Arizona Cardinals adına çok kritik önemde bir galibiyet haftasından hepinize selamlar değerli NFLTR okurları. Geçen hafta söz verdiğimiz gibi yazılarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Geçen haftaki ilk yazımızda “Tamam mı Devam mı?” demiştik. Cardinals her ne kadar güzel bir sonuç almış olsa da biz bu sorunun cevabına “Şimdilik Devam” demek zorundayız. Cardinals lobisi olarak alınan bu sonuçtan istediğimiz oranda memnuniyet alamadık. Şimdi bunun nedenlerini hücum ve savunmanın bu haftaki performanslarını değerlendirerek detaylıca inceleyelim.

Öncelikle hücumdan başlayacak olursak rahatsız olduğumuz birçok durum var. Kyler Murray’nin sürekli baskı altında oynaması onun gereğinden çok daha fazla pas atmasına neden oluyor. Ne yazık ki RG Will Hernandez’in de maç içinde sakatlanması durumları daha da beter hale getirdi. Maçtan sonraki Pazartesi günü head koç Jonathan Gannon tarafından Hernandez’in sezonu kapattığının açıklanması zaten sıkıntılı olan OL ünitesi ve Kyler Murray’nin korunması açısından işlerin daha da zorlaşacağına işaret ediyor. Bu haftaki Packers maçında hücumun kaderi de değişecek ancak şu anda yeni bir oyuncu takviyesiyle ilgili bir haber olmadığından olumlu ya da olumsuz açıdan nasıl değişeceği ile ilgili kesin bir şey söyleyemiyoruz. Rahatsız olduğumuz diğer durumlardan biri ise Kyler Murray’nin silahlarının yetersizliği. Her ne kadar kağıt üstünde vasat üzeri gibi dursa da maç içerisinde vasatın altında bir performans gösteriliyor.

İkinci yılındaki WR Michael Wilson’un pas yakalama kabiliyetinin yüksek olduğunu söylemek mümkün fakat rotalarını koşmada yeterince başarılı olamadığını belirtmek isteriz. Rakip savunma ile boşluk yaratma konusunda kendisi yeteri kadar atletik beceriye sahip değil, ileriki zamanlarda kendisini geliştirebileceğine dair umudumuz var ile yok arasında giden bir oyuncu. Marvin Harrison Jr. ise gerçekten saf bir yetenek. Boşa çıkma ve pas yakalama kabiliyetinden de memnunuz ama henüz hücum taktiklerini tam anlamıyla özümseyemediğini gözlemliyoruz. 49ers maçı içerisinde Kyler Murray ile yaşadığı anlaşmazlık ve tartışma bizlere bunu gösterdi. Playbook ise bu iki oyuncunun birlikte oynamasına daha çok şans tanıyor fakat bizler diğer silahlara da daha çok şans tanınmasını istiyoruz. Öte yandan WR ünitesiyle ilgili olarak bu haftanın başında sezon başında takıma katılan Chris Moore’un takımdan kesilme haberi geldi. Bu karar net bir şekilde bu hafta itibarıyla 5 maçlık cezası biten diğer tecrübeli WR Zay Jones’un takıma katılacağı anlamına geliyor ve umuyoruz ki Jones’un vereceği katkı diğer oyuncuları da ciddi anlamda rahatlatır.

2023 sezonunda parlayan TE Trey McBride sezon sonunda takımın pas yakalama mesafesi lideri olmuştu. Bu sezon onu daha çok görmeyi beklerken neredeyse hiç görmüyoruz. McBride’ın yanı sıra Greg Dortch da aynı etkiye sahip. Kendisinin elbette Marvin Harrison Jr. kadar yetenekli olduğunu iddia edemeyiz fakat kesinlikle ondan daha tecrübeli olduğunu söyleyebiliriz. Bu yazılarımız onu veya bunu daha çok görmek istiyoruz olarak algılanmamalı. Ancak sadece biri iki oyuncunun üstünden oynatılmaya çalışılması, hücumu bir hayli yavaşlatıyor. Bu durumun canlı örneği ise RB James Conner. Maç içerisinde pas oyunları ile bir sonuca varılamayacağının açıkça görünmesine rağmen yine de sürekli pas oyunlarının üstüne gidildi. Son çeyrekte ise maçı kazanma arzusunun artmasından sonra olması gerektiği şekilde James Conner’a daha çok top verildi ve James Conner’ın koşuları sayesinde maçın kazanıldığını söylersek yanlış olmaz. Sezon başından beri James Conner’a çok top verilmiyor sadece 1st&10 oyununda iki, üç yardlık yardımı haricinde sadece pas oyunları döndürülmeye çalışılıyor. Burada playbook’un da zayıf olduğunu söyleyebiliriz. Kyler Murray’nin ilk çeyrekteki 50 yardlık koşusu da maçın en güzel anlarıydı. Koşu oyunlarının artması hücumu önemli seviyede rahatlatacaktır. Kyler Murray’nin ağır sakatlığı sonrasında ilk senelerindeki kadar fazla koşu oyunu yapmadığını düşünüyoruz. Umarız bu soruna bir çözüm getirilir.

