18 haftalık yorucu maraton sona erdi ve playoff takvimimiz netleşti. AFC’ye bakıldığında Bills – Steelers, Chiefs – Dolphins ve Browns – Texans eşleşmeleri ortaya çıktı. NFC’de ise Cowboys – Packers, Lions – Rams ve Buccaneers – Eagles bir üst için kozlarını paylaşacak. Genel anlamda son haftada playoff resminin tamamlanmamış bazı maçlarla birlikte genel olarak haftanın izlenir kıldı. Yine de konferans birincilikleri de son haftaya kalsaydı çok daha güzel olabilirdi.  

Hemen playoff öncesi güç sıralamasına da bakıldığında sezonun son haftası Miami Dolphins büyük bir düşüş geçirirken Green Bay Packers, Los Angeles Rams ve Houston Texans ilk 10 içerisinde yerlerini aldılar. Öte yandan şansının da yardımıyla playoff resminin içinde yer alan Pittsburgh Steelers orta sıralardan çıkıp gelirken Jacksonville Jaguars sert düşüş yaşadı. Son sırada ise sezon boyunca bir iki kez aralardan sıyrılan ekip, ligin son haftasıyla birlikte sürprize mahal vermedi.  

Bu noktada ufak da bir ek paragraf açmak istemekteyim. Sezonun son güç sıralaması yazısını da tamamlamış ve playoff’a ilerlemiş olmakla birlikte artık benim için veda etme zamanı geldi. Her şeyin bir ömrü olduğu gibi bu yazı dizisi de bendeniz tarafında ömrü tükendi. Bundan sonraki süreç için izninizle siz değerli okuyuculara veda etmek isterim. 2019 sezonunda başladığım güç sıralamaları yazımda bu beş sezon boyunca her hafta kâh güldük, kâh gülmedik, kâh sevindik, kâh eleştirirken aynı anda zaman zaman olmayacak takımları zirveye taşırken zaman zaman da kötü takımları yerin dibine ittik. İlerleyen zaman dilimlerinde sizlerle farklı yazılarla karşınızda olmaya gayret edeceğimi de ufak bir not olarak düşeyim. Bu zamana kadar okuduğunuz ve vakit ayırdığınız için teşekkür ederim. Hoşça kalın…  

1- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 13-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1  

Zaten konferansı garantileyen Ravens, yedek çıktığı maçta altı maç sonra yenildi. İlk hafta dinlenecek olmalarıyla birlikte Ravens da post-sezona Super Bowl’un en büyük adayı olarak düşünülüyor. Bu hususta gözler Lamar Jackson üzerinde olacak.  

2- San Francisco 49ers (NFC Batı, 12-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2  

Yedek çıktığı maçta kaybeden 49ers, ilk tur bay hakkını da elinde bulundurarak iki hafta gibi NFL için uzunca bir süre dinlenme elde etmiş oldu. Bir sonraki maçta divisional round’da olacak ve playoff boyunca evlerinde oynayacaklar. Bir de CMC bu sezon MVP…  

3- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 12-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3  

Başkentte hata yapmayan Cowboys hem grup lideri hem de konferans ikincisi olarak normal sezonu tamamladı. Bu durumla birlikte eğer konferans lideriyle eşleşmez ve konferans finaline çıkarsa tüm maçları kendi sahasında oynayacak. Öte yandan Dak Prescott 2021 sezonundan sonra yine iyi bir sezon geçirirken 36 TD pasıyla sezonu tamamladı. Artık bu takımın post-sezon döngüsünü de bozması gerekecek.  

4- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 11-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4  

Başta Joe Flacco gibi as oyuncuların oynamadığı maçta Browns, iki sezon sonra yine sezonu 11 galibiyetle tamamladı. Özellikle Flacco sonrası takımın çevresi de değişmesi kendilerini post-sezonun gizli adaylarından biri yaptı. Bakalım ne kadar “gizli” olacaklar onu Flacco belirleyecek.  

5- Buffalo Bills (AFC Doğu, 11-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5  

Kötü başladığı sezonda son bölümünü çok iyi toparlayan Bills, son hafta Florida deplasmanında kazanarak grup lideri olarak playoff’a adını yazdırdı. Yine de Bills adına bu sezonki playoff yolu eksiklerle birlikte geçen senelere nazaran bir hayli zor olacak.  

