Sezon ortasına bir hafta kala mevcut sezon ile ilgili akla gelen birçok etmen ve etken olduğu malum. Fakat özellikle saha içine odaklanıldığında ise göze çarpan ve belki de bu sezonu bilinmez kılan durumlardan birisi de henüz net bir Super Bowl favorisinin olmaması. Öyle ki bu haftaya kadar yüksek oranlara sahip olan San Francisco 49ers ve Kansas City Chiefs’in kaybetmesi tahminleri değiştirebilecek düzeyde sonuçlar oldular. Bu yüzden Lombardi Kupa’sının bu kadar ortada gözükmesi de sezonu daha heyecanlı bir hale getirdiği aşikâr

Güç sıralaması açısından bakıldığında ise üst sıraların karıştığı bir hafta oldu. Liderlik el değiştirirken San Francisco 49ers, ilk üç içerisindeki yerini kaybetti; Baltimore Ravens ve Jacksonville Jaguars ise bu sezonki en yüksek sıralamalarını yakaladılar. Öte yandan orta sıralarda Tennessee Titans ve Los Angeles Chargers çıkış yaparken Los Angeles Rams ise bu haftaki en büyük düşüşü yaşadı. Son olarak ise yeni bir sonuncumuz var…

1- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 7-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2  

Başkent deplasmanında zorlanan Eagles, yine yıldız receiverı A.J. Brown ve Devonta Smith ile galip gelmenin yolunu bularak favorilerin kaybettiği haftada uçurumun kıyısından döndü. Savunma ile ilgili sorunlar yine ortadayken geçen seneki seviyede olmadıkları bariz gözüküyor. Şimdi ise asıl rekabetleri olan Cowboys maçlarının ilki var.

2- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 6-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1  

Sezon başından beridir hücumda eski gücünde olmadığı gözüken ve Patrick Mahomes’un bireysel becerileriyle kazanan Chiefs, gruptaki rakibine yenilerek ilk haftadan sonra mağlubiyetle tanıştı. Özellikle receiver kadrosunda elle tutulur bir oyuncu olmaması ve yapılan basit hatalar Andy Reid’in hücum planlarını kötü etkiledi. Şayet bu takım için henüz bir şey bitmiş değil; halen daha şampiyonluk adayı bir ekip ancak bireysel anlamda performansların biraz daha yükselmesi şart.  

3- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 6-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4  

Pittsburgh deplasmanından net bir galibiyet ile dönen Jaguars, özellikle iki as savunmacısının olmadığı maçta galibiyet serisini beş maça çıkardı. Doug Pederson’un hücumu ritmini bulurken Travis Etienne’nin de her maç patlayıcı oyunlarını ortaya koymasıyla Florida ekibinde işler yolunda gözüküyor. Şimdi ise bu beş galibiyet serisini yakaladıktan sonra iyi bir dinlenme arası olacaktır.  

4- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 6-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5  

Phoenix deplasmanında geç açılan Ravens, savunmanın da yardımıyla maçın sonlarında öne geçerek kazanmayı bildi ve üst üste üçüncü maçından da galibiyetle ayrılıp hem grubunda hem de konferansta zirve yolunda önemli adım attı. Şimdi ise üç maç üst üste evlerinde oynayacaklar. Aşırı saçmalamazlar ve istikrarlarını korurlar ise sanki Ravens için tavan konferans liderliğine kadar gidiyor gibi gözüküyor.  

5- San Francisco 49ers (NFC Batı, 5-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3  

Henüz daha içine düştüğü girdaptan çıkamayan 49ers, iki maçlık deplasman turnesinden sonra evinde de yenilerek bu sezon kendi sahasında ilk mağlubiyetini aldı. Purdy cephesinde işleyen temel oyunlara karşı rakip savunmaların önlemleri gözle görünür bir biçimde etki yaparken Purdy’de bu hususta üçüncü maçında toplam yedi top kaybı yaptı. Buna rağmen oyun genişletmelerinde ve cep içerisindeki çıkışlarıyla hücuma fayda sağladı ama yeterli olmadı. Tabii bir de sakatlıklar var ki hücum tarafında ciddi şekilde hissediliyor. Bay haftası tam da zamanında gelmiş gözüküyor.  

