Merhabalar, değerli NFLTR.com okurları… Yeni sezon hazırlıkları kapsamında kadro yapılandırmasının temeli olan NFL Draft’ını atlatmış bulunuyoruz. Son senelerin de en ilginç tercihlerini geride bıraktık. Seçilen quarterback’lerden seçilmeyen defans oyuncularına kadar hafızalarda kalacak bir dönem geçirdik. Özellikle Green Bay Packers’ın grubundan rakipleri ilk turun en iyi draft’larını yaptı. Açıkçası önümüzdeki sene Packers’ın başarısını kendi yaptığı draft’lardan çok rakipleri belirleyecek gibi, bu yüzden yazının ilerleyen kısmında draft edilen oyunculardan sonra NFC Kuzey grubunun da draft’larını kısaca bir şekilde değerlendireceğiz.

Şimdi gelelim draft’a, öyle bir birinci tur düşünün ki Green Bay Packers bile hücum oyuncusu seçsin. Ama durun heyecanlanmayın çünkü o da “skill position” değil ama üzülmeyin de, şaşırtıcı bir şekilde doğru mevkiye draft yaptılar. Brett Favre ilk tur wide receiver’ı ile oynamış son Packers quarterback’i olarak yeri sağlam ve öyle de kalacak gibi gözüküyor. Packers ise yaptığı O-Line seçimi ile NFLTR.com’da yazı yazmaya başladığımdan beri ilk defa istediğim bir mevkiye bir draft yaptı.

Packers’ın genel anlamda elindekiler itibariyle verimli bir draft geçirdiğini söyleyebiliriz ve halihazırda genel pencerede de iyi draft yapan bir kültüre de sahipler. Baktığımızda Green Bay ekmeğini draft’tan yiyen bir takım. Açık olun, takım en son ne zaman takasla bir oyuncu aldı ve hatırlıyorsunuz. Ben söyleyeyim en son “Rodgers Drama Dönemi” içerisinde Randall Cobb alındı ve o da Packers draft’ı olarak lige girmiş ve kariyer olarak bitmeye yüz tutmuş bir konumdaydı. Yani Packers genellikle draft ettiği oyuncular ile başarıya ulaşan bir franchise. Biz de bu franchise’ın bu draft’ta takımına kattığı 11 oyuncuyu inceleyeceğiz…

Packers 2024 Draft Sınıfı

Jordan Morgan, Offensive Line

Draft Sırası: 1. Tur, 25. Sıra

Kolej Takımı: Arizona

Güçlü Yanları: Atletizm, Pas koruma

Zayıf Yanları: Kol uzunluğu, Güç

Puan: B+

Packers’ın en çok kaliteye ve derinliğe ihtiyacı olan iki ana mevki vardı. Bunlar; safety ve offensive line oyuncularıydı. Serbest oyuncu pazarında Xavier McKinney’nin kadroya katılmasıyla beraber geriye draft’ta offensive line açığını gidermek kaldıydı. Bir önceki yazıda da bahsettiğimiz üzere bunun doğru karar olduğunu düşünüyorum.

Jordan Morgan, offensive line’da her pozisyonu oynayabilecek bir yeteneğe sahip. Kendisi hakkında lige girerken en büyük soru işaretleri kol boyutuyla ilgili. Tackle oynamak için çok uygun görülmediği yönünde yorumlar var. Açıkçası ben bunda bir sıkıntı görmüyorum. Packers’ın offensive line derinliğinde her zaman çeşitli mevkilerde oynayabilen oyuncular değerli olmuştur. Bu bölgede yaşanan sakatlıklar hep oyuncuları farklı görevleri yapmaya yönlendirmiş ve yetenekli ve beceri çeşitliliği yüksek oyuncular her zaman fırsatı bulmuş ve fark yaratmıştır. Tabi bu güçlü ve atletik pass rush karşısında bir zaaf oluşturabilir fakat o-line standardı belli bir seviyenin üstünde tutabilirse genel olarak iyi bir tablo karşımıza çıkacaktır.

Morgan yaşadığı ACL sakatlığının ardından sağlam bir dönüş yapması çok önemli bir fiziksel özellik kapasitesi ve süreklilik anlamında NFL’e uyum sağlaması durumunda çok iyi bir tercihe dönüşebilir. Bunun yanı sıra lise yıllarında return yapa atletik bir offensive line oyuncusunu kim beğenmez.

