Merhabalar değerli NFLTR.com takipçileri. Cardinals lobisi olarak uzun süreli kayıpların ve kötü geçen sezonların ardından tekrar sizlerin karşısına çıkıyoruz. İki sezon boyunca sürekli benzer olayların yaşanması bizleri ne yazacağımız hakkında negatif bir etki bırakması isteğimizi kaçırıyordu. Bu yüzden daha çok motivasyona ihtiyacımız olduğunu hissettik. Bu off-season’da ise aradığımız motivasyonu bulmaya başladığımızı düşünüyoruz. Yüksek puanlı ve rekor sayıda seçimli, umutlarımızı yeşerten draft yorumlarımıza geçmeden önce yazının ilk bölümünde öncelikle Cardinals’ın serbest oyuncu pazarındaki hareketlerinden ve enteresan görünen bir takas hamlesinden bahsedelim. Geçtiğimiz sezon pek çok pozisyonda bir dolu eksikleri olan takıma katılan oyuncular ile kadro nispeten biraz daha güçlendirilmeye çalışıldı. İsterseniz önemli olduğunu düşündüğümüz bazı isimlere biraz daha detaylı olarak değinelim

Serbest Oyuncu Transferleri ve Takas Hamlesi

Jonah Williams, Offensive Tackle

Off-season hamlelerinin en tartışmalı ismi haline gelen Jonah Williams aslında hem sağ (RT) hem sol tackle (LT) görevini üstlenme yetisine sahip bir oyuncu. 2015 yılı ilk tur seçimi meşhur LT oyuncumuz D.J. Humphries’in yüksek kontratı ve sezon sonuna doğru yaşadığı ağır diz sakatlığı sonrasında serbest bırakılmasının ardından geçtiğimiz yıl ilk tur altıncı sıra seçimi Paris Johnson Jr’ın bu pozisyona geçeceği tahmin ediliyordu. Ancak Jonah Williams’ın gelişi sonrasında LT görevini Williams’ın üstleneceğini ve Paris Johnson’ın yine RT olarak devam edeceğini düşünüyoruz. NFL’de beş yıllık bir tecrübesi olmasına rağmen Jonah Williams’ın tartışmalı bir oyuncu olmasının sebebi 2020 ve 2022 yıllarında yaşadığı omuz sakatlıkları. Eğer yeniden bu sakatlığı nüksederse Cardinals’ın yıllardan bu yana süregelen Offensive Line (O-Line) eksikliğinde, en önemli sorun olan Kyler Murray’nin korunması yine çok zor bir hale bürünecek. 2023 sezonunda sadece sekiz sack’e izin vermesi Williams’ın ne kadar yetenekli olduğunu, sezon boyunca sadece beş penaltı cezası alması onun ne kadar disiplinli olduğunu gösterse ve 1,087 snapte yer alması onu ne kadar tecrübeli kılsa da kronik omuz sakatlığından dolayı canlı bomba olmamasını umduğumuz yetenekli bir oyuncu.

Chris Moore, Wide Receiver

Arizona’nın WR ekibinde birkaç yıldır süregelen bir takım ayrılıklar söz konusu olmuştu. Larry Fitzgerald’ın emekli olmasıyla başalayan, ardından da DeAndre Hopkins, A.J. Green ve bu sezon bitimiyle Marquise Brown gibi isimlerin Cardinals ile yollarını ayırmasından sonra WR mevkiinde tecrübeli bir oyuncu Cardinals’ın ihtiyaçlarından biri haline geldi. Bu yıl daha da parlayacağına inandığımız Greg Dortch’u görmekten ne kadar memnun olsak da biraz önce bahsettiğimiz gibi WR’lara liderlik edecek tecrübeli oyuncu da gerekiyordu. Elbette şartlar elverse Larry Fitzgerald’ın gelip takıma ağabeylik yapmasını isterdik fakat bu mümkün olamayacağından Cardinals bu görev için tercihini tecrübeli eski Tennessee Titans WR’ı olan Chris Moore’dan yana kullandı. Chris Moore WR ekibine deneyim ve liderlik katmasının yanı sıra koşu bakımından da gayet yetenekli bir oyuncu. Sahaya fazla sayıda WR çıkması durumunda rakip defansa büyük tehdit oluşmasını bekleyebiliriz. Chris Moore’un tek riski 30 yaşında olması ve bunun getireceği sakatlık riskinin fazla olması.