Savunma tarafına geldiğimizde önceki yazımızda daha çok savunmadan memnun olmadığımızı söylesek de bu maçın kazanılmasındaki daha büyük etken olduklarını söylememiz lazım. Hücumda yaşanan problemler daha çok playbook ve coaching tarafındayken savunmadaki sıkıntılar ise direkt oyuncuların kendilerinden kaynaklanan sorunlar gibi görünüyor. Çok yakın tarihe baktığımızda bu defanstan J.J. Watt, Chandler Jones, Devon Kennard, Zach Allen, Byron Murphy, Haason Reddick, Jordan Hicks gibi oyuncular geçtiği için şu anda oyunculara pek alışamadığımızı söylemek isteriz. Tom Brady’nin kendi memleketinde yorumculuk yaptığı bu maçta söylediği ilk şey takımın çok önemli derecede pass rusher oyuncusuna ihtiyacı olduğu oldu. Son 3 yıldır Cardinals’in defansta en çok kullandığı şema blitz taktiği olmuştu ancak şu anda Dennis Gardeck dışında bu oyuna dahil olacak kimse görünmüyor. Önceki senelerde Budda Baker da bu oyunlara dahil olsa da şu anda en önemli problemlerden biri olan secondary tarafında daha çok oynamaya gayret gösteriyor. Bu sezonki Cardinals maçlarının ortak özelliklerinden biri de rakip hücumun third down oyunlarını rahatça firsst down’a çevirebilmesi. Bunları ele aldığımızda kazanılan zaferlerin çok da büyütülmemesi sadece rakip takım hata yaptığında güzel oyunlar sergiliyormuşuz gibi durmak biraz can sıkıcı oluyor.

Bir parantez de Special Team için açacak olursak, inşallah bir daha FG denemesi yaparken topu kendi endzone’umuzda TD olarak bulmazsak çok seviniriz. Üç puan kazanacağımız yerde yedi puan vermek çok acı vericiymiş.

2024 sezonunu diğer sezonlarla karşılaştırdığımız zaman (son dört yıl) takımdaki eksikler artık daha kolay halledilebilir gibi duruyor. Carson Palmer emekli olduktan sonra tek yıllık Sam Bradford-Josh Rosen ile oynanan sezonu saymaz isek Kyler Murray draft edildiğinde Cardinals tarihine yeni bir sayfa açıldı. İlk zamanlar Kyler Murray ile devam edilir mi gibi sorular varken şu anda küçük dokunuşlarla takımı tekrardan canlandırmak zor gibi durmuyor. Artık hiç kimsenin aklında Kyler Murray’nin bu takımın franchise QB’si olduğu ile ilgili en ufak bir şüphe bulunmuyor. Hücum tarafında bir kordinatör değişikliği, savunma tarafında ise özellikle pass rush savunmasına katkı sağlayacak daha tecrübeli oyuncuların ilave edilmesi ve Kyler Murray sayesinde daha güzel maçlar göreceğimize inancımız tam.

Bu haftaki Packers maçının kağıt üzerinde zor olacağını düşünsek de bir sürpriz galibiyet daha alma düşüncesi zihnimizde biraz daha ağır basıyor. İşte o zaman hazır NFC Batı grubu da uzun yıllar sonra bu kadar zayıflamışken gerçekten “Devam” diyebileceğiz.

Green Bay Packers maçının yorumunda tekrar görüşmek üzere…