NFL’de şanslı 13. Haftada ligde sıralamalar yavaştan belli oluyor. Bu sezon beklenmeyen takımların playoff mücadelesi ligin ve sporun ne kadar güzel olduğunu bize gösteriyor. Bu hafta Denver Broncos ve Houston Texans’ın playoff yarışında birbirleriyle karşılaştığı, NFC’de liderlik mücadelesi veren Philadelphia Eagles ve San Francisco 49ers’ın oynadığı, Pittsburgh Steelers’ın playoff yolunu ve elindeki şansı ve son olarak haftanın sürprizi olarak ironik Lambeau Field’da Green Bay Packers ile Kansas City Chiefs maçlarını değerlendirdim…

AFC’de Sürpriz Playoff Takımları Mücadelesi

Sezonun sürpriz playoff takımlarından olan Texans, kendisini de potaya üst üste beş galibiyet ile atan Broncos ile AFC’deki wildcard yerleri için mücadele vericek. Denver Broncos için toparlanan takım, Russell Wilson önderliğinde eski performansına yaklaştı ve taraftarına başarı için umut verdi. Fikstür konusunda da rahatlayan Broncos, Chiefs ile iki maçını, Dolphins ve Bills maçlarını atlatan Broncos için bundan sonra geriye kalan en büyük sınav Lions maçı ve Chargers maçları. Bu performansın devamı gelirse wildcard yerlerinden birisinin kolayca Denver’a gittiği senaryoda bu yerler için rakibi olan Texans maçı kritik bir yer aldı.

Texans için ise Jaguars maçı kendileri için güzel geçse de hakemler açısından fiyaskoydu. Jaguars’ın kazanması için çalışan hakemler maç boyunca Houston taraftarından büyük protestoya da uğradı. Broncos için de fikstür kolaylığı konuşulabilirken koşu oyununun RB Devin Singletary ile açılması takımı rahatlattı. Texans için kilit nokta ise son altı maça bakıldığında TE Dalton Schultz. Kazandıkları maçta iyi performans sergilerken kaybedilen maçlarda topla istediği kadar buluşamayan Schultz son iki mağlubiyette sadece yedi yard alabilmiş. Maçın kilidinin Broncos defansında olduğunu da söyleyebiliriz. Son dört maçta 29 sayı ortalama yakalayan Texans ofansının durdurulamaması halinde Broncos ofansının yapacak bir şeyi olmadığını düşünerek Texans’ın NFL’deki en sıcak takım olan Broncos’un serisine son vereceğini düşünüyorum.

NFC İçin Liderlik Maçı: San Francisco 49ers – Philadelphia Eagles

Philadelphia Eagles geçtiğimiz hafta zorlandığı rakibi Bills karşısında galibiyeti uzatmalarda alarak mükemmele yakın sezonunu sürdürmeye devam etti. Chiefs ve Bills galibiyetlerinden sonra ise rakip San Francisco 49ers. Bills karşısında hiç iyi başlamayan Eagles, özellikle ofans olarak yavaş başladı ve taraftarlarından yuhalamalar aldı. Son iki haftadır ilk yarı performansı yerlerde olan Jalen Hurts bunun farkında ve 49ers karşısında bu gidişatı durdurmak için elinden geleni yapacaktır. Son iki haftadır WR tarafında ise performanslar yer değiştirmiş gibi. Bye haftasına A.J. Brown’un büyük maçlarıyla giden Eagles, bu rolü son iki maçtır DeVonta Smith’e devrediyor. İkilinin yine büyük rol oynayacağı maçta Hurts, 49ers defansından büyük baskılar da görecektir.

49ers tarafı için kolay geçen bir Seahawks maçı sonrası dinlenmek için de ekstra günlere sahiplerdi. 49ers galibiyeti durumunda ilk sıra savaşının yeniden kızışıcağı NFC’de Eagles kazanması durumunda tek tahdit Cowboys olarak kalıyor. 49ers tarafında dikkat edilmesi gerekilen nokta Eagles D-Line’ı. İki takımın da koşu defansına karşı çok iyi olduğunu biliyorken koşu oyunununa ihtiyaç duyacak takım Cristian McCaffrey ile 49ers. Brock Purdy’nin performansına kalacak olduğunu düşündüğüm maçta da TE George Kittle kullanımı maçın kilit noktası olacaktır.