Edgerrin Cooper, Linebacker

Draft Sırası: 2. Tur, 45. Sıra

Kolej Takımı: Texas A&M

Güçlü Yanları: Atletizm, Tepki süresi

Zayıf Yanları: Alan içgüdüleri, Sertlik

Puan: A

Edgerrin Cooper’ın seçilmesiyle beraber De’Vondre Campbell’ın ayrılığının ardından doğan linebacker açığını gidermek adına potansiyelli bir karar olmuş oldu. Burada beğendiğim ve ileride steal olabilecek birçok cornerback oyuncusu vardı açıkçası ancak takımın eksikler üzerine gitmesini ve çok iyi bir linebacker prospect’ini almasını asla yanlış bulmuyorum. Defans oyuncularının bu kadar geriye düştüğü bir draft’ta ikinci turdan elde edilebilecek çok güzel bir tercih oldu. Quay Walker ile atletik ve agresif bir linebacker tandeminde yeni defansif koordinatör Jeff Hafley ile başarılı olabilecek bir seçim oldu. Packers’ın geçen sezon en çok aradığı agresifliği kazandırabilecek iyi bir oyuncu olmasını bekliyorum.

Cooper’ın takıma direkt etki etmesi bekleniyor ve bu takımın geçen sene bıraktığı yerdeki eksiğine göre kıyaslayınca çok değerli olduğunu göreceğiz. Hafley ile 4-3 base defansına geçilmesiyle planlanırken takıma uyan bir tercih. Oyuncunun olumsuz anlamdaki eksikleri ise üzerine gitmesiyle beraber çözülebilir, NFL’e iyi hazırlanırsa fark yaratacak oyuncu olmamak için hiçbir sebebi yok.

Javon Bullard, Safety

Draft Sırası: 2. Tur, 58. Sıra

Kolej Takımı: Georgia

Güçlü Yanları: Cover ve slot savunması, Çok yönlülük

Zayıf Yanları: Patlayıcılık, Yön Değiştirme

Puan: B+

Bir defansif ikinci tur seçimi daha ve yine çok beğendiğim bir seçim. İkinci tura iyi defans oyuncuları kalmışken takımın uyguladığı stratejiyi oldukça başarılı buluyorum. Packers gerçekten son yıllardaki seçimleriyle savunmada bir Georgia kültürü oluşturuyor. Başarılı olmuş bir şeyi NFL’e de uyarlamaya çalışmakta da hiçbir sakınca görmüyorum.

Takımda acil bir şekilde safety ararken Bullard draft’ını çok yönlülüğü itibariyle gerçekten beğendim. Slot oynarken ne kadar becerikli olduğunu da göstermiş bir oyuncu. Jeff Hafley’nin kurmak istediği agresif ve press coverage odaklı planda başarılı olabilir. Xavier McKinney ile çok güzel bir ikili olacaklardır. Eksik doğrultusunda yerinde bir seçim olduğunu söyleyebiliriz.

MarShawn Lloyd, Running Back

Draft Sırası: 3. Tur, 88. Sıra

Kolej Takımı: USC

Güçlü Yanları: Patlayıcılık, denge

Zayıf Yanları: İç boşlukları değerlendirme, Pas koruması

Puan: A-

Green Bay Packers koşu hücumunun değişmeye başladığı bir dönemde bu seçim running back odasındaki rekabeti arttırmak ve sakatlıklar karşısında daha hazır olmak için güzel bir tercih. Draft’ın bu yerlerinde bir running back Packers için diğer mevkilere kıyasla öncelikli olmayabilir ama sonraki tercihlerle bunu dengelediler. Takım buradan Lloyd’ta gördüğünü beğenmiş olacak ki draft etti. Kendisi hakkında güzel şeyler de söyleniyor. Fırsat bulması halinde takıma yararlı da olabilir.

Bu seçim bir yandan gözden çıkarılmaya hazır A.J Dillon için de bir mesaj niteliği taşıyor. Matt LaFleur, Floyd gibi patlayıcı ve oyuna hareket katabilecek bir oyuncu olmasıyla beğenmiş olsa gerek ki çünkü bu genç hücuma canlılık verecek bir oyun profiline sahip ve gerçekten durağanlaşan hücum serilerinde çok değerli olabilir. Yani genellikle “change of pace” olarak değerlendirilecektir. Pas korumasının zayıf olmasıyla beraber ilk senesinde fırsatlar çıkmadıkça fazla rol alacağını düşünmüyorum. Yeni sezonda, Lloyd’tan büyük değil ama küçük güzel katkılar görebiliriz ve takıma başka sunacakları ne var merak ediyoruz.

