Sakatlıkların yine haftaya damga vurduğu 11. Haftada yıldız oyun kurucu Joe Burrow ve ligin en iyi tight endleri arasında gösterilen Mark Andrews, aynı maçta sezonu kapattı. Nitekim Andrews’un playoff’larda dönme ihtimalinin de olduğu belirlendi ancak Joe Burrow için bu pek mümkün değil. Öte yandan yıldız savunma oyuncusu Joey Bosa da sakatlık husumetine bulaşan isim olurken sedye ile terk ettiği maçtan sonra bu sezonu tamamladığı haberi de hemen peşine geldi.

Güç sıralamasında son düzlüğe girerken üst sıralardaki hareketlilik birinci sıra dışında devam etti. San Francisco 49ers, bir ara ele geçirdiği liderliği tekrar isterken Detroit Lions da ilk üç içerisine an itibariyle giriş yaptı. Öte yandan oyun kurucusuz mücadele eden Cleveland Browns’un ve çaylak oyun kurucusu C.J. Stroud ile kazanma serisi yakalayan Houston Texans’ın çıkışı dikkat çekerken en büyük sıçramayı ile sezonu döndüren Denver Broncos yaptı. Düşüş anlamında ise Cincinnati Bengals, Los Angeles Chargers ve Washington Commanders başı çekiyor…

1- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 9-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1 

Bay haftasından zorlu Kansas City deplasmanıyla dönen Eagles, Jalen Hurts’un da maç sonu açıklamalarında dediği gibi iyi oynamamasına rağmen maç sonunda galip gelen taraf oldu. Özellikle Hurts’un maçın sonlarına doğru gaza basması hücumu da biraz hareketlendirip galibiyete şimdilik yetti. Nitekim halen daha sırasıyla Bills, 49ers ve Cowboys gibi dişli takımlarla oynayacaklar. Şansları hep böyle dönmeyebilir.

2- San Francisco 49ers (NFC Batı, 7-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3 

Sakatlarının iyileşmesiyle iyice sezon başı ritmine dönen 49ers, Brock Purdy’nin de en yüksek rating aldığı maçı rahatça kazanarak yoluna devam etti. Nitekim sezonun iyi ekiplerinden olan savunmada Hufanga’nın sezonun geri kalanında olmayacak olması planları değiştirebilir.

3- Detroit Lions (NFC Kuzey, 8-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4 

Son haftaların kötü oyunlarından birini daha oynayan ve Jared Goff’un da peşi sıra interceptionları sonrası maçın son bölümüne yenik giren Lions, bir anda maçı kazanması gerektiğini hissetti ve Goff cephesinden de hareketlenmelerle maçı kazanmayı bildi. Nitekim özellikle top kayıpları sonrasında savunmanın farkın açılmasına izin vermeyişi galibiyetteki kilit noktaydı. Yine de kazanmayı alışkanlık haline getirmiş bir takım görüntüsü de oldukları da rahatlıkla söylenebilir.

4- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 7-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2 

Ligin ikinci bölümüne de sezonun ilk maçı gibi mağlubiyetle başlayan Chiefs adına sezon boyunca süregelen Patrick Mahomes ve Travis Kelce dışındaki parçaların istenilen seviyeye çıkamama durumu bu sezon bir kez daha vuku buldu ve evinde sahadan yenik ayrıldılar. Başta receiver grubu bir an önce performansını yukarıya çekemezse kırmızı beyazlı takımın zorlu fikstürde takılabileceğini tahmin etmek kâhin olmayı gerektirmeyecektir.

5- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 7-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5 

Kazanmaya devam eden Cowboys, Charlotte deplasmanından da yine rahat bir galibiyet aldı. Genel anlamda hücum ve savunmanın istatistiklerini geliştirdiği rahat bir mücadele oldu. Lakin Cowboys’un ikinci senesindeki cornerback’i Daron Bland, oynadığı oyunla göz doldurmaya devam ediyor.  Bu sene altı interception yapan Bland’in dört pick-six’i de bulunuyor. Takımın cornerback mevkisinde sıkıntı yaşamasından sonra bu performansı pas savunmasına ilaç gibi geldi.

6- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 8-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6 

Geçen haftaki mağlubiyetin yaralarını saran Ravens, evinde bu sefer hata yapmayarak kazandı. Odell Beckham’ın ön plana çıkması ve takımın “gizli golcüsü” Gus Edwards’ın TD’leri hücumda ön plana çıkarken savunmada ise Marlon Humphrey’den yoksun olmalarının etkisi zaman zaman hissedildi. Lakin Mark Andrews’ın eksikliği ile muhakkak hissedilecektir. Şimdi sırada Los Angeles deplasmanı var ve sonrası bay.

7- Miami Dolphins (AFC Doğu, 7-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7 

Bay haftası herhalde çok güzel gelmiş olan Dolphins, evinde özellikle hücumda çok kötü ve verimsiz oynadığı maçta başta yıldız cornerback Jalen Ramsey ve savunmasıyla galip gelmeyi bildi. Öyle ki Tua da maç sonu açıklamalarında savunma sayesinde kazandıklarını söyledi. Yine de bu şekilde düşüş yaşamak kalan haftalardaki takvimde göz önünde bulundurulduğunda kafalarda soru işareti oluşturmuyor değil.

8- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 7-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8 

Geçen haftaki kötü hücum performansından sonra çabucak toparlanan Jaguars, grup liderliği için oynayacağı maç öncesinde rahat bir galibiyet almakla birlikte hücumda bu sezonki en iyi oyunlarından birini oynadı. Sakatlıktan dönen Zay Jones ile birlikte Calvin Ridley’in de denkleme katılmasıyla Trevor Lawrence da beklenen seviyede oyun ortaya koydu. Öyle ki sıradaki Texans maçı ise sezonun kader maçı olacak.

9- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 7-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12 

Son altı maç beş mağlubiyet ve bunların son ikisi grup içi… Browns bu sene hücumuyla olmasa da savunmayla nasıl maç kazanılabilir durumunun vucüt bulmuş haline dönüştü. Oyun kurucu olarak Watson’un sakatlığından sonra bir kez daha çaylak oyuncu Dorian Thompson Robinson ile oynayan Cleveland ekibinde, genç isim de ilk maçına göre “çok kötü” seviyesinden “kötü” seviyesine atlamış gözüktü. Fakat old school bir oyun anlayışıyla iyi savunma ve sağlam koşu ile şu ana kadar işleri idare edebildiler. Oyun kurucu cephesinde de biraz şanslı olarak işler değişebilir. En azından o manada Joe Flacco’yu getirmeleri belki de o kadar kötü değildir.

10- Buffalo Bills (AFC Doğu, 6-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14 

İki haftalık mağlubiyet serisini sonlandıran Bills, en azından zorlu fikstürü öncesi biraz nefes aldı. Josh Allen, Ken Dorsey sonrası Daboll dönemi gibi bir oyun ortaya koyması işe yaramış gibi gözüküyor. Öyle ki önlerindeki Eagles maçıyla birlikte Chiefs, Cowboys ve Chargers maçlarıyla kaderleri belli olacak.

11- Houston Texans (AFC Güney, 6-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13 

Süper çaylak CJ Stroud liderliğinde yükselişine devam eden Texans, evinde kazanarak galibiyet serisini üç maça çıkardı. Lakin Stroud cephesinde çaylak olduğunu hatırlaması ve üç interception atmasına rağmen savunmanın da bu sefer ön plana çıkması takım olarak da kazanmaya ne kadar konsantre olduklarının göstergesi oldu. Bireysel anlamda da her oyuncunun yukarı çıkmasıyla bu takım izlemesi keyifli bir hal aldığı da ortada. Lakin sıradaki grup maçını alırlar ise o zaman tadından yenmez.

