NFL’de 11. Haftaya girerken sezonun bazı takımlar için yeniden başladığına, bazı takımlar için de erkenden bitebileceğine tanıklık edebiliriz. Bu hafta AFC North ve NFC East Division’ları üzerinde durup senenin hayal kırıklığı olan takımı Buffalo Bills için de belki bu sene son kez yazı yazdım. Gözlerin üzerinde olacağı Super Bowl rövanşı ile bitecek haftada öncesi önemli faktörlere hep birlikte bakalım..

AFC North Karışmaya Devam Ediyor

Cincinati Bengals, Baltimore Ravens, Cleveland Browns ve Pittsburgh Steelers’ın bulunduğu AFC North, ilk 10 haftada çıkardığı sonuçlarla büyük bir kargaşa oldu. Ravens ve Bengals’ın farkı açıp götürmesini beklediğimiz division’da Bengals’ın kötü başlangıcının verdiği hasar onları dörtlünün son basamağına yerleştirdi. Maçları bir şekilde kazandığını söylediğimiz Steelers’ta koç Mike Tomlin’in katkısı büyük. Browns, aldığı sürpriz galibiyetlerle buralara gelmeyi başlardı. Şimdi gelin bu takımların geleceğine bakalım. Birkaç sene önce yenilenen NFL playoff sistemi ile AFC North’taki her takımın playoff yapabilme ihtimali bulunuyor. Hatta dokuzuncu hafta sonunda playoff tablosunda bu senaryo geçerliydi. Bu gidişatı durduracak bir fikstüre de sahip olmayan Steelers ve Browns, Ravens’ın görece bir seviye daha zor olan fikstüründe takılması durumunda division liderliği ile sezonu bitirebilir. Bu yazıyı yazarken Ravens’a da kaybeden Bengals, dörtlü arasından en zorlu fikstüre de sahip. Bengals’ı zorlu AFC Wild Card yarışından kopacağını düşündüğüm sezonun son döneminde Browns – Steelers maçının da playoff’a giden bir takımı belirleyeceğini düşünüyorum. Playoff durumunda da muhtemelen Kansas City, Miami, Baltimore veya Jacksonville deplasmanlarından birine gidecek olan Browns ve/veya Steelers’tan sürpriz de bir galibiyet bekiyorum.

NFC East İçin Kritik Üç Hafta

NFC East yarışını götüren Dallas Cowboys ve Philadelphia Eagles için bu sezon ikinci karşılaşmaları öncesi çok önemli ÜÇ haftadan geçicek. Sezonun en iyi takımı olan Eagles, 8-1’ilk rekoru ile bye haftasından geri dönerken Cowboys 6-3’lük rekoruyla çok da arkada değil. 14. haftada Dallas’taki maç öncesinde Cowboys için önemli bir avantaj da fikstürleri. Karşılaşacakları maça kadar Panthers, Commanders ve Seahawks ile oynayacak Cowboys, üç galibiyetle playoff öncesi en büyük sınavlarına moralli gelebilecekken Eagles için fikstür Kansas City deplasmanı, Bills ve 49ers’tan oluşuyor. NFC East’i kazanması için fırsatı tepmek istemeyen Cowboys, en azından Eagles tarafından bir mağlubiyet beklemek zorunda. Bye haftasından dönüşte Eagles için önümüzdeki dört hafta zor bir sınav olacak gibi duruyor. Cowboys için de geçtiğimiz hafta division rakipleri Giants’ı ezici bir şekilde yense de bu durumu konuşmamızın en büyük sebebi olan Cardinals deplasmanından gelen mağlubiyeti unutmamak lazım. Hafta içi de şinebacker Leighton Vander Esch’in sezonu kapattığını, hatta Amerikan futbolu kariyerinin bitebileceğini öğrenen Cowboys’da defansı bir tehlike söz konusu. Bu sezon ligde sayı atmada Dolphins’in arkasında ikinci durumda olan Cowboys ofansı çok güzel işliyor. Eagles için de tehlike olarak bakabileceğimiz durum da tıkırında olan takımı bir nevi durduran bay haftası olabilir. Bütün senaryolara rağmen Eagles sene sonu NFC East’i son haftaya bırakmadan rahat bir şekilde kazanacağını da düşünüyorum.

