NFL’de 10. Hafta ile birlikte uluslararası maçlar serisi de Indianapolis Colts ve New England Patriots arasında tamamlanmış oldu. Bu seneki maçlar içerisinde düello şeklinde geçen bir maç olmaması şaşırtmazken özellikle bu tarz maçların seyahat tarafının oyuncular üzerindeki etkisi de konuşulmaya devam etti. Nitekim uluslararası pazarı önemseyen ve Almanya ve İngiltere’de de büyük yatırımlar yapan ligin muhtemel planları da önümüzdeki senelerde daha da artabilir.

Güç sıralaması açısından bakıldığında ise çok enteresan bir hafta geride kaldı. Üst sıralardaki Baltimore Ravens ve Jacksonville Jaguars’ın mağlubiyetleri yine ilk üç sıralamasını karıştırırken San Francisco 49ers yeniden zirveyi zorlarken Detroit Lions da aralardan sıyrılmayı bildi. Orta sıralara doğru inen Buffalo Bills, üst sıralardan büyük düşüş yaşarken Minnesota Vikings de ilk 10 içerisine merhaba dedi. Diplerde ise en alt sıradaki üç takımın kıyasıya rekabeti son haftaya kadar sürecekmiş gibi gözüküyor…

1- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 8-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1 

Ligin en iyi derecesine sahip olan takımı Eagles, dokuz maçlık periyotta zorlansa da kazanmayı bildiği maçlarla birlikte geçen seneki iyi normal sezon performansını bu sezonda sürdürdü. Hücumda AJ Brown, adeta MVP seviyesinde oynarken Jalen Hurts de yaptığı işlerle birçok maçta kilidi çözen oyuncu oldu. Savunmada ise Hasoon Reddick ve çaylak Jalen Carter, dikkat çekici performanslara birden çok kez imza attılar. Lakin bay haftası dönüşü ilk dört maçı Chiefs, Bills, 49ers ve Cowboys olan Philadelphia ekibinin bu serüven içerisinde ne kadar daha ligin en iyi derecesine sahip olacağı sorusu cevabını bulacak gibi gözüküyor.

2- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 7-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2 

Haftayı maç oynamadan geçiren Chiefs, ilk dokuz maçlık bölümde iki mağlubiyetle çok da kötü bir konumda yer almadı. Ancak ve ancak hücumda geçen sene kıyasla ilk dokuz maç sonunda hücumda 500 yard daha az üretirken sayı bakımından da geçen senenin ilk dokuz maçına göre 62 sayı daha az elde etmişler. Savunma tarafında işler iyi giderken hücumda bu sıkıntılar zaman zaman alışılagelmiş patlayıcılıklarından uzak olmalarına sebebiyet verse de Patrick Mahomes şu ana kadar maestro olarak orkestrasını iyi şekilde idare etti. Öte yandan bay haftasından Eagles maçı ile dönecek olan Chiefs, Bills ve Bengals gibi doğrudan iki rakibiyle kader maçlarına da çıkacak.

3- San Francisco 49ers (NFC Batı, 6-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6 

Üç maçlık mağlubiyet serisinin ardından dinlenmeye çekilen 49ers, sakat oyuncularının dönmesiyle evinde çok net bir galibiyet alarak yeniden “Selam millet ben geldim” mesajını iletti. Brock Purdy’nin yaşadığı sakatlığın etkilerinin azalması hücumu yeniden çeşitlendirirken savunma da birkaç maç sonra farkını ortaya koydu. Yeni bir galibiyet serisi başlatmak için güzel bir galibiyet.

4- Detroit Lions (NFC Kuzey, 7-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7 

Şunu kabul etmek gerekir ki bu sezon bu takım büyük işlere imza atıyor ve bu takım gerçekten çok özel. Hem hücum hem de savunmada son derece üretken olabilen Lions, Los Angeles deplasmanından da başa baş giden maçta kazanmanın yolunu buldu ve yedi galibiyetle NFC konferansında da liderliği zorlar duruma ulaştı. Önlerinde evinde oynayacakları iki grup içi mücadele, grup liderliği için önemli.

5- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 6-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10 

Evinde bir başka dominant bir galibiyet alan Cowboys, Dallas’taki yenilmez serisini sürdürdü. Dak Prescott cephesindeki form grafiği yükselişine hızla devam ederken en büyük yardımcısı CeeDee Lamb de bir o kadar ön plana çıkmış durumunda. Görece kolay fikstürü bulunan Cowboys için yeni seri başlatmak adına tüm senaryo hazır.

6- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 7-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3 

Tam da Ravens için işler yoluna girmiş ve playoff modunu açmış bir Lamar Jackson ile dolu dizgin yoluna devam ediyorlar diyecekken beşinci haftadaki mağlubiyete benzer bir senaryo yine vuku etti ve Baltimore ekibi bir ara 15 sayı önde olduğu maçtan yenik ayrılmayı başardı. Savunma olabildiğince işini yaptı ancak Lamar Jackson biri pick six olmak üzere iki interception atmanın yanında hücumda da dakikalar boyunca sahada kaybolarak adeta mağlubiyete davetiye çıkardı. Yani bu seviyede ve bu kontratla oynayan bir oyuncunun şu maçı lamı cimi olmadan ve top kaybı yapmadan alması gerekir. Nokta.

7- Miami Dolphins (AFC Doğu, 6-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9 

Almanya mağlubiyeti sonrası haftayı maç oynamadan geçiren Dolphins, 2000’li yılların en iyi başlangıçlarından birini yaptı. Her ne kadar Eagles, Bills ve Chiefs gibi Super Bowl takımlarını yenememiş olsa da McDaniel’in sistemi işlediğinde neler yapabildiği de birçok maç ortaya çıktı. Öte yandan savunmada ise Jalen Ramsey’in iyileşip sahalar dönmesi ve son iki haftada gözle görülür savunma performansındaki yükseliş de tam bir takım olma yolunda önemli bir adım. Bay haftasından sonra süper çaylağı Devon Achane de kavuşacak olan Florida ekibi, ilk üç maçın ikisini deplasmanda oynayacakken son beş maçın dördünü de evinde oynayacak.

8- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 6-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4 

Ligdeki en uzun galibiyet serilerinden birine sahip olan Jaguars, bay haftasından pek de hoş çıkmadı. Hücumda bu senenin en düşük rakamlarını ortaya koyan Florida ekibinde Trevor Lawrence’da bu kötü hücumun baş müsebbibiydi. Tabii ki de hücumda yapılan dört top kaybı da sadece üç sayı alınmasının ikinci sebeplerinden. Yol kazası mı? Eğer Lawrence bu kadar vasat oynayacaksa çok da yol kazası değil; aksine alarm durumu olabilir.

9- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 5-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5 

Bu sefer güldürmedi Bengals… Son haftalarda aldıkları galibiyetlerle “geri geldik” mesajını veren Bengals, evinde kendisinden beklenmeyen bir mağlubiyet aldı. Özellikle Joe Burrow’un yaptığı turnoverlar kalitesine yakışmayacak dereceydi. Şu maçı alsalar belki bir sonraki zorlu AFC Kuzey mücadelesinde kredileri olacaktı ancak mevcut durumda değil sıfır; eksi kredileri var ve tek parola galibiyet.

10- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 6-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11 

“Kirk Cousins gidince Vikings sezonu bitti sandı herkes ancak göklerden bir “astronot” Dobbs indi ve Minnesota ekibinin sezonunu kurtardı.” Eğer Vikings yarın öbür gün bu sezondan playoff çıkarırsa yıllar sonra babaların çocuklarına anlatacağı hikayeler muhtemelen bu şekilde başlayacak. Gerçekten de bir anda çat kapı çıka gelen Dobbs, daha statta soyunma odasının yerini bilmezken Vikings’e peş peşe iki galibiyet alıp yarışta tutmayı başardı. Oynadığı oyunda es kaza şans olmayan Dobbs, iki maç daha bay haftasına kadar idare edebilirse ligin son bölümünde çok başka şeyler olabilir.

11- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 6-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12 

Evinde oynadığı üst üste üç maçtan ikinci galibiyetini alan Steelers, yine yarışın içinde “bir şekilde” olmaya devam etti. Bir şekilde kısmını da rakamsal olarak tasvir etmek gerekirse, Steelers’ın onuncu hafta itibariyle hücumda elde ettiği toplam yardı savunmada rakiplerine izin verdiği toplam yarddan çıkardığımızda sonuç -865 yard çıkmaktadır. Yani savunmada izin verdiği yard, hücumda elde ettiğinden yüksek. Buna rağmen altı galibiyet… Güzel rakam gerçekten.

12- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 6-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13 

Baltimore deplasmanında çok değerli bir galibiyet alarak zorlu AFC Kuzey grubunda iddiasını sürdüren Browns, özellikle savunma anlamında çok özel bir sezon geçirdiği de ortada. Hücum cephesinde bir türlü iyileşemeyen Deshaun Watson’un yine maç içerisinde sakatlanıp buna rağmen oynamaya çalışması hücumda işleri zaman zaman sora soksa da her an, her saniye oyunun içinde olup mutlaka oyuna katkı yapan savunma ise takımı maça ortak eden sayıyı bulmasını sağladı. Son dört beş maç ve dört galibiyet gayet iyi bir derece. Lakin Watson sezonu kapatma haberinin gelmesi ise Browns hücumunun sonunu hazırlayabilir. Önce Chubb sonra Watson…

13- Houston Texans (AFC Güney, 5-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16 

Sezon başında muhtemelen mağlubiyet yazılmış olan Cincinnati deplasmanından, CJ Stroud’un yine olağanüstü işleriyle galip gelmeyi başaran Texans, geçen haftadaki son saniye galibiyetinden sonra yine gündeme oturdu. Genç ve dinamik kadrosuyla ciddi anlamında keyif veriyorlar ve kazanma kültürünü çabucak oturtmuşa benziyorlar. Sırada ise evlerinde üst üste üç maç oynayacaklar ve çok daha iyi yere gelebilirler.

14- Buffalo Bills (AFC Doğu, 5-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8 

Bills için işler yolunda gitmiyor. Evlerinde bu sezon ilk mağlubiyetlerini alırken son dört maçtan da üçüncü kez yenik ayrıldılar. Özellikle hücumdaki verimsizlik ön plandayken maç bitimiyle birlikte ise beklenen oldu ve Ken Dorsey ile yollar ayrıldı. Daboll sonrası döneme bakıldığında bu kadar tutuk bir hücum olması da Dorsey’in sonunu hazırlamıştı. Tabii asıl soru tüm sorun sıkıntı Dorsey miydi? Rakip alan golü menzilinden çıkmışken cover-0 ile blitz gönderen McDermott da hiç mi suç yok. Ya da 12 kişi sahada olan özel takımın kenardaki koçunda? Ya da eğer Bills maçı kazansaydı yine de Dorsey gidecek miydi? Bunlar deli sorular. Henüz sezonları bitmiş değil ancak mental toparlanma şart.

15- Seattle Seahawks (NFC Batı, 6-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17 

Geçen haftaki kötü mağlubiyet sonrası evinde yaralarını sarmaya çalışan Seahawks, zorlansa da galibiyeti almayı bildi. Geno Smith’in “game manager”dan hallice oyunu bireysel performanslarla birleşince hücumda meyvesini verdi ancak savunmada yapılan çok basit hatalar ise az kalsın maçın kaybedilmesine neden oluyordu. Bu seviyede oynayan takımın savunmasının bu hataları yapmaması gerekir.

16- New Orleans Saints (NFC Güney, 5-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14 

Yani evet, gruptaki rekabete bakıldığında Saints halen daha lider ancak bu sezonki bu istikrarsız görüntüleri de bu takım nasıl grup birincisi dedirten derecede. Hele ki rakibin oyun kurucusu on gün önce gelmişken şu maçı vermek yakışmadı. Nitekim Michael Thomas ve Marshon Lattimore gibi iki önemli ismini kaybeden Saints’te aynı zamanda Derek Carr da geçen maçı tamamlayamamıştı. Bay haftası imdatlarına hızlıca yetişti gibi gözüküyor.

17- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 4-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15 

Acaba bu takım ne zaman yakın geçen bir maçı kazanabilecek. Adeta kulüp geleneği olan “bir maç başa baş skorlu gidiyorsa muhakkak o maçı kaybet” mottosuna bu sezon bir kez daha ayak uyduran Chargers, tam da her şeyi yoluna koymuşken sahadan kötü bir mağlubiyetle ayrıldı. Öte yandan Justin Herbert iyi bir oyun sergilerken bu sefer de savunma fena çuvalladı. Kim eleştirilse savunulan taraf aksamaya başlar oldu Los Angeles ekibinde. Koç Staley artık dikiş tutturamıyor bu takımda, belli oldu.

