NFL’de Konferans Finelleri haftasında bizi mükemmel iki eşleşme bekliyor. Pazar günü oynanacak iki mücadelede açılış AFC’de Baltimore Ravens’ın Kansas City Chiefs’i evinde ağırlayacağı maç ile olacak. Daha sonra NFC’de batı kıyısına giderken San Francisco 49ers, evinde Detroit Lions’ı konuk edecek. İki maçın galipleri 11 Şubat gecesi Las Vegas’ta Super Bowl için bulaşacak.

Kansas City Chiefs – Baltimore Ravens: Mahomes ve Jackson’ın İlk Playoff Düellosu

“Johnny’nin babasının beş oğlu var. Oğullarının dördünün ismi Zaze, Zeze, Zize, Zoze. Beşinci oğlanın ismi ne?” sorusuna Johnny cevabını veriyorsanız belki de Ravens’ın Super Bowl 58 yürüyüşündeki MVP adayı QB siz olmalısınız. Lamar Jackson’ın bu soruya cevap olarak attığı Tweet’ten sonra Ravens ve Jackson’ın önünde kimse duramazken önlerine bunu deneyecek Taylor Swift ve Kelce ailesi çıkıyor. Saha dışı olaylarla da maçın beklentisi artarken gelin biz saha içine dönelim…

Buraya gelmesini beklediğim Buffalo Bills’i yenen Chiefs, güzel bir hücumun sadece üç kişi ve topa çok da sahip olmayarak yapıldığını bize gösterdi. Mahomes’un sadece 23 pas denemesinde bulunduğu maçta Travis Kelce, iki touchdown pası tutarak yıldızlaştı. Isaiah Pacheco, koşu oyunlarında istediğini alırken Bills defansı, vasat bir performans sundu. Dördüncü çeyreğe kadar her ofansif hakta sayı alan Chiefs, tempoyu belirleyen taraf olmuştu. Sakatlıklarla boğuşan Bills defansına bu performans ile başarı sağlayabilen Chiefs, bu oyunla Ravens defansına diş geçiremez. Texans’a verilen tek touchdown’un punt dönüşünden olduğunu düşünürsek Ravens defansı güzel bir form yakarmış durumda. Çok da yorulmadan Texans engelini geçen Ravens, Chiefs için önlemlerini alıcaktır. Mahomes’un baskı altında da güzel çalıştığını düşünürsek en önemli taktik hedeflerini kapatmak olucaktır. Pas defanslarında iyi görüntü sergileyen Ravens, önemli hedefleri kapatırken az kullanılan hedefler maçın dönüm noktası olabilir. Rashee Rice, Noah Grey, Justin Watson gibi hedeflerin açılabileceğini düşündüğüm maçta Mahomes’un da kritik anlarda defansif Line ile arasına mesafe koyması ve gerektiğinde kendisinin yard alması gerekiyor. 23 pas denemesinden daha fazla deneme yapması gereken Mahomes, topun da daha fazla kendilerinde olmasını isteyecektir. Andy Reid ve ofansif aklının Travis Kelce’yi yine touchdown ile buluşturacağını düşünsem de Kelce için çok büyük bir maç olmayacaktır.

Ravens tarafında ise 2024 yılında bile koşu oyunlarına bu kadar ağırlık veren bir takımın başarılı olabileceğini Texans karşısında yeniden gösterdi. 42 koşu denemesinde 229 yard alan Ravens’ın en uzun koşusu sadece 23 yard oldu. En uzun koşunun sadece 23 yardda kalması da genel istatistiğin şişirilmediği ve gerçeği yansıttığını gösterir. Gerektiğinde de pas oyunlarını kullanıp touchdown alabilen Ravens ofansı, TE Mark Andrews’i de Chiefs maçına sakladı. Chiefs defansının koşu defansında çok da başarılı olmadığını düşünürsek Ravens için strateji çok da değişmeyecektir. Takıma yeni eklenti olan RB Dalvin Cook da Texans karşısında sahaya çıkıp güzel bir performans sergiledi. Bu maç bence Ravens ofansını taşıyacak isim ise WR Zay Flowers olucaktır. Çok fazla alan koruması yapan Chiefs’de alanlar arası kendini çok iyi konumlayan Flowers, Lamar Jackson’a yardımcı olacaktır. Güzel bir mücadeleye sahne olucak maçta Ravens, Chiefs’in gidişatını durdurup kendisini Super Bowl’a gönderen taraf olucaktır. Ravens defansının büyük bir faktör olacağını düşündüğüm maçta Mahomes ve hücumdan en az iki top kaybı da bekliyorum.