Buffalo Bills İçin Son Şans

Geçtiğimiz pazartesi herkesin gözü üzerindeyken Denver Broncos’a yenilen Buffalo Bills, içindeki çatlak seslerini kapatabilecek olan Jets maçıyla eski günlerine dönmek istiyor. Problemin tam olarak ne olduğunu kimse çözemese de geçtiğimiz senelerdeki başarının ana kaynağı olan stratejinin bu sene işleyememişini neden gösterebiliriz. Buffalo ofansının kaybedilen beş maçta da kendisi gibi oynadığını düşündüğümüzde belki ekstradan dört galibiyet yazabiliriz. Maçlara göre bir oyuncu üzerinden ana planı çizen Bills, bazı maçlar Stefon Diggs’in 180 yard ve iki touchdown performansına tanıklık ettiğimizde diğer oyuncuların çok kullanılmadığını görüyoruz. Aynı durum Gabe Davis’in bir maç yıldızlaştığı gibi bir maç topa dokunamaması ile de anlatılabilir. Sezon içi toplam rakamlara baksak büyük resmi göremediğimizde maç maç bakılınca topu güzel dağıtamamanın problem olduğunu görüyoruz. Hücum koçu ile yolları ayıran Bills, bahsettiğim problemi çözecek bir performansla New York Jets karşısında galibiyeti alabilir. Maç başına sadece 18.4 sayı ile ligin en az beşinci sayı yiyen takımı olan Bills’te de defansif bir problem söylenemez. Takım içi gerginliğin de hissedildiği Bills, hayal kırıklığı performansın sene sonuna kadar gitmesiyle takımındaki birçok oyuncu ile bağları koparabilir. Sezon başlamadan da gerginliğin gözlendiği Stefon Diggs, playoff yapamama durumunda kapıdan ilk çıkan olacaktır.

Haftanın Kapanışı Super Bowl Rövanşı

Geçtiğimiz Şubat ayından beri bütün Philadelphia şehrinin beklediği maç pazartesi Chiefs ile Eagles arasında oynanacak. Super Bowl mağlubiyetlerinden iyi toparlanan Eagles, bir türlü isteneni vermese de yoluna hızlı şekilde devam eden Chiefs’i yenerek bu seneki dominasyonunu sürdürmek istiyor. Ofansif savaşın döneceği maçta Eagles tarafında tight end Dallas Goedert’in oynaması beklenmiyor. Büyük eksiklik yaratabilecek Goedert’in yeri takım oyunuyla dolmak zorunda. A.J. Brown ile Jalen Hurts ortaklığı Eagles’ın hala daha en büyük silahı. Yakaladıkları form sonrası Brown’un Cowboys karşısında 66 yard ve bir touchdown’lık performansı ikilinin hala daha birer insan olduğunun bir kanıtıydı. Birkaç maç dışında çok göremediğimiz DeVonta Smith için de ben bu maçın çok iyi geçeceğini düşünüyorum.

Bay haftasında AJ Brown’u durdurmak için çalışan Chiefs, DeVonta Smith’in de top ona geldiğinde neler yapabileceğini unutmaması lazım. Kansas City tarafında ise bu maçı taşıyabilecek sürpriz isim Mecole Hardman olabilir. Geçtiğimiz sene Mecole’ın sakatlığına kadar güzel bir form yakalayan Hardman ve Mahomes ikilisinin yolları Hardman’ın Jets ile yeni kontrat imzalamasıyla ayrılmıştı. Yaklaşık bir ay önce de takasla takıma yeniden gelen Hardman için bye haftası yeniden takıma alışması için yeterli bir süre olmuştur. Maçtaki bir diğer faktör de Taylor Swift olacaktır. Maçta olması beklenen Swift, anne Kelce ile maçı izleyecek gibi duruyor. Maçın sonucu hakkında da yorumum Eagles’ın geçen seneye göre daha güçlü olan kadrosu Super Bowl’daki Chiefs geri dönüşüne izin vermeyecektir…