DeeJay Dallas, RB/Returner

DeeJay Dallas’ın gelişi ilk başta bizi çok da memnun etmemişti. Seattle Seahawks’da geçirdiği sezonlarda çok da etkili bir performansını görmediğimiz bir ismin takıma ne katacağını anlayamamıştık. Ancak ilerleyen günlerde önümüzdeki sezon için kick-off return kuralında yapılan değişiklik ile birlikte bu transferin değeri bir anda yükselmiş oldu. Dallas’ın esas katkısını returner olarak oynayacağı special team’de göstermesini ve güzel sürprizler izletmesini bekliyoruz.

Desmond Ridder, QB

Off-season’ın en anlayamadığımız hamlelerinden biri ile Atlanta Falcons QB’i Desmond Ridder beklentilerimizi bir türlü karşılayamayan eski ikinci tur seçimi WR Rondale Moore ile takas edilerek kadroya katıldı. NFL’de kafa kafaya takaslara az rastlandığı için iki taraf açısından da belirsizliklere gebe bir takas oldu. Bize kalırsa Andy Dalton veya Joe Flacco tarzında veteran bir cep QB’si yedek QB pozisyonunda düşünülebilirdi. Bizim açımızdan bakıldığında bu sezon fazla bir rol alması beklenmeyen bir oyuncu karşılığında yedek QB pozisyonunu starter tecrübesi olan ve halen çaylak kontratındaki bir isimle doldurmak kağıt üzerinde çok mantıklı görünebilir. Ancak Ridder’ın Atlanta’daki performansını düşününce de mümkünse kendisini sahada görmemeyi tercih edeceğiz.

Zay Jones, WR

Bu yazı yazıldığı sırada serbest oyuncu olan Zay Jones, yazımızın tamamlanmak üzere olduğu anlarda senelik 4.65 milyon dolarlık bir kontrat ile Cardinals’a katıldı ve yazımıza son anda dahil oldu. Jacksonville Jaguars ile kontratı bittikten sonra uzun süredir Dallas Cowboys ve Kansas City Chiefs ile flört halinde olduğu yazılan Jones’un Arizona ile imzalaması hepimiz açısından oldukça sürpriz oldu. Muhtemelen maddi açıdan daha iyi bir kontratı tercih etmiş gibi görünüyor. Cardinals açısından ise 3 WR pozisyonunda da oynayabilecek tecrübeli bir ismin ekibe katılmasından gayet memnunuz. Bu transferle birlikte WR ekibinin Marvin Harrison Jr., Michael Wilson, Greg Dortch, Zay Jones ve Chris Moore’dan oluşacağı netleşmiş oldu.

Justin Jones, Defensive Tackle

Cardinals’ın bu off-season döneminde savunmadaki en büyük sorunlardan biri olan pass rush konusunda hamleler yapması gerekiyordu. Chandler Jones, Devon Kennard, Jordan Hicks, J.J. Watt, Zach Allen ve Haason Reddick gibi ağır oyuncuların yıllar boyunca teker teker ayrılmasıyla bu sıkıntılı durum her geçen sene daha kötüye gitmişti. QB üstünde kurulan baskı görevini hâlen omuzlarında taşıyan OLB Dennis Gardeck dışında bir de defensive line’dan da tecrübeli oyuncu katkısı gerekiyordu. Cardinals bu görevi Chicago Bears defensive tackle’ı (DT) Justin Jones’a verme kararı aldı. Justin Jones, son iki yılda yaptığı 7 sack ile Cardinals’ın geçen sezon toplamının neredeyse 1/4’ünü tek başına elde etmişti. 28 solo tackle ve 19 tackle asisti ile de güzel istatistiğini bizlere sunuyor. Cardinals’ın tam da ihtiyacı olan agresif bir DT Justin Jones için şu an için bir olumsuzluk görmüyoruz. Tek korkumuz yukarıda bahsettiğimiz gibi sakatlık riski olabilir fakat biz yine de ağzımızı hayra açalım.

