İşte geldik sezonun en beklenen anına. 11 Şubat gecesi kapatacağımız 2023 sezonu, bize birbirinden güzel hikayeler sundu. Belki genel taraftarların beklediği Super Bowl eşleşmesi olmasa da Super Bowl taraflarından birini bilmek, hatta çok da yakın olan Ravens – 49ers eşleşmesini normal sezonda ‘Super Bowl Provası?’ olarak değerlendirmek ve sizlere sunmak da benim için güzel bir duygu oldu. Bunlarla beraber Super Bowl sonrası 2024 Ağustos’a kadar NFL maçı olmayacağını hatırlatarak herkesi Super Bowl deneyiminden zevk almaya da davet ediyorum. Hazırsanız Ön İzlemelerde Sezon Finali’ne başlayalım…

NFC Tarafı: San Francisco 49ers

Nasılsa yerimiz bol, değerlendirmem gereken bir maç diye takım takım ayrı başlıklara ayırıp gerektiği zaman rakibini dile getirelim. San Francisco hakkında konuşmaya başlarken herkesin aklında olan konu kolay gözüken fikstürden zar zor çıkmaları olmuştu. Bütün maçlarını evinde oynayan seri başı 49ers, ilk maçta Cowboys karşısında kimsenin beklemediği sürprizi yapan Packers maçında oldukça zorlanmış, Packers’ın kaçırdığı Field Goal sonrası gelen touchdown uzatmalara götürmektense 49ers’a maçı kazandırmıştı. Bir benzer senaryo ise Konferans Finali’nde diğer NFC North rakibi Lions karşısında oldu. Maça olağanüstü başlayan Lions’u yakan ise kaçan field goal değil de alınan riskli kararlar ile kesine yakın olan üç sayı yerine dördüncü hakta ofansı sahada tutup touchdown kovalamak oldu. İki maçta da istatistik kağıtlarında gözükmeyen ortak nokta 49ers’ın zor maçları kazandığı değil, kendisinin maçları bu noktaya taşıyıp ucuz atlattığı olcaktır. İşin detaylarına inecek olursak da bu duruma rağmen durdurulamayan bir ofans gücü olan Cristian McCaffrey, yine iş başındaydı. Lions’a karşı koşu başına 4,5 yard ortalama yakalayan McCaffrey, iki touchdown sayısı da atarak en önemli yerlerde takımını sırtladı. Bu istatistiklerin yanında alınan pas yardlarında da takım arkadaşları yanında üçüncü sırada yer alan McCaffrey, tuttuğu dört topun üçünde tackle kırmayı başardı. Ofansif olarak takım arkadaşlarından bir gömlek daha üstün olduğunu sahada gösteren McCaffrey için Super Bowl’da da kullanımının ve katkısının yine bu seviyelerde olacağını düşünüyorum. Kansas City defansı Ravens karşısında çok fazla koşu oyunlarıyla karşılaşmasa da gerektiği yerde güzel durdurdu. Bununla beraber göze çarpan nokta patlayıcı koşu oyunlarını durdurmada oldu. Lamar Jackson ve Gus Edwards’ın yakaladığı boşluklarda normalde alınacak 15-20 yardı 55-60 yard ve bir toucdown’a çevirebilen McCaffrey, bütün maç bu boşlukları arayacaktır.