6- Detroit Lions (NFC Kuzey, 12-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6  

Şaşırtıcı derece son maçına hemde grup liderliğini garantilemesine rağmen yedeklerle çıkmayan Lions, maçı kazandı ancak yıldız çaylak tight end Sam Laporta’yı sakatlığa kurban vermiş gibi gözüküyor. Özellikle hücumun önemli parçası olan LaPorta’nın yokluğu fena hissedilecektir. Bu noktada da koç Dan Campbell, playoff tecrübesizliğini de göstermiş oldu.  

7- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 11-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7  

Son maça yedekleriyle çıkan Chiefs, playoff modunu erken açtı. Ancak normal sezondaki performansları da içler acısı olması gerçekte çok da bir şey vaat etmiyor. İlk turu geçerler ancak sonrası için hele ki şampiyonluk “eeehhh” dedirttiren cinsten. Gerçi belki Patrick Mahomes playoff modunu açar işler değişir; ancak yine de tek kişiyle olacak işler değil bunlar.  

8- Los Angeles Rams (NFC Batı, 10-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10  

Playoff’u geçen hafta garantileyen Rams, “Bir tane de Carson Wentz” ile maç kazanayım dedi ve konferans liderini yenerek normal sezona iyi bir kapanış yaptı. Son haftalarda ritim bulmuş hücumları ve adı sanı bilinmeyen savunmacılarıyla playoff’un gizli adaylarından birisi gibi gözüktüğünü de ekleyelim.  

9- Houston Texans (AFC Güney, 10-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11  

Ve Texans playoff’ta… Son sezonlarda sürekli dibe oynayan Houston ekibi, Indianapolis deplasmanında zor da olsa kazanarak adını playoff’a yazdırdı. Kenarda DeMaco Ryans sahada da CJ Stroud’un etkileri yadsınamaz derecede fazla. Bu takımın gösterdiği bu çıkış hikayesi ise ayrı bir incelemeyi hak ediyor.  

10- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 9-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13  

Ölüm kalım maçında hayatta kalan Packers, sezonun ikinci yarısındaki çıkışını son maçını da kazanarak playoff ile süslemeyi başardı. Jordan Love cephesinde ilk sezonunda 32 TD’lik performans fazlasıyla güven verdiği söylenebilir. Normal sezonda iş yapabildiğini ilk starter sezonunda kanıtladı. Şimdi post-sezonda aynısını yapması gerekecek.  

11- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 11-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9  

Kasım ayı sona erdiğinde bu takım 10 galibiyet ve bir mağlubiyeti bulunurken sezonu 11-6 kapatmaları bambaşka bir çöküş hikayesi. Son maçta en azından grup liderliği şansı bulunurken bunu değerlendirecek oyunla alakası bile olmadı ve sahadan farklı yenik ayrıldılar. Post-sezon için de umutlu konuşmak haksızlık olur.  

12- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 9-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14  

Kolay olmasa da Charlotte deplasmanında galip gelen Bucs, üst üste üçüncü kez grubunu kazanıp playoff’a yükseldi. Baker ise ilk sezonunda sınıfı geçerken Florida ekibiyle de kontrat imzalaması pek muhtemel. Öte yandan eldeki kadroyla Bucs’ın en az bir tur geçmemesi için başka bir neden yok gibi.  

13- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 10-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15  

Mason Rudolph ile çıkışını sürdüren Steelers, önce Mike Tomlin’in süregelen serisini kurtarmıştı. Nitekim yağmurlu bir Baltimore akşamı da bir galibiyet daha alıp rakiplerin de ikramı istedikleri gibi olunca playoff potasına girmiş oldular. Tomlin cephesinde oyun kurucu değişikliğinin tam takımın aradığı noktada gelmiş olması güzel ancak daha erken gelmemiş olması kötü bir durum. Neyse bu takım bu gidişata rağmen playoff’ta. Tebrik etmek gerek.  

14- Miami Dolphins (AFC Doğu, 11-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8  

Önce eline geçirdiği konferans liderliği fırsatını kullanamayan Dolphins, şimdi de grup liderliği için evinde çıktığı maçtan mağlup olarak playoff sıralamasında ikinci sıradan altıncı sıraya kadar gerileyerek ev sahibi avantajını da kaybetti. Öte yandan McDaniel, koçluk kariyerine “maç planı yapamama” gibi bir yaftayı da yapıştırmışa benziyor ki yine benzer şekilde bir maç kaybetmeyle Dolphins’in sezon sonu geldi. Bundan sonra da playoff’ta bu kadar büyük maç kaybeden takım çok da bir şey yapamaz.  