12- Denver Broncos (AFC Batı, 5-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20 

“Biz bu aleme yeni gelmedik, geri geldik” diyen Broncos, fiyaskoya doğru yol alan sezonunda büyük bir özveriyle birlikte yeniden yüzde elliye ulaşmayı başardı. Evinde oynadıkları son maç özelinde etkileyici bir hücumları olmamalarına rağmen savunmanın top kaybına zorlayan oyunu galibiyetin anahtarı oldu. Russell Wilson da son dakikadaki TD pasıyla takımına zaferi getirdi. Şu an momentumu da arkasına alan Broncos, grubunda da yükselmekle birlikte playoff potasına bile girdi.

13- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 6-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10 

Joshua Dobbs ile uçuşa geçen ve geçtiğimiz iki haftadır “Passtronot” ile kazanan Vikings, Colorado deplasmanında süregelen beş maçlık galibiyet serisini sürdüremeyerek sahadan yenik ayrıldı. Bir varsayım olarak belki bu kadar çok top kaybı yapmasalar kazanabilme ihtimalleri de yüksekti ki son saniyedeki TD ile maçtan yenik ayrıldılar. Yol kazası deyip bay haftası öncesi evlerinde telafi edebilecekleri bir maçla yeni seri başlatabilirler.

14- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 6-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11 

Çekirge bir zıpladı, iki zıpladı ama Ohio deplasmanında zıplayamadı ve Steelers, özellikle hücumdaki kötü oyunun bedelini grup rekabetinde aldığı mağlubiyetle ödedi. Yani bu takımın hücumundaki sıkıntılar Matt Canada’ya bağlanıp görevinden kovulsa da Kenny Pickett da pek de masum değil; son maçtaki oyunuyla yine kafalarda soru işareti bıraktı.

15- New Orleans Saints (NFC Güney, 5-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16 

Bay haftasında olan Saints, sezonun kendilerince ilk yarısını pek bir dalgalı geçirmelerine rağmen yüzde elli seviyesinde kalmayı başardı. Hücumda Derek Carr, sezon başında bir iki maç dışında beklenen seviyede çıkmazken savunmada da son haftalarda sakatlıklar gelmeye başladı. Ligin kalan yedi maçında fikstür avantajı olan New Orleans ekibi, dört maçı evinde oynayacak ve görece yenebileceği takımlarla karşılaşacak. Aşırı saçmalamazlar ise bu takımın playoff’a kalması lazım.

16- Indianapolis Colts (AFC Güney, 5-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18 

Almanya sonrası dinlenmede olan Colts, bay haftasından önce son iki maçı kazanarak 5-5 derecesine gelmeyi başarmıştı. Çaylak oyun kurucu Anthony Richardson sonrası görevi devralan Gardner Minshew ile kısıtlı hücumda görece iyi işler yapmaları doğrudan koç Steichen’a yazar. Nitekim kalan fikstürlerinde kolay maç yok; öyle ki gruptaki ilk iki sıradaki takımın mevcut form grafikleri epey bir yukarıdayken Colts için hedef playoff’tan ziyade lig bitene kadar kazanabilecekleri kadar maç kazanmaları olmalı gibi.

17- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 5-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9 

Bu sene Bengals’ın senesi değil onu net bir şekilde anlaşılmıştır muhtemelen. Joe Burrow’un sezon başı sakatlığı sonrası tam da toparladı denilen Bengals bu sefer Burrow’un sezonu kapatmasıyla iddiasını çok büyük ölçüde kaybetti. Şimdilerde çaylak isim Jake Browning ile oynayacak olan Ohio ekibi, yine maç kazanabilecek potansiyeli var ancak grubunun durumu düşünüldüğünde playoff zor gözüküyor.

18- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 5-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19 

Geçici head koçu Antonio Pierce ile ilk mağlubiyetini alan Raiders, özellikle savunmada her şeyi en doğru ve en iyi şekilde yapmasına rağmen çaylak oyun kurucusu Aidan O’Connell’in tecrübesizliği sebebiyle sahadan yenik ayrıldı. Dropback oyunlarında henüz lig hızına adapte alamamış olan O’Connell buna rağmen maçı son saniyeye taşımayı başardı. O’Connell’in sezon içerisinde biraz daha gelişmesi ve hücumda koşuyu çabucak terk etmemeleriyle bu takım umut vermeye devam edecek gibi gözüküyor.