6- Detroit Lions (NFC Kuzey, 6-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6  

Net bir galibiyetle yoluna devam eden Lions, hücumla beraber savunmanın da ön plana çıkmasıyla geçen haftaki mağlubiyetin yaralarını kendi evinde sardı. Hücumda Jahmyr Gibbs’in oyunu, savunmada da ön alandaki baskı galibiyeti getiren noktalardandı. Şimdi ise altı galibiyetle bay haftasına girmek olabilecek en güzel senaryo.  

7- Buffalo Bills (AFC Doğu, 5-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7  

Evinde yeni bir serinin başlangıcı için adım atan Bills, hücumun da bu sezonki en iyi oyunlarından birini oynamasıyla net bir galibiyet elde etti. Özellikle Josh Allen’ın da cep içerisindeki hareketliliğinin ve koşularının artmasıyla istediği hücum ritmini kolay yakalayan Bills için tek sıkıntı sakatlıklardan dolayı epey sarsılan savunma olarak gözüküyor. Nitekim bir sonraki prime time maçında ise bu hususta ciddi şekilde etkilenebilirler.

8- Miami Dolphins (AFC Doğu, 6-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8  

Yenilgi sonrası kendi evinde kazanmayı bilen Dolphins, Almanya turnesi öncesi moral buldu. Hücumda koşu önceki maçlara göre çok da işlemezken Waddle ve Hill ikilisi gerekli anlarda fazlasıyla iş yaptılar. Öte yandan en büyük olay Jalen Ramsey’in beklenenden bir ay önce kadar takıma dönüp henüz ilk maçında farkını ortaya koymasıydı. Sağlıklı bir Dolphins savunmasının da hücum gibi oyuna katkı vermesiyle Florida ekibi tam bir takım olacaktır. Tabii önce Frankfurt’ta Chiefs gibi bir zorlu ekip karşısında da kazanmak ve “Sadece yüzde elli galibiyet altındaki takımları yenebiliyor” imajını bozmak gerek.  

9- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 4-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9  

Bayanlar ve baylar: Joe Brrrr lige geri geldi hoş geldi sefa getirdi…. Kısa girizgâhtan da anlaşılacağı üzere sezon başında özellikle Joe Burrow’un sakatlığından dolayı sıkıntı yaşayan Bengals, yıldız oyun kurucusunun da iyileşmesiyle birlikte yeniden formuna kavuştu ve çok kritik bir galibiyetle birlikte beşinci maçında dördüncü galibiyetini alıp yüzde elli üzerine çıktılar. Burrow’un cep içerisindeki hareketliliği ve kosu oyunlarından alınan verimle birlikte savunmanın da turnover katkıları bir kez daha ne kadar komple bir takım olduklarının göstergesi.  

10- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 5-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10  

Evinde bay haftası sonrası çok net bir galibiyet alan Cowboys, yoluna dolu dizgin devam etmesini bildi. Özellikle bu tarz galibiyetleri daha önceki haftalarda da almış olsalar da Dak Prescott’un oyuna ağırlığı yetersiz kalmıştı. Lakin bu gidişata da dur diyen Prescott, dört TD pasıyla hücumda da güzel işlere imza attı. Her üç takımından da yüksek verim alabilen Cowboys, favoriler arasında yerini aldı. Şimdi ise sırada çok önemli bir Eagles maçı var.  

11- Seattle Seahawks (NFC Batı, 5-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11  

Sessiz sedasız ilerleyen Seahawks, evinde de altı maçtan beş galibiyet çıkarmayı bildi ve gruptaki rakibinin de kaybetmesiyle birlikte liderliği ele geçirdi. Geno Smith beklenen seviyede değil ancak koşulardan da verim almasıyla hücum yeter seviyede oynarken savunma tarafında ise zaten iyi bir ekip olmasının avantajını bir kez daha kullanmasını bildiler.  

12- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 4-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14  

Sezon başındaki kötü gidişini telafi etmek için son haftalarda çıkışa geçen ve iyi sonuçlar alan Vikings, en sonunda bunu başararak tekrardan yüzde elli galibiyete ulaşmayı bildi. Fakat galibiyetten öte bu sezon iyi bir performans gösteren hatta adı zaman zaman MVP konuşmalarında da geçen Kirk Cousins’ın aşil sakatlığı yaşayıp sezonu kapatması Minnesota ekibi için felaket bir durum oldu. Hadi yine Justin Jefferson yokken idare edebildiler ancak Cousins olmadan nafile. Şu noktadan sonra head koç O’Connell ve ekibi için sıkıntılı bir dönem başlıyor.  

13- New York Jets (AFC Doğu, 4-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16  

New York derbisinin kazananı olan Jets, bay haftasından da galibiyetle çıkarak mevcut serisini üç maça çıkarıp bu sezon ilk kez yüzde elli galibiyet yüzdesinin üzerine çıktı. Zach Wilson cephesinde değişen bir şey yok ancak hücumu taşıyan Breece Hall ve Garrett Wilson ikilisinin çabaları ön plana çıkarken savunma da yine yapabileceğinin en iyisini yaptı. Öyle veya böyle kazanmaya devam eden Jets’te Aaron Rodgers da ufak ufak maç önceleri gövde gösterisi yaparak dönüş sinyallerini de vermeye devam ediyor.  

14- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 4-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12  

İlk haftadan sonra evinde ilk kez evinde kaybeden Steelers’ta hücumdaki sıkıntılar karşılarındaki iyi savunmaya karşın bir kez daha ortaya çıktı. Nitekim bu sefer üstüne Kenny Pickett’ı sakatlığa kurban vermeleri de işleri Trubisky’nin üzerine bırakmasına neden oldu ki gerisi zaten malumun ilanı ve bir başka mağlubiyet.  

15- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 4-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13  

Galibiyete çok yaklaşan Browns, PJ Walker’in son bölümdeki düşüşüyle birlikte sahadan yenik ayrıldı. Savunma zaten on numara; hücumda da “kimi koyarsan koy koşar” görüntüsü mevcut. Tek eksik ise oyun kurucu. Nitekim bu hususta da Deshaun Watson’un sahalara döneceği açıklandı ki eğer sağlıklı bir şekilde kalabilirse hücuma ilaç gibi gelecektir.  

16- New Orleans Saints (NFC Güney, 4-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21  

Geçen haftaki mağlubiyetin yaralarını saran Saints, iki haftalık kötü gidişata da dur demiş oldu. Alvin Kamara’nin liderliğinde Derek Carr’n da arada doğru işler yapmasıyla işleyen hücum net bir skorla geriden gelerek maçı kazandırdı. Hala grup liderliği için şansları var ama Derek Carr böyle oynayabilirse.  

17- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22  

İki haftadır kaybeden Chargers, evinde galip gelerek mağlubiyet serisini sonlandırıp bay haftasından sonra  ilk maçını kazandı. Özellikle hücumda Justin Herbert’in üç TD’lik mükemmele yakın tertemiz oyunu ve savunmanın her zamanki performansı galibiyeti getirdi. Sırada ligin iyi savunmalarından birisi var.  

18- Houston Texans (AFC Güney, 3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15  

Bay haftası dönüşü lige iyi başlayamayan Texans, bu sezon bir kez daha başa baş giden ve son topa kalan mücadeleden sahadan yenik ayrılan taraf oldu. Henüz yeni kurulan bir ekibe göre skor ve oyun anlamında çok kötü bir mağlubiyet değil ancak bu tarz durumlardan da çıkmasını bilmek ve galibiyeti alabilmek Texans’ı bir adım öteye götürecektir.  