Detroit Lions – San Francisco 49ers: Birinci ve Sonuncu Seçimin Kapışması

İki takımdaki QB’lerin kendi draft’larında ilk (Jared Goff) ve son (Brock Purdy) seçim olacağı ilk playoff maçında Lions, 49ers’a karşı sürpriz yapmak için sahaya çıkıyor. Bütün medya tarafından hiç şans verilmeyen Lions için ise bence durum bu kadar uzak değil. Öncelikle Lions ofansının 49ers defansına karşı mücadelesine bakalım. Koşu oyunlarında çift başlı RB sistemiyle şu ana kadar başarılı olan Lions, daha standart koşu oyunlarında kullanılan David Montgomery’i topla çok buluşturmaması lazım. 49ers’ın defans line ve linebacker bölgesinde ligin en iyi kadrosuna sahip olduğunu düşünürsek koşu oyunlarında daha fazla dış ve kreatif koşu oyunlarında kullanılan RB Jahmyr Gibbs sahada olmalı. Pas oyunlarında da kullanılan Gibbs’in sahada oluşu 49ers defansının da daha fazla pas odaklı dizilimi ve savunması yapmasını da sağlayacaktır. Bununla beraber pas oyunlarında uzun denemeler Lions tarafından daha fazla tercih edilecektir. Packers’ın aldığı 194 pas yardının 108’i uzun paslardan gelip maçta tutunmalarını sağlamıştı. Buna karşılık daha deneyimli ve kaliteli pas atıcı ve tutucularına sahip olan Lions, bu klasmandan daha fazla yard toplayabilir. 49ers defansı ise kendilerinden uzak bir görüntüyü Packers karşısında verdiler. Maçın da kaybedilebileceği bölgeye kadar gelmesinde hataları olan 49ers defansının koşu oyunlarında Aaron Jones’u durduramadığını da gördük. Son çeyrekte 49ers defansı sayı vermese de bunun en büyük sorumlusu Packers kicker’ı Carlson’dı. Maçı belirleyici vuruş olmasa da gidişatında önemli yer edinen kaçan 41 yardlık vuruş belki de Lions’ın Konferans Finali’nde de evinde olup Packers’ı konuk etmesine yol açabilirdi.

San Francisco 49ers hücumu, defansı gibi Packers maçında tutuktu. Normal sezon 49ers’ından çok farklı bir görüntü sergileyen Brock Purdy ve ekibi, toparlanıp Super Bowl’a hazır gitmek isteyecektir. Pas oyunlarından Packers’a karşı 252 yard alıp bir de touchdown pası atan Brock Purdy, çok da etkili gözükmüyordu. Maçta 39 pas denemesinde bulunan Purdy, sezon ortalamalarına bakılırsa bu maçta 389 yard alıp üç touchdown pası atması gerekirken sayılar sadece 252 yard ve bir touchdown’da kaldı. Bunda etkili olan en büyük faktörün de başarılı olmayan 16 pas ve bunların 11’inin kötü pas olarak değerlendirilmesinden geçiyor. Bu performansa karşılık koşu oyunlarında RB Cristian McCaffrey ile 98 yard ve iki tocuhdown alan 49ers, MVP adayı koşucusu olmasa bir diğer sürprize kurban olan takım olacaktı. Lions defansı da patlayıcı ofanslarının zorlanmasına izin vermeyerek dördüncü çeyrek maçı koparttı. Son anda maçı bitiren interception ile de kendilerinin de kaale alınması gerektiğini gösteren Lions defansı, 49ers’a çok diş geçiremeyecektir. Son çeyrek performansı dışında Lions defansının etkili olamadığını ve Bucs ofansının bir nevi topu teslim ettiğini de düşünürsek Packers defansından daha düşük güçte olduklarını söyleyebiliriz. Bunları birleştirdiğimizde Lions hücumunun önünde tırmanılması gereken kocaman bir dağ olduğunu düşünüyorum. Maçın kopmasını çok beklemesem de 49ers hücumuna karşı güç koyamayacak Lions defansı maçı kaybettirecektir. Ancak ve ancak Lions hücumu 49ers’ın sayı atma temposunu tutturursa o zaman hem bol skorlu hem de son anına kadar belli olmayan bir maç izleriz…