Enteresan bir sezonu geride bıraktığımız şu günlerde ligin bitmesine dört maç kala henüz playoff’u garantilemiş sadece bir takım olması son zamanlarda pek alışık olduğumuz bir senaryo değil. Öyle ki bu haftaki galibiyetiyle tek bir takım konumunu sağlamlaştırırken bu durum da NFC konferansında gerçekleşmiş oldu. Nitekim bu düğümün de bu haftayla beraber çözülüp 16.hafta da birden fazla takımın playoff garantilediği bir noktaya doğru ilerleyeceğiz gibi gözüküyor.

Güç sıralamasının bu haftasında ise Buffalo Bills ve Cleveland Browns’un yükselişleri üst sıra için dikkat çekici olurken Houston Texans ve Jacksonville Jaguars da düşen takımlar oldular. Orta sıralarda bir çıkış yakalayan Cincinnati Bengals, iki haftadır gözle görülür yükselişine devam etti. Tam tersi olarak da Green Bay Packers ve Pittsburgh Steelers sıra kaybettiler. Tabii bunlara ek olarak biraz uzak ihtimali gözükse de sonunculuğu da Los Angeles semalarından bir aday daha çıktı gibi sanki…

1- San Francisco 49ers (NFC Batı, 10-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1 

Aldığı galibiyetle playoff’u garantileyen 49ers, NFC’de bunu başaran ilk takım oldu. Geç açılsa da yine de farklı bir galibiyet alan Brock Purdy ve arkadaşları, özellikle Deebo Samuel’in de içinde olduğu senaryoda ligin bu bölümünde çok daha patlayıcılığı yüksek işlere imza attıkları bir gerçek. Bu noktada artık bu tarz bireysellikle yıldız oyuncuların parlamasını kullanabilmek büyük takımlarında en büyük farkı.

2- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 10-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3 

Dak Prescott’un MVP adayının en güçlü ismi olduğu mu daha önemli ve konuşulmalı yoksa Cowboys’un en yakın rakibini yenip grupta liderliği alması mı? Belki de ikisi de birbiriyle bağlantılıdır. Öyle ki kısa girizgâhtan da anlaşılacağı üzere Cowboys evinde çok kritik ve rahat bir galibiyet alarak grubunda liderliğe yükselirken Dak Prescott ise “Here we go” diye diye yedi maçta 22 TD pasına imza attı. Savunma tarafında ise soru işaretlerinin dolandığı haftada rakibine TD izni vermeyip turnover yapmasıyla da “daha o kadar ölmedik” mesajını verdi.

3- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 10-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4 

Bay haftası sonrası ligin formda takımlarından biriyle oynayan Ravens, konferans liderliği kovaladığı süreçte zorlansa da uzatmalarda TD bularak maçı kazandı. Övgüleri alan savunma, son haftalardaki en düşük performanslarından birine imza attı. Hücumda ise Lamar Jackson süreklilik de sıkıntı yaşasa da kritik anlarda hata yapmayarak en azından maçın uzatmalara gitmesini sağladı. Bu galibiyetle yeniden konferans liderliğini alan Ravens, üst üste gideceği iki deplasmanlı zorlu bir sürece girmiş oldu.

4- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 10-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2 

Son iki maçta rakiplere 75 sayı izni verip ve sadece 32 sayı bulabilmek… Hayır hayır, bu rakamlar on galibiyetli Eagles’a ait; aklınıza başka kötü takımlar gelmesin. Son haftalarda bir girdabın içine düşen Eagles, serbest düşüşe devam ederken aldığı yenilgiyle grup liderliğini de Arlington deplasmanında bırakmak zorunda kaldı. Öyle ki hücumda zaten bir maçı TD bulamadan bitirirlerken Jalen Hurts’un düşüşü devam etti. Savunmada da belli ki giden koçların yeri kolay kolay dolmazmış. Enteresan ve merak uyandırıcı bir dört maç bekliyor Philadelphia ekibini.