19- Seattle Seahawks (NFC Batı, 6-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15 

Los Angeles deplasmanından kötü bir mağlubiyetle dönen Seahawks için işlerin sarpa sardığı noktaya gelindi. Sezon boyunca performansı sallantıda olan Geno Smith’in sakatlık riskinin bulunması ve takımın önemli isimlerinden olan Kenneth Walker’ın da büyük ihtimalle oynamayacak olması zorlu grup maçı öncesi şanslarını da epey düşürdü. Nitekim sadece bu maç değil diğer maçlarda sırasıyla Cowboys, tekrar 49ers ve Eagles ile oynayacakları düşünüldüğünde Seattle ekibi için potansiyel bir mağlubiyet serisi gelebilir.

20- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 4-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27 

Jordan Love’un elle tutulur oyunu ve hücumun da bu sezonki iyi performanslarından birini sergilemesiyle kazanan Packers, bir şekilde playoff resminin içinde gözükerek kalan maçları adına umut besledi. Hele ki savunmada boyuna sakat varken gelen bu galibiyet takım açısından da önemliydi. Ancak birer birer as oyuncularını kaybeden Green Bay ekibi kalan fikstürde de böyle oynayabilecek mi büyük soru işareti.

21- Los Angeles Rams (NFC Batı, 4-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28 

“Biz daha ölmedik” diyerek son bir atılım yapmak isteyen Rams, bay haftasından evinde galibiyetle sezonun son bölümünü açtı. Matthew Stafford’un sahaya dönüşüyle birlikte son kurşunu atacak gibi gözüken Los Angeles ekibi için her maç da final niteliğinde olduğu bir gerçek.

22- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 4-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17 

Öyle ki Chargers takımı organizasyon olarak da epey bir dağılmanın eşiğine gelmiş durumda. Koç Staley’nin basın toplantısındaki agresif tutumları, Justin Herbert’in takım arkadaşına kızması… Mağlubiyetlerden öte mağlubiyetlerin geliş şekliyle alakalı epey sıkıntısı olan Chargers, endzone’da önce Keenan Allen’ın gözünü güneş alıp çok net bir TD’yi düşürmesi ardından da Austin Ekeler’dan Melvin Gordon benzeri bir fumble ile topu kaybetmesiyle sahadan tek skorlu yenik ayrıldı. Koç değişikliği ile değil, komple yeni bir yüz yeni bir kimlik ile bu takımın değişiklik yaşaması gerekecek; ancak böyle köklü bir şey bu takımı kurtarabilir gibi gözüküyor.

23- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 4-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23 

Geçen haftaki galibiyeti sonrası hemen bir mağlubiyet almayı ihmal etmeyen Bucs, Kaliforniya deplasmanında pek de varlık gösteremeyerek sahadan yenik ayrıldı. Özellikle savunma tarafında da gözle görülür düşüş yaşamaları sezon sonunda pek de iyi yerde yer alamayacaklarının bir göstergesi.

24- Atlanta Falcons (NFC Güney, 4-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26 

Haftayı maç oynamadan geçiren Falcons, son beş maçından dördünü kaybederek ucundan tuttuğu playoff’u sezon sonunu getiremeden kaybetti. Nitekim bu takımın temel sorunu ise oyun kurucu ekseninde oldu ki Ridder’ın yetersizliği ve Heinicke’nin de çok kısa süre forma bulup sakatlanması eldeki yetenekli kadronun vasatı aşamamasına neden oldu. Tabii ki bu noktada oklar head koç Arthur Smith’e çevrilmiş durumda. Sezon sonuna kadar üç dört maç daha kazanamazsa yolların ayrılması pek muhtemel.

25- New York Giants (NFC Doğu, 3-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32 

Tam “Bu takım herhalde daha maç kazanamaz” derken Giants’ın çıkıp maç kazanması peki? Çaylak oyun kurucu DeVito’nun da ortalama oyunu ve rakibin de ikramlarını hücum iyi değerlendirdi ve Saquon Barkley’in de ön plana çıkmasıyla maçı kazandı. Tabii ki DeVito’nun bu şekilde oynayabilmesi muhtemelen hala birlikte yaşadığı ailesi için de sürpriz olmuştur.

