Tadının damağımızda kaldığı 2023 NCAA sezonunu bitireli bir buçuk ay olmasına rağmen sezonun heyecanı hala etkisini yitirmiş değil. Sezonda öne çıkan oyuncuların belki de sezon içinden daha fazla konuşulmaya başlanacağı NFL Draft dönemine girmiş bulunuyoruz. Bu draft sınıfı, potansiyeli yüksek çok sayıda QB’yi barındırmasıyla birlikte son yılların en heyecan verici sınıflarından. Ayrıca bu potansiyel tavanının yüksekliği sadece QB sınıfıyla kalmıyor ve hemen her pozisyonda oldukça gelecek vaat eden oyuncular görüyoruz. 26 Şubat – 4 Mart arası yapılacak NFL Scouting Combine’ı öncesi bizleri en çok heyecanlandıran 10 oyuncuya göz atalım.

1- Caleb Williams, USC Trojans (QB, 6-1, 215)

Listenin en tepesine Caleb Williams ismini yazmasak muhtemelen hem kendisine hem de hayranlarına çok büyük haksızlık etmiş olurduk. Son yılların en gözde, en heyecan uyandırıcı prospectlerinden olan USC QB’si, bazı listelerde son 10 yıldaki QB’ler arasında draft’a girerken yarattıkları etki açısından Trevor Lawrence ve Joe Burrow’un bile önüne konuyor. İki sezon önce Heisman kazanan oyuncu, bu sezona USC için mutlak playoff ve muhtemel bir ikinci Heisman parolasıyla çıksa da ikisinin de gerçekleşmesini sağlayamayarak hayal kırıklığı yarattı. Beklenti altında kalan sezonuna rağmen hala o kadar yüksek bir heyecan uyandırıyor ki fikir birliğiyle 1. sıradan gideceği neredeyse kesin durumda. Williams, 2023 sezonunu yüzde 68.6 ile 3,633 yard, 30 TD ve beş INT ile tamamlayarak draft’a giriş yapıyor.

2- Jayden Daniels, LSU Tigers (QB, 6-4, 210)

Son Heisman kazananı ve draft’a “ülkedeki en iyi kolej oyuncusu” unvanıyla girecek olan LSU QB’si Jayden Daniels, listede Caleb Williams’ın hemen arkasında ikinci sırada. Her ne kadar sezon başında bu kadar üst sıralara kadar tırmanması ne başkaları tarafından ne de benim tarafımdan beklense de Daniels, tavanının yüksekliğini herkese göstermiş durumda. Yüzde 72.2 ile 3,812 yard, 40 TD ve dört INT gibi olağanüstü istatistiklerle sezonu bitiren oyuncunun ilk 3 sıradan seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Daniels, pas becerilerinin yanı sıra koşabilen de bir oyun kurucu ve bu özellikleriyle her sisteme çok iyi şekilde uyum sağlayabilir. Kendisini, üst sıralarda herhangi bir takas olmazsa Bears’ın Caleb Williams seçiminin arkasından ikinci sıradan Washington Commanders’a gidecek şekilde görüyorum.

3- Drake Maye, North Carolina Tar Heels (QB, 6-4, 230)

Listemizin üçüncü sırasında da oldukça gelecek vaat eden bir QB yer alıyor. Sam Howell’ın kolej veliahdı, UNC QB’si Drake Maye, bu sezon başında bazıları tarafından Caleb Williams’tan bile daha potansiyelli bir QB olarak lanse ediliyordu (ve hala ediliyor). 2022’de 9-5’lik sezonun arkasından bu sezon da UNC gibi bir basketbol okuluna 8-5’lik bir sezon için önderlik eden Drake Maye, sezonu yüzde 63.3 ile 3,608 yard, 24 TD ve dokuz INT istatistikleriyle, açıkçası yükseliş beklentilerini karşılayamadan, 2022’ye göre bir düşüş yaşayarak tamamladı. Bunun cezasını da draft’ta ikinci sıradan seçilmesine kesin gözüyle bakılırken muhtemelen üç veya daha aşağı bir sıradan seçilerek ödeyecek olan oyuncu, yine de hala çok parlak bir gelecek vaat ediyor ve Patriots gibi başarılarla dolu bir organizasyonla birbirlerini karşılıklı olarak yukarı çekebilirler.

4- Marvin Harrison Jr., Ohio State Buckeyes (WR, 6-4, 205)

Eski NFL WR’si Marvin Harrison’ın oğlu olan Harrison Jr., QB’lerin arkasından ilk seçilmesi beklenen oyuncu durumunda. Kolej tarihindeki en iyi WR prospectlerinden biri olarak bakılan Harrison Jr., güçlü ve büyük fiziğine rağmen elit seviyedeki çabukluğu ve atletizmiyle birlikte neredeyse her savunma oyuncusu için ters eşleşme durumunda. Geçtiğimiz sezonu 67 resepsiyonda 1,211 yard ve 14 TD ile tamamlayan WR, pas hücumunu güçlendirmek isteyen Arizona Cardinals için asla kaçırmak istemeyecekleri elit adayı bir isim.

