Archie, Peyton ve Eli Manning’in ardından Manning ailesinin yeni NFL yıldız adayı, Peyton ve Eli Manning’in yeğeni, Archie Manning’in torunu Arch Manning olacak gibi duruyor. 2005 doğumlu Arch, 2023 lise mezunları sınıfında tüm ülkedeki en iyi QB olarak sıralanmasının yanı sıra tüm pozisyonlar arasında da birinci olarak listelenmiş, ülkedeki en iyi futbol programlarının hemen hemen hepsinden teklif almış ve Georgia, Alabama ve Texas’ı dörder kez ziyaret etmiş, en sonunda da Texas yolunu tutmaya karar vermişti. Texas’ı seçmesi diğer iki okula göre daha düşük ihtimal olarak görülmüş olsa da kolej kariyeri için Arch’ın orayı seçmesindeki en büyük etkenin Texas koçu Steve Sarkisian için oynamak istemesinin olduğu iddia edildi.

Texas’ta geçirdiği tek sezonda şans bulamayan ve sezonu Quinn Ewers’ın arkasında geçiren Arch, Ewers’ın draft’a katılmamaya ve kolejde bir sezon daha oynamaya karar vermesiyle birlikte bu sezon da QB2 pozisyonunda görev almayı bekleyecek gibi gözüküyor. Fakat bunun Texas’ı seçerken zaten beklediği bir durum olduğunu amcası Eli’ın transfer söylentilerine karşılık “Texas’ı orada olmayı istediği için seçti. Orası futbol oynamayı istediği yer. Koç [Steve] Sarkisian’ı, hücum sistemini ve neler yaptıklarını beğeniyor. Geçtiğimiz sezon, redshirt olarak oynayacak zaman bulmayı planlayacağını biliyordu.” şeklindeki yanıtından çıkarabiliyoruz.

2025 NFL Draftı’na girmesi beklenen Ewers’ın ardından starter olacak Arch, en erken 2026 NFL Draftı’na katılabilecek. Yani kolejde en az üç sezon geçirecek olan yıldız adayı isim, lise döneminde üstünde oluşturulan beklentilerin karşılığını verebilir ve kendini geliştirmeye devam ederse şüphesiz ki katılacağı draft’ta QB arayışındaki takımların bir numaralı opsiyonu olmak için en büyük adaylardan biri olacaktır.

Arch Manning’in Şu Ana Kadar Öne Çıkan Yanları:

– Cep farkındalığı yüksek. Baskı altında kaldığı zaman alan açmak ya da koşularıyla yard kazanmak için yeterli mobiliteye sahip.

– Elit adayı kol becerisine sahip.

– Derin toplarda oldukça isabetli ve güvenilir.

– Lise kariyerinde becerilerinin yanı sıra yüksek seviyede sezgi ve farkındalığa sahip olduğunu oyunlarıyla gösterdi.

Arch Manning’in Hatırlattığı Oyuncu: Joe Burrow

Peki Kimdir Bu Quinn Ewers?

Yukarıda da bahsedildiği gibi Arch’ın yedekte beklemesinin sebebi olan Quinn Ewers, 2021 lise mezunları sınıfı arasında 100 üzerinden 100 puanla en iyi oyuncu olarak sıralanmıştı. Ohio State’e gitme kararına rağmen orada sadece dört ay kalmış, 2021 Aralık ayında memleketi Texas’a dönerek Longhorns ekibinin yolunu tutmuştu. Neden bu kadar kısa süre içerisinde transfer olduğu hakkında farklı söylentiler olsa da üzerinde en çok fikir birliğinin olduğu düşünce o dönem Texas’ın eyalet olarak lise atletlerinin NIL gelirine sahip olmasını engelleyen bir yasasının olması, Ewers’ın da böyle bir prospect olarak NIL gelirinden mahrum kalmamak için önce Ohio State’e gitmeyi ve daha sonra memleketine dönerek Texas Longhorns’ta oynamayı istediği şeklinde. Ewers’ın kolej seçim döneminde son beş okulunda sadece Texas okullarının kalmasının ardından reclassified olarak bir anda Ohio State yolunu tutması da bu iddiayı doğrular nitelikte gibi duruyor.

Ohio State’teki bu kısa dönemi içerisinde hiç oynamayan Ewers, Texas’a gittikten sonraki ilk tam sezonunda beklendiği gibi Hudson Card’ın önünde starter olarak isimlendirilerek lisedeki derecelendirilmesinin doğru olduğunu gösterir şekilde performans göstermeye başladı. Her ne kadar sakatlıklarla boğuşmuş olsa da da ilk starter sezonu olan 2022’de 10 maçta yüzde 58.1 ile 2,177 yard ve 15 TD ile oynadıktan sonra geçtiğimiz sezon da 12 maçta yüzde 69.0 ile 3,479 yard ve 22 TD ile oynayarak kendisi üzerindeki beklentilerin yüksek tutulmaya devam etmesi gerektiği mesajını verdi.

2024’teki kalabalık, çok iyi performans göstermiş QB draft sınıfına ek olarak kendisinin daha gösterecekleri olduğu düşüncesiyle bu seneki draft’a katılmama kararı alan Ewers, önümüzdeki sezon da Arch’ı arkasında oturtarak 2024 sezonunda 2025 draftı’ndaki QB1 olmak için çabalayacak gibi gözüküyor. Şu anda seneye ilk 10 sıradan seçilmesi beklenen Ewers’ın ilk seçilen QB olmak için gereken yeteneği ve kapasitesi olduğu düşünüldüğü zaman uygulamada ne kadar başarılı olacağı ve takımının form durumu kendisinin geleceğini belirleyecek. Heisman ödülü içinse takımının gösterebileceği performans da göz önünde bulundurulduğunda en iddialı ve şanslı isimlerden biri olabilecek olan Ewers, şu anda bahis oranlarında +700 ile birinci olan Oregon QB’si Dillon Gabriel ve +750 ile ikinci olan Georgia QB’si Carson Beck’in ardından +1000 oranla Alabama QB’si Jalen Milroe ile üçüncü sırayı paylaşıyor.

Yeni sezonda Arch Manning’in bir şekilde formayı Quinn Ewers’tan alıp almayacağını ise hep birlikte göreceğiz…