İlk dört haftasını geride bıraktığımız kolej futbolunda sezon öncesinde en öne çıkan takımlar için oluşan beklentiler çıkmayacak gibi gözüküyor olsa da her sezon olduğu gibi bu sezon da beklentilerin çok altında kalan bir takımımız var. Şu ana kadar beklentileri en çok karşılayan ve beklentilerin fazlasıyla altında kalan takımlara beraber göz atalım.

Ne Düşünüldüyse O: #1 Texas Longhorns ve #2 Georgia Bulldogs

Sezon öncesi beklentilerin en yüksek olduğu takımlardan Georgia ve Texas şu ana kadar beklentileri boşa çıkarmadı. Dört maçta 190 sayı bulan, sırasıyla Colorado State’i 52-0, son şampiyon Michigan’ı 31-12, UTSA’i 56-7 ve UL Monroe’u 51-3 yenerek beklentilerin de fazlasıyla üstüne çıkan Longhorns’ta Ewers’ın UTSA maçında sakatlanmasıyla birlikte yerini dolduran Arch Manning, UTSA’e karşı 223 yard, dört TD pası ve bir TD koşusu, UL Monroe’a karşı starter olarak ise 258 yard ve iki TD ile oynayarak göz doldurdu. Ewers’ın hangi maçta dönüş yapacağı henüz netlik kazanmış olmasa da Arch Manning, şu ana kadar lisede neden ülkedeki en iyi oyuncu olarak derecelendirildiğini gösterir bir performans sergiledi. Maç performansları ve form durumları göz önüne alındığı zaman Longhorns, şu anda tartışmasız olarak en büyük şampiyonluk adayı konumunda.

Sezon öncesi anketlerde bu sezon en güçlü takım olması beklenen, 2021 ve 2022 sezonları şampiyonu Bulldogs da şu ana kadar oynadığı üç maçta sırasıyla Clemson’ı 34-3, Tennessee Tech’i 48-3 ve Kentucky’yi 13-12 yenmiş ve yoluna namağlup devam ediyor olsa da özellikle Kentucky maçında gösterdikleri performans sezonun geri kalanı ve ulaşabilecekleri son nokta açısından soru işaretleri oluşturdu. 2025 NFL Draftı birinci sırasının en önemli adayı QB Carson Beck ise Clemson’a karşı 278 yard ve iki TD, Tennessee Tech’e karşı 242 yard ve beş  TD, Kentucky’ye karşıysa 160 yard, sıfır TD ile oynadı. Şu ana kadar fena olmayan bir performans ortaya koymuş olsa da şampiyonluk adayı takımlara karşı nasıl oynayacağı hala merak konusu. TSİ 29 Eylül 02.30’da Alabama ile karşılaşacak olan Georgia için 12 takımlı yeni playoff sistemiyle bu maç ölüm kalım maçı olacak olmasa da gelecekleri hakkında oldukça fikir verici bir karşılaşma olacak.

Nerede O Günler: Florida State Seminoles

Sezonun, hatta belki de son yılların en büyük hayal kırıklığı. Geçtiğimiz normal sezonu 13-0 bitirmiş, playoff’a alınmaması pek çok tartışmaya neden olmuş Florida State, sezona yeni transfer QB DJ Uiagelelei liderliğinde playoff hedefiyle başlamış olsa da ilk üç maçta sırasıyla Georgia Tech’e 24-21, Boston College’a 28-13, Memphis’e 20-12 yenilerek üç mağlubiyet aldı. Son maçlarında California’yı 14-9 yenerek ilk galibiyetlerini almış olsalar da bunu 14 sayı atarak başarabilmiş olmaları taraftarları için pek de ilaç olmadı. Koleje ülkedeki en iyi oyunculardan biri olarak derecelendirilmiş şekilde gelen Uiagelelei, Clemson’da geçirdiği üç ve Oregon State’te geçirdiği bir sezonun ardından etkisiz kalmış, Florida State’e yeniden doğma amacıyla gelmiş olsa da bunu başarabildiği pek söylenemez. Şu ana kadar yüzde 60 pas isabet yüzdesinin üstüne çıkabildiği tek maç Georgia Tech olan ve diğer maçlarda %50, %53 ve %59 pas isabet yüzdeleri ile oynayan DJ Uiagelelei, dört maçta sadece iki TD pası atabildi. Kalan fikstürlerinde Clemson, Miami, Notre Dame gibi takımların da olduğu düşünüldüğü zaman geçtiğimiz normal sezonun namağlup takımı Florida State’in bir losing record ile sezonu bitirmesi kimse için şaşırtıcı olmayacaktır.

Yavaş yavaş sezon ortasına yaklaştığımız beşinci hafta ile birlikte takımların da birbirlerini daha çok tanımaya başladıkları düşünüldüğü zaman kalan fikstürümüzde çok daha fazla rekabetçi maç göreceğimizi düşünmek yanlış olmayacaktır. Altısı SEC’den, üçü Big Ten’den, ilk 11 sırada 11 namağlup takımın yer aldığı, bu takımların hepsinin iyi günlerinde diğerlerini yenebilecek güçte olduğunu gösterdikleri sezonumuzda bu hafta sezonun en güzel maçı olmaya aday #4 Alabama – #2 Georgia maçına ek olarak #19 Illinois – #9 Penn State göz atılabilecek bir diğer maç olarak öne çıkıyor. Şu anda ilk 12’de yer alan ve SEC ya da Big Ten’den olmayan iki takım olan ACC’den #7 Miami (FL) ve Big 12’den #10 Utah diğerlerine göre daha kolay bir konferans şampiyonluğu ve playoff yoluna sahip olacak gibi gözüküyor. Texas, Georgia, Ohio State, Tennessee, Ole Miss, Miami (FL), Oregon, Penn State, Utah, Missouri ve Michigan gibi ülkedeki en büyük futbol programlarının oluşturduğu ilk 12 sıradaki mücadeleye ek olarak 12 takımlı playoff sistemine geçilmesi de göz önünde bulundurulduğunda her geçen hafta rekabetin ve heyecanın daha da artacağı maç günleri bizleri bekliyor…