5- Miami Dolphins (AFC Doğu, 9-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5 

Mevcut galibiyet serisini sürdürebilseydi belki de konferans liderliği için büyük avantaja sahip olacak olan Dolphins, bunun yerine 14 sayı farkla son 4 dakikasına girdiği maçta rakibinin kazanması için büyük çaba sarf ederek hem liderliği verdi hem de geri kalan takvimde de işini büyük riske attı. Hücumda Tua, Aralık ayını görünce yine saçmalama modunu açarken hücum hattından iki oyuncunun sakatlanması ve Tyreek Hill’in de sınırlı süre alması vasatın altına düşürdü. Tabii savunmadaki düşüş ise şüphesiz doğrudan Fangio’ya yazar. Rakibin hep aynı oyunu oynamasına karşın hiçbir şey yapmayıp endzone’a otobüs çekme planı pahalıya patladı. Bakalım bu mağlubiyetten nasıl geri dönebilecekler.

6- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 8-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6 

Bu takımda işlerin iyi gitmediği ortada. En azından hücumda lig bitmesine rağmen istenilen seviyeye ulaşılamazken Isaiah Pacheco’nun da yokluğu koşu oyunlarından alınan verimi düşürdü. Patrick Mahomes maç sonrası pek de tartışmaya mahal olmayan hakem kararına sinirli ancak bu sinir aslında kendi takımına karşı yapılamayan sitemin anlık olarak dışa vurumu ve içsel bir haykırış da olabilir. Orasını bilemeyiz artık psikologlar karar verir.

7- Detroit Lions (NFC Kuzey, 9-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7 

Motor City ekibinde sezon başındaki ritimden bir hayli uzak görüntüsü bir kez daha vuku buldu ve Chicago deplasmanında sahada varlık gösteremeyerek yenik ayrıldılar. Sorunlar ise her zamanki gibi; hücumda Jared Goff, baskı altında verimsizliği gözle görülürken savunmada da cornerbacklerin yetersizliği rakibin uzun pas oyunları için ideal bir senaryoya dönüştü. Bu seviyede çok kolay maç kaybetmeleri ilerisi için de sorun.

8- Buffalo Bills (AFC Doğu, 7-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10 

Bay haftasından zorlu deplasmandan galibiyetle ayrılarak güzel bir başlangıç yapan Bills, hücumda da toparlanma emareleri gösterdi. Karşısındaki dirençli savunmaya karşı mevcudun en iyisini yapması; savunmada da birden fazla turnover ve üçüncü haklardaki büyük oyun engellemeleriyle sahadan zaferle ayrılmayı bildi. Henüz kuvvetli takvimi bitmeyen Bills’in yine yüksek tempoda devam edip playoff potasına tutunması şart.

9- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 8-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15 

Joe Flacco’nun iyi oyununa devam etmesiyle iki hafta sonra galip gelen Browns, özellikle iyi olan savunmanın yanında hücumun da canlanmasıyla momentumu arkasına aldı gibi gözüküyor. Veteran oyun kurucunun bu kadar hızlı bir başlangıcıyla beraber koç Stefanski’nin de planlarını tutmuş olması playoff potasından da kopmamalarını sağladı. Önlerindeki fikstürde önemli bölgelerdeki sakatlıklardan etkilenmezler ve bireysel anlamda düşüşler yaşamazlar ise bu takım playoff’a çıkar.

10- Denver Broncos (AFC Batı, 7-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14 

Galibiyet serisine nokta koyduktan sonra en azından Los Angeles deplasmanında hata yapmayarak iddiasını sürdüren Broncos, üç maçlık deplasman turnesinin ikinci maçını tamamlamış oldu. Mevzubahis seride savunma ön plana çıkmışken aynı savunma Los Angeles’ta da yine sahnedeydi ve maçı kazandıracak top kayıplarıyla takımın işini kolaylaştırıldı. Öyle ki önlerindeki Detroit deplasmanında da hata yapmazlar ise son üç maç işleri görece daha kolay gibi gözüküyor.

11- Houston Texans (AFC Güney, 7-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8 

New Jersey deplasmanından özellikle hücumda sezonun kötü oyunlarından birine imza atarak yenilgiyle ayrılan Texans’ta yıldız çaylak CJ Stroud da maça devam edemedi. Playoff şansları hala daha var, ancak Stroud’un bir maç bile kaçırması bu şansı daha da düşürebilir.

12- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 8-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9 

Trevor Lawrence’in sakatlığına rağmen sahada yer aldığı maçta Jaguars, ligin üçüncü haftasından sonra ilk kez iki maç üst üste kaybetti. Yine de özellikle Lawrence cephesinde atılan birbirinden kötü interceptionlar ve genelde toplam dört top kaybı yapılması pek hoş değil. Tabii savunma tarafından da yapılan “ofsayt taktikleri” pek işe yaramamış gözüküyor ki iki kez rakip takım oyuncusu elini kolunu sallayarak rahat TD yaptı. Belli ki Jaguars cephesinde de bir düşüş hâkim ve bir sonraki hafta karşılarındaki güçlü rakibe karşı da şansları bir hayli az.

13- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 7-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19 

Bu adama Jake Browning diyoruz ama bu resmen Joe Burrow… Evet, biraz abartılmış olabilir ancak Browning, lige beklenenden daha iyi bir başlangıç yaptı ve bunu da sürdürme konusunda evinde önemli bir galibiyet alarak takımını da playoff yarışında tuttu. Temel oyunlarda başarılı olan Browning aynı zamanda az top kaybı yaparak hücumun sürekli pozitif yard almasına bu haftada da devam etti. Koşu da işlediği sürece Bengals için umut etmek de fayda var.

14- Indianapolis Colts (AFC Güney, 7-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11 

Jonathan Taylor’un yokluğunda bu sefer yüzü gülmeyen Colts, Ohio deplasmanından yenilgiyle ayrılarak dört maçlık galibiyet serisini sonlandırdı. Koç Steichen’in Gardner Minshew ile sürdürdüğü şemalar bu sefer rakip savunmada pek işe yaramayınca, zaten koşu oyunları da oturmamış olmasının vesilesiyle hücumda pek varlık gösteremediler. Savunmada da özellikle kritik yerlerdeki izin verilen büyük oyunlar işlemeyen hücumla birlikte skorun açılmasını sağladı. Muhakkak Taylor’un sağlıklı şekilde dönüp yeniden hücumda toparlanmadan Indianapolis’in işi pek de kolay olmayacak.

15- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 6-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12 

Son haftalardaki güzel oyunuyla seri galibiyetler alan ve geri dönüş sinyalleri veren Packers, pazartesi gecesi beklenmedik bir mağlubiyet alarak sahadan yenik ayrıldı ve üç maçlık kazanma serisini New Jersey’de bıraktı. Hücumda o kadar kötü oynadıklarını söylemek zor ki son dakikada takımı öne geçirecek işlere imza attılar lakin savunmada maç boyu rakip koşulara engel olamayış savunma aleyhine 209 koşu yardına neden olurken bir de üstüne maç kazandıran drive’a izin vermek… Savunma koçu değişikliği gelir mi sezon sonunda?

16- Los Angeles Rams (NFC Batı, 6-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13 

Üç maçlık galibiyet serisini Maryland deplasmanında bırakan Rams, belki de kazanabileceği maçı önce uzatmalardaki hücum şansındaki saçmalaması ardından da yine uzatmalarda izin verdikleri çok kolay bir punt dönüşü TD’siyle sahadan yenik ayrıldılar. Bir şekilde yarışa devam etmeye çalışırken bu kadar kolay bir yenilgi moral bozmuştur. Nitekim hücumda ve savunmada çok da kötü olmadıkları söylenebilir.

17- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 7-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16 

Las Vegas deplasmanında Avrupa’daki futbolda tabiriyle “üç puanı üç golle aldı” minvalinde bir galibiyet elde eden Vikings, öte yandan da “bir şekilde kazan” tabirini biraz yanlış anlamış olabilir. Nitekim Dobbs ile alınan gazın iki maçtan öteye götürmediği gözükürken koç O’Connell da Nick Mullens’ı sahaya sürdü. Bununla birlikte sakatlıktan dönen Justin Jefferson ise bu sefer farklı bir sakatlıktan dolayı maça devam edemedi. Playoff potasında olsa da çalkanltılı süreç geçiren Vikings için önlerindeki formda Cincinnati deplasmanı bir hayli zorlu olacaktır.

