Zamanı tutamadığımız şu günlerde NFL’de de neredeyse iki aylık süreci geride bırakmış olduk. İnişler, çıkışlar, olaylar derken yedinci haftanın bitişiyle de lig ortasına doğru emin adımlarla ilerlerken aynı zamanda da takas döneminin de sonuna yaklaştık. Öyle ki birçok takım için Ekim ayı sonunda flaş hamleler yaşanacak gibi gözüküyor.  

Güç sıralamasına bakıldığında ise iki haftanın öncesinin birincisi San Francisco 49ers’ın düşüşü sürerken galibiyet serisi yakalayan Baltimore Ravens ve Jacksonville Jaguars, ilk beşe yerleşti. Öte yandan orta sıralarda Los Angeles Chargers büyük bir düşüş yaşarken Minnesota Vikings’te “açılın yoldan ben geliyorum” mesajını da iletti.  

1- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 6-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1  

Rekorunu sürekli geliştiren Patrick Mahomes ve arkadaşları, bu serisi gruptaki rakiplerine karşı yaparak hem konferans hem de AFC Batı da büyük bir avantajı ceplerine koydular. Hücum tarafında bu senenin en çok yard elde ettikleri maçı oynarken savunma da yine kritik anlarda maçı kazandırmayı bildi. Hızını iyice alırlar ise durdurmak çok zor olacaktır bu takımı.  

2- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 6-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3  

Kolay olmasa da kazanmayı bilen Eagles, evindeki namağlup serisini sürdürdü. Savunma tarafında pas oyunlarının zaman zaman alarm vermesine istinaden hafta içi yapılan Kevin Byard hamlesi takıma katkı sağlayacaktır. Öte yandan hücumda ise A.J. Brown, bu seneki süper yükselişini bir kez daha sürdürerek kritik anda takımına galibiyeti getirecek oyunda başrol oyuncusuydu. Sırada üst üste iki grup içi maç var ve ikisini de kazanırlar ise gruptaki yerlerini ciddi şekilde sağlamlaştıracaklardır.  

3- San Francisco 49ers (NFC Batı, 5-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2  

Durgunluk dönemine giren 49ers, çıkış aradığı maçta Minnesota deplasmanından da eli boş dönerek bu sezonki ikinci mağlubiyetini aldı. Tabii bu gidişat Kaliforniya ekibinin kötü olduğunu göstermez ancak Brock Purdy ile sürdürülen oyunda bazı değişikliklerin gelmesi gerektiğine işaret gibi gözüküyor. Nitekim koç Shanahan bu durumlara müdahale edip takımı yeniden ayağa kaldıracaktır. Değil mi?  

4- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 5-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7  

Lousiana’da kazanarak galibiyet serisini dört maça çıkaran Jaguars nihayet kendisini buldu. Sakatlığı bulunan Trevor Lawrence’ın sanki hiçbir sakatlığı yokmuş gibi oyunu ve üstüne Travis Etienne’nin çıkışını sürdürmesi galibiyeti getirirken savunma da son pozisyonda rakibine izin vermeyerek galibiyette pay sahibi oldu. Bay haftasından önce bir galibiyet daha almak ne de güzel olur şimdi.  

5- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 5-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8  

Çok rahat bir galibiyetle yoluna devam eden Ravens, ilk haftadan sonra ilk kez üst üste iki maçını da kazandı. Fakat özellikle Lamar Jackson’un dominat oyunu ve hücumda işlerin fazlasıyla verimli gitmesiyle rakibi sahadan silmeleri, aynı zamanda kendilerini de ligin güçlü ekipleri arasında olmalarını sağladı. Hücumda işler rayına girdikçe Ravens yine bol skorlu galibiyetler alabilir.  

6- Detroit Lions (NFC Kuzey, 5-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4  

Sürekli övülen ve tebrik edilen Lions, bu hafta eski günlerinden resital seyrettirerek henüz maçın ikinci çeyreğinden mağlup olmayı garantiledi ve dört hafta sonra mağlubiyetle tanıştı. Neyse olur böyle yol kazaları.  