Ty’Ron Hopper, Linebacker 

Draft Sırası: 4. Tur, 91. Sıra

Kolej Takımı: Missouri

Güçlü Yanları: Patlayıcılık, pass rush

Zayıf Yanları: Tackle kaçırma, Çeviklik

Puan: C-

Packers öncelikli olarak atletizmini beğendiğini söylenebilir. Eğer kendini geliştirirse defansta yer alabilir ama çoğunlukla special teams’te göreceğimizi düşünüyorum. Baktığımızda çoğunlukla bir beşinci tur seçimi olması bekleniyordu. Tackle’larda kaybettirdiği yard’lar güzel gözükebilir fakat çok da tackle kaçıran bir oyuncu. Bunun üstüne giderse belki bir şans bulabilir. İyi bir 2022 sezonu geçirmiş ama NFL seviyesinde düzenli bir performans verebileceği bir soru işareti.

Evan Williams, Safety

Draft Sırası: 4. Tur, 111. Sıra

Kolej Takımı: Oregon

Güçlü Yanları: Çok yönlülük, blitz

Zayıf Yanları: Atletizm, fiziksellik

Puan: C+

Yine çok yönlülüğü önde olan bir safety seçimi ve pozisyonu doldurmak için takas yapılarak alınan yerinde bir seçim. Dört yıllık bir kolej kariyerinin ardından fazlasıyla maç oynamış bir şekilde geliyor, bunu ne kadar olumlayarak söylesem de NFL için kötü bir durum. Blitz becerileriyle takıma agresiflik anlamında bir katkısı olabilir ancak reach olan bir oyuncu çünkü sıklıkla daha geç turlara yazılıyordu.

Bir diğer potansiyelli strong safety Jaden Hicks 133.sıradan Kansas City Chiefs tarafından seçildi ve bu aklıma geçtiğimiz senelerde aynı takımın center pozisyonunda yaptığı Creed Humphrey seçimini getirdi. Packers’ın onun tam önünden seçtiği Josh Myers’da iyi bir seçim oldu fakat Humphrey başka bir seviyeye gitti. Benzer bir olayın yaşanması bana pek uzak bir ihtimal gibi gözükmedi.

Jacob Monk, Offensive Line

Draft Sırası: 5. Tur, 163. Sıra

Kolej Takımı: Duke

Güçlü Yanları: Çok yönlülük, atletizm

Zayıf Yanları: Cezalar, Soğuk su

Puan: A-

Son zamanlarda Packers orta ve son turlarda iyi offensive line tercihleri yaptı ve bunun karşılığını şuan yaşıyor. Monk tecrübeli ve takımında kaptanlık yapmış çok yönlü bir offensive line oyuncusu. Evet, çok yönlü. Son zamanlarda yeni trendimiz çok yönlülük ve bunun arkasında yaşanan sakatlıklarda offensive line içerisinde birbirinin yerini telafi edecek oyuncular yerleştirmek üzerine açıkçası.

Jacob Monk, baktığımızda soğuk suya alerjisi olmasıyla NFL’in en soğuk stadına gitmesi ilginç bir durum oldu. Böyle ilginç olaylar farklı mücadele hikayeleri sağlıyor ve beşinci turdan yapılabilecek güzel bir seçim olarak değerlendirebiliriz. Monk, özellikle guard pozisyonunda çok büyük katkısı olacaktır. Packers guard oyuncularına bir yatırım yaparken iç koşulara da bu sezon önem vereceğini düşünüyorum. Bu sezon Packers adına koşu hücumu da gelecek sezonun en büyük merak unsurlarından.

