Sezonun bitmesiyle beraber herkesin beklediği gün geldi ve 2024 sezonu resmi olarak başladı. Takımlar kontratı biten diğer takımın oyuncularıyla görüşebilirken takımlar arası takaslar ile dengeler iyice değişti. Ben de size bu sezon öncesi hareketliliği özetlerken en iyi 10 hamleyi açıklayıp sıraladım. Takımların kendi oyuncularıyla kontrat yenilemelerini de eklemediğimi belirtmek isterim…

10- Brian Burns, New York Giants

New York Giants gibi bir takımın yapacağı herhangi bir hamlenin handikabı takımın durumu ve kazanma planlarının en azından şimdilik olmamasıdır. Brian Burns gibi bir oyuncuyu ilk tur seçim hakkı vermeden takaslamak karşılaşmayı beklemediğimiz bir durum ve bunu başaran Giants yönetimi tebrik edilmeli ama takımın eksiklerinin devam etmesi ve kaybedilen Barkley gibi hasar verici durumların yanında bu hamle kaza yapmış bir arabayı koli bandı ile düzeltmek gibidir. Burns, güzel hamleler ve kararlar verilirse gelecekteki başarılı Giants takımının baş kaptanı olacak kadar yeteneği olan bir oyuncu.

9- Russell Wilson ve Justin Fields, Pittsburgh Steelers

Pittsburgh Steelers, son birkaç senedir büyük acılar çektiği QB poziyonunda büyük değişikliğe gitti. Hem başarılarla dolu bir kariyere sahip olan bir veteran QB’yi çok ucuz fiyata alırken genç ve kendini kanıtlamış bir QB’yi de belki marketten çubuk kraker alamayacağınız bir maliyete takas gerçekleştirip aldı. Wilson ve Fields ikilisi belki kağıt üzerinde güzel gözükmese de birbirini tamamlayacakları yönler ile iyi bir ikili olabilirler. Wilson’un mentorluğu ile Fields’ın gelecek seneler iyi işler yapmasını ön görüyorum. Risk barındıran bir hamle olsa da bu maliyette alınabilecek bir risk olarak görüyorum.

8- Chase Young, New Orleans Saints

New Orleans Saints, kadrosuna sene arası 49ers’ın yolunu tutan DE Chase Young’ı ucuz bir fiyata takımına kattı. Bu ucuzluğun altının boş olmadığını düşünmekle beraber kontratın sadece 1 senelik oluyor olması Young’ın kafasının farklı bir takımda olabileceğini de getiriyor. İstediği takımın finansal özgürlüğünü gelecek sene elde edecek olmasından dolayı geçmişte yıldızların bu tip kontratlar imzaladığını görmüştük. Dışarıdan bakılınca mükemmel bir ekleme olarak gözüken Young’ın aslında öyle olmadığı detaylarda yatıyor. Bununla birlikte de bu sene güzel bir katkı verebilecek olarak gözüken Young, Saints’in division liderliği yolunda emin adımlarla ilerliyor.

7- Josh Jacobs, Green Bay Packers

NFL’in en karışık takımından ayrılıp en genç ve potansiyelli takımına gelen Jacobs, Green Bay ile güzel işler yapıcaktır. Aaron Rodgers döneminden kalan son oyuncuların da gitmesiyle beraber yeni Packers’ın görünümü çok güzel oldu. Daha kanıtlayacak şeyleri de olan Jacobs, puzzle’ın eksik parçalarından biriydi. Peki bu hamleyi sadece 6. sırada gösteren olay neydi? Jacobs hamlesi ile kaybedilen RB Aaron Jones bütün Green Bay için ayrı bir değerdeydi. Bütün zorluklara rağmen takımda kalan Jones, geçen sene gelen playoff başarısının da liderlerinden biriydi. Bununla beraber birkaç senedir RB A.J. Dillon’ın da kullanımı soru işaretleri yaratıyor. Jones’un çoğu sefer güzel oyunları arasında oyuna girip momentumu kıran Dillon’ın aynı durumu Jacobs’a yapacak olması eski Raiders’lının moralini bozabilir.

6- Patrick Queen, Pittsburgh Steelers

Ofanstaki yenileme çalışmaları devam ederken Steelers defansı güçlenmeye devam ediyor. 24 yaşındaki genç LB Queen ile defansın belki de en eksik bölgesine ekleme yapan Steelers, gelecek sezon karşılaştığı takımların ofanslarına zor anlar yaşatmak istiyor. Bu eklemeyle berbaer WR Diontae Johnson karşılığında CB Donte Jackson’ı alıp defansta kalan tek eksik bölgeye de ekleme yaptı. Yeni gelenlerle beraber Steelers defansı bütün kategorilerde en iyi defanslar arasında yer alacaktır.