Mack Wilson Sr., Linebacker

2019 yılında Cleveland Browns tarafından draft edilen ve son iki yıldır da New England Patriots kadrosunda bulunan linebacker Mack Wilson’ın blitz oyunlarına ek olarak defensive front’ta önemli bir oyuncu olmasını umuyoruz. Bu sezon Cardinals’ın bünyesine kattığı oyuncuların ortak özelliklerinden biri olan çok yönlülük sayesinde gerek sakatlılarda gerek ihtiyaç durumunda bir oyuncunun birden fazla görevi iyi bir şekilde yapması şu anda Cardinals’ın en önemli ihtiyacı. Diğer oyuncularda da bahsettiğimiz gibi Cardinals bünyesine katılan oyuncuların ortak riski sakatlık. Mack Wilson edge rush ve ILB oynama gibi görevleri üst düzey yapabilen bir oyuncu. Geçtiğimiz yıl savunmanın en yararlı ismi olan Kyzir White ile beraber defansta daha çok yönlülük adına starter olarak başlayacak. Geçen sezon 3.5 sack, üç pas defansı ve 2.5 koşu bloğu ile fena olmayan istatistikler elde eden Mack Wilson için gösterilen riskler boyu ve kilosu. Ancak bildiğiniz gibi biz Cardinals taraftarları için önemli olanın boy değil işlev olduğunu Kyler Murray bizlere  gösterdiği için Mack Wilson’ın riski de boyu değil kilosu. Bir metre 85 santimetre ve 110 kilogram ağırlığında olan Wilson her ne kadar dayanıklı olsa da LB olması gereği daha ağır tight end oyuncularına karşı defans için bir miktar risk oluşturabilir.

Bilal Nichols, DT

Cardinals’ın bünyesine kattığı bir diğer tecrübeli DT oyuncusu Bilal Nichols ile üç yıl için 21 milyon dolara anlaşmaya varıldı. Bu anlaşmalar bizlere gösteriyor ki olması gerektiği gibi Cardinals yıllar evvel bozulan defansı tekrar ayağa kaldırmak istiyor. Las Vegas Raiders’ta Maxx Crosby ile oynamasının getirdiği tecrübenin yanında geçen sezon 35 solo tackle, 15 tackle asisti ve iki sack’i ile güzel istatistikler yapan Bilal Nichols’un bizlere getirdiği tek risk 27 yaşındaki bir oyuncu için verilen paranın biraz yüksek olması. Nichols’a takıma getireceği tecrübe ve defensive front’u ayağa kaldırma konusunda her ne kadar güvensek de cap space’den bu kadar paranın ayrılması biraz kafa karıştırıyor.

Sean Murphy-Bunting, Cornerback

Bizleri uzun süredir okuyanlar Cardinals’ın defensive back konusundaki yetersizliklerini sürekli vurguladığımızı çok iyi bilirler. Bu sezon için tecrübeli oyuncu konusundaki eksikliğin giderilmesi görevini Sean Murphy-Bunting üstlenecek. Geçen sezon Tennessee Titans’ta 45 solo tackle, iki interception ve 45 pas izni vermesiyle bizlere vasat bir istatistik sunmasının üzerine Cardinals’e getireceği en büyük risk sakatlıklar. 2020 sezonundan beri Buccaneers bünyesinde sakatlıklar nedeniyle tam bir sezon oynamadığı için bizlerin ve diğer taraftarların çok hoşnut kaldığı bir anlaşma olmamasına rağmen vasat da olsa ihtiyaç durumunda bir alternatif oluşturacağı için Tanrıya şükrediyoruz.

Görüldüğü üzere serbest oyuncu pazarında takıma katılan isimler o kadar da heyecan yaratacak yıldız isimler olmasa dahi yine de eksik bölgelere yapılan eklemelerin geçtiğimiz yıla göre ileri doğru bir adım atılmasını sağlayacağına inanıyoruz.