5- Brock Bowers, Georgia Bulldogs (TE, 6-4, 240)

Her ne kadar 5. sıradan seçilmesi kesin olmasa ve muhtemelen daha aşağılara düşecek olsa da Bowers, bana göre bu draft sınıfındaki en potansiyelli 5. oyuncu konumunda. Tarihteki en iyi TE prospectlerinden biri olarak draft’a katılacak olan Georgia TE’si, Georgia ile Freshman ve Sophomore sezonlarında iki şampiyonluk kazandı. Özellikle pas oyunlarındaki inanılmaz etkisiyle ön plana çıkan süperstar adayı Tight End, Gronkowski, Kelce, Gonzalez ve Gates gibi tarihin en iyilerinin yanına adını yazdırabilecek potansiyele kesinlikle sahip. Kolejdeki üç senesinde de pas hücumunda ön plana çıkan oyuncu, 2023 sezonunu 56 resepsiyonda 714 yard ve 6 TD ile tamamladı.

6- Malik Nabers, LSU Tigers (WR, 6-0, 200)

Justin Jefferson ve Ja’Marr Chase’in ardından LSU’nun yeni WR yıldız adayı olan Malik Nabers, Marvin Harrison Jr.’ın arkasından sınıftaki en ön plana çıkan ikinci receiver konumunda. Her ne kadar Marvin Harrison Jr. fiziğine sahip olmasa da Nabers, elit atletizme ve rota koşuları sırasında çok üst seviye vites değiştirme becerisine sahip. Geçtiğimiz sezon 89 resepsiyonda 1,569 yard ve 14 TD ile oynayan isim, birçok takım için çok cazip bir seçenek konumunda.

7- Joe Alt, Notre Dame Fighting Irish (OT, 6-8, 322)

Notre Dame offensive line’ının altın çocuğu Joe Alt, tartışmalı da olsa, bu sınıftaki en iyi line oyuncusu. Olu Fashanu’yu Joe Alt’ın üstüne koyanlar olsa da Alt, benim listemde daha üst sırada ve franchise left tackle’ını bulmak isteyenler için kaçırılmaması gereken bir isim. PFF’in 2023 sezonu için 90.7 puan verdiği oyuncu, O-Line konusunda bir hayli kötü durumda olan ve 7. sıradan seçim yapacak Titans için oldukça cazip bir seçim olacaktır.

8- Olu Fashanu, Penn State Nittany Lions (OT, 6-6, 317)

Alt’ın hemen arkasından bir diğer franchise left tackle adayı Olu Fashanu geliyor. Fiziksel olarak Alt’a göre daha küçük görünse de oldukça etkileyici işler çıkaran Fashanu, offensive line’ını güçlendirmek isteyen fakat Alt’ı draft edemeyecek takımlar için bir diğer cazip seçim. Combine’da daha da parlayarak kendini daha üst sıralara atabilme potansiyeli olsa da draft’ta 7-10 bandından seçilmesini bekliyorum.

9- Rome Odunze, Washington Huskies (WR, 6-3, 215)

2023 sezonunda beklentilerin çok üstüne çıkarak final oynayan fakat çok güçlü Michigan karşısında mağlup olarak ülkedeki en güçlü ikinci takım olarak kalan Washington’da QB Michael Penix Jr. ile hücumdaki en önemli iki isimden biri olan Odunze, bu sınıftaki en iyi üçüncü WR olarak draft’a katılıyor. 92 resepsiyonda 1,640 yard ve 13 TD ile oynayan yıldız adayı, pas hücumunu kuvvetlendirmek isteyen her takım için Harrison Jr. ve Nabers’ın arkasından en ilgi çekici aday durumunda bulunuyor.

10- Dallas Turner, Alabama Crimson Tide (LB, 6-4, 252)

Listedeki ilk savunma oyuncusu Alabama’dan Edge oyuncusu Dallas Turner. Turner, son yıllarda lige gelir gelmez ligin en iyilerinden olan ve takımına direkt katkıda bulunan Alabama savunma oyuncularına eklenecek bir diğer isim olabilir. Geçtiğimiz sezonu 10 sack ile bitiren oyuncu, savunmasına kuvvet katmak isteyen takımların yöneleceği muhtemelen ilk isim olacak.

Onur Ödülü

J.J. McCarthy, Michigan Wolverines (QB, 6-3, 202)

Son şampiyon Michigan’ın lideri olan McCarthy, sınıftaki diğer üç QB kadar konuşulmasa da bence kendisinden ne alınabileceği bilinen, güvenilir bir isim. İlk 10’a şu anda giremese de kesinlikle üst sıralardan bile girebilecek potansiyele sahip ve draft’ta nereden seçileceği en tartışma konusu olan oyuncu durumunda. Çok üst sıralardan seçileceği tahmininde bulunanların yanı sıra 1. turdan seçilip seçilemeyeceğini tartışanlar da bulunmakta. Geçtiğimiz sezon yüzde 72.3 ile 2,991 yard, 22 TD ve dört INT ile oynayan oyun kurucunun franchise QB’sini arayan takımların üstünde durması gerektiği bir isim olduğunu düşünüyorum.