19- Tennessee Titans (AFC Güney, 3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25  

Kahveyi mayonezle içen adam. İstersen pul biberle iç fark etmez, ama yeter ki böyle oyna. O neymiş öyle gelir gelmez dört TD pası atıp DeAndre Hopkins ile yapılan paslar. Titans’a tekrar hareket getirdin. Evet, kısa bir övgü dolu sözlerden de anlaşılacağı üzere Titans, Ryan Tannehill’in olmadığı maçta çaylak oyun kurucusu Will Lewis ile kazanmayı bildi. Lewis cephesinden bakıldığında ise Tannehill’e göre bu hücumdan daha iyi verim alabilmesi Titans için büyük bir artı oldu.  

20- Washington Commanders (NFC Doğu, 3-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19  

Öne geçtiği ve hatta farkı açtığı maçta evinde mağlup olan başkent ekibi, elinde geçen güzel fırsatı da tepmiş oldu. Hem hücumda hem de savunmada gözle görülür oyundan düşüş yaşamaları mağlubiyeti çağıran başlıca etmenlerdendi. Son altı maç beş mağlubiyet… Sanki Ron Rivera için de çanlar çalıyor gibi gözüküyor.

21- Atlanta Falcons (NFC Güney, 4-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17  

Roller coster sezonu geçiren Falcons, Nashville’de de kaybederek bir kazan bir kaybet mottosuna ayak uydurmaya başladı. Fakat asıl konu sezon başından beri güven vermeyen Desmond Ridder’ın yedeğe çekilmesi oldu. Başka bir takımda yine kenardan gelerek destek verip kendisini ispatlamak zorunda kalacak olan Taylor Heinicke’yi ise zorlu bir görev bekliyor.  

22- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20  

Sezona iyi başladıktan sonra bir anda düşüş yaşayan Bucs, New York deplasmanından da yenilgiyle ayrılarak üst üste üç maçını da kaybetmiş oldu. Özellikle hücum tarafında işler Baker Mayfield’a kaldığında hücumdaki verimliliğin düştüğü yine ve yine ortaya çıktı. Şu hücumu bir çeşitlendirebilseler belki Baker’ın da oyununda bir ilerleme olacak ancak zaten koşamayan bir ekip olan Florida ekibi için iyi şeyler ummak bir hayli zor.

23- Denver Broncos (AFC Batı, 3-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28  

Büyük bir sürprize imza atarak evinde gruptaki rakibini yenen Broncos, bardağın dolu tarafından bakılacak olursa sanki yavaş yavaş geri dönüş sinyallerini de vermeye başladı gibi. Sanki savunmada beklenenden daha iyi oynayarak Chiefs hücumunda TD yaptırmamak başarı sayılabilir. İki maçta iki galibiyet ve gruptaki diğer takımların da hali ortadayken belki bir şeyler olur.  

24- Los Angeles Rams (NFC Batı, 3-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18  

Texas deplasmanında iki dakika içerisinde darmadağın olan Rams, oynadığı son dört maçtan üçüncü mağlubiyetini aldı. Pas korumasındaki sıkıntılar, savunmadaki bireysel hatalar ve hücumda geriye giden performanslar derken üstüne bir de Matthew Stafford’un sakatlığı işleri iyice karıştırdı. Zaten az olan playoff şansları olası bir Stafford sakatlığıyla yakın zamanda bitebilir.  

25- Chicago Bears (NFC Kuzey, 2-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23  

Justin Fields, Tyson Bagent’i izleyip bir şey öğrenmeli mi bilinmez ancak Bears, Los Angeles deplasmanından pek de bir varlık gösteremeyerek sahadan yenik ayrıldı. Özellikle rakibe erkenden teslim olduktan sonra geri dönüş emareleri de gösteremediler. Öte yandan Bagent ile bir süre daha oynayacak gibi gözüküyor ki Justin Fields’ın henüz sakat listesine konulmaması ve hafta hafta değerlendirilecek olması da bu sezon içindeki dönüşünü belirsiz hale getiriyor.  