Ancak Cardinals için off-season’daki asıl önemli kısım elbette draftti. Altısı ilk 90 sırada olmak üzere toplam 11 pick ile drafte giren GM’i Monti Ossenfort draft sırasında yaptığı takaslar ile bu rakamları ilk 90 sırada yedi pick ve toplamda 12’ye çıkararak rekor sayıda oyuncuyu kadroya ekledi. Gelin şimdi de draft’ta seçilen isimlere bir göz atalım…

2024 NFL Draftı Seçimleri

1. Tur 4. Sıra: Marvin Harrison Jr., WR, Ohio State

2023-24 sezon ortasından bu yana bütün taraftarların merakla beklediği büyük yıldız adayı Kyler Murray’nin önemli silahı meşhur WR Marvin Harrison Jr. artık resmen bir Cardinal. Draftlar başlamadan yaklaşık iki ay öncesinden kendi sosyal medya hesaplarından ve yapılan röportajlarda Cardinals’da oynamak istediğini saklamayan Harrison’ın seçimi aslında bizleri çok da şaşırtmadı. Marquise Brown takımdan ayrılmış olmasa dahi Cardinals’ın en büyük açıklarından biri haline gelmiş WR pozisyonu için, GM Monti Ossenfort bu açığı doldurmak ve yeni kuşağın en büyük yeteneği olarak anılan Harrison’ı seçmekte kararlıydı ve istediğini aldı. Hollywood Brown’un gidişinin ardından bu sezon daha çok göreceğimiz Greg Dortch, Chris Moore, Michael Wilson ve Cardinals’ın yeni yıldızı olacağını umduğumuz Harrison Jr. ile birlikte uzun yıllar sonra yepyeni bir WR ekibini izlemeyi dört gözle bekliyoruz.

1. Tur 27. Sıra: Darius Robinson, DL, Missouri

Cardinals head koçu Jonathan Gannon şiddetli, sert oyuncu sevdiğini çok defalar dile getirmişti. Şiddetli olmasının yanı sıra çok yönlülüğü de eklenince Cardinals defansının en eksik bölgesi olduğunu düşündüğümüz D-Line’a bu draftte Darius Robinson eklendi. Aslında 27. sıraya Laiatu Latu veya Chop Robinson’dan birinin kalmasını ümit ediyorduk. Ancak 15. sıraya kadar hiçbir savunma oyuncusu seçilmeyen draftte bir anda D-Line oyuncularına bir hücum başladı ve Laiatu Latu, Dallas Turner, Jared Verse ve Chop Robinson 21. sıra geçildiğinde yeni takımlarına gitmişlerdi bile. Bu durumda Cardinals için de Darius Robinson dışında bir seçenek kalmamıştı. Geçen sezonu 8.5 sack ile tamamlayan Robinson yeni sezonda savunma hattının gelişimi konusunda geçtiğimiz yılın ikinci tur seçimi B.J. Ojulari ile birlikte en büyük ümidimiz olacak.

2. Tur 43. Sıra: Max Melton, CB, Rutgers

Bu seçimin CB eksikliğini tamamlamak adına güzel bir seçim olmasını umuyoruz. Geçen sezon Cardinals defansı 32 pas touchdown’una izin vererek ligi 30. sırada ve rakip hücumlara verdiği yüzde 69 pas tamamlama oranıyla da ligde 31. sıradaydı. Bunların oldukça kötü rakamlar olmasına rağmen Harrison Jr. ve Robinson’un öncelikle ihtiyaç duyulan pozisyonlara draft edilmesinden dolayı Nate Wiggins, Cooper DeJean ve Kool-Aid McKinstry  gibi draft’ın yüksek potansiyelli CB’lerinden feragat edip 1.80 boyunda 40 yardı 4.39 saniyede koşan Max Melton’a Cardinals defansında yer verildi. Aslında ikinci tur başında 35. sıraya sahip olan Monti Ossenfort, o sırada tahtada Cooper DeJean ve Kool Aid McKinstry gibi ilk turda seçilmesi beklenen iki değerli CB olmasına rağmen Atlanta ile takasa girip (35. ve 186. sırayı verip 43. ve 79. Pick’leri alarak) 43.sıraya geriledi. Bunun üzerine bu fırsatı değerlendiren Philadelphia Eagles ve 41. sıraya trade up yapan New Orleans Saints sırayla DeJean ve McKinstry’i seçince Ossenfort’da 43. sıradan Max Melton’ı seçti. Melton’ın special team’de de oynayacak olması onu diğerlerinden bir parça daha ilgi çekici kılıyor. Cardinals’ın DB kadrosunda erkenden bir rekabete girmek ve sürekli karıştırılacak olan CB mevkiinde yerini korumak istiyorsa diğer oyunculara karşı olan rekabeti kazanmak zorunda.

