NFLTR.COM’daki ilk yazıma başlamadan önce sizlere kısaca kendimden bahsetmek istiyorum.1978 Ankara doğumluyum. Amerikan futboluyla ilgilenmeye 90’ların başında HBB kanalı sayesinde başladım. Daha izlediğim ilk maçta merak salıp kurallarını öğrendim. Daha sonra 1996 yılının sonunda bir arkadaşım vesilesiyle yeni yeni yapılanmakta olan ODTÜ Şahinleri takımında oynamaya başladım. Oynadığım ODTÜ Amerikan Futbolu Takımı bu sene 10. yılını doldururken ben 10. seneme yeni girdim. 2005-2006 sezonunda Beyzbol Federasyonunun altına Amerikan Futbolu branşının eklenmesi ile bu sporu lisanslı olarak oynamaya devam ediyorum. Tabi 10 sene boyunca bu spor ile yatıp kalkmak NFL’e olan ilgimi katlayarak arttırdı. Bu site sayesinde de bilgi birikim ve düşüncelerimi sizinle paylaşma şansına eriştim…

Gelelim ilk makalemize; derbiler haftasında sizin için bu “division” içi maçları analiz edeceğim … Bütün sezon boyunca benden benzeri şekilde analizler göreceksiniz. Bir sonraki haftanın değerlendirmesini ağırlıklı olarak bir önceki haftanın maçlarını ele alarak yapacağım. Her maçın sonunda bir maçın oyuncusu seçimi ve maç skoru tahmini gireceğim. Uzun ve zevkli bir beraberlik olması dileğiyle…

CAR Panthers (0-2) @ TB Buccaneers (0-2)

NFC South’ta sezona hayal kırıklığı ile giren 2 takımın mücadelesi. TB Bucs ilk hafta kendi sahasında sayı yapamadan yenildikten sonra geçen hafta ATL Falcons deplasmanında yine TD bulmayı başaramadı. Geçen sezon QB B.Griese’nin skatlanmasıyla Center’ın arkasına geçen C.Simms bu sezona çok kötü başladı. Geçen hafta 313 yardlık pas performansına karşın attığı 3 INT ile maçın kaybedilmesinde büyük rol oynadı. TB hücumunun bu sezon aksayan bir diğer noktasıda koşu oyunları. Geçen sezon Cadillac Williams ile üstüste 100 yard üzeri performanslar çıkaran TB bu sezon bu performanstan oldukça uzak. Tabi NFL’de bir maçı kazanmak için en önemli 3 etkenden 2’si olmayınca TB iki maçını kaybetmiş bulundu. Bu hafta karşılarında kendileri gibi 2 maçta yenilmiş bir Panthers takımı olacak.

CAR Panthers bu haftaya gelene kadar ilk hafta evinde ATL Falcons’a ve geçen hafta deplasmanda dramatik bir şekilde MIN Vikings’e kaybetti. Dramatik diyorum çünkü kontrolleinde götürdükleri bir maçı kendi elleriyle MIN Vikings’e verdiler. Panthers 13-6 öndeyken bir “return” oyununda koç Fox’un büyük hatasıyla geriye pas oyunu oynamaya çalıştılar ve topu kendi kırmızı alanlarında (red-zone) rakibe kaptırdılar ve MIN Vikings bu sayede eşitliği sağladı. Vikings daha sonra uzatmada galibiyeti aldı. maçla ilgili Panthers adına söyleyecek pek bişey yok. Yıldız WR S.Smith’in sakatlığı CAR Panthers’in hücumda büyük oyun yapma imkanını ortadan kaldırmışa benziyor. Yeni transfer K.Johnson iyi oynamasına rağmen maçı kazanmaya yardımcı olacak büyük oyunları yapmaktan oldukça uzak. CAR Panthers defansı ise MIN Vikings maçında geçen seneki temposunu bulmuş gibi.

Açıkçası çok sıkı geçicek bir mücadele bekliyorum. İki takımda 0-3 olmamak için ellerinden geleni yapacaktır. CAR Panthers kağıt üzerinde daha iyi bir takım, zaten otoritelerce de bu sezonun şampiyonluk favorilerinden biri. J.Delhomme ve arkadaşlarının ilk galibiyetlerini Tampa’da alacaklarını düşünüyorum. S.Smith’in bu hafta oynaması bekleniyor. TB Bucs’ın daha kontrollü bir hücumla C.Williams’ı sık sık kullanacağını düşünüyorum.