7- Buffalo Bills (AFC Doğu, 4-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5  

Boston deplasmanından beklenmedik bir yenilgi alan Bills, son haftalardaki sıkıntı geçen maçlarından birini bu sefer kaybetti. Hücumda işler iyi değil, savunmada da eksikler hissediliyor. Neyse bu takımda Josh Allen var; çabuk toparlarlar.  

8- Miami Dolphins (AFC Doğu, 5-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6  

Philadelphia deplasmanında bu sezonun en önemli sınavlardan ikincisine çıkan Dolphins, bir kez daha sahadan yenik ayrıldı. Savunma tarafında bu hafta işler biraz daha iyi gözükürken bir TD ve bir turnover ile aslında kapasitelerini zorladılar ancak yanlış kararlarıyla McDaniel ve klasik bir “Tua interception’u” ile Tua hücumda, zaten sıkıntılı olan rakip savunmaya karşı istenilen verimliliği sağlayamadılar. Öte yandan kaybettiği iki maçı da dişli rakiplere karşı kaybeden Dolphins için de gerçekten beş galibiyetli bir takım olup olmadıklarıyla ilgili sorular da gelmeye başladı.  

9- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9  

Joe Burrow’un sezon başında yaşadığı sakatlıktan dolayı sezona yavaş başlayan ve alışılmış etkinliğinden uzak olan Bengals, son dört maçından üçünü kazanarak bay haftasına yüzde elli ile girmeyi başarmıştı. Nitekim bu takımla alakalı tüm soruların cevabı “Joe Burrow’un sağlık durumu iyi mi?” sorusuna bağlandığı için eğer bu sorunun yanıtı evet ise zaten iyi olan savunmasıyla Bengals, yarışın içine sol kulvardan yardıran yarış atı gibi girecektir.  

10- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10  

Dinlenme arasında olan Cowboys, altı maçtan dört galibiyetle bu sene de playoff yarışının içinde olacağını gösterdi. Savunma zaten bu periyodda birden çok maç kazandırmasıyla harikulade işlere imza atarken sadece Santa Clara deplasmanında biraz dengeleri şaşmıştı. Öte yandan hücumda ise Dak Prescott tutuk başlamasına rağmen Los Angeles deplasmanından bu sezonun en iyi oyununu oynayarak yüreklere su serpti. Eğer Prescott’un form grafiği de yükselirse zaten bu savunmayla Cowboys lig zirvesini zorlayacaktır.  

11- Seattle Seahawks (NFC Batı, 4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11  

DK Metcalf’ın yokluğunda evinde kolay olmasa da kazanmayı bilen Seahawks, bay haftasından sonra ilk galibiyetini aldı. Nitekim Geno Smith, henüz vasat üstü performansından öteye gidememesi Seahawks için en büyük soru işareti olarak gözüküyor. Belki sakatlık etkisi de olabilir ancak tecrübeli oyun kurucu geçen seneki görüntüsünden uzak.  

12- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13  

Bay haftasından zorlu Los Angeles deplasmanı ile dönen Steelers, ligin kendilerince ikinci yarısına önemli bir galibiyetle başladılar. Özellikle hücumda da kıpırdanmaların olması, Najee Harris’in TD’si ve Diontae Johnson’un dönüşü Matt Canada’nın da günü kurtarmasını sağladı. Savunma ise zaten güven vermeye devam ediyor. Şimdi üç maç üst üste evinde oynayacak olan Steelers, aynı ritimle kazanırsa gruptaki avantajını korur.  

13- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14  

Indianapolis deplasmanından çok değerli bir galibiyetle dönen Browns, Deshaun Watson’un sakatlanıp devam edemediği maçta yine savunmasıyla ön plana çıkıp başladığı işi bitirdi. Watson yerine oynayan PJ Walker, ne zaman fazla bir şeyler yapmaya çalışınca hata yaptığından dolayı hiç yapmaması Browns’un lehine olacaktır. Öte yandan Watson cephesinde de daha fazla sakatlığı büyümeden birkaç maç dinlenmesi daha iyi olacak gibi gözüküyor.  

14- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20  

Evinde ligin iddialı takımlarından birini yenerek favori olmadığı maçtan da galibiyetle ayrılan Vikings, kötü başladığı sezonu toparlamak adına mühim bir galibiyet elde etti. Hücumda Justin Jefferson’un yokluğunda çaylak Jordan Addison ön plana çıkarken savunmada da özellikle oyuna etki edecek işlerin sürmesi galibiyette pay sahibi noktalardı. Tabii ki asıl kahraman ise çok güzel bir oyun ortaya koyan Kirk Cousins’tan başkası değil. Normal şartlarda baskı altında saçmalamaya müsait bir oyuncu olan Cousins’in bu kimliğinden çok uzak görüntüsü ve zor anlarda yaptıklarıyla takımını galibiyete taşıdı. Şimdi iki maçlık deplasman turnesi var ve bunlardan galibiyet almamaları için bir neden yok.  

15- Houston Texans (AFC Güney, 3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16  

Hem çaylak oyun kurucu hem de çaylak head koç ile iyi sezona iyi bir giriş yapan Texans, iki mağlubiyetle başladığı sezonda son dört maçta üç galibiyet elde etmesini bildi. Hücumda ve savunmada koç ekibinin planlarının tutması ve özellikle CJ Stroud özelindeki doğru oyun planlarının oluşturulması meyvesini fazlasıyla verdi. Eğer bu formlarını korurlarsa playoff muhabbetine dahil olmaları neden olmasın?  

16- New York Jets (AFC Doğu, 3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17  

Sezon açılışının ilk dakikalarında yaşanan Aaron Rodgers sakatlığı sonrası bütün planları alt üst olan Jets, ilk altı maç sonunda yüzde elli oranında kalmayı başardı. Zach Wilson cephesinden bakıldığında son şansını iyi kullanamadığı apaçık ortadayken az kıpırdandığında ve Bryce Hall ile koşu oyunları işlediğinde hücumda kıpırdanmalar oldu ancak bundan daha öteye geçemediler. Tam tersi olarak savunma ise ligin en iyi performanslarından birine imza atarak özellikle Mahomes, Allen ve Hurts gibi önemli isimlere karşı iyi oyunlar ortaya koyarak yeri geldiğinde maç da kazandırdılar. Kalan periyotta bu yüzde elliyi korurlar ise belki bir umut playoff’a kalırlar ve Aaron Rodgers’ta ocak ayında 8 numaralı formasını giyip sahaya çıkar.  

17- Atlanta Falcons (NFC Güney, 4-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26  

Florida deplasmanında kazanarak grup liderliği için önemli bir adım atan Falcons, yine yüzde elli üzerine çıktı. Fakat Desmond Ridder’ın halen daha soru işareti olması ve hücumda vasat ötesi bir oyun ortaya konmaması Georgia ekibi adına başlıca durumlardan. Savunma tarafında ise kritik anlarda yapılan güzel işler bu sefer fayda verdi. Hadi be Ridder, sen de bir şeyler yap artık.  

18- Los Angeles Rams (NFC Batı, 3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18  

Yakın geçen bir maçı daha kaybeden Rams, bir kazan bir kaybet mottosuna dönmüş gözüküyor. Kupp’ın dönüşü süper çaylak Puka’yı etkilememiş gibi gözüktü ancak savunma tarafında “Aaron Donald ve herhangi 10 adam” formülü yine işlemediği anlardan birisi ortaya çıktı. Sırada Dallas deplasmanı var ve bu savunma çok da umut verdiği söylenemez.  