15- Indianapolis Colts (AFC Güney, 9-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12  

Üç sene önce yine son maçta playoff’u kaçıran Colts, aynı senaryoyu iki sene sonra bu sefer kendi evinde tekrar ettirdi. Yani dördüncü hakta takımın normalde üçüncü koşucusuna pas oyunu çizmek de ayrı bir durum. Nitekim Gardner Minshew ile bile buralara gelmeleri başarı. Gelecek sene de potansiyel barındıkları söylenebilir.  

16- New Orleans Saints (NFC Güney, 9-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17  

Öncelikle head koç Denis Allen’a son dakikalarda o sayıyı almak yakışmadı. Sonrasında ise son maçını kazanıp rakibinin kaybetmesini bekleyen ve bu şekilde playoff kapısı aralanacak olan Saints, umduğunu bulamadığı. Nitekim işin olumlu yanı hem yüzde ellinin üzerinde bitirdiler hem de Derek Carr dört TD pası attı. Wooav bravo Derek Carr…  

17- Seattle Seahawks (NFC Batı, 9-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20  

Kazanmasına rağmen playoff’a girmeye yeterli olmayan Seahawks, iyi başladığı sezonda sonunu getiremedi. İlk yedi maçta beş galibiyet aldıktan sonraki süreçte serbest düşüşün önüne geçilemezken geçen yaz kontrat alan Geno Smith’in de bireysel anlamdaki geriye gidişi Seattle ekibinin başlıca sorunlarından. Önümüzdeki draft için oyun kurucu seçmek hiç de fena fikir değil gibi.  

18- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 9-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19  

Taraftarlarına farklı galibiyetle veda eden Bengals, Joe Burrow’un şanssız sakatlığı sonrası düşünüldüğü gibi dibe çökmedi; bir ara playoff yarışının için de bile kaldı. Yine de Browning ile anca bu kadar olduğu açık. Öte yandan Browning de bu ligde yedeklik konusunda güven verici bir oyun ortaya koyduğu söylenebilir.  

19- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 9-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16  

Geçen sene son maçta Titans’ı yenip playoff’a giren Jaguars, bu sefer rakibine kaybederek playoff’tan oldu. Zaten özellikle sezonun ikinci yarısından sonra ciddi bir çöküş hakimdi ve bu mağlubiyette aslında yüzde yüz sürpriz oldu denemez. Öte yandan Trevor Lawrence ise bakalım daha ne kadar bir numaralı draft seçimi olma kredisini kullanmaya devam edecek; özellikle takımın düşüşünde en belirgin taraf Lawrence’in performansının geriye gidişiydi.  

20- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 8-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23  

Sezonu galibiyetle kapatan Raiders, en azından son bölümlerde görece iyi işlere imza attı. Nitekim en sıcak gündem maddesi ise geçiçi koç Antonio Pierce’nin kalıcı olarak gelecek sene de takımda kalması. Bu hususta oyuncular tarafından gelen pozitif açıklamaların da etkisiyle sanki bu iş olacak gibi. Yine de Mark Davis, Patriots’tan bir başka koç getirmeden önce Pierce ismini de düşünürse fena olmaz gibi.  

21- Chicago Bears (NFC Kuzey, 7-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18  

Son maçta ezeli rakibini playoff’tan etmeye çalışan Bears, başarısız olarak sezonu yedi galibiyetle bitirdi. Bununla birlikte geçen seneki drafttan gelen birinci sıra hakkı ise böyle bir sezon sonrası epey değerli. Evet, potansiyelli çaylak receiver konuşuluyor ancak hücum hattına da tavsiye olsa fena değil gibi.  

22- Denver Broncos (AFC Batı, 8-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21  

Yine olmadı. Yine Broncos sezonu yüzde elli üzerinde bitiremedi. En son 2016 yılında dokuz galibiyet alabilen Broncos, son haftada aldığı mağlubiyetle çok yaklaşsa da mevzubahis kötü gidişatı bozamadı. Nitekim Russell Wilson’un akıbeti ile hareketli bir off-sezon Colorado ekibini bekliyor.  

23- New York Giants (NFC Doğu, 6-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27  

Sezonu galibiyetle bitiren Giants, en azından ezeli rakibi karşısında güzel bir galibiyet alarak taraftarlarına keyifli veda etti. Yine de off-sezonda 160 milyon dolarlık oyun kurucularıyla nasıl devam edeceklerini belirlemeleri gerekecek.  

