Ne haftaydı ama. 70 sayılık maç, uzatmalara giden ve beraberliğin kıyısından dönen takımlar ve maçtan öteye giden misafirler… Deyim yerindeyse bu üçüncü haftanın tadı damağımızda kalırken aynı zamanda da tablonun az çok netleştiği bir dönemi geride bıraktığımızı gösterir neticede.  

Güç sıralamasında bu hafta bakıldığında ise büyük çıkış ve düşüşler devam etti. Miami Dolphins, Buffalo Bills ve Cincinnati Bengals üst sıralara tırmanırken Baltimore Ravens, Jacksonville Jaguars ve Dallas Cowboys sert düşüş yaşadılar. Orta sıralardan Green Bay Packers fırtınası yukarıya çıkış yapması dikkat çekerken Tennessee Titans ve Washington Commanders aşağıya doğru inişteler. Öyle ki son sırada da yeni bir takımımız mevcut…  

1- San Francisco 49ers (NFC Batı, 3-0), Sezon Öncesi Sıralama: 1  

Net bir galibiyetle yoluna devam eden 49ers, evindeki sezon açılışında taraftarlarına güzel bir zafer sunmuş oldu. Takımda her şey tıkır tıkır işlemeye devam ederken Brock Purdy de bireysel anlamdaki rekorunu geliştirmeye devam etti. Nitekim Shanahan’ın sisteminden daha da fazla yararlanabilirse ki bunun için elinde fazlasıyla malzeme var, “Sistem QB’si” olmaktan öte fark yaratan bir isim de olabilir.  

2- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 3-0), Sezon Öncesi Sıralama: 2  

Hem hücumda hem de savunmada favori gibi oynayarak Florida’dan galibiyetle dönen Eagles, yoluna namağlup devam etmesini bildi. Özellikle D’Andre Swift’in çıkışının sürmesi ve savunma hattındaki performans dikkat çeken noktalardı. Geçen sene ki Eagles geri döndü denilebilir mi artık?  

3- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 2-1), Sezon Öncesi Sıralama: 3  

Ligimize hoş geldin, sefa getirdin, neşe kattın Taylor Swift… Şey yok Kansas City Chiefs pardon. Evinde ağırladığı rakibi karşısında kendisinden beklenen gibi dominant bir görüntü ortaya koyan Andy Reid ve öğrencileri “Yeni gelmedik, geri geldik” mesajını da iletmiş oldu. Özellikle Patrick Mahomes’un MVP oyunu hücumdaki her parçayı adeta canlandırdı. Savunma tarafında da yine hücum gibi işler yerindeydi. Artık bu takım için vakti yükseliş vakti.  

4- Miami Dolphins (AFC Doğu, 3-0), Sezon Öncesi Sıralama: 6  

İki haftalık deplasmandan seyahatlerinden sonra evinde sezon açılışını yapan Dolphins, evinde şov yaparak taraftarlarını mest etti ve lige de gümbür gümbür mesajını verdi. Özellikle koşu oyunlarının eksikliğinin hissedildiği yerde hem Raheem Mostert hem de çaylak koşucusu Devon Achane ile rakibini paramparça eden Florida ekibinde head koç McDaniel, hücumunu tam derslik bir biçimde oynatması ise on numara beş yıldız bir durum oldu. Geç açılan savunmanın da katkısıyla tarihi fark yakalayan Dolphins, gelecek haftaki AFC Doğu derbisi öncesi de güzel moral depoladı.  

5- Buffalo Bills (AFC Doğu, 2-1), Sezon Öncesi Sıralama: 7  

Başkent deplasmanından aldığı farklı galibiyetle yoluna emin adımlarla ilerleyen Bills, ilk haftadaki eleştirileri tamamen ortadan kaldırırken çok hızlı bir şekilde toparlanıp alışılagelmiş görüntüsüne geri döndü. Hücumda Josh Allen farkı yine ortadayken Stefon Diggs de üçüncü maçında ikinci kez 100 yardı geçmeyi başardı. Nitekim maça damga vuran savunma ise yaptığı turnoverlarla birlikte maç boyunca başta ön alanda olmakla birlikte mükemmele yakın top oynarken ikinci senesindeki linebacker Terrel Bernard da maça damga vurdu.  

6- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 1-2), Sezon Öncesi Sıralama: 9  

Joe Burrow’un gözle görülür bir biçimde sakat sakat oynadığı maçta galibiyeti almayı başaran Bengals, sezona da nihayet merhaba diyebildi. Burrow cephesinden bakıldığında durumu biraz ciddi gözükürken cep içerisindeki stabil oyun oynama çabaları Bengals hücumunu da bilinen efektifliğinden mahrum bıraktı. Yine de yıldız oyun kurucu savunmanın boşluklarını değerlendirmesini bilirken sezona iyi başlayan Joe Mixon da yardımlarını esirgemedi. Nitekim belki de maçın yıldızı olabilecek savunma ise takdire şayan bir oyunla rakibe hemen hemen hiç şans tanımayarak takımı da oyunda tuttu. Tabii ki Burrow’un bu şekilde nereye kadar sürdürebileceği de muamma. Eğer boşta bir sağ calf’ınız varsa Joe Burrow’a verebilirsiniz.  

7- Seattle Seahawks (NFC Batı, 2-1), Sezon Öncesi Sıralama: 10  

Geriye düştüğü maçı kazanan Seahawks evinde ilk galibiyetini aldı. Kenneth Walker’ın fark yaratan oyunuyla hücumda çeşitlilik oluşturan Seattle ekibinde DK Metcalf da 100 yard üstü pas tutarak galibiyette pay sahibiydi. Ancak bu takımın pas savunmasında ciddi sıkıntılar olduğu aşikâr. Her maç rakiplerine cömertçe uzun pas oyunlarına izin vermeleri ilerleyen süreçlerde başlarını ağrıtabilir.  

8- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 2-1), Sezon Öncesi Sıralama: 4  

Sakatlar ordusu Ravens, kendi evinde mağlup olarak henüz başlayan galibiyet serisini de ligin çeyreği bile bitmeden tamamlamış oldu. Hem hücumda hem de savunmada hemen hemen her bölgedeki starter isimlerinden yoksun olan Lamar Jackson ve arkadaşları, yaptıkları basit hatalarla da adeta maçı kaybetmek için çırpınıp durdular. Öte yandan hücumda “İşte Lamar’ın receiverları” oldu derken hem Odell Beckham hem de Rashod Bateman olmadan sahaya çıkan Ravens’ta kadro yapılanması bir kez daha sorgulanır seviyeye geldi. Artık şu soruyu sormanın zamanı geldi mi yoksa biraz daha var mı: “John Harbaugh’un bu takımda miladı doldu mu?”

9- Detroit Lions (NFC Kuzey, 2-1), Sezon Öncesi Sıralama: 12  

Zor da olsa kazanamayı bilen Lions, evinde de taraftarlarına galibiyet sevinci yaşattı. Hücum biraz tutukluk yaşasa da Jared Goff’un çıkışlarıyla maçı kazanacak işlere imza atmayı bildiler. Savunma ise rakibe hiç TD şansı vermeyip üstüne yedi “sack sayısı” yaparak işini ziyadesiyle yerine getirdi. Sırada kısa hafta ve perşembe gecesi maçında zorlu bir grup içi mücadele olacak. İşte asıl sınav…  

10- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 2-1), Sezon Öncesi Sıralama: 5  

Maç pazar günü oynandı. Çok değil maçtan 10 dakika önce birisi çıkıp “Cardinals hücumu, ligin en iyi savunması olan Cowboys’a karşı darmadağın olacak” deseydi muhtemelen kimse duymaz işine gücüne bakardı. Ama gel gelelim gerçekten öyle oldu. Koç McCarthy, bu sene hücumda playcallingleri ele aldığından beri işler iyi gitmezken Dak Prescott cephesinde de bu gidişat hiç iyi yere gitmiyor.  

11- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 1-2), Sezon Öncesi Sıralama: 13  

Çok uğraştı, çok debelendi, her şeyi denedi ama sonunda maç kazanmayı başaran Chargers’ta hedef tahtasındaki head koç Brandon Staley de biraz olsun rahatlamıştır. Nitekim yine saçma sapan kararlar verip maçı karşıya hediye etmek için yaptıkları da henüz unutulmadı. Bir sonrakinde rakip de verilen imkanları kabul ederse Chargers’da işler o zaman yeniden karışır.  

12- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 1-2), Sezon Öncesi Sıralama: 8  

Hadi geçen maç zor rakip, güçlü savunma falan diyerekten Florida ekibinin mağlubiyeti, belli sebeplere dayandırıldı. Eee peki sadece grubun değil, ligin de son yıllardaki en zayıf rakibine karşı bu kadar sönük ve basık kalmak da neyin nesi? Jaguars için işler iyi gitmiyor. Hücumda ritim bulabilmiş değiller ve daha kötüsü bulacak gibi de gözükmüyorlar. Öyle ki şu an ki çizdikleri grafik geçen sezon başıyla hemen hemen aynı gibi. Doug Pederson ve öğrencilerinin çıkış yapması gerekiyordu ancak onlar iniş yapmalarının bir yolunu bulmuşlar.  

13- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 2-1), Sezon Öncesi Sıralama: 17  

Yine bir primetime maçından galip gelen Steelers, kazanmanın yolunu bir şekilde bularak ikinci galibiyeti cebine koydu. Hafta boyunca eleştirilen Matt Canada ise paçayı bir kez daha kurtarırken hücum tarafında da kısmi dalgalanmalar olması bu maç özelinde yeterliydi. Nitekim savunmanın aksine hücum tarafında çok umut vaat eden bir görüntüde değiller.  

14- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 2-1), Sezon Öncesi Sıralama: 25  

Sezonun kendi sahasındaki ilk maçında 17 sayı geri düşen Packers, Jordan Love’un son bölümdeki mükemmel oyunuyla geri dönüşe imza atmasını bildi ve değerli bir galibiyeti cebine koydu. Hele ki Love’dan böyle bir çıkış gelmesi ise Packers taraftarlarının yüreğine su serpti. Eğer böyle işlere devam ederse geçmişi çabuk unutturur.  

15- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 2-1), Sezon Öncesi Sıralama: 19  

İşte aranan Deshaun Watson bulundu. Gözümüz aydın. Geçen haftaki kötü oyunundan sonra kendi evinde bu sefer hata yapmayan Watson, çok güzel ve temiz bir oyunla takımına galibiyeti getirdi. Hem pas oyunlarında hem de koşuda yüksek verimlilik ile oynayan 28 yaşındaki oyuncu, galibiyeti takımına hediye etti. Tabii Nick Chubb’un sakatlıktan sonra forma şansı bulan Jerome Ford da yine iyi işlere imza attı. Browns şimdilik güven vermeyi başardı.  

16- New Orleans Saints (NFC Güney, 2-1), Sezon Öncesi Sıralama: 11  

17 sayı farktan son çeyrekte maç vermek mi yoksa Derek Carr’ı sakatlığa kurban vermek mi daha kötü bilinmez ancak iyi başlayan iyi de giden Saints’te işler bir anda tepetaklak olma yolunda büyük bir geri adım atıldı. Carr’ın sakatlığından dolayı Jameis Winston sahne alacak gibi gözükürken önlerindeki grup içi karşılaşmadan alınacak bir galibiyet işleri yeniden pozitife götürebilir.  

17- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 2-1), Sezon Öncesi Sıralama: 14  

İyi bir gidişata sahipken evinde istenmeyen bir mağlubiyet alan Buccaneers, hücumda ve savunmada ciddi sıkıntı yaşadıkları ve üretkenlikten uzak oldukları bir maçı geçirdiler. Yol kazası deyip önlerindeki grup içi maçı kazanarak bu mağlubiyeti unutturma şansları var.  

18- Washington Commanders (NFC Doğu, 2-1), Sezon Öncesi Sıralama: 15  

“Sam Howell’ın burada dört interception pası vardı.” Sezona iki galibiyetle başlayıp “Yoksa bu takım iyi miymiş, bilemedik.” dedirten başkent ekibi, aslında o kadar da iyi olmadığını kendi evinde aldığı farklı mağlubiyetle göstermiş oldu. Tabii ki tüm soru işaretleri Howell’a dönmüş durumda. Oyun kurucu meselesi bu kadar soru işaretiyken Commanders’ın sallantısı devam edecektir.  