19- Washington Commanders (NFC Doğu, 3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19  

Adeta bozuk saat sözünün tanımı olan başkent ekibi, “Ya bu takım aslında çok da kötü değilmiş” dedikten bir hafta sonra yine kaybetti. Kazandığı ve kaybettiği maçlar arasında bu kadar uçurum olması da çok mantıklı değil. Hele ki Sam Howell’ın da bu dalgalı performansı ve ligin en çok sack olan oyuncusu olması da aslında Commanders’ın neden böyle olduğunu gösterir derecede.  

20- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15  

Kendi evinde istediğini alamayan ve grup liderliği için önemli bir maçı kaybeden Bucs, iki maçtır yüzü gülmüyor. Özellikle hücumda işler Baker Mayfield’ın üzerine yığılıp hücum çeşitliliği azaldığında Bucs hücumunun da verimliliği düşüyor. Yani bir takımın nasıl iki senedir koşu hücumu olmaz, anlamak çok güç.  

21- New Orleans Saints (NFC Güney, 3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22  

Evinde oynadığı üçüncü maçtan ikinci mağlubiyetini alan Saints’te sezon başında büyük kontrat ve umutla takıma katılan Derek Carr, istenilen başarıyı takımına sağlayamadı. Eski takımındaki gibi hemen hemen her maç bir TD, bir Interception şeklindeki performansı Saints hücumuna çok da fazla katkı sağlamadığı ortada. Hele ki oynana maçta 55 deneme ile kariyerinin en çok pas denemelerinden birini yapan Carr’ın en uzun pasının sadece 20 yard olması da oyun stili açısından da soru işareti oluşturuyor. Eğer bu takım kazanmak istiyorsa Carr’ın daha dominant rakamlar ortaya koyması şart.  

22- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 2-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12  

Chargers’ta işler iyi gitmiyor. Eldeki kadro, playoff vaat ederken biraz daha iyimser tabirle belki konferans finali adayı bile olabilecekken mevcut durumda orta halli bir takıma dönüşmüş durumda. Bu takım için artık kredi mredi kalmadı. Kazanamadığı her maçta Los Angeles ekibi eleştiri oklarını daha da şiddetli şekilde hissedecektir. Nitekim son oynanan maç özelinde ise Justin Herbert de “Aslında iyi çocuk ama head koç kötü.” şeklindeki yorumlar da kendisi için tarih oldu.  

23- Chicago Bears (NFC Kuzey, 2-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27  

Tyson Bagent ile kazanan Bears, son üç maçta ikinci galibiyetini aldı. Çaylak oyun kurucuyla oynayan bir takıma göre özellikle koşu hücumlarını oturtmaları galibiyette pay sahibiydi. Henüz daha sakatlar listesine konmayan Justin Herbert’in ne zaman döneceği meçhul ancak Bagent ve koşu böyle giderse sürpriz ve sürprizler gelebilir.  

24- New England Patriots (AFC Doğu, 2-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28  

“Artık bir şeyler yapmalıyız” diyen Patriots, başta Mac Jones olmak üzere haftanın flaş skoruna imza attı. Pas ve koşu oyunlarında dengeyi kuran, savunmada da rakibi turnover’a zorlayan Boston ekibi üstüne gerideyken Mac Jones ile maç kazandıran drive bile yaptı. Meğer ne hünerler varmış bu takımda. İyi sinyaller vermeleri en azından biraz toparlanmaları için bir umut ışığı.  

25- Tennessee Titans (AFC Güney, 2-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25  

Londra dönüşü izin kullanarak haftayı maç oynamadan geçiren Titans, sezon başı beklentilere göre hayal kırıklıkları arasında yerini aldı. Başta hücumda Ryan Tannehill hiçbir şey üretemezken oyunun tek boyutlu ilerleyişi de üretkenlik olarak sıkıntı yaşamalarına neden oldu. Hele ki DeAndre Hopkins gibi bir veteran gelmiş ve takımda sağlıklı bir Derrick Henry varken bu durumdan daha iyi olmaları bekleniyordu. Savunmada ise iyi bir ekipleri vardı ancak takımın önemli ismi Kevin Byard’ı takaslayarak bu bölgede de ciddi kan kaybettiler. Evlerinde açacakları ligin ikinci yarısında sonrasında peş peşe oynayacakları üç deplasman kaderlerini belirleyecek gibi gözüküyor.  

