Sayın NFL yetkilileri, pazarlamadan sorumlu müdürler veya sorumlular: Gerçekten anladık, bakın her şeyi gördük, izledik, algıladık, tamam yeter. Yani artık bu “Taylor Swift’i sürekli ekrana getirelim de izleyicimiz artsın” mantalitesinden ne zaman vazgeçeceksiniz acaba? Lütfen vazgeçin artık.  

Ufak bir serzenişten sonra ligin yüzde 22’sini geride bıraktığımız dördüncü haftada sezona üç namağlup takımla girmemize rağmen AFC Konferansındaki takımın kaybetmesiyle bu sayıyı ikiye düştü. Öte yandan uluslararası maçlarına da başlangıç verdiğimiz dördüncü haftada üç Londra maçının ilkini de tamamlamış olduk.  

Güç sıralamasına geldiğimizde ise listemizdeki hareketlilik devam etti. Liderlik el değişmezken Buffalo Bills, ilk üç iddiasını sürdürdü. Seattle Seahawks ve Detroit Lions ise üst sıralara tırmanan takımlar oldular. Miami Dolphins ve Cincinnati Bengals düşüşleriyle üst sıralardaki yerlerini kaybederken orta sıralarda da New Orleans Saints, New England Patriots ve Pittsburgh Steelers alt sıralara inmek durumunda kaldılar.  

1- San Francisco 49ers (NFC Batı, 4-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1  

Christian McCaffrey’in yıldızlaştığı maçta ligin favorisi hata yapmayarak net bir skorla mevcut süregelen galibiyet sersini devam ettirdi. Özellikle Deebo Samuel’in kısıtlı kullanımında bile CMC’nin dışında Aiyuk’un da performansı rakibi darmadağın etti. Savunmaya zaten diyecek söz yok. O zaman sıradaki gelsin…  

2- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 4-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2  

Eagles adına kolay olmadı, epey zorlandılar ancak uzatmalardaki alan golüyle kazanmayı bilerek “namağlup” listesinde isimlerinin kalmasını sağladılar. Şüphesiz ki başkentte bu kadar zorlanmalarını kimse beklemezken özellikle savunma tarafında verdikleri alarmlar başlarını zorlu fikstüre girdiklerinde başlarını ağrıtabilir. Rakamlara bakıldığında savunmada dört maçın üçünde rakip hücumlara toplam 350 yard üstü izin verip yine dört maçın üçünü tek farklı oyunla kazanmaları da talihin en azından şu an için yanlarında olduğunu gösteriyor. Şimdi önlerinde iki maçlık görece kolay deplasman turnesi var sonrasında ise durumlar biraz daha zorlaşacak gibi gözüküyor.  

3- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3  

İyi başladığı ve farka gittiği maçta bir anda momentumunu kaybeden Chiefs, New Jersey deplasmanından ancak galibiyeti çıkararak dönebildi. Özellikle hücum tarafında Patrick Mahomes’un kalitesinden uzak interceptionları ritim kaybettirirken savunmanın da rakip koşuları durduramaması az daha pahalıya patlayacaktı. Neyse ki hakemler pardon Patrick Mahomes, son andaki oyunuyla maçı takımına kazandırmayı bildi. Nitekim bir daha olursa telafisi olmayabilir.  

4- Buffalo Bills (AFC Doğu, 3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5  

Evinde rahat bir galibiyetle kayıpsız yoluna devam eden Bills, son üç maçta 41 sayı ve yaklaşık 410 hücum yardı ortalaması ile oynarken Josh Allen da sekiz TD pası ve iki TD koşusuyla birlikte toplamda 10 TD ile takıma büyük katkı sağladı. Hücumda ritmini bulmuş bir Bills, ligin korkulu rüyası olduğu kesin. Ancak savunmada yıldız cornerback Tre’Davious White’ın sezonu kapatması çok üzücü oldu. Secondary hamlesi olursa en azından derinlik açısından iyi olacaktır.  