19- New England Patriots (AFC Doğu, 1-2), Sezon Öncesi Sıralama: 23  

“Kazandı ama” diye başlamak Patriots için çok da yanlış olmayacaktır. Kazandı ama yani ne Mac Jones bir şeyler ortaya koydu ne de hücumda gözle görülür bir ilerleme vardı. Oysaki ilk iki maçta özellikle hücumda bundan daha iyi bir görüntü ortaya koydukları periyodlar olmuştu. Neyse en azından Belichick’in ligin en çok galibiyet alan koçu olma yolunda bir eşik daha atlanmış oldu, o açıdan bakalım.  

20- Atlanta Falcons (NFC Güney, 2-1), Sezon Öncesi Sıralama: 16  

Belki de kazanabileceği maçı kaybeden Falcons, çıkış ararken yine soru işaretlerinin içinde buldu kendisini. Bu kadar yetenekli takıma Desmond Ridder gibi bir oyun kurucu yakışmıyor. Nitekim Ridder’ın da seviyesi az çok belki de çok net belli olmuştur. Georgia ekibinde geçen sene olduğu gibi bir oyun kurucu değişikliği uzak da gözükmüyor. Belki de Londra dönüşü Ridder’ı orada bırakıp öyle dönerler?  

21- Tennessee Titans (AFC Güney, 1-2), Sezon Öncesi Sıralama: 18  

Ryan Tannehill, mehter adımına bu sene erken başladı. Tam geçen maç özelinde takdirleri toplayıp “Acaba düzeldi mi” diye düşünürken Cleveland deplasmanında iki adım geriye gitti. Yani kısaca özetlersek hücumda toplam 94 yard. Pas 68; koşu 26 yard. Toplam 94 yard. Kötü, çok kötü.  

22- Indianapolis Colts (AFC Güney, 2-1), Sezon Öncesi Sıralama: 28  

Çaylak oyun kurucusu Anthony Richardson’un yokluğunda ikinci galibiyetini alan Colts, bir anda kendisini AFC Güney’in zirvesinde buldu. Özellikle head koç Steichen’in hücumda yaptığı işler oyunculara etkisi rakamlara da ciddi şekilde yansıdı. Zack Moss’un 100 yardı geçmesi, Pittman ve Downs’un toplam 17 top yakalaması karşılarındaki zorlu savunmaya göre gayet güzel rakamlardı. Minshew’ın da ritim bulan bir oyunu olmasa da kritik anlarda yaptıklarıyla Colts maça tutunmayı başardı. Tabii asıl takdir belki de savunmanın oldu. Başta savunma hattı olmak üzere inanılmaz işlere imza atmalarıyla Indianapolis ekibinin maç boyunca direnci oldular. İşin coaching tarafı böyle olduğu müddetçe Colts sürpriz yapmaya devam edecektir.  

23- Los Angeles Rams (NFC Batı, 1-2), Sezon Öncesi Sıralama: 20  

İlk iki haftadaki görüntüsünden epey bir uzak olan Rams, üst üste ikinci mağlubiyetini yaşadı. Tabii bu eleştiriyi hücum için yapmak daha doğru olacaktır ki özellikle hücum hattının Stafford’u pas oyunlarında koruyamaması Los Angeles ekibinin ritim bulmasındaki en büyük engeldi. Head koç Sean McVay’in koşu oyunlarından uzak olmasıyla da Rams, dört kere endzone’a gidip sadece bir kez TD bulabildi. Artık şu Cooper Kupp bir dönsün, bu takımı öyle görelim.  

24- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 0-3), Sezon Öncesi Sıralama: 22  

Birincisine kaza, ikincisi hata, üçüncüsü ise tercih imiş Dostoveyski’nin dedi gibi. Bir türlü istenilen çıkışı yapamayan Vikings, sezona henüz daha merhaba diyemedi. Yine maçın sonlarında verilen bir kararla sahadan yenik ayrılmaları da daha önce görülen senaryo. Bakalım daha neler yapıp veya yapmayı kaybetmeye devam edecekler.  