18- New York Giants (NFC Doğu, 5-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22 

Tommy DeVito ile bir şeyler deneyen bunda da gayet başarılı olan Giants, bay haftasından sonra evinde de galip gelerek son üç maçından da zaferle ayrıldı. DeVito cephesinde üç maçta attığı TD pası sayısı sekizi bulurken Daniel Jones zamanı bu rakam altı maçta sadece ikiydi. Tabii bir de DeVito’nun son maçta yaptığı maç kazandıran drive da eklendiğinde bu takımın sorunun Daniel Jones olduğu anlaşıldı. Hücum iyi savunma da az hata yaparak bu takım kazandı ve kazanmaya da devam edebilir.

19- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 6-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26 

Georgia deplasmanında çok kritik bir galibiyet alan Bucs, bu şekilde bir takımın playoff’a çıkmak zorunda olduğu grupta liderliğe yükseldi. Öyle ki hücumda koşuyu iyi kullanabilmeleriyle Baker da işini yapmak konusunda eli rahatlarken savunmadan da güzel yerde gelen ikramlarla galibiyet geldi. Tabii malum grup, her an her şey olabilir…

20- Chicago Bears (NFC Kuzey, 5-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23 

Ligin son bölümüne iyi bir başlangıç yapan Bears, önemli ve güzel bir galibiyet aldı. Savunma tarafında pas baskısında iyi işler çıkardı; hücumda ise A planını işletme konusunda Justin Fields ve arkadaşları hata yapmadı. Bu galibiyetlerin sayısı saha içi performansların da yükselmesiyle birlikte artarsa sezon sonu Bears’ta koç ekibi görevini en azından bir sene daha koruyabilir.

21- New Orleans Saints (NFC Güney, 6-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24 

Üç maçlık mağlubiyet serisini sonunda sonlandırabilen Saints, aldığı galibiyetle “bir takımın çıkmak zorunda olduğu” NFC Güney grubunda iddiasını sürdürdü. Taysom Hill’in yokluğu hücumda hissedilirken savunma ise zayıf rakibi karşısında iyi işlere imza attı. Şu kötü grupta üç maç kaybedip bir maç kazanınca bile Saints gibi playoff içinde yer alabiliyorsunuz işte…

22- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 7-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17 

Son iki haftada Steelers’ın kaybettiği takımların toplam derecesi maçlar öncesindeki durumda sadece dörttü. Ve Mike Tomlin’in öğrencileri son oynadıkları maçta son üç maçta sadece 13 sayı atmış takımdan 21 sayı yedi. Bu ufak bilgi tablosu muhtemelen Steelers’ın son haftalardaki durumunu özetlemiştir yine de mevcut düşüş ve başta Kenny Pickett ve TJ Watt olmak üzere eklenen sakatlıklar sonrası meşhur Tomlin rekoru da bu sezon sonunda bitebilir.

23- Atlanta Falcons (NFC Güney, 6-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18 

Bu haftaya kadar grupta oynadığı tüm maçları kazanan Falcons, bu seriyi evinde bu sefer mağlup olarak sonlandırmakla birlikte bir takımın playoff’a çıkmak zorunda olduğu grupta ikinci sıraya geriledi. Özellikle Desmond Ridder’ın top kaybı ve hücumdaki yetersizliklerinden dolayı rakibi ortak etmeleri ve savunmanın da direnç gösterememesi aslında Falcons için sezon özeti. Tabii bir de Ridder’ın endzone’a yetişmeyen hail marry denemesi var… Artık sadece kendilerinin kazanması yetmeyecek; rakiplerinin de kaybetmesi şart. Gerçi mevcut gruplarında neden olmasın.

