Ligin son üç haftasına girdiğimiz 16. Haftayla birlikte güç sıralamasının bu haftasında liderlik değişmedi; ancak ikinci sıraya yükselen Baltimore Ravens zirve adayı olarak öne çıktı. Öte yandan üst sıralarda Cinncinnati Bengals’ın çıkışı ve Denver Broncos’un düşüşü dikkat çekti. Orta sıralarda sürpriz galibiyet alan Seattle Seahawks ve grubunda lider olan Tampa Bay Buccaneers en çok yükselmeyi yaparken Jacksonville Jaguars da düştü. Öte yandan bu hafta özelinde de 63 sayı yiyerek “En sonuncu benim” diyen takımı da kırmak olmazdı. 

1- San Francisco 49ers (NFC Batı, 11-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1 

Konferans liderliğini ele geçiren 49ers, Phoneix deplasmanında da bu iddiasını sürdürdü. Purdy ve CMC’nin MVP performansları ve form tutan Deebo Samuel ile hücum durdurulamaz gibi gözüküyor. Gerçi bu hafta oynayacakları 2013 Super Bowl rövanş maçında zorlu savunmalara karşı neler yapabiliyorlar daha net belli olacak.

2- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 11-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3 

Florida deplasmanından da galibiyetle ayrılarak serisini dört maça çıkaran Ravens, konferans liderliğini sürdürdü. Nitekim tam da en kritik dönemde sürpriz çaylak oyuncusu Keaton Mitchell’i kaybetmeleri pek iyi olmadı. Yine de Lamar Jackson’un da koşabildiği denklemde hücum o kadar da etkilenmez gibi.

3- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 10-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2 

New York deplasmanında serisini sürdüremeyen Cowboys, sezonun en kötü hücum performanslarından birine imza atarak sahadan yenik ayrıldı. Dak Prescott’un cep içerisinden sürekli dışarıya kaçmaları, işlemeyen koşular ve hücum hattındaki sakatlıklar derken mevzubahis kötü hücum işi kaçınılmaz oldu. Savunma tarafında ise durdurulamayan koşu oyunları ilerisi için de soru işareti.

4- Miami Dolphins (AFC Doğu, 10-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5 

Evinde geçen hafta aldığı beklenmedik mağlubiyet sonrası, gruptaki rakibi karşısında hata yapmayan Dolphins, zorlu takvim öncesi rahat bir galibiyet aldı. Tyreek Hill, sakatlığından dolayı riske edilmezken hücumda ve savunmada toplam yedi oyuncusundan yoksun çıktığı maçta hücumda Waddle ve savunmada da Chubb’un performansları etkili oldu. McDaniel’in özellikle hücumda koşuyu erken terk etmemesiyle de Raheem Mostert da yine kariyer günlerinden birini geçirdi. Lakin şimdi dananın kuyruğunun koptuğu yere gelen Miami ekibi, önce Cowboys sonra Ravens en son da Bills ile doğrudan kader maçlarına çıkacak.

5- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 9-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6 

Boston’dan Toney’in tüm çabalarına rağmen galibiyetle dönen Chiefs, evinde üst üste oynayacağı maçlar öncesinde hata yapmadı. Hücumda Pacheco’nun yokluğunda CEH idare ettiği görevde iyi işler yaparken çaylak receiver Rashee Rice da çıkışına devam etti. Lakin savunma ise hücumun kötü gittiği bölümde iyi işlere imza atarak olası bir sürprizi daha önledi. Nitekim Chiefs sezon sonuna kadar bu şekilde diken üstüne gitmeye devam edecek gibi gözüküyor.

6- Detroit Lions (NFC Kuzey, 10-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7 

İki maç sonra döndüğü evinde rahat bir galibiyet alan Lions’ta Jared Goff kariyerinde ikinci kez beş TD pası atarak yıldızlaştı. Koşu oyunlarının işlemesi ve savunmada da top kayıplarına zorlaması da saha içindeki dikkat çeken diğer durumlardı. Şimdi Minnesota karşısında grup liderliğini garantilemek için çıkacaklar.

7- Buffalo Bills (AFC Doğu, 8-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8 

Playoff yolunda önemli bir galibiyet alan Bills, iki zorlu rakibini de geçmeyi başardı. Ken Dorsey sonrası hücumdaki hareketlenmelerle birlikte James Cook da form artışı yaşarken koşu sisteminin de işlemesiyle net bir galibiyet geldi. Tabii savunmada da pas rush, sezonun iyi maçlarından birini çıkardı. Anlık form grafiği olarak belki de ligin en formda takımlarından olan Bills adına bu gidişatla sezon sonunda grup liderliği bile gelebilir.

8- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 10-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4 

Beklenmedik ve şaşırtıcı derecede sürpriz mağlubiyet serisi yakalayan Eagles, uzun yıllardır bileğini bükemediği Seahawks karşısında son saniyedeki hücum drive’ını durduramadı ve son üç maçını da kaybetti. Kâğıt üzerinde bakıldığında geçen sene de dört mağlubiyetle sezonu tamamlamışlardı ve şimdi de yine aynı dereceyle sezonu bitirme şansları var. Lakin başta Jalen Hurts’un hastalığına rağmen oynamaya çalışması belli ki hücumu ciddi şekilde aksatıyor; savunma tarafında da bu haftaya kadar playcall yapan Sean Desai yerine Matt Patrcia geldi ancak henüz taşlar yerine oturmuş değil. Öyle ki geçen seneye göre Phili’nin durumu daha vahim gözüküyor.

9- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 9-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9 

Playoff yolunda kritik bir galibiyet daha alan Browns, Joe Flacco iyi oynamamasına ve yaptığı top kayıplarına rağmen yine de maçı kazanmayı bildi. Savunma eksiklerine rağmen farkın açılmasını engellerken Flacco’ da son bölümde iyi işlere imza attı. Hem hücumda hem de savunma takım oldukları söylenebilir; sadece bu hata konusunda Flacco’nun işleri azaltması Browns’u biraz daha rahat galibiyete götürebilir.

10- Houston Texans (AFC Güney, 8-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11 

Neden ikinci oyun kurucu önemlidir sorusuna bir kez daha olumlu yanıt verilmesini sağlayan Texans, süper çaylak CJ Stroud’un yokluğunda yaşlı kurt Case Keenum ile Tennessee deplasmanından çok kritik bir galibiyeti uzatmalarda elde etmeyi bildi. Keenum cephesinde geriden gelip skorda eşitliği yakalamak konusunda iyi işlere imza atarken koşuda da hücumu sürdürecek oyunların gelmesi fazlasıyla yeterli oldu. CJ Stroud ise sakatlıklardan iyileşen hücuma dönmesiyle Texans’ın playoff yarışı hızlıca devam edecektir.

11- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 8-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13 

Jake Browning ile playoff kovalama macerasına devam eden Bengals, zor da olsa evinde uzatmalarda galip gelerek iddiasını sürdürdü. Bu sezonun suskun ismi Tee Higgins hücumda sahneye çıkarken son dakikada maçı uzatmaya götüren TD’de büyük işe imza attı. Sezon son maçını evinde oynamadan önce iki maçlık deplasman turnesi olan Bengals’in diğer rakiplerinin durumuna da göre en azından bir maçlık kaybetme kredisi var gibi gözüküyor.

12- Indianapolis Colts (AFC Güney, 8-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14 

Bir haftalık aradan sonra geriye düştüğü maçta geriden gelip yeniden galip gelen Colts, playoff iddiasını sürdürdü. Hücumda koşuyu kullanabilmenin avantajıyla Minshew da az hatayla oynarken savunmada da maça kötü başlanılsa da iyi bitirebildi. Sezonun son deplasmanına çıkacak olan Indianapolis ekibi, bir galibiyet çıkarırsa sezon sonu için çok büyük avantajı olacak.

13- Los Angeles Rams (NFC Batı, 7-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16 

Bir hafta aradan sonra yeniden galibiyletle tanışan Rams, Matthew Stafford’un da oyunuyla rahat bir zafere ulaştı. Hücumda özellikle Kyren Williams’in da koşularıyla denklemde olduğu senaryoda Los Angeles ekibi daha verimli olduğu aşikâr.

14- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 7-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19 

Arka arkaya kayıplardan sonra playoff şansı düzen Bucs, Green Bay deplasmanındaki galibiyeti ile hem üst üste üçüncü maçından galibiyletle ayrıldı hem de grubunda liderliği ele geçirdi. Baker Mayfield’in dört TD paslık oyunuyla Florida ekibiyle en iyi maçlarından birini oynadı. Eğer evinde üst üste oynayacağı iki maçı da kazanırsa playoff geliyor demektir.

15- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 8-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12 

Düşüş trendinde olan Jaguars, üst üste üçüncü maçından da mağlup ayrıldı. Gruplarındaki diğer takımların kazanmasıyla işleri de artık hiç kolay değil. Öte yandan Trevor Lawrence’in vasat seviyesindeki oyununun üstüne yaptığı saçma top kayıpları da eklenince Jaguars’ta işler iyi değil.