3. Tur 66. Sıra: Trey Benson, RB, Florida State

Hiç beklemediğimiz bu RB seçimiyle beraber CB’lerin kendi arasındaki rekabetinin artması gibi aynı durum RB mevkiinde de yaşanacak. Bizim bu seçimden çıkarımımız, Benson’ın bu yıl tecrübe kazanıp 2025 sezonuyla birlikte takımın as RB’i olmak üzere draft edildiği. James Conner’ın yedeği olarak bildiğimiz geçen sezon draft edilen Emari Demercado’nun ortalamanın üstünde bir sezon geçirdiğini düşünüyoruz. Ayrıca geçen sezon ortasında takıma katılan Michael Carter da halen kadroda bulunuyor. Bu turda seçilen Trey Benson, geçmiş iki sezon toplam 1,896 yard koşması, her snapte ortalama 7.7 yard’lık muazzam performansı ve 40 yard’ı 4.39 saniyede bitirmesi ile birlikte rakip arasından hızlıca sıyrılabilme konusunda bize ne kadar yetenekli olduğunu gösteriyor. Demercado’ya ek olarak kolej sezonlarında pas alma konusunda yeterli bir yeteneğe sahip olması onu 3.hak oyunlarında daha çok göreceğimiz anlamına geliyor.

3. Tur 71. Sıra: Isaiah Adams, G, Illinois

Aslında O-Line oyuncuları bakımından son yılların belki de en verimli draftinde ne yazık ki daha önemli ihtiyaçlar nedeniyle bu sıraya kadar bu fırsatlardan istifade edemeyen Cardinals, hücum hattının en önemli eksikliği olarak görünen LG pozisyonu için geçen yıl Tennessee ile yapılan takas neticesinde sahip olduğu 71. sıradaki hakkı ile Isaiah Adams’ı seçti. Aslında bizim bu pozisyon için gözümüz Kansas State OG’ı Cooper Beebe’deydi ancak kendisi Cowboys tarafından 56. sıradan seçilince bu pozisyon için bir sonraki en iyi potansiyel olarak görünen Adams’ın 71. sıradan seçilmesi de gayet başarılı bir seçim gibi görünüyor. Böylece yeni sezonda O-Line hattı da büyük ihtimalle (LT-Jonah Williams, LG-Isaiah Adams, C-Hjalte Froholdt, RG-Will Hernandez, RT-Paris Johnson Jr) şeklinde olacak.

3. Tur 82. Sıra: Tip Reiman, TE, Illinois

Yukarıda bahsettiğimiz Atlanta Falcons ile yapılan takas sonucu 79. sıraya da sahip olan Cardinals bu hakkını Colts’a verip üç sıra daha geriye giderken ilave olarak Colts’un 6.tur 191. sıradaki hakkını da alarak draftteki toplam pick sayısını da 12’ye yükseltmiş oldu. 82. sıradaki hakkıyla da beklenmedik bir şekilde Illinois’den TE Tip Reiman’ı seçti. İki sezon önce seçilen ve geçtiğimiz sezonun parlayan yıldızı olan Trey McBride’ın yanına yapılan bu ilave açıkçası bizi çok memnun etti. Reiman’ın özellikle çok iyi bir blokçu olma özelliğiyle hem O-Line’a koşu ve pas bloklarında yardımcı olmasını hem de Cardinals’da bugüne kadar pek görmediğimiz çift TE’li hücum şemalarında sürpriz pas yakalamalarıyla pas oyununa da katkılar vermesini bekliyoruz.

