NFL’de 14. haftaya girerken playoff yarışı git gide kızışıyor. Kalan son beş haftada genel tablo yavaştan şekillense de detaylar hiç belli değil. Bu hafta NFC East’in en beklenen maçı Cowboys – Eagles’ı, NFC South ve playoff yarışındaki kozunu, AFC’de playoff’ta ilk hafta bay yarışını ve haftanın sürprizi olarak Detroit Lions – Chicago Bears maçını gelin beraber inceleyelim…

NFC East’te Kader Belli Oluyor

NFC East yarışını yeniden başlatan Eagles’ın 49ers mağlubiyeti sonrası Cowboys, Dallas’ta ezeli rakiplerini ağırlıyor. Geçtiğimiz haftalarda Cowboys’un rahat fikstür ile kazanıp Eagles’ın zor fikstüründe takılması durumunda bu maçın kader maçı olacağını belirtmiştim ve öyle oldu. Ofans anlamında büyük işler başaran Cowboys, 49ers karşısında varlıklarını gösteremeyen Eagles defansı karşısında formunu korumak isteyecektir. Son 3 maçını yağmurlu havada oynayan Eagles’ta da kötü hava şartları bahane olmayacaktır. Kötü hava koşulları Dallas’ı etkilese bile kapanan AT&T Stadyumu takımlara ideal maç iklimini sunacaktır. Jalen Hurts ve ekibi için ise işler son haftalardır iyi gitmiyor. Sayılar gelse veya yaralar alınsa da göze kötü gözüken oyun son üç haftadır etkili. Geçtiğimiz hafta Seahawks ofansından 35 sayı yiyen ve karşı takımı bir kez olsa bile punt vurdurtamayan Cowboys defansı da sakatlıkların etkisi altında. Yüksek skorlu bir maç beklerken Cowboys galibiyetinin kimseyi şaşırmamak gerektiğini de söylemem lazım.

NFC South ve Kaderi

Bu sene açık ara farkla ligin en kötü division’u konumunda olan NFC South, playoff’lara bir maç da olsa ev sahipliği yapacak takımı belirleyecek. Ligin en kötü takımı olan Carolina Panthers, bu sene hiçbir beklentisi olmayan Buccaneers, senenin hüsran takımlarından olan Saints ve ligin ortalarında takılmayı görev edinen Falcons’u barındıran NFC South, tarihinin en kötü senelerini yaşıyor. Başarının sıkça rastlandığı dört takımın da aynı anda kötü olması beraberinde güzel şanslar da doğuruyor. Bu kadar kötü bir gruptan çıkacak olan en iyi takımın da evinde playoff maçı oynayacak olması en büyük şans. NFL playoff’larında her şeyi bekleyebildiğimizi ön görürsek hatırlanacak bir sezona imza atılabilir. Tabii gerçekçi olursak bu takımların playoff sahnesinde iyi bir şansı bulunmamasıyla beraber diğer büyük şanslı NFC’de wild card yarışında birinci gelecek takımda olacak. Birinci takımın bye geçtiği wild card haftasında division galipleri wild card’dan gelecek takımlarla yapacakları zorlu maçların yanında NFC South galibiyle deplasmanda oynamak herkesin göz kırpmadan alacağı bir eşleşmedir. Şu anda bu disivison galibi ile oynayacak takım olarak gözüken Cowboys, farkı diğer takımlarla açmış durumda.

AFC’de Birincilik Mücadelesi

Sıkı bir birincilik mücadelesinin döndüğü AFC’de normal sezonun son dakikasına kadar hiçbir şey kesinleşmeyecek gibi duruyor. Şu anda 9-3 olan iki takım bulunan AFC’de Miami Dolphins ve Baltimroe Ravens rekorlarını 10-3 yapabileceği maçlara çıkıyorlar. Bu iki takımın karşılaşmasını 17. haftada izleyeceğimiz AFC’de Chiefs ve Jaguars, wild card haftasını bay geçmek için tetikte bekliyor. Fikstür zorluklarına da baktığımız zaman Miami Dolphins, işin şanssız kısmında. Son üç haftada sırasıyla Cowboys, Ravens ve Bills ile oynayacak Dolphins, playoff provasını çok iyi yapacak. Ravens için de çok kolay olmayan fikstürde Jaguars, 49ers ve Dolphins maçları bulunuyor. Jaguars tarafında tek zorlayacı maçın Ravens ve bu hafta belki Browns ile oynayacak. Son üç hafta sırasıyla Tampa Bay Buccaneers, Carolina Panthers ve Tennessee Titans ile oynayacak Jaguars, sezonu mutlak galibiyetlerle bitirmek zorunda. Fikstür konusunda en rahat takım olan da geçtiğimiz sezonun şampiyonu Chiefs. Geçtiğimiz hafta sürpriz mağlubiyetini bildiğimiz Chiefs, bu hafta Bills ile karşılaştıktan sonra rahat bir fikstürle sezonu bitirecek. Benim tahminim sıralamayı Ravens’ın belirleyeceğidir. Büyük olmasa da her maçında favori olan Ravens, konferans rakiplerini de yenip ilk hafta bay geçen takım olacaktır.

Haftanın Sürprizi: Detroit Lions – Chicago Bears

Sezonun iddialı takımlarından Detroit Lions bu hafta ezeli rakiplerinden biri olan Chicago’ya Bears ile oynamaya gidiyor. Sezonun galibiyetler açısından iyi geçmediği Bears ise takımını istedikleri şekilde toparlamaya devam ediyor. Geçen sene Panthers ile yaptığı trade sayesinde gelecek sene ilk seçim hakkını yüksek ihtimalle alıcak olan Bears’ta herhangi bir tank sinyali yok. Çıktığı maçlarda güzel efor gösterip son altı haftada üç galibiyet alan Bears’ın averajı da eksilerde değil. Üç hafta önce oynadıkları Lions maçında deplasmanda olmalarına rağmen son saniyeye kadar maçın içinde kalan Bears, bu hafta galibiyeti alıcaktır. Tarihi dolu olan NFC North’ta Lions, geçmiş sezonlardaki başarısızlığın yarattığı psikolojik baskıyı atamamış gibi. NFC North rakiplerine karşı oynadığı maçlarda hep zorlandı. İki hafta önce Packers’a Şükran Günü’nde kaybeden Lions geçtiğimiz hafta Saints karşısında mükemmel başladığı maçın sonunda da hayli bir zorlandı. Veteran center Frank Ragnow’un da sakatlığından dolayı oynayamayacağı maçta özellikle koşu oyunlarında Lions zorlanacaktır…