Merhabalar değerli NFLTR.com okurları… Green Bay Packers adına başarılı biten bir sezonu geride bıraktık. Tam anlamıyla deli dolu bir sezondu, bir aşağı bir yukarı resmen başımız döndü. Takım neredeyse konferans finaline ulaşıp hatta Super Bowl’a kadar gidebilecekken bu hikaye ellerinin ucundan artık karabasanı haline gelen 49ers tarafından kaçtı. Evet, geçtiğimiz sezonun başında yerden yere vurduğumuz, olmaz dediğimiz takım; büyük işler başararak sezonu beklenenin çok üstünde bitirdi. Doğal olarak, yeni sezona girerken takımdan da beklentiler yükseldi. Genç bir takımla kazanılan başarı asla yadsınamaz fakat Packers’ın yapacağı takım yapılanması oldukça belirleyici olacak. Wisconsin’in göz bebeği sezona serbest oyuncu pazarında da hızlı başlayan takımlardan oldu. Takıma kattığı ve yollarını ayırdığı oyuncular da gündemde geniş yer bulmayı her zamanki gibi başardı. Tüm otoriteleri her zaman ters köşe etmesini de bilen Packers bu seferde bunu yapacak mı? Ben açıkçası Packers’ın başarı formülünü buldum ama gelin önce Packers’ın off-season’a başlangıcını bir değerlendirelim…

Mart Ayında Gerçekleşen Hamleler

– David Bakhtiari serbest bırakıldı ve salary cap’ten 20.95 milyon dolar yer açıldı.
– Josh Jacobs ile dört yıl 48 milyon dolarlık sözleşme imzalandı.
– Xavier McKinney ile dört yıl 67 milyon dolarlık sözleşme imzalandı.
– Aaron Jones serbest bırakıldı ve salary cap’ten 5.2 milyon dolar yer açıldı.
– Darnell Savage takımdan ayrıldı.
– Jon Runyan takımdan ayrıldı.
– Jonathan Owens takımdan ayrıldı.
– Yosh Nijman takımdan ayrıldı.
– Keisean Nixon, üç yıl 18 milyon dolar ile sözleşmesi uzatıldı.
– Corey Ballentine, bir yıl 2.1 milyon dolar ile sözleşmesi uzatıldı.
– De’Vondre Campbell serbest bırakıldı ve salary cap’ten 10.5 milyon dolar yer açıldı.
– A.J. Dillon, bir yıl 2.74 milyon dolar ile sözleşmesi uzatıldı.

Bu tabloya baktığımızda çoğunlukla olumlu bulurken böyle olmayan da değişimler mevcut. Bu hamleleri da hücum ve savunma üzerinden değerlendirerek başlayabiliriz.

Green Bay Hücumunda Yeni Bir Dönem

Koşu Hücumu

Aaron Jones’un ayrılıp Josh Jacobs’ın takıma katılması kesinlikle şimdiye kadar en göze çarpan değişimler arasında. 2017’den beri devam eden ve taraftarların gönlünde yer edinen bir beraberlik söz konusuydu. Green Bay koşucuları arasında çok özel bir yere sahip olan oyuncular arasındaydı. Özellikle son play-off yarışında aldığı sorumluluk ve performansıyla takımın kahramanlarından biri olmuştu. Bu ayrılık birçok taraftarı üzmüş olmasına rağmen mantık çerçevesinde doğru bir hamle olarak gözüküyor. Böyle isimlerin takımdan bir anda böyle kesilebilmesi burukluk yaratıyor olsa da Aaron Jones’un sahada istikrarlı bir şekilde bulunmaması ve running back’ler için yaşının ilerlemesi bu hamleyi Packers adına yolunu açtı. Aaron Jones’un da birinci running back olmayacağı ortamdan ayrılması gayet normal. İkisinin birden takımda olması harika olurda ama hem ayranım dökülmesin hem yoğurdum ekşimesin olmuyor.