Skor Tahmini: 21-18 (CAR). Maçın Oyuncusu: C.Williams (TB)

ATL Falcons (2-0) @ NO Saints (2-0)

ATL Falcons geçen sezon olduğu gibi bu sezona da bomba gibi girdi. 2 “division” derbisi oynadı ve ikisini de kazandı. Koç J.Mora geçen sezon hücumunu M.Vick’i daha çok cepte tutarak organize etmeye çalıştı. Fakat cepte durmak pekte M.Vick’in yapabileceği bir iş değildi ve bu sezon yine eski, bildiğimiz Vick olarak geri döndü. 2 maçta 175 yard koşarak ligin çoğu elit koşucusunu geride bırakan Vick mobil olduğu zaman ne kadar etkili olabileceğini gösterdi. İlk hafta Panthers karşısında özellikle defansta Jets’ten bu sene transfer edilen Abraham’ın etkili oyunuyla rakibine oyun kurma fırsatı bırakmadı. Geçen hafta ise bir türlü dikiş tutturamadıkları TB Bucs karşısında rakibin silahı koşu oyununu durdurup, kendi koşu oyunlarını da tutturunca sahadan yine rahat bir galibiyet alarak ayrıldılar. ATL Falcons zaten son 2 senedir lgin en iyi koşan takımı. Koşu ağırlıklı hücum bu takıma topu kontrol imkanı da tanıdığı için maçların çoğunu domine ediyorlar. Geçen sezon koşu defansında gösterilen zaaf bu sezon halledilmiş gibi. Durum böyle olunca da rakibe karşı hep bir adım önde başlıyorlar. Tek sorun, koşu defansı iyi olan takımlara karşı (PIT, BAL, CHI…vs) tek yönlü hücum pek tutmaz. Şampiyonluk hayalinin gerçekleşmesi için Vick’in pas hücumunu da dengelemesi gerek.

NO Saints çok duygusal bir maça çıkıyor; geçen sezon Katrina Fırtınası yüzünden sahasında maç yapamayan Saints bir sene aradan sonra tekrar evinde Superdome’da sahaya çıkacak. Saints’de rakibi gibi lige iki galibiyetle başladı. İlk maçta CLE Browns’u deplasmanda, ikinci maçta da GB Packers’ı yine deplasmanda zor da olsa yenmeyi başardı. Bu sezon SD Chargers’dan transfer edilen D.Brees ve ikinci sıradan draft edilen altın çocuk R.Bush ilk defa kendi seyircisi önünde sahne alacak. Bu ikili bundan önceki 2 hafta göz doldurdu. D.Brees attığı 3 TD pasına karşılık 2 kere topu rakibe attı. Yinede 7.35 yard/pass averajıyla ligin başarılı QB’leri arasında yer aldı. Yeni koçuyla beraber ilk iki maçını deplasmanda kazanan NO Saints’i ligin en iyi koşu hücumu bekliyor.

Açıkçası ATL Falcons’un açık ara favori olduğu bir maç. Fakat NO Saints’in içinde bulunduğu duygusal durum takıma mutlaka artı bir motivasyon olacaktır. ATL Falcons geçen sene playoff oynayan iki division rakibini yenmeyi başardı, NO Saints ise ilk division içi derbi maçına çıkıyor. Saints şimdiye kadar daha kolay takımlarla oynadı. ATL Falcons onlara biraz sert gelebilir. Vick yine hızlı ve çevik ayaklarıyla Saints’in başına bela olabilir.

Skor Tahmini: 19-10 (ATL). Maçın Oyuncusu: M.Vick (ATL)

CHI Bears (2-0) @ MIN Vikings (2-0)

Bir başka derbi de NFC North’da. Bu iki takım arasında ilginç bir trend var, son 8 maçı evsahibi takım kazandı fakat geçen sezon sonunda MIN Vikings’in kazandığı maçta CHI Bears sıralamadki yerini garantilediğinden daha az motive ve yedek ağırlıklı bir kadroyla sahaya çıktı. Bu iki takımda bu sezona iki galibiyetle başladılar. CHI Bears’dan böyle bir performans bekleniyordu fakat MIN Vikings çaylak koçu Childress ile bir sürpriz gerçekleştirdi. İlk hafta WAS Redskins karşısında son saniyede kaçan FG ile alınan 3 sayılık galibiyet, geçen hafta CAR Panthers karşısında da bir şans anı ile kazanılan maç MIN Vikings’i NFC North şampiyonluğu potasına soktu. Son iki sene içerisinde MIN Vikings tamamen yanilendi. Bu yeni haliyle NFC North’un son şampiyonu CHI Bears’e kafa tutabilecek mı bize bu maç gösterecek. MIN Vikings pas ağırıklı bir oynudan topu daha çok kontrol edebileceği koşu ağırlıklı bir yapıya geçti. Top kontrolü üzerine kurulu hücuma geçince zayıf gibi görünen MIN Vikings defansı asıl gücünü göstermeye başladı. Bu sezon başında SEA Seahawks’dan transfer edilen “guard” Hutchinson ile BAL Ravens’dan alınan C.Taylor MIN Vikings’in yıllardaır sorun çektiği koşu ofansını toparladı. Bu maçtada MIN Vikings’in ligin en iyi savunma takımı karşısında top kontrolü hücumunu bol bol kullanacağını düşünüyorum.