3. Tur 90. Sıra: Elijah Jones, CB, Boston College

Monti Ossenfort’un geçtiğimiz yıl topladığı ilave picklerin sonuncusu olan Houston Texans’dan gelen 90. sıradaki hak ile de secondary için derinlik yaratma amacıyla seçilen Elijah Jones 1.80 santimetre boyu ile iyi bir hıza sahip. Ayrıca geçtiğimiz sezon rakip QB’lerin yüzde 29 pas tamamlama yüzdesi elde etmeleri ile de bu alanda tüm lig genelinde 8. sırada yer almıştı. Jones önümüzdeki sezon Sean Murphy-Bunting, Max Melton ve geçtiğimiz yılın üçüncü tur seçimi Gareth Williams ile birlikte CB rotasyonunda kendine yer edinmeye çalışacak.

4. Tur 104. Sıra: Dadrion Taylor-Demerson, S, Texas Tech

Yıllardır Arizona’nın en sorunsuz bölgesi olarak görünen Safety pozisyonunda Budda Baker ve Jalen Thompson ikilisine alternatif olarak seçilen Dadrion Taylor-Demerson 2021’den bu yana yaptığı 10 interception ile Big 12 konferansında bu alanda liderliğe sahip bir oyuncu. Hızı ve çok yönlülüğü (toplam snap’lerinin yüzde 24’ünde slot corner olarak oynamış bir oyuncu) nedeniyle de head koç Jonathan Gannon’ın sevdiği tipte bir oyuncu olarak bu sene kazanacağı tecrübe ile kontratının son yılına giren Budda Baker’ın muhtemel bir ayrılığı durumunda bir sonraki sezona as olarak da başlayabilir.

5. Tur 138. Sıra: Xavier Thomas, EDGE, Clemson

Bu tur ile birlikte biraz da geleceğe yönelik yapılan bir seçim olan Xavier Thomas’ın bir iki sezon içinde D-Line hattına bir derinlik sağlaması beklenebilir. Ancak şu an için majör bir rolde görmemiz pek olası değil.

5. Tur 162. Sıra: Christian Jones, OT, Texas

Aynı şekilde Thomas gibi Christian Jones da O-Line için derinlik yaratmak amacıyla seçilmiş bir oyuncu ve göstereceği gelişime bağlı olarak önümüzdeki senelerde kadroya girme şansına sahip olabilir.

6. Tur 191. Sıra: Tejhaun Palmer, WR, UAB

1,80 santimetre boyunda ve 95 kilogram ağırlığında olan Tejhaun Palmer, Cardinals WR ekibinin en alt sıralarında yer alacak ve kendini geliştirirken muhtemelen antrenman kadrosunda yer alacaktır. Sakatlıkların yaşanması durumunda şans bulabilir ancak bu şansı alabilmek için oyununu geliştirmeye devam etmesi gerekecek.

7. Tur 226. Sıra: Jaden Davis, CB, Miami

Kariyerine Oklahoma’da başlayıp Miami’de bitiren Jaden Davis, üst düzey futbol oynama deneyimine sahip ancak kalabalık bir CB odasına giriyor. Starter olması ​​uzak bir ihtimal olabilir ancak sakatlık sorunu Arizona’yı vurursa Davis kendini sahada bulabilir.

Böylelikle Arizona Cardinals’ın pek çok yeni ismi kadrosuna katması nedeniyle oldukça uzun süren bir yazımızın sonuna geliyoruz. Tabii ki yeniden yapılanma sürecindeki bir takım için çok sayıda oyuncunun gelişi gayet normal bir durum. Umarız bir sonraki off-season’da az ama öz sayıda süperstar oyuncu transferlerini değerlendirme imkânımız olur.

Bir sonraki yazımızla sezon öncesi beklentilerimizle yeniden görüşmek dileğiyle…