Normal sezonun biteyazdığı 17.haftada artık playoff resmi büyük ölçüde netleşti. AFC’de oynanacak olan dört maç doğrudan playoff takımlarını belirlerken NFC’de de iki maç son biletin sahibini gösterecek. Ancak her iki konferansında güney gruplarında playoff için en karmaşık senaryolar barındırıyor.  

Haftanın en büyük sıçramasını sezonun en sürpriz galibiyetlerinden birini alan Arizona Cardinals yaparken Cleveland Browns’ta ilk üç sıra için en kuvvetli aday konumunda. Miami Dolphins’in üst sıralardan düşüşü ve Seattle Seahawks’in aşağıya doğru gidişi en büyük sıra kayıpları oldular…

1- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 13-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1  

Yükselen performansını evinde rahat bir galibiyetle süsleyen Ravens, artık konferansının birincisi olarak normal sezonu tamamladı. Lamar Jackson enfes bir oyun ortaya koyarken savunma da turnover serisine devam etti. Bu galibiyetle birlikte Super Bowl kazanma oranları da artmış oldu. Şimdi ligin son haftası ve playoff’un ilk haftası dinlenme zamanı.  

2- San Francisco 49ers (NFC Batı, 12-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3  

Düşük viteste oynadığı maçta başkentte galip gelerek konferans liderliğini garantileyen 49ers, playoff öncesi güzel bir dinlenme şansı yakaladı. Özellikle Kasım ve Aralık ayında oynadığı sekiz maçtan yedi galibiyet alarak konferans liderliğini de sonuna kadar hak ettiler. Bu noktadan sonra artık temenni hafif sakatlıkları bulunan oyuncuların da yüzde yüze yakın duruma gelip playoff’a sağlıklı bir giriş yapmak.  

3- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 11-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8  

Galibiyeti rakibin son pozisyonunun başarısızlıkla sonuçlanmasıyla alabilen Cowboys, iki maçlık yenilgi sonrası nefes aldı. Dak Prescott, çok uçup kaçamazken CeeDee Lamb, bu sezonki yüksek performansını Cowboys tarihine geçerek kendisini ödüllendirdi. Nitekim bu koşu savunmasıyla playoff’larda nereye kadar dayanacaklar.  

4- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 11-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7  

Çıkışına kendi evinde de devam eden Browns, rahat bir galibiyetle playoff için yerini sabitlemeyi başardı. Joe Flacco sahaya çıkıp görevini yerine getirdikten sonra yedekteki bankta mışıl mışıl uyuması ise uzun yıllar unutulmayacaktır. Netice itibariyle son hafta oyuncularını dinlendirecek olan Ohio ekibi için normal sezon gayri resmi olarak tamamlandı.  

5- Buffalo Bills (AFC Doğu, 10-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5  

Galibiyet için çok da fazla efor sarft etmeyen Bills, üst üste dördüncü maçını da kazanıp grup liderliği için son maça çıkmayı garantiledi. Yine de savunmadaki koşu oyunlarına verilen 100 yard pek hayra alamet değil.  

6- Detroit Lions (NFC Kuzey, 11-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4  

Arlington semalarında son saniyede hakemin tartışmalı kararı sahadan yenik ayrılan Lions, konferans birinciliği hayali de suya düştü. Maçta hücumda koşudan yine verim almaları; savunmada da pas rush baskısı ön plana çıkan noktalar oldu. Öte yandan son maça yedeklerle çıkmayacağını açıkladı. Umarız vardır bir bildiği.  

7- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 10-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9  

Normal sezonun son evinde oynadığı maçta hata yapmayarak kazanan Chiefs, üst üste sekizinci kez grubunu lider bitirmeyi garantiledi. Saha içinde hücumda Pacheco ve Rice ikilisi ön plana çıkarken Travis Kelce olmak üzere diğer receiverlar da top düşürerek hücuma katkı sağladılar. Savunma ise özellikle ön alan baskısıyla maça katkı sağladı. Şimdi sırada Los Angeles deplasmanında hata yapmayıp konferans sıralaması için en iyi dereceye sahip olmak.  