16- Denver Broncos (AFC Batı, 7-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10 

Michigan deplasmanında sezon başındaki kötü oyununu oynayarak sahadan yenik ayrılan Broncos, playoff şansını da zora soktu. Hücumda koşuyu işletememeleri; savunmada da koşuya engel olamamaları oyununun her iki bölgesinde de olumsuz durumlardan biriydi. Ligin son bölümüne üst üste iki hafta evinde yenebileceği takımlarla giren Denver ekibi adına olası bir sürpriz kayıp her şeyi bitirebilir.

17- New Orleans Saints (NFC Güney, 7-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21 

Evinde üst üste oynadığı üçüncü maçından ikinci galibiyetini çıkaran Saints, özellikle savunmada rakibe hiç şans vermeyerek öne çıktı. Hücumda ise Derek Carr, Saints kariyerinde de ilk kez üç TD pasına ulaştı. Öte yandan bu galibiyetle birlikte gruptaki rakibinin kaybetmesiyle yeniden playoff kapısını hafif de olsa araladı ve en azından şansını 17.haftadaki Florida deplasmanına taşımış oldu. Yine de öncelikle Los Angeles deplasmanında geçmeleri gereken bir rakip daha var.

18- Seattle Seahawks (NFC Batı, 7-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24 

Son altı maçın beşini kaybeden ve dört maçtır galibiyet yüzü göremeyerek playoff şansını zora sokan Seahawks, “Aaa yeteeer” diyerek uzun yıllardır yenilmediği rakibi karşısında kötü giden seriye son verdi. Geno Smith sakatlığından dolayı oynamazken Drew Lock’un kendini hatırlatan performansı ve son dakikadaki galibiyeti getiren drive’ı Seattle ekibi adına güzel bir hikâye oldu. Son üç maça bakıldığında dişine göre rakiplerle oynayacak olan Pete Carroll ve öğrencileri, belki de bu gazla sezonu lehlerine çevirebilir.

19- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 6-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15 

Head koç Matt LaFleur iyi koç da şu savunma koordinatörü Joe Barry’i takımda tutma konusunda ısrarcı olmazsa belki bu takımda başardığı veya başarmak için güzel adımlar attığı daha net bir şekilde çıkacak. Öyle ki geçen maçtaki koşuyu durduramama konusu bu maçta da orta alanda rakibe rahat pas alanları bırakmaya döndü. Bu kadar yumuşak savunmayla Packers’in işi kolay olmayacaktır.

20- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 7-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17 

Ohio deplasmanında kazanıp playoff iddiasını sürdürmeye çok yaklaşan Vikings, maçın sonundaki rakip hücumuna engel olamayarak maçı uzatmalara götürdü ancak uzatmalarda ise bu sefer alan golüne engel olamadılar. Bu sezon takımın sahaya çıkan dördüncü oyun kurucusu olan Nick Mullens ise attığı kötü iki interception dışında koşuda Ty Chandler’ın oyunuyla birlikte Jordan Addison ile iyi işlere imza attı. Bu mağlubiyetten sonra kalan üç maçını da grup rakipleriyle oynayacak olan Vikings, kesin kazanmak zorunda olup aynı zamanda da rakiplerinin kaybetmesini de beklemek durumunda.

21- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 6-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26 

Zayıf ve dağılmış rakibine “bir tekme de ben vurayım” diyen Raiders, kulüp tarihinin en skorlu maçlarından birine imza atarak 63 sayı kaydetti. Sadece hücumun değil aynı zamanda savunmanın da sürekli top çalıp hücuma kolay fırsatlar tanıması da maçın hikayelerinden biriydi. Geçen hafta 0 sayı bu hafta 63 sayı; iki maçta ortalama 31,5 sayı gayet iyi (!)

22- New York Giants (NFC Doğu, 5-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18 

Tommy DeVito ile çıkış yakalayan Giants, mevzubahis süreci New Orleans’da bırakarak sahadan yenik ayrılmak durumunda kaldı. Hücumun tamamen etkisiz kalmasıyla hiçbir şey üretemeyen maviler için yüzde ellinin üzerinde bitirme hayali de suya düştü.

23- Chicago Bears (NFC Kuzey, 5-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20 

Ohio deplasmanında öne geçen ve hatta rakip imkanlarla şans da yakalayan Bears, maçı kazanmak için gereken son işi yapamayarak sahadan yenik ayrıldı. Fields’ın sakatlığından dönüşünde sahada mücadele eden bir görüntüleri olsa da bal vermeyen arı minvalinde sonuca ulaşmak konusunda hala daha çok toylar. Bu gidişle koç ekibinin görevi de çok uzun sürmeyebilir.

24- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 7-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22 

Mike Tomlin’in kariyerinde hiç yüzde elli galibiyetin altına düşmemesi serisini biitirmek için çok uğraşan Steelers’ta Mitch Trusbisky bu hususta güzel bir adım attı ve sarı siyahlı takım üst üste üçüncü mağlubiyeti aldı. Artık bölüm geçmek için her tuşa basan Tomlin ise şimdi Mason Rudolph kozunu oynadı. Bakalım o nasıl tepecek.

25- Atlanta Falcons (NFC Güney, 6-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23 

Evet Falcons, bence de artık “hocam bitir de eve gidelim” diyen Panthers gibi bir takıma son dakikada alan golüyle mağlup ol… Anlaşılacağı üzere bundan iki hafta öncesine kadar grubunun zirvesinde yer alan Falcons, iki haftadır kaybetmenin kitabını yazarak yakaladığı şansı elinin tersiyle itti. Halen daha takım bu seviyeye düşmüşken koç Arthur Smith’e güven oyu haberlerinin de izahını anlamak ne mümkün.

26- Tennessee Titans (AFC Güney, 5-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25 

Evinde iki farklı öne geçtikten sonraki bölümde özellikle hücumda büyük çöküş yaşayarak sahadan uzatmalarda yenik ayrılan Titans, playoff’a veda eden takımlar arasına adını yazdırdı. Levis cephesinde geçen haftaki oyun sürdürülemezken savunmada da koşuya karşı bulunamayan çözümler baş ağrıttı. Artık sezon sonunda değişikler olacak olan Titans’ta Levis’in maç kazandıracağı bir iki maç daha kendi geleceğini de en azından önümüzdeki sezon için de sağlamlaştırabilir.

27- New York Jets (AFC Doğu, 5-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27 

Zach Wilson’u ikna edip yeniden sahaya sürdükten sonra geçen hafta kazanan Jets, bu hafta fabrika ayarlarına geri döndü. Sıkıntı O-Line arkasında sürekli temas alan ve top kaybı yapan Wilson, sakatlanıp sahayı terk edince Trevor Siemann’ın sahaya girdi. Nitekim Rodgers’ın önümüzdeki haftalarda forma giyebileceği konuşuluyor ancak şu Jets takımında değer mi riske atmaya, orasını kendi bilir.

28- Arizona Cardinals (NFC Batı, 3-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28 

Güçlü rakibi karşısında çok dayanamayarak sahadan yenik ayrılan Cardinals, bireysel performansların etkisinde sürdürmeye devam ediyor. Çaylak tight end McBride, gelecek sezon için de güven verici bir oyun ortaya koyuyor. Eğer drafttan bir de Marvin Harrison gelirse tadından yenmez.

29- New England Patriots (AFC Doğu, 3-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30 

Zappe ile hücumda bir şeyler yapmaya devam eden Patriots, geçen haftadaki kadar verimli olamasa da bu sezonki kendi ortamalarının üzerinde hücum performansı ortaya koydu. Nitekim bu kadar eksiğe rağmen kazanacak işleri yapmak pek kolay değil. Tabii bu noktada Zappe de oyun anlamında bir şeyler katarken Belichick’e, “Neden ille de Mac Jones?” diye sormamak olmaz.

30- Washington Commanders (NFC Doğu, 4-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31 

Sezon sonuna gün sayan Commanders, Los Angeles’tan da eli boş dönerek yenilgi serisini beş maça çıkardı. Gidişat yüksekten draft seçecekler gibi gözüküyor ancak ilk üçteki takımların da son bölümde galibiyet almaları gerek.

31- Carolina Panthers (NFC Güney, 2-12), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32 

Haftalar sonra aldığı ikinci galibiyetle grubundaki dengeleri de değiştirne Panthers, sezon bitmeden bir sürprize daha imza attı. Tabii TD bulamadan maçı kazandılar ancak başta Chuba Hubbard olmak üzere görece koşuda iyi işlere imza attılar. Belki de en baştan koşu ağırlıklı bir hücumları olsaydı daha iyi noktada olabilirler miydi acaba?

32- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 5-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29 

Muhtemelen koç Staley ve ekibi maçın planını “Beyler top taşıyanlar fumble ile top kaybı yapıyor; savunmada rakip hücumun planlarını TD yaptırarak bozuyor” diye plan kurmamıştır ancak 63 sayı yedikleri maçın senaryosu aynen de böyle oldu. Tabii bunların hiçbir önemli kalmadı; öyle ki zaten sezon sonu kovulması beklenen Staley, genel menajer Telesco ile daha fazla sabredilmeyerek apar topar takımdan gönderildi. Artık yeni bir sayfa açılan Chargers’ta büyük değişiklikler yakındır.