5- Seattle Seahawks (NFC Batı, 3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7  

New York deplasmanından rahat bir galibiyetle ayrılan Seahawks, özellikle savunmanın oyuna çok büyük katkısıyla galibiyet serisini üç maça çıkarmayı bildi. Çaylak oyuncuların katkı vermesiyle dinamik bir ekibe dönüşen Seattle ekibi, üç galibiyetle güzel bir dinlenmeyi de hak etti.  

6- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8  

Ohio deplasmanından eksiklerine rağmen rahat bir galibiyet alan Ravens, grubundaki liderliğini sürdürdü. Lamar Jackson’un çıkış yaparak hem koşu hem de pas TD’leri tıpkı en iyi yıllarındaki gibi olması da bir bakıma sevindirici durum. Üç maçlık deplasman turnesinin ilki başarılı; sırada ikincisi ve aynı zamanda grup içi maçları mevcut. Alırlar ise henüz ligin başında grup arasındaki maçlarda yenilmez tek takım olacaklar.  

7- Detroit Lions (NFC Kuzey, 3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9  

Çıkışını sürdüren Lions, Green Bay deplasmanından net bir galibiyet alarak grup liderliğini sürdürdü. Hücumda Goff yönetiminde hem koşu hem de pas oyunlarındaki verimlilikleriyle sonuca gitmekte sıkıntı yaşamayan Lions’ta David Montgomery, yaptığı üç TD ile de hücuma çabuk ayak uydurdu.  

8- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10  

Bu sezon üçüncü kez 20 sayı üstü fark atarak kazanan Cowboys, zorlu deplasman turnesi öncesi rahat bir galibiyet aldı. Savunma zaten tamam; sene başından beri oyuna katkılarıyla belki ligin en iyisiler. Fakat Dak Prescott’un henüz sahaya ağırlığını koyacak bir performans çizgisine ulaşmamış olması ise sorun. Gün gelecek başa baş giden bir maçta Prescott’un maç kazandırması gerecek ancak tecrübeli oyun kurucu şu an için bu konuda güven vermiyor.  

9- Miami Dolphins (AFC Doğu, 3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4  

Şeytanın bacağını bir türlü kıramadığı Buffalo’dan yine fel felaket bir hüsranla ayrılan Dolphins, geçen hafta arkasına aldığı rüzgârı ancak ve ancak bir hafta koruyabildi. Hücumda ve savunmadaki eksikliklerini maç içerisinde yavaş yavaş hisseden Florida ekibinde takım olarak gözle görülür bir düşüş mağlubiyeti kaçınılmaz kıldı. Güya hedefi en tepe olan bir takımın bu denli 180 derecelik bir düşüş yaşaması hiç normal değil.  

10- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 2-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11  

Evinde rahat götürdüğü maçı, “Biz niye bu kadar rahat kazanıyoruz?” deyip zora sokan Chargers, bir kez daha saçmalamayarak bu sezonki ikinci galibiyetini aldı. Hücumda Herbert’in TD’leri skoru getirirken savunmada da Khalil Mack, bu ligde hala da var olduğunu kanıtladı. Nitekim halen daha güven vermeyen Los Angeles ekibinde dördüncü hak oyunlarındaki alınamayan bir yardlar bir gün başlarına bela olacak gibi gözüküyor. Öte yandan bay haftasına girmeleriyle birlikte artık Austin Ekeler’e de moladan sonra kavuşabilirler.  

11- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 2-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12  

Florida’da bulamadığı ritmi Londra’da bulan Jaguars, ikinci evi olan İngiltere’den galibiyetle ayrılarak geçen haftaki mağlubiyeti biraz olsa da telafi etti. Nitekim henüz hücumda geçen seneki ritimlerini bulamamalarına rağmen yeterli oyunla kazanmayı bildiler. Öte yandan savunma cephesinde de ligin en çok top kaybına zorlayan ekibi olmaları bir kez daha işlerine yaradı. Şimdi sırada yine Londra’da ikinci galibiyeti almak var.  

12- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17  

Lousiana’dan net bir galibiyetle ayrılarak yoluna devam eden Buccaneers, başta savunmanın yıldızlaşmasının ekmeğini bir kez daha yedi. Baker Mayfield cephesinden ise üç TD pasıyla oynayarak Bucs kariyerindeki en iyi maçı geçirmesi ise işlerin iyiye gittiğine işaret. Bir de şu koşuda da işler biraz daha yolunda gitse daha tam bir ekip olacaklar.  

13- Tennessee Titans (AFC Güney, 2-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21  

Mehter adımının ilerisini yaşayan Titans, evinde ağırladığı rakibi karşısında çok rahat bir galibiyet aldı. Hücumda Ryan Tannehill ve Derrick Henry iş birliği eski günlerinden hafif esintiler sunarken DeAndre Hopkins’in de denkleme girmesi hücumun verimliliğini arttırdı. Savunma tarafında ise rakibin sadece üç sayıda tutulmasıyla bu seneki en iyi performanslarını ortaya koydular.  

14- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 1-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6  

Ohio ekibi sezonun hayal kırıklığı olma konusunda ilk dört haftalık periyodda büyük adım attı. Özellikle sezon başındaki antrenmanlarda sakatlanan Joe Burow’un sahalara eski görüntüsünden uzak dönüp üstüne bir de sakat sakat oynaması Bengals’ı favori konumundan ciddi şekilde uzaklaştırdı. Nashville’den aldıkları kötü mağlubiyette kendilerine yakışmadığı aşikâr. Ne olacak bu takımın hali? Sanki Burrow biraz dinlense iyi olacak gibi gözüküyor.  

15- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 2-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14  

Evinde ilk mağlubiyetini alan Packers, bir kazanan bir kaybeden görüntüsünü yine devam ettirdi. Özellikle sakatlıklardan çok çekmeleri biraz da ritimlerini düşürdüğü açık. Yine de grup içi maçlarda hele ki kendi evinde bu kadar kolay da maç vermemek gerek.  

16- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 2-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13  

Mike Tomlin’in ekibinde işler yolunda gitmiyor. Sezon başından beri eleştirilen hücum yine aksarken üretkenliğin kıyısından köşesinden geçmediler. Bu kadar tutuk olmalarını savunma da kaldıramamış olacak ki onlarda şu ana kadar ki en kötü oyununu ortaya koyarak çift haneli bir mağlubiyete engel olamadılar. Öte yandan Kenny Pickett’ın da sakatlığı konuşulurken Trubisky’nin formayı alma şansını var olduğu senaryoda vah Steelers’ın haline.  

17- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 2-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15  

Deshaun Watson’un sakatlığı sonrası formayı çaylak oyun kurucu Dorian Thompson Robinson’a veren Browns, genç oyuncudan beklediği etkiyi alamazken kendi evinde grubundaki rakibine karşı farklı kaybetti. Demek ki buraya da bir veteran eli yüzü düzgün yedek oyun kurucu şartmış. Öte yandan şu ana kadar oynadığı dört maçın üçünü grup içi oynayan ve bunların ikisini kaybeden Ohio ekibi, sezon sonuna doğru çok pişman olabilir.  

18- Washington Commanders (NFC Doğu, 2-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18  

Geçen haftaki kötü mağlubiyetten çabucak toparlanmış gözüken başkent ekibi, ligin şampiyonluk adaylarından biri olan gruptaki rakibi karşısında beklenenden daha iyi bir mücadele ortaya koydu. Hücumda Howell’ın geçen haftaki birbirinden kötü interceptionları sonrası son saniyede maçı uzatmaya götürecek pası atmaya bu kadar çabuk evrilmesi de enteresan. Nitekim iyi bir savunma hattına sahip olsalar da arka alandaki yetersizlikleri yüzünden kazanabilecekleri maçı verdiler. Neyse en azından böyle oynarlar ise kazanma şansları yine yüksek olur.  