Kitan Oladapo, Safety

Draft Sırası: 5. Tur, 169. Sıra

Kolej Takımı: Oregon State

Güçlü Yanları: Koşu savunması, Packers taraftarı

Zayıf Yanları: Derin toplar, Yön değiştirme

Puan: A-

“Kim bu abi ya?”, NBA’deki Victor Oladipo’nun çakmasını safety mi yapmışlar diyebilirsiniz, demeyin. Oregon eyaletinden Packers gelen ikinci safety oldu. Pozisyon açığını kapatmak adına yerinde bir hamle çünkü draft’ın bu noktasında yapılan bu tercihlerde hata yapmak diye bir şey yok ve Oladapo eksik kapatabilecek potansiyelli bir oyuncu. Koşu savunmasında üst seviye bir safety oyuncusu, adam savunmasında da yapabildikleriyle takımda iyi kötü snap alabilecek bir oyuncu olacaktır. Coverage’ı da çok kötü değil ama NFL seviyesine nasıl uyarlayacağını merak ediyorum. Bu da beğendiğim bir seçim oldu. Tabi burada dediklerim demek değil ki çok iyi oyuncu yıldız olacak, Packers uçacak. Buradaki oyuncular yıldız değil kadronun bir parçası olmaya aday oyuncular.

Travis Glover, Offensive Line 

Draft Sırası: 6. Tur, 202. Sıra

Kolej Takımı: Georgia State

Güçlü Yanları: Büyük fizik yapısı, Devamlılık

Zayıf Yanları: Derin toplar, Yön değiştirme

Puan: C+

Artık sonlara geliyoruz. 2018’den beri Georgia State’de olan bir oyuncu, “Abi NFL’e gelerek zahmet etmişsin!” diyebiliriz. Kadro derinliği sağlansın diye bir de büyük bir adam alalım diyerek alınmış bir oyuncu gibi gözüküyor. Tabii büyük olması onun tek avantajı. Atletizm olarak büyük bir soru işareti barındırıyor. Forma şansı bulursa tamamen fiziksellik katmak içindir.

Michael Pratt, Quarterback

Draft Sırası: 7. Tur, 245. Sıra

Kolej Takımı: Tulane

Güçlü Yanları: Saha görüşü, cepte dayanıklı

Zayıf Yanları: Oyun okuma, Kol gücü

Puan: B-

(-Yedinci turdan quarterback seçiyorsun abi ne olabilir yani?

Brock Purdy odaya girer…

-Pardon abi, pardon. Sana saygımız sonsuz, asıl quarterback seçmeyenler utansın!

Davante Adams gözyaşlarıyla odayı terk eder…)

Yani artık burada biraz uzatıyoruz, bari biraz eğlenelim. Jordan Love’a yedek olmak için seçilmiş bir son tur draft’ı, yetenekleri kısıtlı gözükmesine rağmen gelişmeye açık bir oyuncu. Organizasyonun da quarterback geliştirmek istediğini duyuyoruz. Yedek quarterback’in de iyi olması oldukça önemli tabi, başarılı olursa ne güzel.

Kalen King, Corner Back

Draft Sırası: 7. Tur, 255. Sıra

Kolej Takımı: Penn State

Güçlü Yanları: Çabukluk, Çeviklik, Alan savunması

Zayıf Yanları: Zayıf fizik yapısı, Hız

Puan: A

Evet, ismi “K” ile başlayan ve soyadı “King” olan bir cornerback… İzninizle, bir şey söylemek istiyorum, “Siz deli misiniz?”. Seneler geçmesine rağmen Kevin King’in neden olduğu yaralar hala taze iken bir ufak rahatsız etmiyor. İyi haber; bu sefer ilk turdan bir seçim değil, yedinci turdan. Buna sevinmek gerekir, çünkü Packers taraftarlarının bildiği üzere birinci tur da olabilirdi. Şaka bir yana, Kalen King yedinci turun en güzel seçimlerinden biri oldu.

Kalen King, kariyerinin başlarında NFL için birinci tur oyuncusu olarak değerlendiriliyordu ve basketbolun aksine NCAA kolejde oynama zorunluluğu olmasıyla NFL’e girişi gecikme durumunda kaldı ve bu ona çok büyük zarar oldu. Gün geçtikçe değeri düştü ve neredeyse draft edilmiyordu. Düşüşte olan bir oyuncuyu seçmek çok güzel bir strateji olmayabilir ama yedinci turdan bu isimlere şans vermeyeceksen kime vereceksin.

Safety kadar olmasa da cornerback ihtiyacı da vardı takımın ve secondary için çeşitlilik sağlayabilecek bir oyuncu. Oyun becerileri ve bilgisi itibariyle cornerback pozisyonun yanı sıra free safety olarak da değerlendirilebilir. Playmaker bir potansiyele sahip ama bu tabloya en umutlu şekilde bakarsanız. Başarılı olma ihtimali yedinci tur seçimi olmasıyla beraber oldukça düşük ama az önce de dediğim gibi yedinci turda en iyi umutlu bakmayacaksan niye draft yapıyorsun?

