NFL’de son iki haftaya girerken heyecan ve çekişme git gide artıyor. Playoff takımları ve division galipleri belli olurken playoff yarışından kopan takımların da sayısı artıyor. Bu hafta AFC liderliğinin son haftaya girerken kesinleşebileceği Miami Dolphins – Baltimore Ravens maçını, ilk NFC North birinciliğini alan Detroit Lions’ın Dallas’taki playoff provasını, Kansas City’deki kötü gidişatı ve iki konferanstaki playoff yarışının öne çıkıyor…

AFC’de Liderlik Mücadelesi: Miami Dolphins – Baltimore Ravens

Geçtiğimiz hafta özellikle defansıyla Super Bowl provası olarak değerlendirdiğim San Francisco deplasmanından rahat çıkan Baltimore Ravens, bu hafta evinde AFC liderliğini ve beraberinde gelecek Wildcard turu bye’ını Miami Dolphins’i yenerek almak istiyor. MVP adaylarının karşılaşması olarak da bakılan Ravens – 49ers maçında çok iyi gözüküp kariyerindeki ikinci MVP ödülüne yaklaşan Lamar Jackson, yine takımının koşu yardı alma departmanında birinci sıradaydı. Takımların koşu yükünü QB’lerine yükledikleri senaryolardan sadece Lamar Jackson gibi bir oyuncu sırıtmazken playoff zamanı bu durum terse dönebilir. Lamar dışında Ravens 19 koşu denemesinde sadece 57 yard alabilirken bu deneme sayısının hiçbir yere gideceğini zannetmiyorum.

Jackson dışındaki koşu oyununu da playoff zamanı empoze edebilen bir Ravens’ın rakibi olmayacağını bilen koç Jim Harbaugh bu denemesine devam edecektir. Miami tarafında ise senenin ilk zorlu galibiyeti Cowboys karşısında geldi. Bundan önce aldığı 11 galibiyetin 10’u galibiyeti mağlubiyetlerinden fazla olmayan takımlardan gelen Dolphins, Aralık ayında yakaladığı seriyi Ocak ve belki de Şubat ayına götürmek istiyor. Kazandığı takdirde son hafta öncesi tiebreaker ile Ravens’ı geçecek Dolphins, bu senaryonun gerçekleşmemesi durumunda da konferans ikinciliği emin ellerde duruyor. Tyreek Hill’in yanında spot ışıklarından uzakta iyi bir sezon geçiren Jaylen Waddle’ın sakatlığı ise ofanstaki planları aksatacak durumda. Bütün bu faktörlerle beraber Türkiye’de 2023’ün son saatinde Ravens’ın evinde AFC Konferansı şampiyonluğu kutlamalarına tanıklık edeceğimizi düşünüyorum.

NFC North Şampiyonuna Playoff Provası: Detroit Lions – Dallas Cowboys

Geçtiğimiz hafta Vikings karşısında aldığı galibiyet ile NFC North kuruluşundan itibaren ilk division şampiyonluğunu alan Detroit Lions, geçtiğimiz hafta Miami deplasmanından yenilgi ile çıkıp NFC East liderliğini kaybeden Dallas Cowboys’a konuk olacak. Detroit tarafında işler galibiyetler anlamında iyi gitse de durum o kadar da iç açıcı değil. Chicago deplasmanındaki mağlubiyetini haftanın sürprizi olarak da bildiğimiz maç ile beraber son yedi haftada beş galibiyet iki mağlubiyet alan Lions, dört galibiyeti sadece tek pozisyon farkıyla alabildi. Denver Broncos defansının kırıldığı maç dışında rahat kazandıkları maç için Ekim ayına gitmemiz gereken Lions, defansif anlamda da iyi sinyaller vermiyor. Son dokuz maçta rakiplere ortalama 26,8 sayı veren Lions, kaybettiği dört maçta rakiplerine verdiği sayı ortalaması ise 33. Bunlarla beraber rakip takım Cowboys’un da ofansif olarak ligin en iyilerinden olduğunu eklediğimizde Cowboys’un bol sayı atacağı bir maç bizi bekliyor.

Dallas Cowboys’un her sene yaşadığı büyük Aralık çöküşü de geçtiğimiz hafta Miami deplasmanında yenilerek NFC East liderliğini kaptırmasıyla devam etti. İki hafta sonra yeniden evine dönen Cowboys, toparlanıp bu maçı kazanacaktır. Kazanmasının NFC East yarışında çok büyük bir faktör olmayacağını da varsaydığımızda Cowboys, rakipleri Eagles’tan sürpriz bir mağlubiyet bekleyecektir. Eagles’ın karşılaşacağı takımlar da Cardinals ve Giants olmasıyla bunun çok ama çok düşük bir ihtimal olduğunu söyleyebiliriz. Detroit Lions için de olası bir galibiyet konferans sıralaması anlamında sürprizler yaşanmaması durumunda çok bir şey ifade etmiyor. NFC Konferansı üçüncüsü olarak baktığımız Lions için de olası bir Los Angeles Rams eşleşmesi herkesi diğer haftalarda da içine gireceğimiz sebepler ile heyecanlandırıyor.