Lions maçında özellikle ikinci yarı güzel bir görüntü sergileyen bir diğer isim Brock Purdy oldu. İkinci yarı sadece bir ofansif pozisyonda sayı atamayan 49ers, onda da kazanma formasyonunda diz çökerek maçı bitirdi. Ofansif silahlarının da kalitesinden bahsedilen 49ers ofansında dikkat çekilmesi gerekilen diğer nokta başarılı olan değil de başarısız paslarda yatıyor. Lions karşısında 11 başarısız pas denemesinde bulunan Purdy, bunların 7’sinde kötü pas atmış olarak istatistik kağıtlarına geçti. Bunun tersine baktığımızda ise 24 tutulabilir pas atan Purdy’nin ofansı bunların 20’sini tutup hiçbir topun basit hata olarak düşürülmediğini görüyoruz. 49ers defansında ise durum kritik. Lions’a karşı ilk yarı gelen defansif çöküntü ve verilen hızlı touchdown’lar karşılaşacakları Chiefs ofansı ve Mahomes’un da istediği türden. İkinci yarı istatistik kağıtlarında toparlamış olarak gözüken 49ers defansının o kadar da toparlanamadığını Lions’un ikinci yarı sahip olduğu beş ofansif hakkı açarak bakalım. 1 hakta touchdown atan Lions, iki hakta 50 yarda yakın ilerleyip FG vurmayı tercih edebilecekken dördüncü hakları oynamış ve başarısız olmuştu. bir hakta kişisel mükemmel eforla maçın momentumunu da değiştiren fumble olurken sadece bir hakta takım olarak Lions’u first down aldırmadan sahadan punt ile çıkardı. Beklediğim performansın çok gerisinde kalan 49ers için geçirecekleri iki hafta toparlanmak için yeterli olacaktır. Özellikle bu kadar kişisel yeteneğe sahip olan 49ers defansı Super Bowl’da kendilerinden beklenen performansı sahaya sunacaktır.

AFC Tarafı: Kansas City Chiefs

Artık anlaşılması ve kabullenilmesi lazım. Andy Reid ve Patrick Mahomes Kansas City’de bulunduğu sürece takım ne kadar iyi veya kötü olsun, Chiefs playoff’ların takımı. Normal sezonda özellikle ofansif tarafta gösterilen vasat performans yerini Playoff modu açmış Chiefs’e bırakmış durumda. Oynadığı üç maçta da baskın performans sergileyip kazanmayı bilen Chiefs’in playoff’larda oynadığı oyunla Super Bowl’a gelmesi kimseyi de şaşırtmamıştır. Mahomes dönemindeki en iyi defans olarak da değerlendirilen 2023 Chiefs defansı da övgünün büyük bölümünü hakkediyor. Eski dönemdeki en iyi iki hedefine de yeniden sahip olan Mahomes, Travis Kelce’nin playoff modu açması ve Rashee Rice’ın 2023 model Tyreek Hill olmuş durumda. Ravens karşısında topu kendilerinde saklayarak kazanan Chiefs, ikinci yarı büyün yükü defanslarına attı. Buna rağmen maçın hiçbir zaman geri dönememesinin sebebi defanslarının bu yükü çok iyi kaldırmasından dolayıydı. Ravens defansının da genel olarak Chiefs ofansına iyi çalışmadığı da aşikar. Futbola Taylor Swift ile başlayan 8 yaşındaki küçük kızlar bile Mahomes’in en sevdiği hedefinin Kelce olduğunu söylerken bunu Ravens defansı çok kavrayamamış gibi. Herkese eşit davranmaya çalışan defans, Kelce’ye de 11 pas denemesinde 11 başarı, 116 yard ve bir touchdown verdi. Gözlerime inanamadığım defansif tutumu ikinci yarı değiştirip Chiefs’i ikinci yarı sayıdan mahrum bırakan Ravens defansı, ofanslarından gereken desteği alamadı. 49ers eşleşmesine gelirsek, defansif tutum Kelce’ye ekstra önem almazsa Super Bowl Kelce 11 değil 22 pas tutar, Super Bowl yüzüğü ile Taylor Swift’e evlilik teklifi eder. SB Kelce tutulduğunda da SB Mahomes devreye giriyor. Ofanslarının hızını engelleyebilecek bir 49ers defansı Lions karşısında görülmezken Chiefs ofansının atlatması gereken en büyük eşik WR Kadarius Toney ve boşboğazlığı gözüküyor.

