Bütün beklenmedikleri veren ve bize seyir zevki konusunda dorukları yaşatan playoff’ların NFC tarafı hızlı bir başlangıç yaptı. Green Bay Packers’ın sürpriz galibiyetinin yanında division galipleri Tampa Bay Buccaneers ve Detroit Lions evlerinde kazanmayı bildi. Bu hafta Cumartesi gecesini Pazar sabahına bağlayan gece Packers, bir sürprize daha imza atmak için San Francisco’nun yolunu tutarken pazar gecesi de gecenin ilk seansında Tampa Bay’i Detroit deplasmanında izleyeceğiz…

Packers İçin Bir Başka Zorlu Deplasman

San Francisco 49ers, rakiplerinin Buccaneers – Eagles maçından geleceğini düşündüğü sırada takımı ve planları da yerle bir eden bir Packers galibiyeti ile şaşırmıştır. Kimsenin beklemediği mağlubiyeti ve bunun çilesini taraftarına çektiren Cowboys’un durumuna düşmek istemeyecek olan 49ers, bu maçta rakibini doğru analiz etmesi gerekiyor. Şaşırtıcı boşluklar bulan ve geçen hafta yazımda bahsettiğim koşu oyununu lehine kullanan Packers karşısında Cowboys yanıtsız kaldı. Derin alan korumlarını çok güzel şekilde açan Packers’a karşı 49ers, emin olduğu alan savunmaları dışında adam adama savunma uygulayacaktır. Romeo Doubs’un yarattığı boşlukları ve aldığı paslardaki açıklığı biraz daha detaya dökmek gerekirse sadece altı pasta 151 yard aldı. Bu pas yardlarının 96’sı pas tutma öncesinde geldi. Pas başına tutma öncesi 16 yard alan Doubs’un aldığı paslarda pas koruması da yerindeydi. Pas korumasını yenmek yerine daha tutarlı bir defans ile bu oyunlar çözülebilirken pas korumasını yenmek için de 49ers’ın hayal edilesi bir defans kadrosuna sahip olduğunu da unutmayalım.

Koşu oyunlarında da büyük üstünlüğe sahip olan 49ers, zor durumlarda veya saha darlaştığı anda topu verdiği Aaron Jones’a da yine bir kariyer gecesi yaşatmayacaktır. Koşu oyunlarında 118 yard ve üç touchdown yapan Aaron Jones bu istatistikleri 21 denemede yaptı. Bu 21 denemeyi açtığımız zaman üç touchdown ve ekstradan altı first down aldığını, bunların yanında da 21 denemenin sadece beşinden istemediğini alan Packers, Jones’un kullanımında harikalar yarattı. 49ers ekibinin bahsettiğim iki konuya dikkat etmesi durumunda sezonun bütününde rakiplerine yaptığı gibi baskıyı kurup Cowboys’a 48 sayı atan Packers’ı hayal dünyasından gerçekliğe çekecektir.

Packers’ın Cowboys karşısında koyduğu defansif mücadele skorla beraber ikinci yarı düşse de ilk yarı muazzam üstü bir performans sergilediler. Cowboys ofansından önce Packers defansının sayı attığı maçta Cowboys ilk sayısını ilk yarı biterken atabildi. Özellikle CeeDee Lamb karşısında güzel bir mücadele koyan CB Jaire Alexander’ın sakatlığı da 49ers maçı için kritik önem taşıyor. Üçüncü çeyrekte bilek sakatlığı geçiren Alexander’ın 49ers karşısında oynaması soru işareti olarak kalmış durumda. 49ers ofansının oynasa da yüzde 100 olmayacak Alexander veya yedeği üzerine yüklenmesini bekliyorum. İlk yarı özellikle pasları buluşturmada problem çeken Cowboys’un da Packers defansına yardım ettiğini de söyleyebiliriz. Cowboys ile karşılaştırdığımızda hem normal sezon hem de playoff anlamında daha deneyimli bir kadroya sahip olan 49ers, bu basit hataları yapmayacaktır. Zor durumda kaldıklarında da sıfırdan first down ve touchdown çıkarak oyuncu kalitesi ve aklına sahip olan 49ers, full kadrosuyla playoff mücadelesine çıkmanın da ne olduğunu hatırlayacaktır. Maçın belli bir noktadan sonra kopmayacağını ve Love ve ekibinin son saniyeye kadar mücadele etmesini beklediğim maçta 49ers maçı kazanıp konferans finalinde ağırlayacağı rakibin belli olacağı maçı rahatlıkla izleyecektir.

