NFL’de normal sezonun son haftasına girerken son beş playoff bileti şansı bulunan 11 takım arasında dağıtılacak. Bazı takımlar için sakin geçecek haftada yedeklerin yakalayacağı süreyi güzel kullanabilmelerini takip edecekken bazı maçlarda her şeyin sahada bırakılacağı playoff mücadeleleri izleyeceğiz. Bu hafta iki konferansın da playoff durumunu ayrı ayrı incelerken haftanın kapanış maçı ve AFC East’in akıbetinin belli olacağı Buffalo – Miami maçı ile Philadelphia’nın son haftalarda yaşadığı sorunları inceleceğiz…

NFC Playoff yarışı

NFC liderliği belli olan San Francisco 49ers, 18. Haftada diğer playoff garantileyen division rakibi Rams ile formalite maçı oynayacakken Cowboys, NFC East liderliğini kopmuş Commanders deplasmanından çıkarıp playoff biletini almış Eagles’ı wild card alanında bırakabilir. Bu takımlarla beraber Lions, NFC North’u alıp konferans üçüncülüğünü garantilemiş durumda ve Vikings ile formalite maçına çıkacak. Geriye kalan bir division liderliği ve bir wild card bileti için de yarış müthiş kızgın. Tampa Bay Buccaneers, geçtiğimiz hafta Saints mağlubiyetine rağmen tiebreaker’ı elinde bulunduruyor. Son hafta Panthers deplasmanından çıkaracağı galibiyet ile NFC South’u kazanacak Buccaneers, sürprize izin vermeyecektir.

Wild card yarışında ise üç adet 8-8 olan takımın mücadelesini izleyeceğiz. Tiebreak üstünlüğünü ve öngörülen playoff biletini almış olarak gözüken Packers için son hafta rahat geçmeyecek. Division rakiplerine çıkardığı problemlerle bilinen Chicago Bears, Green Bay deplasmanına gidecek. Jordan Love’ın ilk start aldığı sene eline düşen playoff şansını tepmeyeceğini düşünsem bile olsa bir Packers mağlubiyetinde fırsat Seahawks’a düşecek. Cardinals deplasmanından alınacak bir galibiyet Playoff şansını sürdürecektir. Saints’in tiebreaker durumu da 8-8 takımlarından en kötü. Saints’in playoff senaryosu ilk önce Falcons’tan çıkaracağı bir galibiyetten sonra ya Buccaneers mağlubiyetini ya da Packers ve Seahawks mapğlubiyetlerini beklemek ile olucak. Matematiksel olarak Atlanta Falcons ve Minneosta Vikings’in de playoff şansı bulunsa da bu iki takımı konuşarak zamanınızı çalmayacağım.

AFC Playoff Yarışı

AFC liderliği belli olan Baltimore Ravens, AFC West birincisi Kansas City Chiefs ve wild card yerini sabitleştiren Browns için sakin bir hafta beklenirken AFC East ve AFC South yarışı ile iki wild card bileti kapışması bu hafta aktif olucak. AFC East galibi Miami Dolphins ve Buffalo Bills arasındaki son maça kalcağını sezon ortası söyleseydik kimse inanmazdı. Bu maçı bir sonraki segmentte daha detaylı inceleyecekken Miami yenilse de wild card’dan olsa bile playoff yapması kesin iken aynı şey Buffalo için geçerli değil. Jaguars ve Steelers galibiyetlerinin yanında Houston Texans – Tennessee Titans maçı beraberlikle bitmediği anda Bills playoff dışında kalıyor.

AFC South ve wild card yarışına beraber baktığımızda Jacksonville Jaguars, Indianapolis Colts ve Houston Texans birbirlerinden ayrılmamak için her şeyi yapıyorlar. Son hafta Jaguars Titans deplasmanına giderken alacakları mağlubiyet sürpriz olmamalı. Playoff yarışından kopsa bile division rakibini elemek için her şeyi yapacak Titans, Derrick Henry ile de son maçına çıkacak olabilir. Colts ve Texans’ın mücadelesi de erken bir playoff mücadelesi olacak. Yenilenin dışarıda ve yenenin playoff bileti alacağı maçta Colts ev sahibi olduğundan çok az bir farkla favori gösteriliyor. Yarışın en büyük sürprizi de playoff potasına iki sıra uzakta olan Steelers’tan gelebilir. Ravens’ın Lamar Jackson’ı oynatmayacağı maçta alabileceği bir galibiyet ile senaryoları başlatabilecek Steelers, Bills veya Jaguars mağlubiyetleriyle wildcard bileti alabilir duruyor. Takımlara ve olası senaryolara bakarsak Buffalo, Jacksonville ve Indianapolis’i playoff biletlerine yakın görüyorum.