Chiefs’in pas oyunlarını, defanslarını, Kelce ve Rice’ı övdükten sonra Chiefs’i galibiyetten uzakta tutabilecek etkene, koşu oyunlarındaki çıkmaza bakalım. Şimdi de duyar gibiyim Bills maçından sonra övülen koşu oyunları şimdi nasıl en büyük problem oluyor diye. Sebebini kısa açıklamak istemediğim ve 49ers’a karşı da problemleşebilecek konuyu Bills defansının sakatlıklarından açalım. Bu sakatlıklar sebebiyle koşu oyunlarından istediği yardı her zaman alamasa da Chiefs’in koşu oyunlarında üzerinden oynadığı oyuncuların deneyimi düşükken birkaç kez patlayıcı yard alıp istatistik kağıdını da şişirdiler. Ravens defansında böyle bir açıklık bulunamazken 49ers’ta da bulunmuyor. Bir başka sebep ise takımların ve maçın konumu oluyor. Pas oyununu durdurmak için elinden geleni yapan Bills defansında koşu oyunları için güzel boşluklar oldu. Ravens karşısında bunun tam tersi olsa da pas oyunları bir yerden sonra kesildi ve koşunun zorunlu olduğu oyunlarda Chiefs istediğini alamadı. İşte bence en önemli konu da bu. “1 ve 10” oynarken koşup dört yard aldığınızda sıradan bir oyun gözüyle bakılıp bunu 10-20 kez oynarsanız bir anda siz bile istatiksel anlamda NFL’in iyi RB’leri arasında yer alabilirsiniz. Olay “3 ve 3” oynarken dört yard almaya geldiğinde ise bir anda omuzlarda taşınan adam olursunuz. Toparlamak gerekirse özelikle iyi defanslara karşı Chiefs’te bu kritik üçüncü hak oyunundan gereken yardları koşu oyunlarıyla alacak RB ve O-Line’a sahip olduğunu da düşünmüyordum. Chiefs normalde bu bahsettiğimiz haklarda pası seven bir takım ve Kelce ile Ravens karşısında ilk touchdown oyununda dördüncü hak oynayıp yine Kelce ile gerekeni pas yardıyla almıştı ama küçük bir basit hatada buradaki pas denemelerinin patladığını Lions’ın maçında da gördük. Benim görüşüm bu maç zorunlu olmadıkça ve 49ers defansını ters ayakta yakalamadığı sürece Chiefs ofansı pas oynayacaktır.

Mutlu Sona Ulaşacak Takım: Kansas City Chiefs

İki takımın da normal sezonunu bir kenara bıraktığımızda Super Bowl’a geliş yolları aslında her şeyi anlatıyor. Bir takım üç tane büyük Super Bowl favorilerini aşırı zorlanmadan saf dışı bırakırken diğer takım zorlana zorlana iki maç kazanıp buraya geliyor. Bir takım farklı oyun stilleri ile NFL’in en zorlu üç veya dört deplasmanın ikisinden yara almadan çıkarken diğer takım da rakiplerinin aldığı kötü kararlar veya Kicker’ların kaçırdığı Field Goal’lardan yararlanıp buraya gelmiş durumda. İki takımdaki veteran oyuncuların ikinci kez karşılaşacağı Super Bowl’da ilk randevuyu Chiefs maçı da kalp kırıcı şekilde kazanmıştı. Bir ara 49ers’ın kazanma tahmini yüzde 96.1 iken Chiefs geri dönüp son çeyrek 21 sayı atarak maçı 31-20 almıştı. Maç sonu özellikle TE George Kittle’ın sözleri bu maç öncesi yeniden piyasaya verildi. Buraya bir kez daha geleceğim diyen Kittle, bence yine sadece gelmekle kalacak. Şu ana kadar kötü karakter ilan edilen Chiefs takımıyla oynayan herkesin onları düşman bilmesi, hedef maç olarak görmesi ve işleri kişiselleştirmesi sadece Chiefs’e yaradı. Bu konuda Taylor Swift de güzel bir rol oynadı. Takımların “Yeneceğiz ve Taylor’ı rezil edeceğiz’ mantalitesi de ellerinde patladı. Yine işlerin kişisel olacağı maçta Chiefs işleri profesyonel tutup Mahomes’un üçüncü yüzüğünü art arda Super Bowl kazanarak alacaktır. 2004 ve 2005’te Patriots ile bunu en son başaran G.O.A.T Tom Brady’nin yanında yerini yapmaya devam eden Mahomes’un da “Beni kötü adam yapacaklarsa seve seve olurum” sözü de hedefin şan veya şöhret olmadığı, hedefin Super Bowl LVIII ve Lombardi Trophy olduğunu gösteriyor. Chiefs şampiyonluğu maçın sonlarına doğru “Acaba?” dedirtmeden kazanacaktır. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…