19- Los Angeles Rams (NFC Batı, 2-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23  

23-0 öne geçtiği maçı zora sokarak uzatmalara götürmeyi başaran Rams, kötü bir mağlubiyetin eşiğinden süper çaylağı Puka Nacua’nın bulduğu TD ile döndü. McVay’in hücumu bu kadar verimli çalışırken Aaron Donald ve “herhangi 10 adamın” da biraz savunma katkısı vermesi şart. Diğer türlü bir sonraki rakip bu hataları affetmeyebilir.  

20- Houston Texans (AFC Güney, 2-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27  

Ee hani bunlar kötü olacaktı bu sene? Baya baya dolu dolu top oynayan Texans, evinde kırmızı formalarıyla ikinci galibiyetini aldı. Çaylak CJ Stroud ise sürekli pozitif oyunuyla hücumda güzel işlere imza atarken Nico Collins de bireysel çıkışını sürdürdü. Özellikle koç ekibinin eldeki malzemeyi kullanma çeşidine bakılırsa mücadele etmeleriyle birlikte Houston ekibi heyecanlandırmıyor değil.  

21- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 1-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24  

“Beyler artık bir galibiyet alsak mı?” modunda çıktıkları maçta yine maç kaybetmenin türlü türlü yollarını deneyen Vikings, bu sefer sürprize mahal vermeden sezonun ilk galibiyetini aldı. Yine de maçın başında atılan pick six ve maçın sonundaki dördüncü hak oyununda savunma takımında sahada 10 oyuncunun olması gibi durumlar galibiyete “ama” ekleten durumlardan. Bu kadar hataya müsait yapılarını affetmeyecek takımlar muhakkak gelecektir.  

22- Indianapolis Colts (AFC Güney, 2-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22  

Güzel bir geri dönüşe imza atmayan çok yaklaşan Colts, çaylak oyun kurucusu Anthony Richardson’un sahalara tekrar adım attığı maçta uzatmalarda sahadan yenik ayrıldı. Her ne kadar büyük fark yemiş olsalar da maça ortak olmayı başarmaları bu maç özelindeki pozitif durumlardan biri. Öte yandan savunmada da koşulara bir çare bulurlar ise hiç de fena olmaz gibi.  

23- New Orleans Saints (NFC Güney, 2-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16  

Kendi evinde hiç de hoş olmayan mağlubiyet olan Saints, geçen haftaki geri dönüş içeren mağlubiyetin üstüne bu sefer de evinde fark yiyerek kaybetmeyi tercih etti. Hücumda Derek Carr, en kötü maçını oynarken Alvin Kamara’nın dönüşüne rağmen sahada var olamayan bir takım mevcuttu. Eğer gidişat buysa durum iyiye gitmiyor.  

24- New England Patriots (AFC Doğu, 1-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19  

Her geçen gün kötüye emin adımlarla giden Patriots, Dallas semalarında da yine sahadan silinmeyi ihmal etmedi. Tabii ki de hücumda Mac Jones hiçbir şey yapamazken yerini de Bailey Zappe’ye bıraktı. Artık Zappe’yi de biraz denemek fena fikir değil gibi.  

25- Atlanta Falcons (NFC Güney, 2-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20  

Desmond Ridder, bu takımın oyun kurucusu değil. Biraz hızlı bir giriş oldu ancak Londra’da da kötü performansı sürdüren Ridder, Falcons’un aradığı isim değil gibi sanki. Hücumda bu kadar yetenek havuzu varken ve henüz sezon başında yarıştan kopmamışken bir şeyler yapmak gerekebilir.  

