellikle birçok yıldız isimden yoksun olarak oynamalarına rağmen kötü mücadele ettiklerini söylemek zor. Genç ve yeniden yapılanma içindeki bir takıma göre de en azından umut veren görüntüdeler. Sadece bu toyluk durumundan dolayı hata yapma potansiyelleri yüksek. Bunu da hoş karşılamak gerek.  

26- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 1-1), Sezon Öncesi Sıralama: 18  

Biz de sanmıştık ki Raiders bu sene sürpriz yapıp herkesi şaşırtacak ve yarışmacı olarak. Ama nerede o Raiders. İlk hafta aldığı güzel galibiyet sonrası Buffalo deplasmanında kaybolan siyah beyazlı takım özellikle bu savunmayla işleri hiç kolay değil.  

27- Denver Broncos (AFC Batı, 0-2), Sezon Öncesi Sıralama: 15  

Tam da bu satırlara “Aldığı farklı galibiyetle sezona merhaba diyen” diye giriş yapacakken 21-3’ten maçı vererek “Ne olacak bu takımın hali?” sorusuna evrilmiş bulunuyoruz. Eee tabi, en sondaki iki sayılık oyun gelmiş olsa başka şey konuşulurdu ancak 18 sayıdan da Russell Wilson ve Sean Payton’lu takım maç vermesin bir zahmet. Bakalım bu takım bizi daha nasıl şaşırtacak. 

28- Indianapolis Colts (AFC Güney, 1-1), Sezon Öncesi Sıralama: 30  

İlk galibiyetini çok da geciktirmeden ikinci haftada alan Colts, çaylak oyun kurucusu Anthony Richardson’u beyin sarsıntısı protokolüne girmesiyle hevesi de kursağında kaldı. Richardson için ise iki haftada iki protokol güzel bir gidişat olmasa gerek. Öte yandan Gardner Minshew ile oynamak durumunda olacak olan Colts’ta Steichen’in hücuma bir canlılık getirdiği de söylenebilir. Savunma tarafında da ön alan şimdiye kadar iyi bir görüntü çizdi. Nitekim fikstürleri kolay değil ve ne kadar yarışmacı olacaklarını da oynayacakları üç maç içerisinde belli olacak.  

29- Chicago Bears (NFC Kuzey, 0-2), Sezon Öncesi Sıralama: 27  

Eee hani bu takım çıkış yapacaktı? Hani Justin Fields, geçen seneki koşu becerilerini pas oyunlarıyla birleştirip franchise oyun kurucu olduğunu gösterecekti? Evet, biraz dolduruşa gelip bu satırların yazarı olarak Fields’ı sıralamada üst sıralara koymanın üzüntüsü içindeyim. Neyse Bears’a dönecek olursak bu takım hiç mi hiç hazır değil. Daha kırk fırın ekmek yemesi gerekiyor.  

30- Carolina Panthers (NFC Güney, 0-2), Sezon Öncesi Sıralama: 29  

İki grup rakibi iki mağlubiyet. Birinci sıra seçimi Bryce Young ile ilk galibiyetine henüz ulaşamayan Panthers’ta, yeni kurulan takım henüz birbirleriyle uyum yakalayamamış görüntüdeler. Öte yandan iyi bir savunma takımlarına sahip olduklarını söylenebilir ancak orada da takımın önemli ismi Shaq Thompson’u sakatlığa kurban vermeleri dengeleri bozdu.  

31- Houston Texans (AFC Güney, 0-2), Sezon Öncesi Sıralama: 31  

Bir hayli eksiğin olduğu grup içi maçtan yenik ayrılan Texans, evindeki ilk maçta taraftarlarına galibiyet armağan edemedi. CJ Stroud cephesinden ise iki maçta toplam 91 pasta yüzde 64 ortalama, sıfır interception ve 90 rating çok da kötü değil. Demek ki bu takımın yan parçalarının da denkleme dahil olmasıyla çaylak oyuncu da bir şeyler yapabilir.  

32- Arizona Cardinals (NFC Batı, 0-2), Sezon Öncesi Sıralama: 32  

Çoğu kişinin umudu kestiği Cardinals, üst üste ikinci kez galibiyete çok yaklaştı ancak güzel başladığı işin sonunu getiremedi. Neyse bu şekilde iyi oynamaya devam etsinler de Caleb Williams’ın da gönlü olsun takıma gelirken değil mi? Öyle bitik, harap olmuş bir takım olmaktansa ucu ucuna maç kaybetmek daha iyidir.