24- Tennessee Titans (AFC Güney, 6-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28  

Sezon bitmeden “son şakasını” yapan Titans, geçen sene son maçta kaybedip playoff’u kaçıran rakibine karşı yine son maçta kazanıp en azından kendisi playoff’a gidemese bile rakibini de bu durumdan mahrum bıraktı. Öte yandan yıldız koşucu Derrick Henry ise Titans taraftarlarına maç sonunda veda konuşması yaptı. Artık Titans’ta da köklü değişiklikler gelecek gibi. Not: Bu yazı yazıldıktan saatler sonra Titans head koçu Mike Vrabel ile yollarını ayırdı. -KO

25- Arizona Cardinals (NFC Batı, 4-13), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22  

Sıfır galibiyet vaat ettiği sezondan dört galibiyet çıkaran Cardinals, böylelikle hem yeni head koçu Gannon için hem de sezon başında tartışılan oyun kurucusu Kyler Murray için gelecek sezonlara “güven oyu” almış oldu. Bu saatten sonra Phoniex ekibi için yapılanma süreci de başladı. Belirleyecekleri draft stratejisi ise en önemli karar noktaları olacak. Geri kalan süreçlerdeki bilgiler için ise NFLTR’deki Cardinals Lobisini takip etmenizde tavsiye var.  

26- New York Jets (AFC Doğu, 7-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24  

Aaron Rodgers’ın erken kaybı sonrası ilk sezonunu yedi galibiyetle kapatan Jets, en azından “denedik olmadı” sezonunu geride bıraktı. Gerçekten de eldeki hazır kadroyla Zach Wilson ile bir şeyler denediler ve kimi zamanda süpriz işlere imza attılar. Ancak bu saatten sonra Wilson yolcu gibi gözükürken Rodgers ise bir kez daha Jets ile şansını deneyecek.  

27- Atlanta Falcons (NFC Güney, 7-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25  

Üç senedir Arthur Smith ile 7-10’luk derecenin abonesi olan Falcons’ta takım sahibi Arthur Blank “başlarım yapacağınız işe” deyip daha kara pazartesi başlayayazarken Smith’i kovdu. Smith cephesinden şu hücumdan vasatlığı yakalamak büyük başarı. Georgia ekibi koç piyasasından hücum temelli birini seçmesi en mantıklı senaryo gözüküyor. (Hayır Josh McDaniels değil)  

28- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 7-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26  

En azından lige galibiyetle veda etmek isteyen Vikings, Michigan deplasmanından da mağlubiyetle ayrıldı. Bu sezon şanssız oyun kurucu sakatlıkları yaşayan Vikings için umutlanıp sonrasında hayallerin birer birer yıkıldığı bir sezon oldu. Lakin özellikle mevzubahis oyun kurucu sakatlıkları döneminde süreci çok kötü idare eden Kevin O’Connell, bu takımın bu noktada olmasındaki en büyük müsebbip. Sen gel, sen git, o gelsin şeklindeki oyun kurucu değişikliği yapması takımın ayarlarını çok fena bozdu.  

29- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 5-12), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31  

Head koç ve genel menajer ile girdiği sezonda ikisini de takımdan kovarak sezonu tamamlayan Chargers, hazır kadrosunun üzerine yüksek sıradan draft hakkı elde etti. Toparlanmak için güzel bir off-sezon olacak.  

30- New England Patriots (AFC Doğu, 4-13), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29  

Drafttan üçüncü sırayı elde ederek sezonu tamamlayan Patriots, genel olarak bakıldığında da yapılanmaya müsait bir yerde sezonu bitirdi. Yine de önce head koç ve genel menajer bilmecelerinin çözülmesi gerekecek. Geri kalan oyuncu al-ver işlemleri sonraki aşama…  

31- Washington Commanders (NFC Doğu, 4-13), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30  

“Nihayet bitti sezon, kurtulduk” takımlarından olan Commanders, sezonu sadece dört galibiyetle kapattı. Ron Rivera ile yollarını ayırıp koç değişikliğine giden başkent ekibi için aynı zamanda oyun kurucu değişikliği de gelecek gibi gözüküyor. Nitekim ikinci sıradan seçecek olmaları çok büyük şans. Tam anlamıyla yeniden yapılanma olmasa da “Yapılanmamsı” birkaç değişiklik eldeki kadroyu biraz daha canlandırabilir.  

32- Carolina Panthers (NFC Güney, 2-15), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32  

İşlerin istediği gibi gitmediği takımların belki de başında gelen Panthers, Bryce Young ile herhangi bir gelişim gösteremedi ve çok kötü bir sezonu geride bıraktı. Bu saatte sonra öncelik head koç ve Young’un gelişimi.