NFL’de artık haftalar olarak çift basamaklılara geldik. Dokuzuncu haftanın getirdiği güzel karşılaşmalar yerini çok büyük maçlara bırakmasa da her hafta gibi bu haftanın maçları da büyük önem taşıyor. Bu hafta Almanya dönüşü Kansas Chiefs ve Miami Dolphins’in yanı sıra Philadelphia Eagles’ın bay haftalarını, Minnesota Vikings ve Buffalo Bills’a doğan şansları, sezon içinde yaşanan büyük sakatlıklar ve durumlarını ve haftanın potansiyel sürprizini değerlendiriyoruz…

Büyük Takımlar için Bay Haftası

Mükemmel bir Almanya seyircisinin önünde kozlarını paylaşan Chiefs ve Dolphins, bay haftalarını geçirmeye hazırlanıyor. Chiefs için unutulmak istenilen iki mağlubiyetten sonra bay haftası öncesi Dolphins galibiyeti ilaç gibi gelmiştir. Division yarışında onları zorlayabilecek tek takım olan Chargers’ın da Lions’a karşı zorlu bir maçını bu hafta izleyecek olan Chiefs, ara sonrası geçtiğimiz senenin Super Bowl tekrarını evinde Eagles’ı konuk ederek oynayacak. Evinde ağırlayacakları Eagles, Bills ve Bengals maçları dışında zorlu maçı kalmayan Chiefs, sezonun geri kalanında en azından bir kez daha sürpriz mağlubiyete imza atacaktır. Dolphins tarafında ise işler güçlü takımlarla karşılaşınca hiç iyi gitmiyor. Konu Broncos gibi takımlarla oynamaya gelince mükemmel duran Dolphins ve özellikle ofansı, çıktığı üç zorlu sınav diyebileceğimiz Bills, Eagles ve Chiefs maçlarından mağlup ayrıldı. Son üç haftaya kadar rahat bir programa sahip olan Dolphins, bay haftasında büyük maçlar üzerinde duracaktır. Bunlara rağmen hala daha division liderliğini bulunduran Dolphins, Bills ile yarışını son haftalara kadar sürdürecektir. Bir diğer bay haftasında bulunan takım ise gelecek hafta Super Bowl rövanşı için Kansas City’e gidecek Philadelphia Eagles. Ligdeki en iyi rekora sahip olan Eagles için bay haftası çok yararlı olacaktır. Zorlu maçlarda verdiği efor ve aldığı darbeler sonucu Eagles, her haftaya yıldızlarını antrenmanda limit altında tutarak veya hiç çıkarmayarak başlıyordu. Özellikle son hafta aldığı darbelerle oynayan Jalen Hurts için ara gerekliydi. Son üç haftasına kadar zor bir fikstüre sahip olan Eagles, bu sene çok fazla zorlanan Cowboys karşısında division yarışını son haftalara bırakmayacak gibi duruyor.

Minnesota Vikings ve Direnişi

Çok çalkantılı bir sezon geçiren Vikings, her hafta farklı bir olay yüzünden kendinden her zaman bahsettiriyor. Yaklaşık bir ay önce beş maçta bir galibiyet alabilen Vikings, süperstar WR Justin Jefferson’ı sakatlığa kaybettiklerinde konuşulan tek soru Jefferson, Vikings’in hedefi olmayan sezonda neden dönsündü. Bundan sonra dört galibiyet üst üste alan Vikings, üçüncü galibiyetlerinde uzun seneler boyunca güvendikleri QB Kirk Cousins’i de büyük bir sakatlıkla bu sezon kaybettiler. Direniş sinyalleri ise hiç gerek görülmezken Joshua Dobbs takasıydı. Arizona’da kendisini göstermeye çalışan Dobbs, Minnesota’daki ilk maçında ayak uydurma sürecinden dolayı oynaması bile beklenmezken maç içi Viking’in diğer QB’sinin sakatlanması sonrası oyuna girdi ve Falcons karşısında galibiyeti getirdi. Bu hafta Saints karşısında ilk kez Minnesota seyircisinin önüne çıkacak olan Dobbs, bu maç ile yavaş yavaş Jefferson’ı da oynarken görebilir. Division savaşındaki en büyük rakipleri Detroit Lions ile son üç hafta iki maçı bulunan Vikings, bu süreçte daha fazla deneyimli. Matthew Stafford dönemi sonrası ilk defa playoff senaryoları konuşan Lions, bu uzun savaşta deneyimsiz kalabilir. Rakibinin bir nevi diş gösterdiği haftadan sonra Chargers ile karşılaşmak için uzun yol gidecek Lions için işler NFC North için çok kolaydan bir anda bu kargaşaya döndü. Vikings için Lions maçları dışında zorlayacak tek rakip olan Bengals varken Lions için de fikstürde tek zorlu maç Cowboys gibi duruyor.

Bills İçin Tepilmeyecek Şans

Buffalo Bills için inişli çıkışlı geçen sezonu rayına oturtmak için 10. Hafta çok önemli bir dönüş noktası olabilir. Bengals mağlubiyeti sonrası playoff resminde bile bulunmayan Bills, division savaşında Dolphins’in gerisinde bulunuyor. Aldığı beklenmedik mağlubiyetlerle ilk 10 haftanın en şaşırtan takımı konumunda olabilecek Bills, bu gidişata dur demesi için Broncos karşısına çıkıyor.