8- Miami Dolphins (AFC Doğu, 11-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2  

Yine bir ölüm kalım maçında sahadan çıkamayan Dolphins, iyi başlasa devamı getiremeyerek sahadan silindi. McDaniel’ın maç planlarının eksik ve hatalı maç planları bir kez daha büyük çöküş yaşarken bu senenin favori oyuncularından Bradley Chubb’u sahada tutma sevdası tecrübeli oyuncunun sezonun geri kalanında oynayamayacak olmasına sebep oldu.  Bu saatten sonra da Dolphins için pek umut yok; grup birinciliğinin gitme olasılığı çok mümkün.  

9- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 11-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6  

Eagles’ta taşlar bir türlü yerine oturmuyor. Son beş maç ve dört mağlubiyet. Hadi ilk üçü anlaşılabilir; rakip takımlarda da bir potansiyel var. Ancak sezon boyunca draft konuşan ve oyun kurucusu değiştirse mi? diye düşünülen takıma karşı bu tarz bir mağlubiyet, hiç yakışmadı. Özellikle işin savunma kısmında eksikliklerden sonra rakip hücumları TD ile savuşturmak pekiyi bir strateji değil gibi gözüküyor.  

10- Los Angeles Rams (NFC Batı, 9-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10  

New Jersey deplasmanında biraz zorlanan Rams, son bölümdeki hareketlenmeleriyle kazanıp playoff’a kalmayı garantiledi. Hücumda Kyren Williams, yine dolu rakamlar ortaya koyarken Puka Nacua da çaylak rekorlarını kırmak konusunda bir haftayı daha geride bıraktı. Yine de rakip hücum işlemezken skoru yakınlaştıracak oyunlara izin vermeleri en azından playoff için soru işareti.  

11- Houston Texans (AFC Güney, 9-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13  

CJ Stroud’a tekrar kavuşan Texans, grubun kaderini belirleyecek son hafta öncesinde hataya yer vermedi. Stroud’un dönüşü hücumu bariz bir şekilde hareketlendiriken çaylak oyun kurucu da kaldığı yerden devam etti. Henüz çaylak yılında fark yaratmak için Stroud’un son bir görevi var o da Indianapolis’de.  

12- Indianapolis Colts (AFC Güney, 9-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15  

Ligin son bölümünde dalgalı bir görüntüde olan Colts, evinde kazanaran final maçına çıkma hakkını elde etti. Pittman’ın dönüşü ve Jonathan Taylor’un devreye girmesiyle Minshew da biraz toparladılar. Savunmada ise koşu savunmasına karşı bu maçta iyi işler imza attılar. Tüm mesele artık dananın kuyruğunun kopacağı son maçta.  

13- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 8-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16  

Minnesota deplasmanında Jordan Love’un imza maçlarından birini oynatıp net bir galibiyet alan Packers, playoff için çok büyük bir adım attı. Love’un hücumdaki oyunu ve savunmada da rakibe uzun süre TD izni verilmemesi maçın kilidini açtı. Tabii yine de playoff için son maçtan da formda olan rakip karşısında kazanıp işlerini o şekilde garant altına almaları gerekecek.  

14- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 8-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11  

Eğer kendi evinde galip gelseydi playoff ve grup birinciliği kesin olacaktı ve son hafta dinleneceklerdi. Ancak bunun yerine evinde kötü oynayıp yenilen Bucs, playoff ve grup liderliği şansını son haftaya bıraktı. Kâğıt üzerinde karşılarındaki ligin en “kötü” takım karşısında temiz bir galibiyet çok zor değil gibi ancak “geçmiş tecrübeler” hemen akıllara geliyor.  

15- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 9-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22  

Bir ara Mike Tomlin’in “yüzde elli” serisi riske girecek olsa da Mason Rudolph, iki haftadır aldırdığı galibiyetlerle Steelers’ı hem playoff yarışında son haftaya taşıdı hem de Tomlin’in rekorunu korudu. Rudolph cephesinde ahım şahım bir oyun yok; ancak dropback’e indiğinde en azından Pickens üzerinden oyun üretebilmesi bile “mucize”. Artık son hafta konferans liderini yenip sonuçları beklemek durumundalar.  

16- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 9-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17  

Kritik son hafta öncesinde hata yapmayan Jaguars, Trevor Lawrence’nin olmadığı maçta rahat bir galibiyet aldı. Fazla söze artık bu saatten sonra gerek yok; son hafta playoff kapısını diğer sonuçlardan bağımsız bir tek galibiyetle elde etme şansı var. Gel bu takımı playoff potasına sok Lawrence!  

17- New Orleans Saints (NFC Güney, 8-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20  

Florida deplasmanından çok kritik bir galibiyet alan Saints, playoff umutlarını en azından son haftaya taşımış oldu. Özellikle savunmada çok iyi işler yapan kurduğu ön alan baskısıyla rakibi durduran New Orleans ekibinde, hücumda da koşu oyunlarının etkisiyle Derek Carr da elle tutulur bir oyun ortaya koydu. Nitekiim son hafta sadece kendilerinin kazanmaları yetmiyor.  

18- Chicago Bears (NFC Kuzey, 7-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21  

Son haftalardaki iyi performansını sürdüren Bears, bu süreci son beş maçından dördünü kazanarak geçirdi. Justin Fields, yıldız receiver DJ Moore ile uyumunu geliştirirken Moore’un playmaker oyunları fark oluşturmaya yetti. Gelecek seneki yapılacak eklemeler ve sakatlıkların olmamasıyla Bears için “o sene gelecek sene”.  

19- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 8-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14  

Kansas City deplasmanından istediğini elde edemeden dönen Bengals, üst üste ikinci maçını da kaybederek playoff şansını çok zora soktu. Jake Browning bir kez daha ön alan baskısının yoğun olduğu durumlardan kaçamaması hücumun işlememesine neden oldu. Sezonu kendi evinde kapatacak olan Bengals için oynadığı beş grup mücadelesini kaybetmesini de göz önünde bulundurulduğunda en azından bu sayıyı bir yapmak isteyeceklerdir.  

20- Seattle Seahawks (NFC Batı, 8-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12  

Bu maçtan önceki iki maçını kazanarak hem mağlubiyet serisini bozan hem de son haftalara playoff umuduyla giren Seahawks, kendi evinde kaybederek işi epey zora soktu. Sezon boyunca sıkıntılarından birisi tutarsız performansları olan Washington ekibinde Geno Smith de geçen haftadaki oyununu sürdüremedi. Artık son maçlarını kazanmaları yetmeyecek; rakiplerinin de yardım etmesi şart.  

21- Denver Broncos (AFC Batı, 8-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18  

Russell Wilson yedeğe çekildikten sonra formayı Jarrett Stidham’a veren Broncos, kazanmasına rağmen playoff yarışından elendi. Yine de böyle bir sezonda yüzde elli üzerinde bitirme şansları var ve Stidham da bu takımı bir maçlık da olsa idare edebilecek gibi gözüküyor.  

22- Arizona Cardinals (NFC Batı, 4-12), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32  

“Şimdi nereden çıktı bu galibiyet” demek çok doğru ancak Cardinals, Philadelphia deplasmanından çok değerli bir galibiyet aldı. Her ne kadar draft sırası düşmüş gibi gözükse de başta head koç Gannon ve Kyler Murray’in “biz buradayız” mesajını vermesi için önemliydi.  

23- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 7-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19  

Geçici head koç Antonio Pierce için head koçluğa devam etmesi konuşulurken Raiders, Indianapolis deplasmanından yenilerek hem playoff yarışına hem de yüzde elli üstünde bitirme hayali de suya düştü. Nitekim bu noktada doğrudan Pierce’ı hedef tahtasına koymak sonuç vermeyebilir. Özellikle başta iyi bir oyun kurucuya ihtiyaçları kuvvetli bir şekilde var. Sonrasında eğer kalırsa Pierce için de sayaç başlayabilir.  

