NFL playoff’larını açtığımız haftada AFC’den sonra şimdi de NFC eşleşmelerini ala alacağız. Pazar günü oynanacak Green Bay Packers – Dallas Cowboys maçı ile Los Angeles Rams – Detroit Lions maçıları ile başlayacak olan NFC Super Wild Card eşleşmeleri Pazartesi gecesi Philadelphia Eagles – Tampa Bay Buccaneers maçı ile son bulacak…

Packers’ın Mucize Arayacağı Cowboys Deplasmanı

Özellikle ofansıyla ve evindeki yakaladığı formla Cowboys, Packers karşısında bu maçta açık favori. 2023 sezonunda evinde tek maç kaybetmeyen takım olan Cowboys, evindeki maçlarda da 37 sayı ortalama yakalamış durumda. Bu ofansın ana parçalarından olan QB Dak Prescott da Dallas takımında playoff başarısına en aç olan isimlerden birisi. Bu sezon en sevdiği hedefi olan WR CeeDee Lamb’i durdurmak için her şeyi yapacak olan Packers, CB Jaire Alexander ile Lamb’i durdursa bile Prescott’ın diğer hedeflerinin açık olacağını ve maçı güzel hedef dağıtımı ile kazanacağını düşünüyorum.

Packers için bu maçı kazanmalarının tek çaresi hücumlarının omuzlarında. İnişli çıkışlı bir ofans performansı izlediğimiz Packers’da özellikle sayı almadan bitirilen bir ofans hakkı onları maç sonunda çok etkileyecektir. Koşu oyunları savunmasında istediği etkiyi yaratamayan ve özellikle Bills maçında açığa çıkarılan koşu savunması zafiyetini Packers takımının iyi kullanması lazım. Aaron Rodgers döneminden tek kalan ofansif silah RB Aaron Jones ve pozisyon partneri RB AJ Dillon için patlama maçı olabilir. Özellikle pas savunmalarında sunduğu tehdit ile kariyerindeki ilk playoff maçında Jordan Love’un attığı paslarda çok dikkatli olması lazım. Maçın gidişatında beklentim Packers hücumunun özellikle ilk yarı etki yaratıp, acaba sorusunu sordurtmasından sonra ikinci yarı Cowboys’un bir anda maçı koparıp kazanmasıdır.

Lions’ın Seneler Sonra İlk Playoff Maçında Tanıdık Yüzler

Normal sezonun son haftalarında herkesin istediği senaryo gerçekleşti ve Detroit Lions, NFC North’u kazandığı senede ilk playoff rakibi 12 sene boyunca Lions’ın kendi QB’si olan Matt Stafford’un Los Angeles Rams’i oldu. Aynı hikayenin benzeri de aynı takasta takım değiştiren QB Jared Goff için de geçerli. Yeni takımıyla ilk playoff maçında rakibi 2018’de Super Bowl’a götürdüğü Los Angeles Rams. Hikayeleri bir tarafa bırakırsak bu maç herkesin beklediği kadar tek taraflı geçmeyecektir. Detroit defansına çok iş düştüğü maçta genç ve başarıya aç LA Rams ofansı büyük problemler yaratabilir. WR Puka Nacua ve Tutu Atwell’in yanında RB Kyren Williams’ın çıkışının yanında bay haftalarından sonra sadece Ravens’a deplasmanda uzatmalarda kaybeden ve sekiz maçta yedi galibiyet alan Rams için çok güzel kendilerini kanıtlama maçı olacağını düşünüyorum. Detroit için ise durum çok daha kritik.

Bütün gözlerin üzerinde olduğu Lions, taraftarlarının büyük desteğiyle Ford Field’da ilk playoff maçına çıkıyor. Taraftarların beklentisi ve desteğinin baskıya dönüşebileceği senaryoda özellikle koç ekibinin playoff deneyimsizliği öne çıkıyor. RB seçiminde de tutarlı bir numarası olmayan Lions, David Montgomery ve Jahmyr Gibbs’in bu maçta yanda beklemeden hoşlanmayacağı da söz konusu. Gerektiği yerlerde deneyime sahip olan Rams, QB Matthew Stafford ve koç Sean McVay ile 2021 Super Bowl’unu da kazanmıştı. Her şeyi toparlarsak gerektiği yerlerde ofansif ilerlemeyi bulamadığı anda maçın kontrolünü kaybedebilecek Lions için düşüncem maalesef bu maçı genel izleyici için sürpriz ama benim için çok da sürpriz olmayacayacak şekilde kaybedeceği yönünde. Rams için maçı kazandıracak isim sakatlığından dönüşünden sonra spot ışıklarını üzerine çekemeyen WR Cooper Kupp olacaktır.

