NFC’ye göre çok daha sakin bir wild card haftası geçiren AFC, konferans yarı finallerinde çok güzel karşılaşmaları barındıracak. Haftanın açılış mücadelesinde Cumartesi akşamını Pazar sabahına bağlayan gece Baltimore Ravens bae haftasından sonra, genç bir Houston Texans’ı evinde ağırlayacak. Haftanın kapanış maçında ise Pazar akşamını Pazartesi sabahına bağlayan gecede bir çok konu vesilesiyle son dönemlerin derbisi olarak anılan Kansas City Chiefs – Buffalo Bills maçı da playoff’larda ilk defa Buffalo’nun ev sahipliğinde olucak. İyi okumalar.

Texans Rüyası Ne Kadar Devam Edecek

Cleveland Browns karşısında pek çok kişinin beklemediği galibiyeti alan Houston Texans, yoluna dolu dizgin devam ederken karşılarına konferanslarında çıkabilecek en büyük engel olan Baltimore deplasmanı çıktı. Genel olarak iki takımın arasında büyük fark olmadığı Browns – Texans maçında playoff umutlarını sıfırdan yaratan veteran QB Joe Flacco’nun üst üste iki hatası sonucunda gelen iki pick ile maçı kopardı. Övgülerle bahsedilen Browns defansının bir etken olmasını engelleyen Texans ofansı da iyi sinyaller veriyor. Güzel istatistikler yakalanmamasına rağmen ilk yarıyı 24 sayıyla bitiren Texans ofansı da özellikle ilk yarı ofansif haklarını başlattığı yer olarak da bir avantaja sahip değildi.

Texans hücumunun güzel sinyaller vermesinin en büyük nedeni de tahmin edebileeğiniz gibi C.J. Stroud oldu. Sadece 21 pas denemesinde bulunan Stroud, 16 başarılı pas ile 274 yard alıp üç touchdown yapabildi. Ravens tarafının da dikkat etmesi gereken taraf Stroud formalite olarak çaylak QB pozisyonunda duruyor. 21 pas denemesinin altısında Browns defansının blitz yaptığı ve üç denemesinde de baskı yemesine rağmen sadece bir pas denemesi ‘kötü pas’ segmentinde yer alıyor. QB baskısıyla defansif başarısını sağlayan Browns için en büyük silahlarının susturulması büyük darbe etkisi yarattı. Ravens defansının üzerinde durması gereken nokta ise risk almamak olucaktır. 157.2 rating ile ilk playoff mücadelesinde mükemmele yakın bir performans sergileyen Stroud’u durdurmak Ravens için kolay bir iş olmayacaktır. Büyük baskılar yaratıldığında sakin kalıp çizilen oyunun ileri safalarında açılacak oyuncular ile defansları şaşırtan Stroud, Ravens karşısında geçtiğimiz hafta bulduğu boşlukları bulamayacaktır.

Ravens hücumunun kalitesi ise gün geçtikçe iyileşiyor. Lamar Jackson’un yavaştan girdiği veteran QB statüsü ile playoff zamanı daha iyi işler çıkartabilecek durumda olan Ravens için de karşılaştıkları Texans defansı gereğinden fazla övülüyor. Flacco karşısında ilk yarı istatiksel olarak iyi işler çıkardığı bakılsa da rakiplerinin yakaladığı havayı durduracak bir güç gözükmüyor. İlk yarı Browns’u 14 sayıda tutabilmişken Browns’un bu iki touchdown’u ard arda kolay bir şekilde atması problemin merkezi. Yıldız WR Amari Cooper’ın sakatlığından dolayı yüzde 100 kullanılamaması da Browns hücumunun kendi ayağına sıkmasına neden oldu. Lamar Jackson ve ofansının son haftalarda planlarını üzerine yıktığı bir oyuncunun sakatlığı söz konusu değilken eski bir dostun da dönmesi bekleniyor. Son ortasından beri sakatlığıyla uğraşan TE Mark Andrews, bu maçta forma giyebilir. Maçın gidişatına göre oynaması süresi alabilecek Andrews’ın olası Konferans Finali’ne saklanacağını düşünüyorum. Son beş maçta beş touchdown yapan genç TE Isaiah Likely’nin red zone oyunlarında kullanımı ve geçtiğimiz hafta TE David Njoku’nun da Texans defansına neler yaptığını gördüğümüzle beraber Ravens’ın TE’lerine en az iki touchdown yazıp maçı zora sokmadan kazanacaklarını düşünüyorum.

