NFL’de playoff’lara son üç hafta kalmışken grup liderliği ve wild card yarışları tam gaz devam ediyor. Bu hafta bizi şaşırtmaya deva eden AFC South’taki liderlik yarışını, konferanslarındaki liderlik koltuğunu gözleyen Dallas ve Miami’nin ve Super Bowl provası olarak gördüğüm San Francisco ve Ravens’ın maçını, son olarak da şu ana kadar faaliyet göstermeyen ama son üç hafta kala kızışan NFC’deki wild card yarışını değerlendirdim. İyi okumalar.

AFC South’ta Üç Lider

Sene başında NFC South ile en kötü grup yarışında olan AFC South, 16. Haftaya başlarken 8-6 rekoru bulunan üç takım bulunduruyor. Texans, Colts ve Titans’ın liderlik savaşı son haftaya kadar devam etmesi beklenirken son hafta Colts ve Texans kozlarını paylaşacak. Üç takımdan açık ara en zor fikstüre sahip olan Texans da sakatlık problemi yaşayan çaylak süperstarı, QB C.J. Stroud’u geri takıma dahil etmek istiyor. Browns ve Titans’ı evinde konuk ettikten sonra Indianapolis deplasmanına gidip normal sezonu bitirecek Texans, yedek veteran QB Case Keenum ile Titans deplasmanından uzatmalarda galibiyeti aldı. Colts tarafında ise çaylak QB Anthony Richardson’ın sezonu kapattıktan sonra yerini dolduran QB Gardner Minshew takıma altı haftada beş galibiyet aldırarak yarışın içine soktu. Texans’ı sezon finalinde ağarlamadan önce Atlanta’ya gidip Las Vegas’ı evinde konuk edicek Colts, kendi kaderini belirleyecek. Jaguars tarafında ise üçlünün en kolay fikstürü onları yarışı kazanan yapacaktır. Tampa Bay’e gittikten sonra Panthers ile evinde oynayacak Jaguars, son hafta Titans deplasmanına gidecek. Son üç haftasında iki playoff yarışı dışına çıkmış takımla oynayacak Jaguars, çoğu tiebreaker senaryosunda da avantaja sahip durumda. Maç kaybetmeden division liderliğini alıcağını düşündüğüm Jaguars’a playofflarda Texans ve Colts da katılabilir.

Birincilik Koltuğunu Gözleyenlerin Maçı: Dallas Cowboys – Miami Dolphins

Konferanslarındaki yarışlarda ikincilik koltuklarına sahip olan Dallas Cowboys ile Miami Dolphins kozlarını paylaşacak. Birincilerin de aralarındaki yapacağı maçı da düşünürsek kazananın büyük bir fırsat yakalayacağı maçta ofanslar işte olacak. Geçtiğimiz hafta Buffalo deplasmanında ofansif olarak hiç işlemeyen Cowboys, eski günlerine geri dönmek isteyecektir. Defansif olarak da delik deşik olan Cowboys, Bills RB’i James Cook’a kariyer gecesi yaşattı. Tyreek Hill’in geri dönüşünün meçhul olduğu maç öncesi Miami’nin de koşu ofansı olarak iyi olduğunu söylemek lazım. Raheem Mostert ve De’Von Achane ile Bills’in Cowboys’a yaptığının aynısı yapmak isteyen Dolphins, kolay bir haftasonundan çıktı. Tahmin ettiğimin tam tersinin yaşandığı maçta Dolphins, New York Jets’i çift taraflı domine etti. İki hafta önceki Titans mağlubiyetini hızlı atlatan Dolphins, eminim ki bu maçı da Jets maçı kadar kolay geçirmek isteyecektir. Kolay bir maç olmasa da Dolphins’in sene sonu sendromu başlayan Cowboys’u evinde yeneceğini düşünüyorum.

Super Bowl Provası? Baltimore Ravens – San Francisco 49ers

Konferanslarında sene boyu oynadıkları oyunla birincilik koltuğunda oturan San Francisco 49ers, Baltimore Ravens ile Noel gecesi özel maçında oynayacak. San Francisco’ya dört maçlık galibiyet serisi ile gidecek olan Ravens, ofansif olarak yakaladığı tempoyu devam ettirmek istiyor. Ravens’ın ofansif olarak en büyük silahı ise tahmin edilememezlik. Maça göre ofans dizayn eden Ravens, hem koşu hem de pas oyunlarında ana silah Lamar Jackson’ı çok güzel kullanıyor. Odell Beckham’ın takıma katılmasıyla da dominant bir WR1’e sahip olan Ravens, deneyime sahip olmayan diğer silahlarıyla da yakaladığı form sayesinde AFC’de birinci durumda. 49ers defansının Lamar Jackson’ı durdurması için gereken silahları da bu maç büyük bir faktör olacaktır. 49ers ofansında ise topu yıldız oyunculara ulaştırmak şu ana kadar işe çok güzel yaradı. 3 maçlık mağlubiyet serisi dışında her maçta takım olarak bir bütün gözüken 49ers, 11 galibiyetinin 10’unu tek skordan daha fazla fark ile kazandı. Son haftalarda Deebo Samuel’in de güzel performanslarıyla beraber 34,5 sayı ortalaması yakalayan 49ers, bu maçta da seriyi devam ettirmek isteyecektir. Maçta 49ers’ı evinde olmasıyla beraber bir tık önde görsem de bu maçın tekrarını Şubat ayında Las Vegas’ta izleyeceğimiz hakkında hiç şüphem yok. Super Bowl provasını kazananın olası finalde de büyük bir mental avantaja da sahip alacağını düşünürsek iki takımın bütün güçleriyle oynayacağı, seyir zevki yüksek bir maç bekliyorum.

NFC’de Kızışan Wild Card Yarışı

Son haftalarda dikkat çektiğimiz AFC Wildcard yarışının yanına NFC’de formda olan takımların geriye kalan iki wild card yerinin savaşı da geldi. Sakatlıklarını atlatan ve altı maçta beş galibiyet alan Los Angeles Rams, geçtiğimiz hafta Eagles’ı yenip sürprize imza atan Seattle Seahawks, formsuz yoluna devam edip QB problemi yaşayan Vikings ve sürpriz şekilde yarışa dahil olabilecek Green Bay Packers arasında dönecek. Favoriler olarak fikstür kolaylığı ile Seattle Seahawks ve perşembe gecesi maçını kazanan LA Rams’i gördüğüm yarışta tiebreak üstünlüğü olsa bile Vikings’in iki Detroit Lions maçı sezonlarını kötü şekilde noktalayacaktır. Green Bay Packers için de zor gözüken bu yolda kolay fikstür iyi bir avantaj olacaktır. İki playoff yarışından kopmuş takım ve Vikings ile oynayacak Packers, üç galibiyet ile sezon sonu Wildcard yarışını kazanabilecek durumda. Sene sonunda yarışın galipleri Rams ve Seahawks dışında olanların playofflara gelince bir varlık gösteremeyeceğini de düşünerek Los Angeles Rams, karşılaştığı rakibe göre sürpriz yapabilir.