NFL’de benim en sevdiğim haftalardan biri olan Şükran Günü haftası, bu sene 12. Haftaya düştü. Programın daha fazla yayıldığı haftada Perşembe, Şükran Günü’nde gelenekler devam ediyor. Cuma gecesi de maç olan haftada Pazar programı rahatlıyor ve birden sekiz, dokup maç takip etme zorunluğu bu hafta ortadan kalkıyor. Bu hafta Şükran Günü klasiklerinden bahsettikten sonra NFC West ve AFC South’ın kaderini değiştirecek maçları yorumladım. Son olarak da açık ara farkla sezonun en iyi takımı olarak gözüken Eagles’ın evinde Bills karşısındaki maçı değerlendirdim…

Şükran Günü Klasikleri

Amerika’da Şükran Günü denince akla genellikle aile buluşmaları, güzel bir yemek gelse de biz Amerikan futbolu hayranları için gün futboldan ibaret. Amerika için gün boyu, bizim için gece boyu maçlar ile düzenimiz şaşıcak gibi duruyor. Şükran Günü Amerikan Futbolunda farklı gelenekler de sunuyor. Senelerdir şükran gününde evinde maç yapan Lions ve Cowboys’un hikayesi gerçekten de okumaya değer. Ama biz işimize, maç yorumlamaya dönelim. Lions, division rakipleri Bears karşısından kıl payı kurtulduğu maçtan dört gün sonra bir diğer division rakibi Packers’ı konuk edecek. QB Jared Goff’un unutmak istediği geçtimiz maçtan sonra bu maç kendine gelip Packers karşısında şov yapacağını düşünüyorum. RB kullanımında çaylak Jahmyr Gibbs’e daha fazla rol düşmeye başlarken David Montgomery sert takımlara karşı eski rolünü alıcaktır. Cowboys, rahat geçtiği Panthers deplasmanından sonra Commanders maçında hiç zorlanmayacaktır. Büyük gelenekler maçlarından sonra da günün en önemli maçına farklı başlık altında bakalım.

Seahawks, 49ers Karşısında NFC West Liderliği Peşinde

Perşembe gecesinin son maçında Seeahawks, Seattle’da 49ers’ı ağırlayacak. Rams maçından çok iyi halde çıkmayan Seahawks için kısa bir hafta en kötü senaryo olabilir. Maçı kaçırması kesin gözüyle bakılan yıldız RB Kenneth Walker’ın oynamasının beklenmediği maçta gözler QB Geno Smith ve onun yaşadığı sakatlığın üzerinde olacaktır. Eksikleri kapatmak adına zaten iyi performans gösteren RB Zach Charbonnet’ten iyi bir performans beklesem de Geno Smith’in sakatlığı nüksetmesi halinde yedek QB Drew Lock, Rams karşısındaki son çeyrek oyunuyla beklentileri oldukça düşürdü. 49ers tarafında da son çeyrek çok da olmasa da Buccaneers karşısında rahat bir galibiyet aldı. Brock Purdy’nin mükemmel pas reytingi aldığı maçtaki performansını bu maçta devam ettirebileceğini zannetmiyorum. Daha güçlü bir defansa sahip olan Seahawks, yıldız Safety Jamaal Adams’a da bu hafta kavuşuyor. Ofansın kaderinin yine yıldız RB Christian McCaffrey’in olacağını düşündüğüm maçta Seahawks cornerback’i Devon Witherspoon’ın performansı da WR Brandon Aiyuk karşısında önemli olacaktır.

AFC South’ta Kader Maçı

AFC South liderliği için iki takımın yarışı götürdüğü 2023 sezonunda Jaguars, Texans ile rövanş maçını Houston’da oynayacak. Aldığı üç mağlubiyetin ikisi beklenilir maçlarda gelen Jaguars, senenin üçüncü mağlubiyetini evinde Texans karşısında üçüncü haftada almıştı. O maçtan sonra 49ers maçı dışında güzel bir görüntü veren Jaguars, belki de ilk maçta büyük tehdit olarak görmediği Texans’ı yenip AFC South liderliğinde arayı form tutmuş QB Trevor Lawrence ve WR Calvin Ridley ile açmak istiyor. Geçtiğimiz maç hem ofansif hem de defansif olarak güzel bir performans sergileyen ve maçı erkenden koparan Jaguars için bu hafta koşu oyununu iyi savunan Texans karşısında RB Travis Etienne’den iyi bir performans bekleyecektir. Texans tarafındaysa artık alıştığımız C.J. Stroud performansı Cardinals karşısında küçük bir düşüş yaşadı. Sadece 10 pas denemesinde başarısız olan Stroud, bunlardan üçünde güçsüz Cardinals savunmasına interception attı. Performansını arttırmak istediğini gözlemlediğim Stroud, hatalarını Jaguars karşısında arttırabilir. Jaguars defansından çok fazla baskı yiyecek Stroud, kendisiyle beraber spot ışıklarını üzerine çeken WR’ları Tank Dell ve Nico Collins ile maçı kazanmak zorunda. Koşu oyununda genel anlamda kötü durumda olan Texans, geçtiğimiz maç 112 koşu yardı alıp patlama yapan RB Devin Singletary’nin aynı performansına ihtiyacı var.

Moralli Eagles, Bills’i Ağırlıyor

Philadelphia Eagles, Kansas City’de ikinci yarı aldığı galibiyetle yoluna dolu dizgin devam ediyor. Yağmurlu şartlar altında ofansları istedikleri gibi işlemese de defansları Chiefs’i ikinci yarı sıfır puanda tutmayı başardı. TE Dallas Goedert’in eksikliğinin gözüktüğü maçta da DeVonta Smith söylediğim gibi büyük rol oynadı. Şimdi ise rakip diken üstündeki Bills. Normal şartlar altında yakın geçmesini beklediğim maçta Bills ofansının tekrarlanan kötü performansı maçın kaderi olabilir. New York Jets karşısında rahat bir galibiyet alan Bills, özellikle ilk yarı topu ofansı için güzel yerlerde çevirse de ofans işi bitirmekte, yani touchdownları atmada sınıfta kaldı. Bu performasın bir anda değişeceğini ve ne kadar yard alsa da Bills ofansının Eagles defansına karşı çok zorlanacağını ve maçın son çeyreğe kalmayacağını öngörüyorum. Geçtiğimiz hafta DeVonta Smith ve D’Andre Swift önderliğinde gelen galibiyet sonrası Bills karşısında özellikle A.J. Brown kullanımı maksimum seviyede olacaktır. Eagles, defansif olarak önem vermesi gereken oyuncu listesine de çaylak TE Dalton Kincaid’i WR Stefon Diggs ile aynı potaya koymuştur. Özellikle son maç Jets savunmasının bir türlü durduramadığı Kincaid, bu maç aynı konfora sahip olmayacaktır…