26- Denver Broncos (AFC Batı, 1-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31  

Bir önceki maçı da hesaba katarsak altı çeyrekte toplam 91 sayı yiyen Broncos, Chicago deplasmanında ikinci yarı açılmasını bildi ve rakibi sadece yedi sayıda tutmakla kalmayıp aynı zamanda 21 sayıdan da geri dönmesini bildi. Sezonun ilk galibiyetinin bu şekilde gelmesi moral anlamında iyi olabilir ancak bu takımın savunması henüz içler acısı seviyesinin üstüne çıkamadı.  

27- Arizona Cardinals (NFC Batı, 1-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26  

Güçlerinin yettiği kadar mücadeleye devam eden Cardinals, ligin favorisine karşı direnebileceği kadar direndi ancak mağlubiyet kaçınılmaz oldu. Yine de bu takımın mücadeleci kimliği ilk dört hafta özelinde gayet keyif verirken bireysel anlamda da öne çıkan isimleri oldu. Bu hususta head koç Gannon’un da mevzubahis periyod özelinde beklentileri aştığını söyleyebiliriz.  

28- New York Jets (AFC Doğu, 1-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28  

Son şampiyon karşısında çift haneli farktan geri dönüşe çok yaklaşan Jets, tartışmalı hakem kararları sonrası sahadan yenik ayrılmak durumunda kaldı. Lakin özellikle Zach Wilson cephesinden bakıldığında oynanan pozitif oyun belki de son haftalardaki en güzel durumlardan biri oldu. Eğer Wilson da bu formunu sürdürmekte kararlı olsa Jets belki yarışa ucundan kıyısından tutunabilir.  

29- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 1-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29  

Jimmy G’nin sakatlığı sonrası oyun kurucu değişikliğine gitmek zorunda kalan Raiders, formayı çaylak Aidan O’Connell’a verdi. Nitekim çaylak oyuncu iyi başlamadığı maçta güzel bir geri dönüş yapmaya çok yaklaşmıştı ancak Raiders’ın gelenekleri gereği bu deneme başarısız oldu. Yine de ilk maçına göre fena işler çıkarmayan O’Connell, şu sezon için Las Vegas ekibine güzel bir umut ışığı oldu.  

30- Carolina Panthers (NFC Güney, 0-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30  

Charlotte ekibinde dikiş bir türlü tutmuyor. Öne geçmesine rağmen kazanamayan Panthers, ligde galibiyet alamayan takımlar arasındaki yerini koruyor. Çok kötü oynadıkları söylenemez ancak yeni bir takım olmanın sancılarını maç içerisindeki ani çöküşlerle derinden hissediyorlar. Öte yandan savunmada sakatlıklardan sonra yerine gelen oyunculardan beklenen katkıların alınmaması da işin öteki boyutu. Neyse, elbet herhalde bir galibiyet gelir. Gelir değil mi?  

31- New York Giants (NFC Doğu, 1-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25  

11 Sack, biri “Pick six” olmak üzere iki interception ve tablet fırmalatlar… Pazartesi gecesi evinde hoş olmayan bir mağlubiyet alan Giants’ta Brian Daboll ve 160 milyon dolarlık oyun kurucu Daniel Jones arasında ipler gerilmeye başlamış gözüküyor. Fakat sadece Jones cephesinde değil; kendi arkadaşını bloklayan hücum hattı oyuncusu, rakip koşucuları film gibi seyreden savunmacılar ve rota koşup koşmadığı belli olmayan receiverlar ile takım olmanın uzaktan yakınından geçmeyen New York’un mavilerinde genel anlamda da bir kaos hâkim.  

32- Chicago Bears (NFC Kuzey, 0-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32  

21 sayı öne geçip “İşte Bears kendine geldi” derken bir anda maçı veren Chicago ekibi, kötü gidişatını sürdürdü. Özellikle eleştiri oklarının hedefi olan Justin Fields, iyi başladığı maçı kötü bitirmesi ise kendisini savunanları bile mahcup bıraktı. Yani geçen hafta 70 sayı veren savunmaya da maç verme Fields…