Tampa Bay için ‘Soğuk’ Detroit Deplasmanı

Maça geçmeden önce başlığın anlamını söylemek istiyorum. Tampa Bay koçuna basın toplantısında sorulan bir soruda Detroit’in hava şartlarına takımın nasıl adapte olacağı söylenirken Tampa Bay’in koçu Detroit’in stadı hakkında sır olarak saklanmayan bilgiyi veriyor. Stadın üstü kapalı. Maça gelicek olursak iki takımın da playofflara hazır olmadığını, bir yerde playoff deneyimi, bir yerde karşılaştıkları takımın vereceği reaksiyona cevap veremeyeceklerini sebep gösterdiğim ve mağlup olacağını düşünmüştüm. Lions ve Bucs, bunun birer sebep olmadığını göstererek konferans yarı finallerinde birbirinin rakibi olmaya hak kazandı. Detroit, ikinci yarıda güzel bir görüntü vermese de maçın kontrolü ve üstünlük hep onlardaydı. Bucs ise daha sert ve kesin bir şekilde maçı kazanıp Eagles’ın kanayan yaralarını güzel kullandı. İki takımın da ofansları güzel bir görüntü verirken Jared Goff yüzde 81 ile güzel bir pas başarı yüzdesi yakaladı. Baker Mayfield ise 22 başarılı pasta 337 yard ve üç touchdown pası attı. İki takım da top kaybı yapmazken top dağılımı da iki takımda mükemmele yakındı.

İki hücum mücadelesini izlerken dikkat etmemiz gereken noktalar yıldız WR’lar ve onlara yapılacak defanslar olmalı. Amon-Ra St. Brown ve Mike Evans’ın güzel maçlar çıkaracaklarını düşündüğüm maçta Amon-Ra ve onun gecesi daha iyi geçebilir. Tampa Bay’in sezon boyunca karşılaştığı elit seviyedeki WR’ları durdurmak her zaman problem oldu. Geçtiğimiz hafta kaybetmelerine rağmen DeVonta Smith sekiz pas tutmada 148 yard ve altı first down almıştı. 2023 sezonunda da Calvin Ridley, Drake London, Michael Pittman, Brandon Aiyuk, Tank Dell, AJ Brown ve Justin Jefferson gibi isimler takımlarının yıldız WR’ları olup Bucs’a karşı kariyer gecelerinden birini yaşamıştı. Bu iki takımın normal sezonda da karşılaşıp St. Brown’un o maçta da 124 yard ve bir touchdownluk performans sergilediğini unutmayalım.

Eagles’a karşı güzel bir maç sergileyemeyen Mike Evans’ın da yarattığı tehdit her zaman büyük önem taşıyor. Pozisyonuna göre boyu, fiziği veya hızını kullanabilen Evans’ı durdurmak için elinizdeki tek çözüm üzerindeki önemi ve baskıyı daha fazla defansif oyuncunun katkısıyla arttırmak. Özellikle bu sezon üzerinde değerlendirdiğimizde Evans’ı durduran defanslar tabii ki oldu. Bu durumda diğer silahları WR Chris Godwin ve RB Rachaad White, üzerlerine düşen spot ışıklarını güzel bir şekilde kullandı. Evans performansındaki düşüş ile Godwin ve White istatistiklerinde bir bağlantı bulabilirken Evans’ın performansına göre de maçların kazanılıp kaybedildiğini söyleyemeyiz. Detroit defansının asıl üzerinde durması gereken ve maçlardaki kazanıp kaybedilmeyi belirleyen isim QB Baker Mayfield.

Şimdiden Mayfield ile işi kişiselleştirmeye ve aklına girmeye çalışmaları Detroit’in defans oyuncuları tarafından uygulanmaya başladı. Safety C.J. Gardner-Johnson, Tampa Bay reicever’ları için “iyi bir QB’leri olduklarında çok iyi bir grup olurlar” derken Tom Brady’nin Tampa’daki zamanına gönderme yaparak da “onlara karşı gerçekten oynamıştım” dedi. Baker Mayfield’in stres altında çalışmadığını da deneyimlediğimiz kariyerinde de ilk defa taraftarların önünde bir playoff deplasmanına gideceği de önemli bir detay. Rams karşısında Ford Field’da Lions taraftarının ulaştığı 133.6 desibellik ses seviyesi de Mayfield’ın oyununu etkileyecektir. Son pozisyona kadar gitmesini beklediğim maçta San Francisco deplasmanında 49ers ile NFC Championship maçında buluşacak takımı Lions olarak görüyorum…