Her bitmeye yakın ve Aralık ayına giriş yapılmış sezonda üç temel ve üzerine konuşulan tahmin yapılır; birincisi şüphesiz Super Bowl, ikincisi bireysel anlamdaki ödüller ve üçüncüsü ise kovulacak koç veya genel menajerler. Nitekim bu seneye bakıldığında şu ana kadar head koç olarak Frank Reich ve Josh McDaniels; genel menajer olarak Dave Ziegler ve son olarak koordinatör olarak Jack Del Rio’nun görevlerine son verildi. Mevzubahis takımların gidişatlarına bakıldığında şaşırtıcı değil hatta “Hata en başında bu ismi getirmekle yapıldı” dedirten yorumlarda olmadı değil. Lakin bu kovulmaların normal sezon bitimindeki ilk pazartesi günü olan “Kara Pazartesi” de aşağıdaki isimlerle de devam etmesi yine kimseyi şaşırtmayacaktır.

Brandon Staley, Los Angeles Chargers, Head Koç 

Muhtemelen meşhur kara pazartesi günü kovulan ilk koç Brandon Staley’den başkası olmayacaktır. Bu sezonu tamamlaması bile aslında kendisi ve takım için büyük zarar olduğu ortada ancak şimdilik Chargers yönetimi sezonu tamamlama niyetinde. Öte yandan Staley ile çıkışın beklenenden yavaş olmasının yanında geçen seneki playoff mağlubiyetinin etkilerini bu sezona da taşımış olması kendi sonunu getirdi. Ya bir maçta savunmadan çok kötü performans geliyor; ya da Justin Herbert interception ile maçı bitiriyor. Oyun kurucusuna kamyon dolusu para vermiş bir takımın bu kadar çok yakın maç kaybetmesi de normal bir durum değil. Öyle ki artık Los Angeles ekibinin de bu takıma maç kazanmayı öğretecek genç ya da yaşlı kurt (Evet, Belichick) getirmesi gerek.

Tom Telesco, Los Angeles Chargers, Genel Menajer 

Los Angeles ekibindeki değişim head koç ile sınırlı kalmayacak gibi gözüküyor; 2013 yılından bu yana takımda idari görevde yer alan genel menajer Telesco da koltuğunu kaybetmesi muhtemel isimler arasında kendisine yer buldu. Nitekim 11 senelik GM’lik kariyerinde sadece üç kez takımı playoff’a giden ve yaptığı head koç tercihleriyle de pek de bir fayda sağlayamayan 50 yaşındaki ismin, sezon sonunda büyük değişim geçirmesi beklenen Chargers’ta üstü çizilen isimlerden birisi olacaktır.

Sean McDermott, Buffalo Bills, Head Koç 

Normal şartlarda bakıldığında McDermott’un gelişiyle birlikte hem büyük umutlarla seçilen Josh Allen beklentileri karşıladı hem de takım sezonun Super Bowl adayı takımları arasında yer almayı bildi. Ancak tecrübeli çalıştırıcının kazanmak anlamındaki sıkıntıları süregelen playoff serilerinde bir türlü bitmeyip üstüne bir de bu sezon büyük bir aşağıya doğru giden bir grafit göstermeleri koltuğunu da sıkıntıya soktuğu bir gerçek. Brian Daboll sonrası Ken Dorsey ile işlerin istediği gibi gitmemesi ve belki de Dorsey ile yolların geç ayrılması bu sezonu da sıkıntıya soktu. Öte yandan savunmadaki sakatlıklar ve takımdan ayrılan oyuncuların da yerinin dolmaması kadro yapılanmasındaki öne çıkan eleştirilerden bazıları. Mevcut durumu epey diken üstü olarak gözüken Bills’te Sean McDermott’un Buffalo ekibinde az bir süresi kalmış olabilir.

Bill Belichick, New England Patriots, Genel Menajer 

Kurt hoca Belichick’in koçluk ve oyun bilgisine diyecek yok; ancak şu genel menajerlik olayını işin ehli birine bırakırsa belki hatırlarda şu anki durumundan daha iyi şekilde kalabilir. Öyle ki bal vermeyen arı minvalindeki oyuncu seçimleriyle elle tutulur bir kadro kuramayan Belichick, aynı zamanda da seçtiği oyuncularla verdiği absürt kontratlarla da tartışmaların odak noktası oldu. Takımdaki receiver eksikliğini Devante Parker ve Kendrick Bourne gibi diğer takımlarda iki bile değil; iki buçukumsu receivlerla doldurmaya çalışması, pas oyunları bu kadar modernleşmişken iki tight end’i dev kontratla takıma katıp sonra birini ucuza takas edip ardından bir tane daha alması… Kısacası Tom Brady varken bu takımı yönetmek elbette ki Belichick için kolaydı ancak Mac Jones ile bu iş yürümeyecek. Eğer tecrübeli koç bu takımda kalacaksa bu menajerlik işinden ya kovulması ya da elini ayağını çekmesi lazım.