25- New York Giants (NFC Doğu, 1-2), Sezon Öncesi Sıralama: 24  

Kaliforniya’dan eli boş dönen Giants, Saquon Barkley’in de yokluğuyla hücumda yokları oynayarak sahadan yenik ayrıldı. Nasıl Daniel Jones, rakip savunmayı izlerken ki yüz ifadesi oluştu, aynı şekildeki suret de Giants’ı izleyenlerde oluşuyor: Keyifsiz, isteksiz, saçma sapan…  

26- Arizona Cardinals (NFC Batı, 1-2), Sezon Öncesi Sıralama: 32  

Bir olmadı, iki olmadı ama üçüncüsünde kendi evinde galip gelmeyi başararak “Tanking yapan bizden değildir.” mesajını da tüm lige iletti. Özellikle hücumda bu kadar verimli olmalarını muhtemelen kimse beklemiyordu ki hele Joshua Dobbs’un sezon başlamasına haftalar önce takıma katılmasından sonra pek umutta yoktu bu takıma karşı. Nitekim savunmada da benzer işlerle hak ettikleri güzel bir galibiyeti aldılar. Bakalım devam gelecek mi?  

27- Houston Texans (AFC Güney, 1-2), Sezon Öncesi Sıralama: 31  

Gerçekten güzel bir galibiyet. Kimsenin beklemediği bir anda Florida’dan galibiyet çıkaran Texans, haftanın sürprizlerinden birine imza attı. Hem hücumda hem de savunmada hemen hemen her parça gerçekten geçen iki maça nazaran iyi işlere imza attılar. CJ Stroud ise yine gelişim çizgisini yukarıya çekecek bir oyun ortaya koydu. Tabii asıl sorun süreklilik. Maç kazanmak dışında bu performansı korumaları bu sezon için yeterli olacaktır.  

28- New York Jets (AFC Doğu, 1-2), Sezon Öncesi Sıralama: 21  

Zach Wilson, izleyenlerin gözlerini kanatmaya ve saç baş yoldurmaya devam ettiği maçta Jets, rakibin de kötü görüntüsüne rağmen sahadan yenik ayrıldı. Yani bu eziyet nereye kadar devam edecek acaba? Yok mu bir veteran çıkıp şurada iki pas atacak? Koskoca NFL’de yok mu bir QB? Aloo?  

29- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 1-2), Sezon Öncesi Sıralama: 26  

İlk haftadaki galibiyetinden sonra düşüşü devam eden Raiders, kendi evinde de yine hem head koçunun hem de milyon dolarlık oyun kurucusunun saçma sapan kararlarıyla sahadan yenik ayrıldı. McDaniels tarafında, son pozisyonda dördüncü hakkı oynamayıp alan golü atması, Jimmy G’nin de birbirinden şık interceptionları “Bir takım ne yapmamalı?” sorusunun vuku bulmuş haliydi. Kolaylıklar dileriz bundan sonraki maçlarda da.  

30- Carolina Panthers (NFC Güney, 0-3), Sezon Öncesi Sıralama: 30  

Bir numaralı seçimi Bryce Young’ın yokluğunda ilk maçına çıkan Panthers, Seattle deplasmanından eli boş dönerek henüz galibiyetle tanışamadı. Nitekim Young yerine formayı alan veteran Andy Dalton, oynadığı güzel oyunla son çeyreğe kadar takımını maçın içinde tutmayı başardı ki halen daha atacak kurşunu var olduğunu da gösterdi. Yine de yeni kurulan takımdaki eksikliklerin hepsi bu takımda da vardı ve maçı kazanmak için yaptıkları hatalar olması gerekenden fazlaydı.  

31- Denver Broncos (AFC Batı, 0-3), Sezon Öncesi Sıralama: 27  

Sen git ligin en iyi koçlarından biri diye birinci tur ve ikinci tur hakkı vererek takıma getir ancak daha önce senin takımında top toplayıcılık yapan birinden 70 sayı yiyip geldiğin gibi evine dön. Oldu mu şimdi? Evdeki hesap çarşıya uymadı değil mi? Neyse işin iyi tarafı en azından bu sefer tek ve yegâne suçlu Russell Wilson değil.  

32- Chicago Bears (NFC Kuzey, 0-3), Sezon Öncesi Sıralama: 29  

Her maç daha da kötüye giden Bears, bu sefer de farklı mağlup olarak lig serüvenine devam etti. Justin Fields mı olmadı yoksa koçların hepsi alayı mı kötü bilemedik. Artık birisi bu konuyu çözebilirse bizler de öğrenmiş olacağız. Yoksa bu şekilde Chicago ekibi daha çok farklı mağlup olacaktır.