Buffalo’da 2020’lerin Derbisi

Bundan yaklaşık 10-20 yıl sonra 2020’lerin en beklenen, en önemli eşleşmesi olarak yazılacak Bills – Chiefs eşleşmesinde playoff’ta “Round 3” zamanı. Normal sezon maçlarını saymazken ilk iki raundun kazananı ve psikolojik üstünlüğe maçları kazanma yoluyla sahip taraf Chiefs ama konuşulması gerekilen bir nokta var: Mahomes’un ilk playoff deplasman maçı. İşleri daha da kişiselleştiren normal sezondaki Bills – Chiefs eşleşmesi de konuşulması gerek. Mahomes’un touchdown oyununa ceza verip maçı kaybettiren hakem kararını çok eleştirdiği ve bunun akıllarda kaldığı bir gerçek.

İki takım için de bir playoff maçından daha fazlası olan bu mücadelenin kazananını çok küçük detaylar belirleyecektir. Takımlara baktığımızda Chiefs, rahat bir wild card maçı oynayarak Miami Dolphins’i eledi. Soğuk bir hava ve Chiefs taraftarının da faktör olduğunu gördüğümüz maçta Chiefs defansı da maçı kazanmak için gerekeni kendi başlarına yaptılar. Sadece bir oyunda Chiefs defansını eleştirebilecekken o da Tyreek Hill’e verdikleri 53 yardık touchdown pası olmuştu. Bu pas oyununu çıkardığımızda yüzde 50’nin altında bir pas başarı yüzdesi ve yüzde 25’ten yüksek bir kötü top yüzdesi yakalayan Tua Tagovailoa, maçın kopmasındaki en büyük etkendi. Pas oyununda bu kadar etkisiz olan bir takımın koşu oyununda en azından biraz daha iyi olmasını beklerken orada da kötü istatistiklere sahip olan Dolphins ofansına suç atmak bence yanlış olur. Belki de Chiefs tarihinin en iyi defans grubuna sahip olduğu senede Chiefs ofansı süreyi yönetim amaçlı sahaya çıkıyor. Ofansif olarak 75 oyun oynayan Chiefs için süreyi eritme konusunda yardımcı olan 34 koşu oyunu ve bunlardan alınan 147 yard da maçın süresini eritme ve sürprizlere yer vermeme konusunda önemli. Koşu oyunlarında RB’ler Isiah Pacheco ve Claire Edwards-Helaire, gerekeni yapıp süreyi erittiler. Mahomes, 18 pasta başarılı olamamasına rağmen kontrolü kaybettiği bir an yoktu. Bunlarla beraber Ravens maçında 56 sayı yiyen ve o günden beri sakatlıklar veren Dolphins defansı da özellikle playoff seviyesinde bir ofansı değerlendirmek için kısas olamaz.

Bills tarafındaysa durumlar iyi durumda. Steelers maçında anlık acaba sorularını bize sordurtsa da maçı kazanmayı bildi. Steelers defansının da T.J. Watt olmadan da güzel bir sertlik koymasıyla beraber mükemmel bir ofansif performans sergileyemezken pas oyularında da kazanılan yard sayısı küçük bir soru işareti oldu. TE’lerini güzel kullanan Bills, Dalton Kincaid ve Dawson Knox ile ilk çeyrekte iki touchdown yapıp NFL tarihine geçti. Yıldız WR Stefon Diggs’i de topla buluşturup son haftalardaki kullanılmama problemini de atlatmaya çalışan Bills, pas oyunlarıyla toplam üç touchdown yapsa da 21 başarılı pasta sadece 203 yard aldı. Patlayıcı bir pas oyunu olmaması da bu istatistiği düşük gösterse de Josh Allen’ın 52 yardık touchdown koşusu da Allen’ın performansını düşük göstermiyor. İkinci yarı Steelers’ın farkı yedi sayıya düşürdüğünde sahaya girip işi bitiren Bills ofansı da her şeyin farkında olduğunu bu ofansif pozisyonda işi üçüncü haklara kalmadan touchdown alıp bitirmesiyle gösterdi. Maçın en önemli faktörü olarak da gördüğüm Bills defansı sakatlık vermeye devam ediyor. Steelers maçından da yara almadan çıkamayan Bills defansı, yine de güzel bir performans sergilemeye devam ediyor. İlk yarıdaki tek sayısında Steelers, Buffalo kicker’ı Tyler Bass’in bloklanan field goal denemesinden yararlandı.

Nefeslerin kesileceği Chiefs – Bills eşleşmesinde maçın çetin geçmesini beklemekle beraber maçın uzatmalara gitmesinin de yüksek ihtimal dahilinde olduğunu düşünüyorum. Geçtiğimiz haftalarda da bahsettiğim Kansas City hücumunun tecrübesizliğini ve Mahomes’un ilk playoff deplasmanı olduğunu göz önünde bulundurursak Bills’ın kıl payıyla galibiyete daha yakın taraf olarak gözüküyor…