Pittsburgh İçin Altın Tepside Sunulan Şans

Pittsburgh Steelers, senenin sürpriz takımlarından olmayı başarırken gerçekten sürpriz olduğunu ise averaj ve ofans performansına bağlayabiliriz. Ofansın işlememesinde de geçtiğimiz haftaya kadar en büyük suçlu ofansif koordinatör Matt Canada’ydı. Kovulan Canada’dan sonra açılan ve güzel bir ofansif performans yakalayan Steelers, Bengals karşısında da kazanmayı bildi. Ofansları üzerinde kara bulut olarak ilerleyen de 400 yard alamama serisi geçtiğimiz hafta bozuldu. 59 maçtır hiçbir maç ofansları 400 yard alamamışken bu seri Canada’nın gidişiyle bozuldu. Defansif olarak güzel bir gruba sahip olan Steelers, defansif bütün istatistiklerde de bu başarının kilidini görebiliyoruz. Wildcard pozisyonunda da güzel konumlanan Steelers, önündeki fikstür ile bu gidişatı devam ettirebilir. Bu hafta Cardinals ile oynayacak Steelers, haftaya Patriots ile karşılaşacak. Rahat geçmesini beklediğim iki maçtan sonra potansiyel rakipleri Colts ve sonra sezonu yavaştan kapatan Bengals ile oynayacak Steelers, bu dört hafta sonunda grup liderliğine bile oynayabilir. Wildcard rakiplerinin de birbirleriyle oynayacakları senaryoda Ravens ise Dolphins ve 49ers ile kozlarını paylaşacak. Son hafta Steelers – Ravens maçının division liderliği konusunda büyük rol oynayacağını düşünürken Pittsburgh Steelers sene sonu AFC Wildcard takımlarından en iyisi konumunda olacaktır.

Haftanın sürprizi: Kansas City Chiefs – Green Bay Packers

Haftanın sürprizi olarak bu hafta Kansas City’nin Lambeu Field’da Green Bay Packers’a konuk olacağı maçı seçtim. Son haftalarda eski performansını gösteremeyen Chiefs, Eagles mağlubiyetinden sonra nefesi yetmeyen Raiders karşısında geri dönüp maçı kazandı. Ofansif olarak ritim yakaladığı anda rakibi bulunmayan Chiefs, ritim kaybolduğunda da ligin en kötü takımlarından biri oluyor. Raiders maçında kadar ikinci yarıda son 5 maçtır sadece bir touchdown atabilen, son üç maçta sayı atamayan Chiefs, 16 maçtır kaybetmediği Broncos serisinin bitişini üstlerinden atamamış gibi. WR departmanında bazen iyi performanslar görsek de basit hataların devam ettiği Chiefs, Mecole Hardman’ın sakatlığından da etkilenmiş durumda.

Green Bay tarafında ise işler yoluna girmeye başladı. Jordan Love ile güzel bir hava yakalayan Packers, son dört maçta üç galibiyet aldı. CB Jaire Alexander ve RB Aaron Jones gibi yıldızlarını da bu hafta geri kazanıyor. Maçın sürpriz olması için sunacağım iki faktörden birisi Aralık ayı Lambeau Field. Atmosfer bakımından en zor deplasmanlardan olan Green Bay, yeni QB’leri Jordan Love’un da arkasında Lions galibiyeti sonrası olacaktır. İkinci faktör de Packers’ın üçüncü hak kullanımı. Üçüncü haklarda başarı yüzdesi -ilk hak alma yüzdesi- yüzde 47 ile lig dördüncüsü. İşler zora girdiğinde çalışabilen Packers karşısında ise üçüncü hakları güzel savunamayan, karşı takımlara yüzde 40 başarı yüzdesi veren, ligde 22. Sırada olan Chiefs defansıyla karşılaşacaklar. Bu maçta sürpriz bir Packers galibiyeti ile AFC yarışı daha çekişmeli bir hal alacaktır…