Packers hücumunun ağır şekilde play-action’ları kullanıyor olması koşu hücumunu çok değerli kılıyor. Eğer koşu oyunun tehdit yaratmıyorsa play-action yapmanın hiçbir anlamı yoktur ve Jordan Love da her zaman en iyi oyununu takımın koşuyu kullanabildiği zamanlarda çıkardı. Aaron Jones’un artık sahada düzenli kalacağına olan inancın kalmamasıyla ondan üç yaş daha genç Josh Jacobs’ın takıma katılmasını ben doğru buluyorum. Evet, Jacobs da sakatlanan ve saha içinde bazen bu anlamda bilincini kaybeden bir isim ama oyunu üzerinden oynayabileceğin ve devamlılık ve performans parametrelerinde arasında en iyiyi sunan seçenekti.

Josh Jacobs da maç kaçırma adına kafanı rahat tutacak bir oyuncu görüntüsüne sahip değil fakat aslında gözüktüğünden de daha fazla devamlılağa sahip. Son sezonu saymazsak son üç senede sadece üç maç kaçırmıştı. Bunun yanında, son beş sezonun üçünde 1000 yard’ı geçmeyi başardı. Geçtiğimiz sezona baktığımızda ise Raiders için çok tatsız bir tabloda takımla bağı halihazırda kopmaya başlamışken kendini de bence yeni bir sayfa için korumak istedi. Oldukça hırslı ve rekabetçi oyuncu olmasıyla beraber kariyerinin en iyi zamanlarına gireceğini düşünürsek Packers için harika bir hamle olmaya önemli bir aday.

Evet, Packers bir duygusal running back’i daha oyuncuları ekledi. Nedense aşırı aidiyet ile oynayan bu oyuncular, taraftar tarafından çok sevilirken nasıl oluyor da her zaman bir anda en büyük rakiplerinin kadrosunda bitiyorlar, anlamakta sıkıntı yaşıyorum. Packers için adeta ayrılmasını bilmeyen iyi sevgili benzetmesini yapabiliriz. İlişki sırasında çok iyi, çok mutlu, harika ambiyans ve sevgi ama bir anda yaşanan ve yara bırakan büyük ayrılıklar ve sonrasında yaşanan yasak aşk…

Offensive Line

David Bakhtiari, Yosh Nijman ve Jon Runyan ayrılan önemli oyuncular ve onların gidişiyle bölgede ciddi bir boşluk oluştu. Bakhtiari çok değerli bir oyuncu fakat yıllardır onu sahada adam akıllı izleyemiyoruz ve bu hamle inanılmaz bir cap açtığı için iyi değerlendirilmesi durumunda takıma fazlasıyla yarayabilecek şartları hazırlıyor. Packers son zamanlarda oldukça sakatlıklarla eksikleriyle de boğuştu ve fakat her zaman bir iyi denebilecek bir standart çizdiklerini söyleyebiliriz. Zach Tom ve Rasheed Walker çok güzel draft seçimleri olduklarını kanıtladılar ama özellikle şu an güvenilir bir sol tackle’e çok ihtiyaç var. Şu an yine aşağı yukarı starter oyuncular belli ama sol tackle’a sağlam bir oyuncu alınması gerekir, oldukça sakatlanmanın da fazla olduğu bir bölgede derinlik adına birkaç hamlenin tamamlanması gerekiyor.

Daha önümüzde bizi bekleyen bir draft maratonu varken ilk seçimin de bir O-line oyuncusu yönünde olması gerektiğini düşünüyorum fakat muhtemelen bu bir defensive back olacaktır. Geçtiğimiz sezonlarda da draft ettikleri offensive line oyuncuları başarılı oldu. O yüzden takımın beklenen katkıyı muhtemelen draft’ta orta turlardan tamamlamaya çalışacağını düşüyorum.