Evindeki tek mağlubiyeti statü gereği Londra’da alan Bills, bu sene bu gidişata rağmen Buffalo’da dört maçtan dört galibiyet çıkardı. Broncos’u da evinde ağırlayacak Bills, haftaya ise Buffalo’da Jets’i konuk edecek. Bu iki maçtan çıkarabileceği galibiyetlerle belki de sezonunu kurtarabilecek olan Bills, bay haftası olan AFC rakiplerine de ben burdayım sinyali vermek istiyor. Ekim ayında hem Jaguars ve Patriots mağlubiyetleri alan Bills, hem de sakatlıklara önemli oyuncularını kaybetti. CB Tre’Davious White, LB Matt Milano, TE Dawson Knox, RB Damien Harris gibi oyuncuları uzun dönem sakatlıklara kaybeden Bills, bu oyuncuların değerlerini sahada olmayınca anlıyor. Eksik yerlere gerekli takviyeleri yapsa da bu takviyelerin faydasını hemen göremedi. RB Leonard Fournette ve CB Rasul Douglas’ı takıma katan Bills, Broncos karşısında da takılması halinde herkesin hayal kırıklığı takımı konumuna gelebilir.

Sakatlıklar ve Son Durumları

NFL’de 10. Haftaya girerken bazı takımlar için bütün gidişatı değiştiren sakatlıklar bu sene de boy gösterdi. Bazı oyuncuların dönüş zamanı bu sezon içinde olacak gibi gözükse de bazı oyuncular için sezon sakatlığı yaşadıkları anda kapanmıştı bile. Sakatlıklardan en büyüğü Browns RB’si Nick Chubb’ın başına gelmişti. Dizinden geçirdiği sakatlığın iyileşme süreci iyi gitse de dönüş süresi 2024 sezonunun başına bile yetişemeyebilir. Geçtiğimiz senelerde beraber yürüttükleri koşu oyunlarındaki partneri Kareem Hunt ile sene başı yollarını ayıran Browns, Chubb’ın sezonu kapatması sonrası Hunt ile yeni bir sözleşme yapmıştı. Bir diğer sakatlık da sezonu kapattı gözüyle baktığımız, ama iyileşme sürecinin hızlılığı ile herkesi şaşırtıp belki geri bile dönebilecek olan QB Aaron Rodgers’tan gelmişti. Maç öncesi ısınmalarda sağlıklı bir şekilde gözükmesi ve top atmasıyla Jets taraftarını umutlandıran Rodgers’ın olası bir playoff durumunda oynaması beklenebilir. Yedek QB Zach Wilson’ın ortalama altı performansı devam ettiği sürece sadece defanslarından yardım isteyebilen Jets, ne kadar Rodgers dönse de umdukları takımı ve oyunu izlemek için bir sonraki seneyi beklemeli. Son olarak beraber değinmek istediğim isimler sene başı kimsenin bilmediği ve sırasıyla Los Angeles Rams ve Miami Dolphins’te oynayan geleceğin yıldız RB’leri Kyren Williams ve De’Von Achane. İkisinin de yaşadığı patlayıcı sezon başlangıcının ardından yaşadıkları orta uzunluktaki sakatlıklardan dönüşleri an meselesi. İki takımın da bu hafta bay haftası geçirdiklerini hatırlatarak De’Von Achane’in dönüşü için verilen tarih 11. Hafta olarak, yani Dolphins’in bundan sonraki ilk maçı olarak bakılıyor. Bunun yanında Kyren Williams için de dönüş tarihi için koç Sean McVay 12. Haftayı hedef gösterdi.

Potansiyel Sürprizler

Haftanın sürprizi olarak Las Vegas Raiders’ın New York Jets ile oynayacağı maçı seçtik. Raiders’ın bu sene hedefsiz hale gelmesindeki en büyük iki sebep olan koç Josh McDaniels ve QB Jimmy Garoppolo ile artık devam edilmiyor. Geçici head koç Antonio Pierce ve çaylak QB Aidan O’Connell önderliğinde Giants ile oynadıkları maçta ilk yarıyı 24-0 önde kapatarak maçı ikinci yarıyı oynamadan bir nevi kazanmışlardı. Bu performansta etkili olan defans ve toparlanmış bir hücum etkiliydi. Bu gidişatın sadece daha iyileşebileceğini gördüğüm Raiders’ta hedef maç maç ilerlemek olacaktır. Şimdiki rakip ise özellikle ofans anlamında çok işler başaramayan Jets. Hala daha playoff’ta olmak için güzel bir şansı olan Jets, bu maç ile playoff yarışından yavaş yavaş düşecektir. Çoğu kişinin takas süreci biterken QB takası gelmemesiyle bir şey beklemediği Raiders, bu muhtemel galibiyetle playoff için acaba demek isteyecektir. DaVante Adams’ın McDaniels ve Garoppolo ile mutsuz olduğunu ve gittiğinde de olumlu açıklamalar yaptığını görünce kendisinin de kötü gidişatını durdurup bu maç açılacağını düşünüyorum. Son olarak Raiders defansının Giants karşısında sekiz defa sack yapması ve Jets’in de Chargers karşısında sekiz sack yemesi de bu hafta Maxx Crosby ve D-Line ekibinin ziyafet çekeceğini gösteriyor…