24- Seattle Seahawks (NFC Batı, 6-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20 

Geno Smith’in yokluğunda zorlu Santa Clara deplasmanından Drew Lock ile iyi mücadele eden fakat başladığı işi bitiremeyen Seahawks, üst üste dördüncü mağlubiyetini aldı. Playoff umutlarını haftadan haftaya tüketen Seattle ekibi için çözüm önerileri de yavaştan tükenmeye başladı bile. En azından Geno Smith sakat ise Drew Lock belki biraz daha şans bulabilir?

25- Tennessee Titans (AFC Güney, 5-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28 

Miami deplasmanından kimsenin beklemediği fakat bir o kadar da güzel bir galibiyet alan Titans, kötü gidişata biraz ara verdi. Çaylak Will Levis ilk deplasman galibiyetini alırken aynı zamanda da maçın sonunda doğru işlere imza atarak takımının galibiyetteki pay sahibiydi. Titans özellikle hücumda az hata ile sürdürülebilir bir oyun oynarsa Levis’in bu hücumu götürebileceği de bir gerçek.

26- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 5-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21 

Ligin son bölümüne çok iyi başlamayan Raiders, uzun süre sonra ilk kez bir maçı sayı atamayarak geçirdi. Bay haftasında kalan maçlarına bakıldığında “belki bir ihtimal” dedirten siyah beyazlı takım ilk maçtan “umut fakirin ekmeğidir, bu camiada umuda da yer yok” dedirtti. Artık head koçluk konusunda da bu takımda somut adımlar atılması şart.

27- New York Jets (AFC Doğu, 5-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29 

Tim Boyle deneyinin başarısız olmasından sonra Zach Wilson’u oynamaya eden ve haftalar sonra galibiyetle tanışan Jets, beşinci haftadan sonra ilk kez 30 sayı atmayı başardı. Zach Wilson ise dördüncü haftadan sonra yine ilk kez iki TD pası attı. Hücum için haftalar sonra olumlu gelişmeler…

28- Arizona Cardinals (NFC Batı, 3-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27 

Haftayı maç oynamadan geçiren Cardinals, kötü başlangıcı sonrası Kyler Murray ile son haftalarda iki galibiyet daha almayı başararak sonunculuk yaftasından kurtuldu. Nitekim bu takım için en önemli husus drafttaki seçim sırası. Mevcut form grafikleriyle bir iki maç daha kazanırlar ise belki drafttaki stratejileri de değişebilir.

29- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 5-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25 

Kafaca sezonu bitirmiş olan Chargers, bu minvalde bir yenilgi alırken aynı zamanda hem Justin Herbert sezonu kapattı hem de Keenan Allen sakatlık nedeniyle sahada yer almayacağı açıklandı. Chargers taraftarı iseniz dayanın az kaldı; dört hafta sonra bitiyor tüm dertler.

30- New England Patriots (AFC Doğu, 3-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31 

Bailey Zappe ile hücumda yaşam belirtileri gösteren Patriots, ne işe yaracağı bilinmeyen belki de drafttan iyi bir oyun kurucu seçmesine engel olacak bir galibiyet elde etti. Nitekim galibiyet dışında artık koç Belichick’in ayrılması daha yüksek sesle seslendirilmeye devam ediyor. Gidişata bakıldığında ise Patriots’un bu oyunla bir maç daha kazanması sanki olası gibi.

31- Washington Commanders (NFC Doğu, 4-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30 

Haftayı maç oynamadan geçiren Commanders’ta, değişiklik için son dört hafta kaldı. Çok büyük ihtimalle Ron Rivera ile yollar ayrılacak; ancak koç ekibinde başta Eric Bienemy cephesinde neler olacağı tam bir muamma. Lakin Sam Howell’in bireysel performansından sonra gelecek sezonda da şans bulması muhtemel.

32- Carolina Panthers (NFC Güney, 1-12), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32 

Mağlubiyetlerine devam eden Panthers, bir noktadan sonra ilk sıradan seçtiği oyun kurucusu Bryce Young ile ilgili de soru işaretlerini oluşturmaya başladı. Bu noktadan sonra sanki kendisi için pek de bir gelişim süreci olmak yerine her maç özgüveninden bir parça daha sahaya bırakıyor. Kalıcı hasarlar almadan, başka kararlar alınması geleceği kurtarabilir.