24- New York Jets (AFC Doğu, 6-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24  

Ohio deplasmanında farklı yenilen Jets, kötü gidişatına bir hafta sonra yeniden devam etti. Trevor Siemian, kötü bir yedek oyun kurucu olduğunu hatırlatırken Jets’in de seneye Aaron Rodgers arkasına eli yüzü düzgün bir yedek oyun kurucu alması gerektiği de bir kez daha ortaya çıktı. Tabii bir de olabilirse eğer yeni bir hücum koordinatörü…  

25- Atlanta Falcons (NFC Güney, 7-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23  

Chicago deplasmanından farklı mağlubiyet çıkaran Falcons’ta üçüncü sezonunda da yüzde elli galibiyet yüzdesi çıkaramamayı garantiledi. Maç içinde yine oyun kurucu değişikliğine girmesi alışılmış bir durum haline geldi. Koltuğu sağlam gözüken Arthur Smith için sanki bu karar yeniden gözden geçirilmeli gibi.  

26- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 7-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25  

Üç hafta önce yani oyun kurucu değişikliğinden önce bu takım playoff’taydı ancak başta O’Connell’in tercihleri sonrası sahada haftadan haftaya geriye giderek en sonunda şansını mucizenin mucizesine kaldı. O’Connell cephesinde ise kaosu yönetmek konusunda sınıfta kaldığını gösterir derecede.  

27- New York Giants (NFC Doğu, 5-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27  

Tommy DeVito’yu yedeğe çekip Tyrod Taylor’a şans veren Giants, üç yardlık pası atamamak gibi basit hatalar sonucunda sahadan yenik ayrıldı. Daboll, bu takımı eksiklere rağmen oynatıyor ancak bu kadar sık oyun kurucu değişikliği de pekiyi değil.  

28- Tennessee Titans (AFC Güney, 5-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28  

Hayal kırıklığı sezonuna devam eden Titans’ta Will Levis sakatlanıp yine yerini Ryan Tannehill’e bıraktı ve malum Tannehill’den de pek bir şey verim alamadan sahadan yenik ayrıldılar. Neyse ki hem grubun hem de konferansın kaderini belirleyebilecek bir maça çıkacaklar.  

29- New England Patriots (AFC Doğu, 4-12), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26  

Sona bir kala. Hayır, Patriots’un sezonunun bitmesine değil; efsane koç Belichick’in ayrılmasına… En azından draftta biraz daha yükseliyorlar ve olası bir değişiklik de yeni gelecek olan isimler için de yapılanma yüksek draft ederek daha kolay olabilir. Öte yandan Zappe’nin ise bu takımda kalması şart; yedek olmak için güvenilebilecek bir oyun ortaya koyduğu söylenebilir.  

30- Washington Commanders (NFC Doğu, 4-12), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29  

Büyük değişime sayılı günler kala başkent ekibi draft sırasında yükselmeye devam ediyor. Normal şartlarda Howell, Brissett için yedeğe çekilmişti ancak Brissett’in sakatlığı sonrası formayı yine aldı. Yine de Howell’in ömrü çok uzun değil gibi; koç ve genel menajer değişiklikleriyle birlikte yeni bir takım kurmak isteyen başkent ekibinde yollar kendisiyle de ayrılacak gibi gözüküyor.  

31- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 5-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31  

Mağlubiyet serisine hız kesmeden devam eden Chargers, ligin dibine doğru büyük adımlar da attı. En son 2019 sezonunda sezonu beş galibiyetle bitirmişlerdi ve bunu tekrar etmeye çok yakınlar.  

32- Carolina Panthers (NFC Güney, 2-14), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30  

Tüm sezon boyunca temas alan Bryce Young, bu hafta artık yapılan sack sırasında sakatlanarak oyun dışına çıkmak zorunda kaldı. Neyse ki sezon bitti ve Young rahatça dinlenebilir. Bu sırada da takım sahib biraz bardak fırlatma şölenine devam edebilir.