Green Bay Savunmasında Yeni Bir Dönem

Defensive Back

Yeni defansif koordinatör Jeff Hafley’nin de gelişiyle yeni bir savunma izleyeceğiz ve Joe Barry’den sonra bu savunmayı aşırı merak ediyorum. Hafley, Bostan Collage head koçluğundan önce NFL’de Buccaneers, Browns ve 49ers’ta defensive back koçluğu yapmıştı. Defans tarafında yaşanan değişimlerin şu an doğru ve yerinde gözükmekle beraber Cowboys karşısında pick-six yaparak takıma veda eden Darnell Savage ayrılınca bölge resmen bomboş kaldı.

Packers’in en büyük eksikleri arasında safety pozisyonu vardı ve serbest oyuncu pazarından Xavier McKinney’nin alınması nokta atışı oldu. Ancak bu da tek başına yetmeyecek bir hamle bu yüzden yine kısa zamanda eklemelerin olması gerekiyor. Diğer yandan, Nixon ve Ballentine ile yeni sözleşmeler imzalanmasını yerinde ve doğru seçimler olduğunu düşünüyorum.

De’Vondre Campbell’ın Ayrılığı

İşte en büyük sorunu burada görüyorum. Takımdan ayrılması ile beraber fazlasıyla yeri aranacak bir oyuncu olacak. Savunmanın lideriydi ve şahsen bir linebacker’da en sevdiğim özelliklere sahip. Vücut yapısı ve sahadaki duruşuyla her savunmanın lideri olabilecek bir oyuncu bence. Bu bir yana, geçtiğimiz sezon ben de Campbell’in yanlış kullanıldığını düşünüyorum fakat kendisi de kendinden olması beklenen lider olması gerekirken etkisini göstermek adına pasif kaldığını düşünüyorum. Kendisinin de kesildikten sonra sosyal medya hesabında dediği gibi savunmanın sahip olduğu kalitesiyle daha agresif olunsaydı çok daha başarılı olunabilirdi. Cesur bir koç olmayabilirsin, risk almamanı anlarım ama Joe Barry bambaşka bir seviyeydi. Kendisi tamamen bir korkaktı ve bu bir hakaret değil, tespittir. Şimdi, Barry gitti ama Campbell da gitti. Yeni sezona girerken neler yaşandı bilemiyoruz ama başlangıcından iki taraflı daha iyi yönetilen bir süreç takıma ve oyuncuya daha yararlı olabilirdi.

Nedir Bu Packers’ın Formülü

Yeni bir sezona başlarken herkesin Jordan Love’dan ve Packers’tan beklentileri yüksek. Unutulmaz da bir sezon geride kaldı. Şimdiye kadar yapılan hamleler de olumlu. Size, yazının başında bir formülden bahsetmiştim. Değerli arkadaşlar; ben bu ömrümde şunu gördüm. Packers beklentiler varken her zaman batırıyor, ancak beklenti yokken imkansız şeyler gerçekleştiriyor. Bu sezonu geçelim biraz geçmişe gidelim. Yıllardan 2011, soğuk bir kış ayı Packers altıncı sıradan play-off yapmış, taaak Super Bowl. Packers son 30 yılda Hall of Fame quarterback’lere sahip olmasıyla baskının dibinde olmuş bir takım. Franchise hep bir kaos gerilim içinde oluyor, bırakın bir nefes alsın şu takım. Herhalde Favre’dan önce 30 yıl Super Bowl’suz dönemde Super Bowl’a oynarken bu kadar baskı altında kalmamıştır. Zaten Favre Super Bowl aldığında Green Bay istatistiksel anlamda hem hücumda hem savunmada ligin en iyi takımıydı.Daha önceki diğer Packers takımlarında gördüğümüz gibi beklentinin yüksek olduğu takımlar bu baskının altında her zaman kaybediyor. Takımın quarterback’i iyi diye her zaman başarılı olacak değil ya, yapmayalım etmeyelim lütfen…