18- Indianapolis Colts (AFC Güney, 5-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21 

Almanya’dan galibiyetle ayrılan Colts, çok iyi bir performans sergilemese de bir şekilde kazanmanın yolunu bularak yeniden yüzde elliye ulaşmış oldu. Gardner Minshew cephesinde hataya açık oyunu ve cep içerisindeki telaşı koç Steichen’ın şemalarını sekteye uğratan başlıca etmen olarak öne çıkıyor. Neyse ki belki bay haftasında bir şeyler düzelir.

19- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 5-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22 

Antonio Pierce ile kazanmaya devam eden Raiders, evinde bir diğer New York takımını da yenerek dört hafta sonra yüzde elli galibiyete yeniden ulaşmış oldu. Takımın oynadığı oyun ahım şahım olmasa da koç değişikliğinin pozitif etkileri sahada bir hayli gözüküyor ve bu gazla da siyah beyazlı takım en azından önceki dönemlere göre daha çok dikkat çektiği aşikâr. Belki de sezon sonu playoff yapmak gibi bir sürpriz bile yapabilirler.

20- Denver Broncos (AFC Batı, 4-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23 

Sean Payton’un takımında güzel şeyler olmaya devam ediyor. Bay haftasından sonraki ilk maçından da galibiyetle ayrılan Broncos, son üç maçını da kazanmış oldu ve yüzde ellinin kapısına dayandı. Özellikle en sıkıntılı bölge olan savunma anlamında da gözle görülür düzelme ve Russell Wilson’un ekstra yaptığı işlerle öyle veya böyle ritim de yakaladılar. Tabii işleri hiç kolay değil ancak üst üste iki maçı evlerinde oynayıp sezonun gidişatını bir anda çevirebilirler.

21- New York Jets (AFC Doğu, 4-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18 

Herhalde 584934 kere yazılmış olabilir ancak bir kez daha yazmak gerekirse: Zach Wilson olmuyor, olmuyor, olmuyor. Yani ortada giden maçta yine varlık gösteremeyen Wilson, her zamanki gibi şaşırtmadı ve takımını mağlubiyete taşıdı. Koç Saleh ise eldeki tek umudu Wilson olduğu için kendisine güven oyu olacak açıklamalar yaptı ancak içten içe onun da edeceği bir iki kelam vardır muhakkak.

22- Washington Commanders (NFC Doğu, 4-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19 

Son saniye mağlubiyetlerine bir yenisini daha ekleyen Commanders, Seattle deplasmanından da eli boş döndü. Nitekim hücum anlamında gözle görülür ilerlemenin de olduğu başkent ekibinde Sam Howell da bu haftayla birlikte ligin en çok pas deneyen, en çok pas isabeti sağlayan ve en çok pas yardı elde eden oyuncusu konumunda. Tabii bununla birlikte en çok sack olan ve sack olduğundan dolayı en çok yard kaybeden de oyuncu. En azından oyundaki iyileşmeler devam ederse Howell da istatistiki olarak çok da kötü konumda yer almayacak gibi gözüküyor.

23- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 4-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25 

Yenilgi serisine sonunda dur diyebilen Bucs, evinde rahat bir galibiyet aldı. Özellikle savunma kısmında bu seneki en iyi oyunlardan birini oynarken hücumda da Baker Mayfield, klasik paket olan iki TD, bir INT performansı galibiyete yetti. Sıradaki beş maçın dördü ise deplasman olmaları işlerini zorlaştıracaktır.

24- Chicago Bears (NFC Kuzey, 3-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28 

Tabii ki de iyi değiller ancak yine maç kazanmayı bildiler. Justin Fields dönmedi, lakin bir sonraki hafta döneceği konuşuluyor. Ki dönse bile eğer sakatsa şu takımda oradan oraya koşup duracaktır. Öyle bir durumda sakatlığın büyümemesi için çaylak Tyson Bagent oynamaya devam edebilir.

