NFL’de 15. Haftaya girerken kolej futbolunun bitmesi ile Cumartesi maçlarına yeniden kavuşuyoruz. Son düzlüğe doğru girerken bu hafta AFC’deki playoff yarışı ve 7-6 rekoru olan takım yoğunluğunu, Seahawks – eagles, Ravens – Jaguars, Cowboys – Bills maçlarını yazarken haftanın sürprizi olarak Dolphins – Jets eşleşmeleri öne çıkıyor…

AFC’de 7-6 Bolluğu

Sezonun başında tahmin bile edemeyeceğimiz playoff yarışı özellikle AFC tarafında çok yakın geçiyor. Tam tamına altı adet 7-6 rekoru olan takım şu anda iki tane wild card yeri için savaşıyor. Bunlara da üç adet 8-5 olan takım eklenince bir haftada olacak şeyler ile bütün resim değişebilir. Özellikle birbiriyle oynayacak maçlarda takımlar rakiplerini yarışın dışına kadar itebilecek maçlara çıkacaklar. Bu hafta Steelers ile Colts maçı da bu maçlardan biri olacak. Bütün 7-6 rakiplerine karşı tiebreak üstünlüğünü de bulunduran Steelers, kazandığı ihtimalle son haftalarda elinin tersiyle ittiği de şansı geri kazanabilir durumda. En büyük tiebreak dezavantajı da Bills’de bulunuyor. Tiebreak sisteminden dolayı şu anki playoff resminden dört sıra uzakta olan Bills, zor maçları geçme ihtimalinde bile işi zor olabilir.

Philadelphia Eagles – Seattle Seahawks

Haftanın kapanış maçında NFL tarihinde bir ilke de imza atıyoruz. İlk defa daha fazla seyirci toplaması için sezon ortasında Pazartesi gece maçını değiştiren NFL, bize de güzel bir deneyim sunacak. Kaybettiği Dallas Cowboys maçıyla bir anda konferansında birinci sıradan beşinciliğe gerileyen Eagles, istediği pozisyona geri dönmek için Seattle deplasmanından galibiyetle dönmek zorunda. Geçen hafta da bahsettiğimiz NFC South galibi ile karşılaşmayı garantileyen beşinci sıradaki takım olarak gözüken Eagles, yine de bu riski almak istemez. Seattle tarafındaysa bir türlü düzelmeyen sakatlıklar takımı kritik anlarda galibiyetten uzağa taşıyor. Son üç haftada iki kez 49ers ile oynayan Seahawks, Cowboys deplasmanından da mağlubiyetle döndü. Bu potansiyel mağlubiyetten sonra fikstürü kolaylaşan Seahawks için playoff şansı hala daha büyük seviyede. Geçtiğimiz hafta QB Geno Smith’ten de uzak kalan Seattle, RB’leri Walker ve Charbonnet’in de %100’üne dönmesi için bir hafta daha beklemek zorunda kalabilir. Son haftalarda hiç iyi gözükmeyen Eagles, uzak Seattle deplasmanından aradığı galibiyeti alacaktır.

Baltimore Ravens – Jacksonville Jaguars

AFC’nin en iyi takımı konumunda olan Ravens, evinde uzatmalarda aldığı galibiyetten sonra Jacksonville’de Jaguars ile karşılaşacak. Alacağı galibiyet ile division yarışını matematiksel olarak olmasa da bitirecek olan Ravens, Miami’nin de Titans karşısında aldığı mağlubiyet ile rahat bir konumda. Son yedi maçının altısında 30 puan ve üstü yakalayan Baltimore ofansı da sene başı sakatlanan RB J.K. Dobbins’in yerini de hala dolduramamış durumda. Koşu oyunundaki eksikliği de yeniden form yakalayan süperstar WR Odell Beckham ile dolduran Ravens, defanslarının da yardımına ihtiyaç duyacaktır. Jaguars tarafında ise durum yeniden kritik bir hal aldı. Houston Texans galibiyeti sonrası AFC South’u cebine koymuş olarak baktığımız Jaguars, üç QB’sini sakatlığa kaybetmiş Cleveland Browns’a yenilerek kendilerini yarışa dahil etti. Trevor Lawrence’ın yaşadığı sakatlıktan da hızlı dönmesi takım içn iyi bir sinyal olsa da Baltimore maçında alacakları mağlubiyet ile division liderliklerini kaybedebilirler. Ravens’ın bu maçta Jaguars’a çok sayı atıp kazanacağını düşünüyorum.

Dallas Cowboys – Buffalo Bills

Haftanın en merakla beklediğim maçında yeni NFC liderimiz Dallas Cowboys, soğuk Buffalo deplasmanına gidiyor. Philadelphia karşısında hem ofans hem de defans olarak iyi işler sergileyen Cowboys, playoff şansını hala daha koruyan Bills’e karşı performansını devam ettirmek isteyecektir. Deplasmanda çıktığı iki önemli sınavda da kaybeden Cowboys için bahsedilmesi gereken fark yaratıcı saha tipi. Gerçek ve yapay sahaların karışık bir biçimde olduğu ligde saha farkını en çok yaşayan takım Cowboys olarak duruyor. Bu sene gittiği altı deplasmanın üçünde yenilen Cowboys, yenildiği sahalarda gerçek çimde oynarken kazandığı deplasmanların hepsi yapay sahalar üzerinde oynandı. Sadece bu seneye de bağlı olmayan istatistik Cowboys’un en büyük zaaflarından biri. Yapay sahaya sahip olan Buffalo’da galibiyet için bir neden barındırmayan Cowboys, sene başındaki kötü formunu aratmayan Bills ile oynayacak. Son üç maçında eski seneleri hatırlatan oyunuyla Bills, aldığı mağlubiyetlerden dönüp güzel bir playoff yeri için mutlak galibiyet parolasıyla sahaya çıkacaktır. Son saniyelere kadar çok yakın gideceğini düşündüğüm maçta Cowboys’ı galibiyete daha yakın görüyorum.

Haftanın Sürprizi: New York Jets – Miami Dolphins

Haftanın sürprizinde bu hafta kırılgan tarafını bize gösteren Dolphins’in Jets karşısındaki maçı ele aldım. Tyreek Hill’ın maç içi yaşadığı sakatlığı yüzünden form tutamayan Miami ofansı, süperstar WR’ın sahada olmadığı anda kontrolü kaybediyor. Son anlarda Titans’ın gösterdiği performans ile maçı kazandığını da düşünmemek gerekiyor. İki basit hata üzerine farkı açan Dolphins, sonrasında da Titans’ın geri dönüşüne engel olamadı. Maça kadar hiçbir antrenmana da çıkması beklenmeyen Hill’in maçta oynaması durumunda bile yüzde 100 kullanılamayacağını, sert Jets defansı karşısında da QB Tua Tagovailoa’nın problem yaşayacağını düşünüyorum. Belki de kariyerinde alacağı son şanslardan birini geçen hafta alan Jets’in QB’si Zach Wilson da ligde tutunmak için spot ışıkları üzerindeyken full performans oynamak isteyecektir. Geçtiğimiz hafta rahat bir galibiyet alan Jets, formunu koruyup bu hafta da güzel bir sürprize imza atmak isteyecektir. Olabilecek Tyreek Hill yokluğunda hızlı bir şekilde QB baskısı yaratabilecek Jets, haftanın sürprizine imza atmak için güzel bir konumda bulunuyor…