26- Chicago Bears (NFC Kuzey, 3-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24 

“Kural 1: Maç henüz bitmeden önde olan bile ilk hak aldığın için dans etme”. Justin Fields, bu ligde oyun kurucu görevini sürdürmek istiyorsa bu maddeyi bir kenara yazıp sürekli bakarsa iyi olur. Tekrardan Chicago ekibine dönersek, rakip zaten top kayıplarıyla hücumda ritim kaybetmişken bunları değerlendirememek doğrudan hücum takımının hanesine büyük bir eksi yazar. Nitekim şu maç kazanılmayacak bir maç da değildi işin gerçeği.

27- Tennessee Titans (AFC Güney, 3-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25 

Will Levis ile iyi bir başlangıç yapan Titans, son haftalarda arkasına aldığı rüzgârı kaybetti ve Florida deplasmanında epey sinik bir oyunla sahadan yenik ayrıldı. Hücum hattı muhtemelen ligin en kötüsü olmakla birlikte genel hücum şemalarının da çok iyi olduğu söylenemez. Bu sezon artık kendilerince bitti; kazanabildikleri kadar maç kazanıp Levis’i geliştirmek için neler yapılabilire odaklanmak daha mantıklı bir senaryo olarak gözüküyor.

28- New York Jets (AFC Doğu, 4-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21 

New York’un yeşilleri yine şaşırtmadı ve New York deplasmanında farklı mağlubiyetle ayrıldı. Fakat saha içinde ne yaptığından öte artık koç Saleh’in de canına tak etmiş olacak ki Zach Wilson’u değil ikinci, üçüncü oyun kurucu pozisyonuna fırlattı attı ve yıllardır bu ligde olan fakat çok tecrübesi olmayan Tim Boyle’ı starter olarak açıkladı. Muhtemelen de Wilson’un kariyeri bundan sonra bitmiş gibi gözüküyor. Tam da Aaron Rodgers’ın Aralık ayı ortasında lige dönme ihtimalinin açıklandığında bu durum gerçeklemiş olması da ayrı bir durum.

29- Washington Commanders (NFC Doğu, 4-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22 

Evinde darmadağın olan Commanders, savunmanın rakip oyun kurucuyu dokuz sack yapmasına rağmen hücumda toplam altı top kaybıyla inatla maçı kaybetme çabaları nihayete erdi. Howell adına, “Çok da kötü değilmiş” yorumları yapılırken birbirinden beter interceptionları da hücumdaki top kayıplarının başlıca sebebiydi. Bu mağlubiyetle epey bir dağıldıkları da malum.

30- Arizona Cardinals (NFC Batı, 2-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29 

Kyler Murray’in gelişinden sonra oyun anlamında değişiklikler olumlu ancak henüz başa baş giden maçı kazanabilecek seviyede değil gibi gözüküyor. Hele ki rakip bu kadar çok top kaybı yapmışken kazanabilen bir takım bu fırsatları değerlendirmesi gerekir. Yine de Murray ile bu takımın maç kazanma potansiyeli geçen maçlara göre daha fazla ve sezon bitmeden hanelerindeki galibiyet sayısında artış olacaktır.

31- New England Patriots (AFC Doğu, 2-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30 

1990’lı sezonundan bu yana en kötü dönemini geçiren Patriots, bir sezon içerisinde o meşhur kazanma kültürünü de 2023 sezonuyla birlikte kaybetmiş gözüktü. Tabii ki bu durumdan sorumlu kişi hem takım idaresinde hem de saha kenarında yer alan Belichick ismi eleştri oklarının hedefi. Kalan maçlarda da serbest düşüş devam ederse sezon sonu büyük değişiklikl olur bu takımda.

32- Carolina Panthers (NFC Güney, 1-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31 

Panthers cephesinde değişen bir şey yok. Yine ve hala kötüler. Koç Reich bu takımda henüz bir şeyler değiştirememiş olması da koltuğunu da sezon sonu için tehlikeye soktu. “One and done” olması çok muhtemel bu gidişle.