26- New England Patriots (AFC Doğu, 2-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24  

Florida deplasmanından istediğini alamayan Patriots, bir hafta önceki galibiyetini taçlandıracak fırsatı da kaçırdı. Mac Jones yine eski oyununa dönerken savunmada da sakatlıklar ve eksiklikler fazlasıyla hissedildi. Özellikle hücumda koşu oyunlarını işlemediğinde Mac Jones’a pek de güven olmayacağını ispatı bir maç daha geride kalmış oldu.  

27- Indianapolis Colts (AFC Güney, 3-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26  

İki maçtır galibiyet yüzü göremeyen Colts, evinde öne geçtiği maçı kazanamayarak bu seriyi üçe çıkardı. Hücumda koç Steichen’in dizayn oyunları ve Moss-Taylor işbirliği güzel işler yapsa da şu Minshew’in turnoverlari veya saçmalamaları Indianapolis ekibinin ritmini bozduğu su götürmez bir gerçek. Rekabet edebilecek seviye varken bu tarz hataların dönüşü pek hoş olmuyor. Colts’ta grubun ve konferansın derinine doğru ilerliyor.  

28- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 3-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27  

Raiders’ta işler düzelme yolunda büyük bir adım atıldı ve takım sahibi Mike Davis sonunda doğru bir karar ile koç Josh McDaniels ile yolları ayırdı. Öyle ki oyuncularının yüzünden de okunan bu ayrılık sonrası Raiders camiasında da büyük bir rahatlama gözükürken yeniden bir çıkış yakalamak için pozitif sinyaller de gelmiyor değil. Tabii sadece koç değişikliği değil aynı zamanda oyun kurucu değişikliği de yaşamaları ve Jimmy G’nin yedeğe çekilmesi de koç değişikliği kadar büyük bir olay. Bakalım bu saatten sonra bir kez daha geçici head koçlarıyla playoff yakalayabilecekler mi?  

29- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 2-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29  

Packers’ın kötü gidişi sürüyor. Dördüncü maç, dördüncü mağlubiyet. Özellikle bu maçta receiverların düşürdükleri toplar da veteran receiver eksikliğini bir kez daha gündeme getirdi. Öte yandan Jordan Love da sürekli geriye giden performansına bir yenisini daha ekleyerek hakkındaki soru işaretlerini sürdürdü.  

30- Carolina Panthers (NFC Güney, 1-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32  

Ligin tek kazanamayan takımı olan Panthers, bu kötü gidişata bir dur diyerek evinde bay haftasından sonra kazanmayı bildi. Başa baş giden mücadeleden galibiyet çıkarmak önemli olmakla birlikte maçı kazandıracak hamleyi yapan Bryce Young da iyi işler yaptı. Tabii bir galibiyet sezonun gidişatını nasıl etkileyeceğini ileriki haftalar gösterecek.  

31- New York Giants (NFC Doğu, 2-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30  

Daniel Jones’un oynamadığı ve Tyrod Taylor’un da maç içinde sakatlandığı maçta Giants, New York derbisinde Jets karşısında uzatmalarda mağlup oldu. Özellikle maç kaybetmek için çok çabalayan Giants’ın maçın bitimine 24 saniye kala yapamadığı savunma da ne kadar darmadağın olduklarının da bir göstergesi. Neyse en azından Daniel Jones da geri dönüyor.  

32- Arizona Cardinals (NFC Batı, 1-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31  

Joshua Dobbs, iyi adam ancak sezona üç hafta kala takıma katılıp bir anda starter olunca anca bu kadar oluyormuş demek ki; bunu da deneyimlemiş olduk. Fakat bu takımın Kyler Murray’e ihtiyacı var gibi gözüküyor. Nitekim yakın giden maçlarda Murray gibi bir oyuncunun fark yaratabilecek oyunlarına ihtiyaçları var. Öyle ki gelen haberler ise bu yönde gibi ve bir sonraki maçta takaslanıp başka takıma gönderilen Dobbs formasını Clayton Tune veya Kyler Murray’den birine bırakacak.