Merakla beklenen, iki sezon arası dönemin göz bebeği draft’ımızı geride bırakmış bulunuyoruz. İlk 12 sıradan altı QB seçilmesiyle birlikte tekrar kırılması oldukça zor olacak bir rekora imza atılan seçimlerde üst sıralarda Atlanta Falcons’ın Michael Penix Jr. seçimi dışında büyük bir sürpriz görülmezken bazı takımlar çok daha üst sıralardan seçilmesi beklenen oyuncuların alt sıralara düşmesini fırsat bilerek fazlasıyla potansiyelli oyuncuları kadrosuna kattı. Özellikle ön plana çıkan beş isim kimlerdi, hangi takımlar o oyuncuları “ucuza kapattı”, hep beraber inceleyelim.

1- Dallas Turner, LB, Minnesota Vikings, 17. Sıra

Her ne kadar ilk tur ortasından seçilmiş ve çok geriye düşmüş olmasa da Dallas Turner’ın potansiyeli ve vadettiklerine göre 17. sıranın düşük ve steal sayılabilecek bir yer olduğunu düşünüyorum. Hemen hemen herkesin bu sınıftaki en iyi edge rusher olarak kabul ettiği Turner, geçtiğimiz sezon Will Anderson Jr.’ı da NFL’e kazandıran Nick Saban ekolünden geliyor ve draft öncesi ilk 10 sıradan seçilmesi bekleniyordu. Dolayısıyla elit adayı bir edge rusher’ı kadrosuna katan Vikings’in o sıradan oldukça iyi bir seçim yaptığı söylenebilir. Turner, 2021, 2022 ve 2023 sezonlarında sırasıyla 30, 37 ve 53 tackle yapmış, 8.5, 4.0 ve 10.0 sack ile oynamıştı.

2- Johnny Newton, DT, Washington Commanders, 36. Sıra

Draft’ın ilk günü bittiği zaman hala seçilmemiş olan en iyi oyunculardan biri de Johnny Newton’dı. NFL Draft Consensus Board sıralaması 24. sıra olan Illinois çıkışlı Newton, ilk turdan seçilmesi beklenen, hatta orta-üst sıralar ihtimali bile konuşulan bir oyuncuydu. İkinci turun hemen başlarında Newton’ın hala seçilmemiş olmasını harika değerlendiren Commanders, 36. sıradan yıldız adayı defensive tackle’ı takımına katarak ikinci tur başından yaptığı bir seçim ile savunmasını birkaç sene içinde seviye atlatacak bir hamle yaptı.

3- Cooper DeJean, CB, Philadelphia Eagles, 40. Sıra

Kolej kariyeri oldukça başarılı geçen, Iowa savunmasının yapı taşlarından biri haline gelmiş ve 2023’te unanimous şekilde All-American honors olan Cooper DeJean, “beyaz CB olmaz” tezini çürütmeye şu ana kadar fazlasıyla sağlam adımlarla geldi. NFL Draft Consensus Board sıralaması 18 olan DeJean, elit bir CB’de aranan tüm özelliklere sahip ve kendisini daha da geliştirmesiyle birlikte pozisyonuyla ilgili olan normları yıkarak tüm ülkede devrim etkisi yaratabilir.

4- Adonai Mitchell, WR, Indianapolis Colts, 52. Sıra

Draft’a giren en iyi receiverlardan olan ve NFLTR’de yazdığım “NFL Draft 2024: En İyi Beş Wide Receiver” yazımda da detaylıca yer verdiğim, kolejde ilk iki sezonunda Georgia ile şampiyonluk yaşayan ve son sezonunda Texas ile 845 yard ve 11 TD’lık oldukça dikkat çekici bir sezona imza atan Mitchell, draft’a CV’si en dolu giren oyunculardan biriydi. Consensus Board’da 28. sırada yer aldığı ve kolej kariyeri de düşünüldüğü zaman Mitchell, hücuma takviye ihtiyacı da olan Colts için 52. sıradan harika bir seçim oldu.

5- Payton Wilson, LB, Pittsburgh Steelers, 98. Sıra

Özellikle potansiyelli savunma oyuncularının beklenen sıraların altına düştüğü draft’ta bu durumun bir diğer örneği de North Carolina State çıkışlı Payton Wilson’dı. Consensus Board’da 45. sırada yer alan ve derecelendirilmesine göre tam 43 sıra daha aşağıdan seçilen Wilson için tarihi boyunca savunma takımlarıyla ön plana çıkmış, yıldız adayı savunma oyuncularını tavan potansiyeline ulaştırma geleneğine sahip Pittsburgh Steelers tarafından draft edilmiş olması bir teselli olabilir. Zaten güçlü olan Steelers savunması, 98. sıradan yapılmış olan bu steal ile birlikte hem kısa hem de uzun vadede kazanç sağlayacaktır.