25- Tennessee Titans (AFC Güney, 3-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20 

Bu sene iniş çıkışların takımı olan Titans, Will Levis ile üçüncü maçından ikinci mağlubiyetini aldı. Özellikle agresif savunmalara karşı çaylak Levis’in neler yapıp yapılamayacağı da test edilmiş oldu. Yine de sezon ortasında bu görevi almak ve sürdürmek kolay değil; geçiş sürecinde bu tarz mağlubiyetler olacaktır.

26- Atlanta Falcons (NFC Güney, 4-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24 

Phoenix deplasmanında son saniyedeki alan golüne engel olamayarak sahadan yenik ayrılan Falcons, üst üste üçüncü mağlubiyetini aldı. Maç içerisinde yine oyuncu değişikliği yaşayan Falcons, Heincike yerini bu sefer Ridder’a bıraktı. Nitekim hücum cephesinde fena olmayan bir oyun varken bu sefer savunmanın noksanlıkları ortaya çıktı. Arthur Smith’in de suyu artık ısınmaya başladı ya da başlamalı…

27- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 3-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26 

Maçı kazanmak için fırsat yakalayan fakat değerlendiremeyen Packers, hücumda bu seneki en yüksek yardı elde etmesine rağmen sahadan yenik ayrıldı. Yavaş yavaş Packers’a ayrılan sürenin sonuna gelirken Jordan Love’dan da bireysel anlamda gelişim görmek en azından gelecek sezon için sevindirici olabilir.

28- Los Angeles Rams (NFC Batı, 3-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27 

Son haftaların düşüşte olan takımlarından Rams, her ne kadar sezon başını kaçıran Cooper Kupp’a yeniden kavuşsa da hücumda gözle görülür geriye gidiş ve Matthew Stafford’un sakatlığı işleri sekteye uğratacak gibi gözüküyor. Hücum hattının pas korumasında yetersiz olması da hücumun işlememesindeki bir başka etmen olurken bay haftasından öne takıma katılan Carson Wentz’in ise ne yapacağı tam bir muallak. Büyük ölçüde playoff şansını kaybeden Rams’i geri kalan fikstürde de pek iç açıcı bir tablo beklemiyor.

29- Arizona Cardinals (NFC Batı, 2-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32 

Lige yeniden hoş geldik çocuk adam Kyler Murray. Özlettin kendini cep içerisindeki fıtı fıtı koşmalarınla; atom karınca gibi ilk hak için atlamalarına… Kısa bir hasret giderme seansından sonra anlaşılacağı üzere Kyler Murray, Cardinals formasını uzun bir sakatlığın ardından sırtına geçirirken hem sakatlığının etkisinden kurtulduğunu göstermiş oldu hem de ayağının tozuyla ilk galibiyetini aldırdı. Eğer böyle oynamaya devam ederse Cardinals, draft stratejisinde de planlarda değişiklik yapmak durumunda kalabilir

30- New England Patriots (AFC Doğu, 2-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29 

Belichick’in takımın kötü gidişi Almanya sınırlarında da devam ediyor. Mac Jones, koşu oyunları iyi bir şekilde işlemesine rağmen halen daha çok kötü ve bu sezon bir kez daha yedeğe çekilerek yerini Zappe’ye bıraktı. Öte yandan takımdan kesilen oyuncular, Almanya’ya götürülmeyenler derken içerisinin de karıştığı haberleri gelmeye başladı.

31- Carolina Panthers (NFC Güney, 1-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30 

Ligin mağlubiyet gediklisi olan Carolina ekibi, bu hususta yeni bir seriye de başlamış oldu. Kaybetmenin aslında bir tesellisi var o da sürekli üst sıralara çıkan draft seçim hakkı sırası. Fakat kendi hakkını da gönderen Panthers için, maç kaybetmek ve üzerine Bryce Young’dan bir gelişim gösterememe birbirlerini katlayarak gidiyor.

32- New York Giants (NFC Doğu, 2-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31 

Bir daha galibiyet yüzü görme ihtimalinin zor ve düşük olduğu Giants, yine sahadan farklı yenik ayrıldı. Söylenecek sözün bittiği yere ulaşılmış durumda New York ekibi için. Artık draft için hesapların yapılması daha doğru olur gibi gözüküyor.