NFL’de beşinci hafta Kirk “You Like That” Cousins şov ile başladı. Atlanta Falcons, Tampa Bay Buccaneers’i yenerek NFC South yarışında olduğunu gösterirken Tampa Bay defansı geçtiğimiz hafta odak oyuncusu seçtiğim Jalen Hurts’ü paramparça etmişti. Geçtiğimiz hafta sürprizinde de bütün şansımı Los Angeles Chargers’a göndermeme rağmen Kansas City Chiefs karşısında galibiyeti alamadılar. Bütün bu olayları daha detaylı yazdığım beşinci hafta ön izlemesi yazısı karşınızda…

İlaç Gibi Bay Haftası

NFL’de beşinci hafta demek, artık sezonun gidişatı yavaştan belli olup bay haftalarının başlaması demektir. Bu haftayı bay geçecek dört takımın üçü ise bu haftayı iple çeker durumda. Bay haftalarının bu kadar erken olmasına tek şikayetçi takım olan Detroit Lions, Seahawks’ı ofansif gücüyle yenip daha sonra konuşacağım Vikings’in arkasından takibi sürdürdü. İlaca ihtiyacı olan ilk “hasta” takım Tennessee Titans. Sezonun ilk galibiyetini Pazartesi gecesi alan Titans, QB problemi çeken Dolphins karşısında son çeyrek performansı ile farklı kazandı. Skorun yanılttığı maçı Titans, ilk touchdown skorunu üçüncü çeyrekte bularak aldı. Sezona çok iyi başladığı Bears maçını kaybederek başlayan Titans, problemlerle dolu Jets ve as QB’sinden mahrum Packers’a da yenildi. Titans için sezon bye haftasında üstünde durulacak Buffalo ve Detroit deplasmanlarında alınabilecek sürpriz bir galibiyette yeniden canlanabilir.

İkinci hastamız Los Angeles Chargers. Pittsburgh deplasmanı mağlubiyetinde bahanesi bulunan Chargers’ın Chiefs maçında kontrolü kaybedip ilk çeyrek dışında sayı atmadan mağlup olmasında herhangi bir bahane gözükmüyor. Dört haftada topladıkları pas yardları ile sadece Patriots’u geçebilen Chargers, bay haftasında özellikle pas kanalları üzerinde duracaktır. Küçük sakatlıkları da atlatıcak Chargers için bye haftası sonrası sırasıyla Denver ve Arizona deplasmanlarından alması gereken mutlak galibiyetler ile playoff iddaasını sürdürecektir. Gelelim en büyük ve son hastamıza…

Philadelphia Eagles, 2024 sezonuna alışagelmedik şekilde çalkantılı başladı. Geçtiğimiz iki sezonda takımdaki problemler, sezon öncesi belli olmazken skora sezon sonunda yansıyordu. Bu sezon ise Brezilya dönüşünden sonra problemler aniden göz önüne çıktı. Problemlerinin en büyüğünü Jalen Hurts yaşarken önemli WR’larının sakatlıkları ise Hurts’ün işine hiç yaramıyor. Ligdeki bütün QB’ler arasında pas öncesi topu elinde en fazla tutan Hurts, bu kategoride sıralamanın tersinde olmaya alışmış bir oyuncu. Air yards yani pas sırasında topun havada kazandığı yard istatistiklerinin topu elde tutma süresi ile doğru orantıda ilerlemesi normalken Hurts’de bu durum tam ters yönde ilerlemiş. Daha basit anlatırsam, Hurts bu sezon topu daha fazla elinde tutmasına rağmen pas denemeleri daha kısa kalmış. Bunun da sebebine indiğimiz zaman Hurts’ün sahada pas sırasında ilk veya ikinci hedef rotasını beğenmemesi veya rotayı koşan oyuncunun boş alan yaratamamasından kaynaklanıyor. Patlayıcı oyun ve yard kazanımı ile geçtiğimiz iki sezon başarı yakalayan Hurts ve WR arkadaşları, aye haftasında sakatlıklarından düzelip yeniden ofansif hızı kazanmaya çalışacaktır. Bay haftası sonrası dört “mutlak galibiyet” maçı olan Eagles, divison rakipleri Dallas Cowboys’un da kötü gidişatını değerlendirmek isteyecektir.