5- Saquon Barkley, Philadelphia Eagles

Rakibinin elinden en önemli oyuncuyu almak bu kadar kolay olsa gerek. Eagles, ezeli rakipleri Giants’tan Barkley’i alırken hiç zorlanmadı ve anında anlaşma sağlanıp resmi duyuru yapıldı. Bunun için D’Andre Swift’ten vazgeçen Eagles için güzel bir ekleme olsa da geçen sene problem RB bölümünde değildi. Swift’e top verildiğinde işini oldukça iyi yaptığı seneden sonra ayrılık akıllara bozuk değilse değiştirme sözünü getiriyor. Saquon Barkley’nin kariyerinde de ilk defa bu seneyi hedef gösteren bir takımda oynayacak olması heyecan yaratıyor. Sakatlık problemleri yaşamazsa iki yönlü oyunu Hurts’ün zor anlarında pas anlamında güveneceği bir yıldız anlamına geliyor. Eksik bölgelere gerekli takviyeleri yapmayan Eagles, böylece güzel bir RB’yi alarak listenin beşinci sırasına yerleşiyor.

4- Danielle Hunter ve Joe Mixon, Houston Texans

Sezonun sürpriz takımı Texans, yıldız oyuncularının çaylak kontratta olması sebebiyle limitleri dert etmeden para harcayabiliyor. Bununla beraber Danielle Hunter ve Joe Mixon’ı alan Texans, gelecek sene için oldukça heyecanlı. Gerekli bölgelere eklemeler olmasa da yıldız oyuncu kaybetme pahasına yapılan eklemeler Texans için olmadı. O-line bölgesinin çok sakatlıklarla boğuştuğu senede Line eklemesi sadece defans için oldu. Herhangi sakatlığın devamı durumunda Joe Mixon’ın sunacağı oyun kalitesi düşebilir. Bununla beraber Singletary’nin kariyer senesini yaşadığı Texans’tan ayrılığı da spot ışıkları altında kalamadı. Sıfırdan aldığı yardlarla çok iş yapan Singletary yerine Mixon eklemesi ve bunun para karşılığı herkesin aklındaki soru işareti.

3- Kirk Cousins, Atlanta Falcons

Atlanta Falcons için rota yeniden oluşturuluyor. Ofansif verimliliğin çok düşük olduğu ve oyuncu kullanımlarının çok eleştirildiği koçlar ile yollar ayrıldıktan sonra bu hedefleri bulabilecek veteran bir QB eklemesi tam yerinde oldu. Cousins, Minnesota’da istediğini bulamadıktan sonra yeni bir sayfa denemesi de herkesi şaşırtmış durumda. Playoff hedeflerinin uzağında kalan Vikings’de sakatlıklar sebep olarak gösterilip ayrılık haberleri çıkmazken Cousins’in gidişi Jefferson’ın da gidişinin yolunu açmış durumda. Atlanta için de bulundukları division içinde bir anda favori gösterilecek bir hamle olan Cousins eklemesine de en fazla sevinen forma numarasını şakayla veren TE Kyle Pitts olmuştur. Üçüncü sırada olmasının tek sebebi ise Cousins’in yaşı ve verilen para.

2- Derrick Henry, Baltimore Ravens

Gram farkla birinciliği kaçıran Baltimore Ravens’ın Henry hamlesi de yardım isteyen bir pozisyona güzel bir ekleme oldu. Son birkaç senedir J.K. Dobbins, Gus Edwards, Justice Hill arasında dönen RB departmanı normal bir takımı idare edicek bir yapıya sahip olsa da şampiyonluk yapacak bir grup olamadılar. Dobbins’in sakatlıkları, Edwards ve Hill’e devamlı şans verilmemesi hiçbirinin bir tempo yakalamasına ve potansiyellerine ulaşamamasına sebep oldu. Genç yeteneklerdense çok deneyimli bir RB olan Henry eklemesiyle Ravens’ın bu sene şampiyonluğu çok istediği belli. Bu eklemenin birinci sırada olmaması ise bence Ravens’ın en büyük eksiğinin Chiefs gibi WR odasında olması.

1- Marquise Brown, Kansas City Chiefs

Son şampiyon Kansas City Chiefs için 2024 sezonu çok güzel başladı. Yıldız D-Line oyuncusu Chris Jones ile kontrat yeniledikten sonra en eksik bölgelerine nokta atış bir isim aldılar. WR departmanında oldukça eksiklik hissettiği senede lider Reciever rolünü alıcak kimse yoktu. Rashee Rice ve Kadarius Toney’nin en tehlikeli hedefleri olduğu senede şampiyonluk olan Chiefs için Brown çok güzel bir ekleme. Özellikle uzun pas hedeflerinde Tyreek Hill’den sonra oluşan boşluğu doldurmaya yönelik bir hamle olan Brown, Ravens yıllarında Jackson’ın favori hedeflerindendi. Cardinals’taki iki senesinde de sakatlıklarla beraber çok iyi performans veremeyen Brown için yeni sayfa açmak için zamanlama da mükemmel gözüküyor.