26- Indianapolis Colts (AFC Güney, 3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23  

Yakın giden maçın yenilen tarafı olan Colts, evinde zor da olsa galibiyete ulaşacaktı ki rakibin son hücum şansında sayı bulmasına engel olamadılar. Savunma tarafında zaman zaman getirilen baskıyla birlikte turnover şansı yakaladılar ancak bir o kadar da hücumda Gardner Minshew top kaybedince hücum ve savunma dengesini sağlamak kolay olmadı. Hele ki Minshew, bu top kayıplarını sıfırlamadığı müddetçe işleri zor.  

27- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21  

Tebrikler: Bilmem kaçıncı kolej division’unundaki bilmem ne üniversitesi takımındaki Tyson Bagent’a yenildiniz. Head koç McDaniels için işler iyi gitmiyor. Hazır takım yüzde elliye gelmiş; rakip de bu sene sıkıntılar içinde boğuşuyor. Şu maçı kazanamayacaksın da hangi maçı kazanacaksın McDaniels? Ayrıca yıllardır elle tutulur bir şey yapmayan Brian Hoyer’dan beklentiler neydi acaba ve öte yandan yedekte dördüncü sıradan seçtiği çaylak QB varken? Sorular, sorular… McDaniels’ın da koltuğu ısınıyor.  

28- Denver Broncos (AFC Batı, 2-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30  

İki hafta sonra kazanan Broncos, bu sezon kendi evinde ilk galibiyetini de almış oldu. Özellikle yeniden yapılanma tarzında belirli oyuncularla yollarını ayırma planı yaptığı ile ilgili dedikodular çıkan Broncos adına bu galibiyet başta Sean Payton’un “En azından sezonu bir galibiyetle bitirmedik.” argümanını sezon sonunda kullanmasını sağladı.  

29- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 2-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24  

Sezon başındaki beklentilerden iyice uzaklaşan Packers, bay haftası dönüşü üst üste üçüncü mağlubiyetini aldı. Jordan Love, henüz istenilen seviyede değil iken bu sezon bir kez daha son hücum şansını interception atarak bitirmesi de pek hoş olmadı. Öte yandan hücumdaki ve savunmadaki tecrübe eksikliği de hissediliyor.  

30- New York Giants (NFC Doğu, 2-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31  

Tyrod Taylor ile bir şeyler yapmaya çalışan ve geçen hafta başaramayan Giants, bu hafta kendi evinde bu konuda başarılı olarak ikinci galibiyeti cebine koydu. Hücumda çok da iyi görüntüde değillerdi ancak yine de kazanmak güzeldir. Daniel Jones döndüğünde ise tekrar maç kaybetmeler yaşanırsa bu sefer Tyrod Taylor sahalarda görülür mü?  

31- Arizona Cardinals (NFC Batı, 1-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29  

Uzun süre tek skorlu giden maçta Seahawks deplasmanından mağlubiyetle ayrılan Cardinals, ligin dibine doğru gidişini sürdürdü. Dobbs cephesinde form düşüklüğü gözle görülürken Kyler Murray’in sahalara tekrardan dönme haberleri de gelmeye başladı. Eğer Murray sağlıklı bir şekilde takıma katılırsa Cardinals için iyi bir değişim olabilir.  

32- Carolina Panthers (NFC Güney, 0-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32  

Yeni oyun kurucusu Bryce Young ile çıktığı sezonda işler istediği gibi gitmeyen Panthers, ligin henüz galibiyetle tanışamayan takımları arasında liderliğini sürdürdü. Tecrübeli çalıştırıcı Frank Reich’ın özellikle bu geçiş sürecini idare edememesinin etkileri de sahada ciddi şekilde gözüktü. Eldeki oyuncu grubu bir galibiyet alabilecek düzeyde ancak Panthers bu seviyede oynayabilecek bir oyunu henüz oynamadı.