Packers Draft Sonucu

Yapılan Draft Sayısı: 11

Seçilen Mevkiler: OL(3) ,S(3), LB(2), RB, QB, CB

En Beğendiğim Seçim: Edgerrin Cooper (LB)

En Beğenmediğim Seçim: Evan Williams (S)

Sürpriz Çıkış Beklentisi: MarShawn Lloyd (RB)

Genel Puan: B+

NFC Kuzey Grubunun Diğer Draft Seçimleri

Yazının başında da bahsettiğimiz gibi NFC Kuzey grupları bomba gibi bir draft geçirdi. Gerçekten kötü bir draft geçiren rakip yok ve önümüzdeki sezon kuzeyde soğuk ve sert geçecek gibi gözüküyor. Packers ve Jordan Love’ın ne seviyede olduklarını ölçmek için mükemmel bir ortam var. Gelin bir de kısacık kuzeyden bahsedelim.

Detroit Lions: Jared Goff-Amon-Ra St. Brown-Penei Sewell yeni sözleşme derken son Kuzey lideri gücüne güç katmaya devam ediyor. Diğer tur seçimlerine girmeyeceğim ama ve ilk turda en iyi cornerback tercihi Terrion Arnold’ı yirmi dördüncü sıradan seçmek çok büyük bir şans. Bana göre şimdiden yılın çaylak savunmacısı ödülünün en büyük adayını şampiyonluk adayı bir takıma kaptırmak gerçekten rakipleri için talihsiz oldu. Güçlü daha da güçlendi diyebiliriz.

Minnesota Vikings: İlk turda draft’a damga vuran bir diğer takım Vikings oldu. Kirk Cousins’ın ayrılmasıyla J.J McCarthy draft’ı yapıldı ve franchise’ı yeni bir heyecan sardı. Oyuncu hakkında o kadar çok şey söyleniyor ki neyin ne olduğunu ayırmak için McCarthy’i sahada görmek şart oldu. Justin Jefferson ile lige girmek çok büyük bir şans ve bir de bunun yanında Vikings draft’ın ilk defans oyuncusu tercihi ile Dallas Turner’ı seçti. Defans’a yapılabilecek en güzel hamlelerden birini de yaptılar bana kalırsa. Vikings için çok ideal bir draft geçti ve şimdilik yapılabilecekler yapıldı. Vikings’i daha detaylı okumak isterseniz de yazar arkadaşım Abdullah Emir Güzeler çok güzel bir yazı yazmış kesinlikle öneririm.

Chicago Bears: Açık ara draft’ın kazananı Chicago Bears oldu diyebiliriz. Öncelikle, ilk sıradan Bryce Young almak için bu sene Caleb Williams’ı Bears’a bırakan Carolina Panthers’ı buradan akıl fikir diliyorum. Bunun üstüne wide receiver ekibinde D.J Moore’un yanına Keenan Allen ve dokuzuncu sıradan Rome Odunze seçimini yaparak ligin belki de en iyi wide receiver odasını kurdular. Eli yüzü düzgün bir savunmaya da sahipler. Başarılı olmamak için hiçbir engel kalmadı. Caleb Williams’ı her anlamda koruyabildekten sonra ve hazırlayabildikten sonra başlarına bir şey gelmeyecektir.

Son Model Araçlar Çekildi, Biz Hazır mıyız?

Geleneksel bir draft yazısının daha sonuna geliyoruz. Çok ilginç bir draft’ı geride bıraktık ve NFC Kuzey gibi birçok grupta yaşanacaklar çok büyük bir merak konusu. Packers için de rekabet ortamının yükselmesiyle beraber biz taraftarlar fazlasıyla eğleneceğiz gibi gözüküyor. Dilerim önümüzdeki sezon NFL’in de üstünde uğraştığı üzere takım fark etmeksizin sakatlıksız bir sezon geçiririz. Takımlar da altına son model araçları çekti, yola çıkarmaya da bir dört ay kaldı. Bizler de yavaş yavaş araçlara geçmeye hazırlanabiliriz. Eylül ayında yola çıkıyoruz, emniyet kemerlerinizi bağlamayı unutmayın…