AFC East İçin Karar Gecesi: Buffalo Bills – Miami Dolphins

Normal sezonun belki de en önemli maçlarından birinde son haftaların en formda ismi Buffalo Bills, Miami Dolphins deplasmanına gidiyor. Geçtiğimiz hafta Ravens deplasmanından sağ çıkamayan Dolphins, 56 sayı yiyerek mağlup oldu. Son iki haftada sakatlıklarla da boğuşan Miami, bu maça kilit oyuncularından eksik çıkabilir. Maç günü durumu belli olucak çoğu oyuncusunu limitli oynatmayı da düşünmesi gereken Miami’nin elindeki en büyük avantaj playoff biletinin kesin olması. Stres altında olmayacak olan takımın güzel bir performans sergilemesi ve geçen haftayı üzerinden atması çok önemli. Oynadığı büyük takımlara karşı da skor atmakta zorlanan Miami, bu takımlara sadece 18 sayı ortalamayla oynadı. Defansif anlamda da geçtiğimiz hafta LB Bradley Chubb’ı sakatlığa kaybeden Dolphins, Bills’in büyük takımlara karşı koyduğu koşu ofansını durdurmada büyük eksiklik hissedecek. Buffalo tarafında ise maçın oynanacağı saatin avantajı çok büyük durumda.

Önceki segmentte bahsettiğim playoff senaryolarının çoğu maçtan dört saat önce kesinleşecek olan Bills tarafında maça verilecek önem değişmese de stres seviyesi büyük fark edicektir. Dört maçlık galibiyet serisi ile Miami deplasmanına gelen Bills, defansif olarak rayına oturmuş gözüküyor. Karşılaştığı takımları belli bir sayı altında tutabilen Bills defansı, ofanslarından gelecek katkıya bakacak. Son iki maçta Bills ofansı büyük takımlara karşı sergilediği performansı sunamasa da kazanmayı bildi. Maçtaki en büyük faktör de Bills’in WR’larından alacağı performans olacaktır. Özellikle süperstar WR Stefon Diggs’den son haftalarda hiç katkı alamayan Bills, şu ana kadar diğer opsiyonları ile maçları da idare edebildi. Maçtan beklentim Bills’in Ravens kadar olmasa da playoff öncesi WR’larını da kullanıp Miami’den konferans ikinciliğini alması.

Saatli Bomba Philadelphia Eagles

Son beş maçta dört mağlubiyet alan Eagles, playoff öncesi kırmızı alarm veriyor. Playoff biletini kesinleştiren Eagles için zaman dinlenip playofflar için eski haline dönme zamanı. Bu gidişatın en büyük sebebi ise delik deşik olan defansları. Maç başına 25 sayı ortalama yiyen Eagles defansı ligdeki en kötü dört defans durumunda. Büyük isimlere sahip olan defanstaki en büyük problem ise pas defansları. CB pozisyonunda Darius Olay ve James Bradberry gibi ve Safety pozisyonunda Kevin Byard gibi oyunculara sahip olan Eagles, kanayan yarası pas defanslarını bir türlü çözemedi. Geçtiğimiz sene Super Bowl yapan Eagles’ın bu sene defanstaki farkı ise Defansif Line’larından başlıyor. Pas defansındaki başarısızlığı örten D-Line’ın geçen sene NFL tarihine geçen 70 sack’lik sezonu büyük rol oynamıştı. Bu sene aynı performansı sergileyemeyen D-Line, yaşlanan oyuncuları ile sezon ilerledikçe güç kaybediyor.

Linebacker pozisyonunda, özellikle de Middle Linebacker’da gerekli deneyime sahip olmayan Eagles, defansın merkez kısmında problem çekiyor. Bununla beraber Safety pozisyonunun Zone Coverage’da büyük problemler çekmesi de büyük yardların verilmesine yol açıyor. Defansif oyun seçimi sorumluluğunu da sezon ortasında değiştiren Eagles’ın çözülmesi gereken spesifik problem belli değil. Problemin yarattığı etki ve bunun çözülememesinin de en büyük nedeni de olayın sistematik bir sorun olduğunu belirtiyor. Gelecek hafta başlayacak playofflarda bu problemin sihirli bir şekilde ortadan kalkacağını ve Philadelphia’nın Super Bowl göreceğini düşünmemiz mantıksız olur. NFC South rakibini yenecek olsa bile Divisional Round’da Eagles’ın veda etmesini bekliyorum…