Haftanın Odak Oyuncusu: Jayden Daniels

Bu haftaya kadar haftanın odak oyuncularında performans vermesi zorunlu, artık bıçak kemiğe dayandı senaryosunda olan QB’leri yazdım. Bu hafta ise çıkışını takip edildiği bir QB’yi, Jayden Daniels’ı odak oyuncusu olarak seçtim. Geçtiğimiz sezon C.J. Stroud’un çıkışına çok benzetilen QB Daniels, daha fazla Lamar Jackson’u andıran stiliyle Commanders’ı hiç beklemediği bir yere taşıdı. Bundan sonra favori bir şekilde çıkacağı maçlarda karşılaşacakları rakiplerin hazırlıklarında daha fazla üstünde duracakları Daniels’ın başarısındaki en büyük sebeplerden biri pas ve/veya koşu seçimi. İlk dört hafta sonunda pas başarı yüzdesi yüzde 82 olan Daniels, en yakın rakibinin 10 puan önünde. Çok önemli bir istatistikte ligdeki diğer QB’lere büyük fark atan Daniels, ligdeki ilk interception’unu da son oynadığı Cardinals maçında attı. Bununla beraber koşu denemelerinin yarısı scramble -pas oyunu olarak başlayan oyunda QB’nin kendi koşması- olmasıyla beraber çoğu koşu denemesinde de başarılı olan Daniels, şimdiden dört koşu touchdown’una da sahip.

Benim Jayden Daniels’daki en beğendiğim ve bence gidişatını aynı tempoda devam ettirecek özellik ise pas dağıtımı. Veteran WR Terry McLaurin gibi bir oyuncusu varken QB Daniels, her pasında “nasıl olsa tutar” mentalitesiyle topu en iyi WR’ına vermeyip takımdaki arkadaşlarına da müsait oldukları zaman topu atıyor. Çaylak WR Luke McCafferey’e attığı yedi pasta da başarı sağlayan Daniels, bir diğer WR’ı Olamide Zacheaus’a atığı 12 pasın 10’unda başarı sağlamış. Veteran tight end Zach Ertz’e ikinci baharını yaşatan Daniels, Ertz’e attığı 16 pasın 15’inde başarı sağlarken Commanders’ın yeni RB’si Austin Ekeler’e de dokuz pasta da başarı sağlamış. Bu istatistikler tam anlamıyla Commanders’ın özellikle son haftalarda sayı atması için sadece istemesinin yeterli olduğunu da gösteriyor. Daniels için bu hafta oynayacağı Browns maçı çok kritik noktada yer alıyor. Browns karşısında aynı performans ile galibiyet, Commanders’ı bir sonraki hafta oynayacağı Ravens maçında kaybedecek bir şeyleri olmamışcasına oynamaya itecektir. Kalan fikstüre de bakınca Commanders’ın 14. Hafta olan bay haftasına 8-5 gibi bir rekorla girmesi hiç de uzak değil. Son haftaya kadar playoff yarışında kalacak Commanders için yakalanan yeni bir hava, takımın uzun vadeli sağlığı için de çok önemli.

Minnesota Miracle 2024 Sürümü

Sezon öncesi yazılarımda Minnesota için olumsuz bahsederken tersini yazmak mümkün değildi. Şanssızlıklarla dolu bir sezon öncesi hazırlık dönemi geçiren Vikings, yedek QB Sam Darnold’un kariyerinin ikinci baharını yaşamasıyla beraber sezona fırtına gibi başladı. İlk hafta Giants galibiyetinde çok fazla göze batmayan Vikings, ikinci hafta aldığı 49ers galibiyeti ile herkesin radarına takıldı. Skorun çok farklı olmadığı maçta 49ers, son iki ofansif hakkında 17 sayısının 10’unu buldu. İlk 8 ofansif hakkından sadece birinde sayı bulabilen 49ers, maçta üç sefer dördüncü haklarında field goal denemek yerine ofanslarını maçta tuttu ve iki denemesinde başarılı olamadı. Gözlerin üstünde olduğu Vikings, asıl şovunu üçüncü hafta Texans karşısında yaptı. Sadece 274 ofansif yardda 34 sayı atan Vikings’de Sam Darnold, dört touchdown pasını da farklı kişilere attı.