Ron Rivera, Washington Commanders, Head Koç 

Gidişine kesin gözle bakılan koçlardan olan Ron Rivera, başkent ekibinde geldiği sezon dışında beklentilerin altında kaldığı bir gerçek. İlk sezon kötü olan NFC Doğu grubunda üç farklı oyun kurucuyla oynamak zorunda kalıp yine de playoff’a çıkan; playoff’ta da o zamanki şampiyon Tom Brady’e karşı iyi bir ortaya koyan Rivera ve öğrencileri, sonraki süreçte bir türlü ritim bulamadı. Öyle ki ikinci yılındaki Heinicke ve geçen seneki Carson Wentz deneylerinin de başarısız olmasından sonra bu seneki Howell denemesi de rakamsal olarak iyi ama saha içinde yetersiz olması sonunu hazırlayan başlıca etmenlerden oldu. Özellikle Cam Newton zamanı birçok başarıya ulaşan Rivera’nın bir yandan da head koçluk kariyeri de bitmiş olabilir gibi gözüküyor.

Martin Mayhew, Washington Commanders, Genel Menajer 

Sadece head koç değil aynı zamanda genel menajer değişikliği de olması yüksek ihtimalli olan başkent ekibinde Ron Rivera’dan bir sene sonra gelen Martin Mayhew ile de üç sezonluk macera son bulabilir. Uzun yıllar Detroit Lions’ta (2008-2015) genel menajerlik yapan Mayhew, Commanders’tan önce 49ers ve Giants’ta da görev aldı. 2021 yılında takıma katılan 58 yaşındaki yönetici, takımın yeni sahibi Josh Harris’in köklü değişiklik planlarının kurbanı olabilir gibi gözüküyor. Öyle ki Harris’in, bir önceki takım sahibi Dan Snyder’ın karar verip uyguladığı ne varsa değiştirmek istediği ve bunun için de yönetimde de değişiklik yapabileceği de gündemde. Mayhew’ın da bu açıdan bakıldığında geleceği çok da güvenli değil.

Mike Vrabel, Tennessee Titans, Head Koç 

Keşke olmasa ancak Vrabel adına da Tennesee şehrindeki macera sezon sonunda son bulabilir. 2018 sezonundan bu yana sadece geçen sezon yüzde ellinin altında kalan Vrabel’in takımı, bu süreçte üst üste üç kez playoff yaptı ve özellikle 2019’da Patrick Mahomes’a (Evet, Chiefs’e değil, Mahomes) yenilerek Super Bowl’un kapısından döndü. Her ne kadar takımdaki sakatlık belasının bir türlü bitmemesinden dolayı ligde en fazla oyuncu kullanan koçlar arasında ilk sırada yer alması değerli bir çaba ve gayret olsa da Ryan Tannehill’in düşüşüyle birlikte takımın hem hücumda hem de savunmada geri gittiği aşikâr. Geçen sezona bakıldığında 7-3 durumunda iken peş peşe yedi maç kaybedip playoff kaçması ve bu sezonda playoff yarışından uzaklaşılması Vrabel’in da zamanının dolduğunun bir göstergesi olabilir. Mutlaka başka bir takımda yine head koç olacaktır; belki de gittiği takımda 2019’ta kapısından döndüğü Super Bowl’u bile kazanabilir ama Titans işi muhtemelen buraya kadar.

Matt Eberflus, Chicago Bears, Head Koç / Luke Getsy, Chicago Bears, Hücum Koordinatörü 

Sezona büyük yatırımlarla başlayan ve drafta da talih kuşunun konmasıyla iyi de bir şans yakalayan Bears, sezon başındaki tahminlere göre hayal kırıklıkları arasında yer aldı. Öyle ki Justin Fields etrafında bir takım oluşturma konusunda head koç Eberflus’un yetersiz kaldığı da ortada. Savunma temelli bir koç olması ve savunmaya önemli hamleler yapılmasına rağmen elle tutulur bir sonucun alınamaması, hücumda da Fields’ın yine geçen seneki gibi deli dana gibi sağa sola koşması dışında hücum planı olmaması hem Eberflus hem de Getsy’nin sezon sonunda gönderilebileceklerine işaret.

Sean Desai, Philadelphia Eagles, Savunma Koordinatörü 

Çok yüksek yüzdeli olmasa da “belki olur” denebilecek koordinatör değişiklerinden biri olması tahmin edilen Sean Desai ve Philadelphia Eagles ayrılığı sezon sonunda özellikle playoff’ta Super Bowl ile bitmeyen bir senaryoda gerçek olabilir. Özellikle Jonathan Gannon’dan sonra Eagles savunmasında gözle görülür bir düşüş olması ve en yakın rakiplerine karşı evinde 42 sayı yemeleri bunda başlıca etmenlerden. Önceki deneyiminde 2013-2021 yılları arasında Chicago Bears’ta savunmada çeşitli görevler almış Desai, ilk koordinatörlük deneyimini yine Bears’ta 2021 yılında yaşamış ancak işler iyi gitmemişti. Nitekim ikinci şansının da iyi gitmiyor oluşuyla gelecek planlaması olarak koordinatörlükten başka görevlerde de devam edebilme olasılığı da yüksek.