Kansas City İçin Alışılmamış Senaryo

Son dönemin en iyi takımı olarak bakılan Kansas City için 2023 çok da iyi gitmiyor. Normal bir takımın bu düşüşü yaşamasını normal karşılayacağımız ligde bu takım Chiefs olunca tabii herkes bir yandan şaşkın ve bir yandan da mutlu. Son sekiz maçta beş mağlubiyet alan Chiefs, aldığı 3 galibiyetin sadece biri önemli takıma karşı. Bu maç için de kasımın ilk haftası Frankfurt’taki Dolphins galibiyetine gitmek lazım. Division yarışında bu gidişata rağmen problem çekmeyen Chiefs, bu hafta division liderliğini garantileyebilir. Yine de AFC yarışında ilk ikiden uzak kalan Chiefs, favorilerin kazanma durumunda Divisional turunda Patrick Mahomes’un kariyerinde yaşamadığı bir durum yaşayacak ve bir playoff maçını deplasmanda oynayacak. Kariyerinde 14 playoff maçı oynayan Mahomes, 11 iç saha ve üç Super Bowl maçı ile alışagelmemiş rekoru bu sene sonlandırabilir.

Kansas City için en büyük sıkıntı ise bence özellikle ofanstaki veteran yetenek havuzu. Mahomes, Tyreek Hill’in gönderildiği sene sonrası en büyük hedefleri olarak Travis Kelce, JuJu Smith-Schuster, Marquez Valdes-Scantling ile Super Bowl şampiyonluğunu kritik ve yakın geçen maçları da kazanarak aldı. Bu sene ise maçları bitirememe problemini daha deneyimsiz, genç olan oyunculara kritik anlarda şans vermesiyle bağlayabiliriz. Sene boyunca Rashee Rice, Kadarius Toney ve Skyy Moore gibi isimlerin kritik anlarda yaptıkları basit hatalar ve maçları geri döndüremeyen Kelce – Mahomes partnerliğinin formsuzluğu ofans olarak sayı getirememeye geliyor. Son yedi maçta 20 sayı ortalamayı geçemeyen ofans performansı düzelmezse evlerindeki oynayacakları Wildcard haftası playoff maçında da mağlubiyet sürpriz olmaz. Chiefs’in hala daha 9-6 rekoruyla division liderliğini korumasının sebebinde de en büyük faktör defansları. Lig çapında en az sayı yiyen ikinci takım olan Chiefs, playofflarda da defansına çok iş düşecek gibi.

Playoff Yarışlarında Son Durum

NFC playoff yarışında çoğu senaryonun belli olduğu geçtiğimiz haftada benim görüşümle yedi playoff takımı belli oldu. Dört takımın playoff biletini kesin aldığı NFC’de iki division lideri de belli oldu. NFC West galibi 49ers ve NFC North galibi Detroit Lions’a playoff girişini kesinleştiren Eagles ve Cowboys eşlik etti. Kalan 3 biletin de sahibinin kesinleşmesi için matematiksel senaryoların bitmesini bekleyeceğiz. Jaguars ile oynadığı maçtan çok güçlü çıkan Buccaneers’a playoff yolunda eşlik edecek diğer iki takım Seahawks ve Rams olacaktır. Bahsettiğim üç takımın da bu hafta kazanabilecekleri rakiplerle oynayacağını düşündüğümüzde yarışın 2024’e girdiğimizde kesinleşmese de daha fazla kopacağını düşünüyorum.

AFC tarafında ise hiçbir division galibi belli değilken çoğu yarışta sadece uçuk senaryolar işlerin kesinleşmemesini engelliyor. Üç playoff biletinin kesinleştiği AFC’de Ravens, Dolphins ve geçen gün kazanan Cleveland Browns’a Kansas City ve Buffalo Bills’in zorluk yaşamadan katılacağını düşünüyorum. Asıl bilinmezlik ve bunun yarattığı heyecan AFC South ve son wild card yarışında gerçekleşiyor. Sanki kimsenin kazanmak istemediği AFC South yarışında Jacksonville Jaguars dört maç üst üste kaybederken Houston Texans son beş maçta üç, Colts son üç maçta iki mağlubiyet aldı ve rekorlarının eşitliği bozulmadı. Jaguars’ın geçtiğimiz hafta da bahsettiğim tiebreaker üstünlüğü devam etse de bu kadar kırılgan üç takımın yarışında her şey olabilir. Bunlara ek olarak Bills’in form yakalayıp ikinci wildcard biletini almaya çok yakınlaşması AFC South galibinin dışındaki iki takıma ek Cincinnati Bengals ve Pittsburgh Steelers’ın son wild card bileti için yarışacağı anlamına geliyor. Şu anda bu dört takımın da 8-7 olduğu senaryoda Steelers ve Bengals’ın zorlu fikstürü ve son hafta oynanacak Indianapolis Colts – Houston Texans maçına dikkatleri çevireceğiz…