Görünmez kahraman olan Vikings defansı ise C.J. Stroud’un açıklarını çok güzel bulup Texans’ın üçüncü çeyreğe kadar sayı atamamasını sağladı. Önceki haftada da Lambeau Field deplasmanında as QB’si Jordan Love’a kavuşan Green Bay Packers’ı özellikle ilk yarı performansıyla yenen Vikings, maç sonunda farkı koruyamasa da hiçbir zaman maçı da zora sokmadı. Vikings’in gidişatına da bakıcak olursak bu hafta ilk Londra maçını Jets karşısında pazar günü oynayacaklar. Ondan sonra gelecek bay haftaları takımın temposunu bozacak gibi dursa da bay haftası sonrası oynayacak maç ile NFC North’un kaderi yavaş yavaş belli olacak. Evinde Detroit Lions’u ağarlayacak Vikings, ondan sonra da rahat bir fikstüre sahip olacak. 10 galibiyet ve playoff biletini wildcard olsa da alacağını düşündüğüm Vikings, bu başarının 1-2 haftalık bir çıkış olmadığını bize gösterdi.

Haftanın Sürprizi: Carolina Panthers – Chicago Bears

Geçtiğimiz hafta şansı elinden kaçıran Chargers’dan sonra bu hafta sürpriz olarak Carolina Panthers’ın Chicago Bears maçını seçtim. Son iki haftadır QB Andy Dalton ile iyi işler başaran Panthers, geçtiğimiz hafta Bengals’ın reaksiyon maçına denk geldi. Ona rağmen maça ilk yarıda tutunan Panthers, ilk yarının son saniyesinde yediği touchdown ile büyük bir şansızlık da yaşadı. Veteran WR Adam Thielen’in yaşadığı sakatlık sonrası ilk maçını oynayan Carolina, bu hafta çıkacağı maçta eksikleri kapatma yönünde de ilerleyecektir.

Gelelim Chicago Bears tarafına. Kırık dökük Los Angeles Rams’i zar zor yenebilen Bears için işler çok da istenildiği gibi gitmiyor. Üçüncü hafta dışında 200 pas yardını geçemeyen QB Caleb Williams, elindeki yıldız WR’larını da iyi kullanamıyor. QBR’ı 39 puanı daha geçemeyen Williams, Rams maçındaki takımın ilk sayısını defanslarının fumble yaratıp topu ofanslarına 16 yard kala vermesiye geldi. Bu performans düşüklüğü için hiçbir bahanesi olmayan Bears’ın biraz moralli takıma, yani Panthers’a takılacağını düşünüyorum. Alınan iki galibiyette de defansif katkının çok büyük olduğunu yeniden söylerken Rams’in de tocudown bölgesine çok sefer yaklaştığını, ama ilk iki WR’ı Cooper Kupa ve Puka Nacua’nın sakatlıktan dolayı oynamayıp o durumlarda takımına yardım edemediğini de hatırlayalım. Andy Dalton’un tecrübesi ve sakin oyunu Panthers’a maçı kazandıracaktır. Andy Dalton’lu Panthers, iki maçta sadece bir kez istem dışı top kaybı -dördüncü haklarda yapılan top kayıpları dışı- sadece bir. Bears defansının da geçilmez kale olmadığı, sadece ani top çalmaları ile ofansına yardımcı olduğunu da düşünürsek bu mücadeleden kazananın Panthers olacağını düşünüyorum…