Buccaneers’ın Konuğu Belirsizliklerle Dolu Eagles

Wild card haftasını kapatacağımız maçta Tampa Bay evinde Eagles’ı ağırlayacak. Son dönemdeki düşüşü ile taraftarlarını hayal kırıklığına uğratan Eagles için altın şans olarak playofflara Buccaneers maçı ile başlamak geldi. Maçta reaksiyon beklediğim ve eski görünümüne yaklaşmasını öngördüğüm Eagles için en büyük problem WR Mike Evans’ı savunmak olacaktır. Şu ana kadar durdurulamaz bir sezona imza atan Evans, QB Baker Mayfield ile de güzel anlaşmış gibi duruyor. 1,200 yard ve 13 touchdown’lık sezonunun yanında pozisyon partneri WR Chris Godwin de 1,000 yardık bir sezon geçirse de skor konusunda takımına çok yardımcı olamadı. Pas defansında da ligin en kötü ikinci takımı olan Eagles için işler kolay gözükmüyor.

Tampa Bay hücumu için en büyük sorun ise yakın zamandaki formsuzluk. Son iki maçta sadece 22 sayı atan Bucs, Panthers maçında defanslarının mükemmel performansı olmasa sadece dokuz sayı atıp yenilmeye çok yakın durumda olacaktı. Son iki maçta division yarışı ellerindeyken Saints’e kaybedip Panthers’a son çeyrek üçüncü field goal’ü atıp farkı dokuza çıkaran Bucs’ın toparlanıp, sezon içindeki dört maçlık galibiyet serisindeki hücum gücüne geri dönmesi gerekiyor. Eagles için ise defansif sıkıntılar devam ediyor. Geçtiğimiz hafta da Giants’tan çok bir şey ifade etmeyen maçta 27 sayı yiyen ekipte hücumun yine takımı taşıması bekleniyor. Özellikle Tampa Bay savunmasının pas oyunları savunmasında vahim durumda olması da QB Jalen Hurts’ün dönmesi ve form tutması açısından çok önemli. Eagles bu maç çok sorun çekmeden kazanıp, kendilerini taraftarlarına affettirmeye çalışacaktır.

NFC Playoff’larından Beklentiler

Bu sezon playoff’larda daha fazla sürprize açık olan taraf olarak baktığım NFC’de wild card’larda şimdiden bir sürpriz tahmini yapmış bulunmaktayım. Dallas’ın Packers’ı geçmesi, Los Angeles Rams’in sürpriz galibiyet ile Lions’ı elemesi ve Eagles’ın Tampa Bay’den galibiyeti çıkarması durumunda bir sonraki turda potansiyel eşleşmeler Los Angeles Rams – San Francisco 49ers ve Philadelphia Eagles – Dallas Cowboys şeklinde olacak. Divisional haftasından çıkaracakları galibiyetlerle NFC Finali’nde karşılaşmasını beklendiğim Cowboys ve 49ers’ın oynayacağı maç, bence konferans şampiyonluğunu bir bütün olarak hakkeden iki takımın mücadelesi olacak. Wild card sonuçları ne olursa olsun San Francisco ve Dallas’ın evinde kazanıp Levi’s Stadyumu’nda yapacağı maçta Cowboys’u biraz daha üstün görüyorum. QB Brock Purdy’nin Ravens karşılaşmasındaki kötü performansın bu tahminime etki ederken, 49ers’ın ofans oyuncuların ekstra kalitesinin de Purdy’i MVP yarışına soktuğunu da unutmamak lazım. Böylece 11 Şubat’ı 12 Şubat’a bağlayan gece Las Vegas’taki Super Bowl’da karşılaşacak takımların Ravens ve Cowboys olacağını ama konferans finallerinde eleneceklerini tahmin ettiğim Bills ve 49ers’ın da Super Bowl’a çok uzak olmadığını söylemek istiyorum…