Diğer yandan CHI Bears ise sezona sansasyonel bir GB Packers galibiyeti ile başladı. GB Packers uzun yıllar sonra ilk defa evinde sayı yapamadan maç kaybetti. CHI Bears geçen hafta bir diğer derbi de DET Lions’ı ağırladı. Maçın hemen başında bulunan bit TD ile öne geçince maçı rahat kopardı CHI Bears. 4 senedir bu ligde olmasına rağmen sakatlıktan bir türlü kurtulamayan Rex Grossman, DET Lions maçında 8. maçına çıktı. Bu seneki performansı merakla beklenen Grossman DET Lions karşısında adeta coştu ve 4 TD pası attı ve böylece geçmiş sezonlarının toplamından daha fazla TD pası atmış oldu. CHI Bears zaten güçlü olan defansının yanına çok yönlü bir hücuma da sahip olunca ligin en tehlikeli takımlarından biri haline geldi.

Bu maçta 8 maçlık trendin kırılacağını ve deplasman takımı CHI Bears’ın az farkla galip geleceğini düşünüyorum. CHI Bears, MIN Vikings’in daha önce yendiği 2 takımdan daha güçlü ve daha az hata yapan bir takım. CHI Bears koşucusu T.Jones bu maçta kendini daha fazla gösterecektir ve takımına top kontrolü getirecektir. Eğer CHI Bears MIN Vikings’in koşucusu C.Taylor’u da durdurmayı başarırsa bu maçı kazanacaktır.

Skor Tahmini: 16-13 (CHI). Maçın Oyuncusu: T.Jones (CHI)

GB Packers (0-2) @ DET Lions (0-2)

İki takımda lige çok kötü bir başlangıç yaptı. GB Packers ilk hafta CHI Bears karşısında rezil olurken ikinci hafta iyi de oynadığı maçta NO Saints’i yenemedi. GB Packers rakibi gibi sezona koç değiştirerek başladı. Favre bıraktı, gitti geldi derken yine takımının başında sahaya çıktı. GB Packers için bu süreç içinde en olumlu gelişme geçen sezon sakatlanan A.Green’in geri dönmesi oldu. Green’in dönmesiyle beraber Davenport ve Gado gibi isimleri kadrodan çıkaran GB Packers geçenlerde MIN Vikings’in eski oyuncusu Koren Robinson ile anlaştı. Hücumda Favre, Green, Robinson ve Driver ile etkili olmaya çalışırken ofans line’ında iki çaylak olması Favre’ın işini zorlaştırıyor. Tabi Favre’ın işini zorlaştıran bir diğer etken de ilerlemiş yaşı. Bu sezon işlerinin çok zor olacağını düşünüyorum. Karşılarında ise defansif olarak biraz daha gelişmiş bir DET Lions takımı olacak.

DET Lions ilk hafta evinde nerdeyse geçen sezonun Superbowl finalistini yenmeyi başarıyordu. TD çıkmayan maçta son saniye FG ile rakibine yenilmekten kurtulamayan DET Lions defansif olarak oldukça olumlu izlenimler verdi. Geçen sezonun MVP’si S.Alexander’ı 50 yardda tutmak gerçekten büyük başarı. Diğer yandan ofansif olarak DET Lions bildiğimiz DET Lions. Bir türlü istikrarı yakalıyamıyorlar. Kitna sezona az hata ile başladı ama hala bir TD pası yok. Koşucu K.Jones ise 2004-2005 sezonundaki performansından oldukça uzak. Geçen sezonun çoğunu sajkat geçiren Jones hala formunu yakalıyamamış gibi.

Yine ortada bir maç. Bu iki takım son zamanlarda karşılaştıklarında genelde ev sahibi takım sahadan galip ayrılıyor. Gelişmelere baktığımızda yine böyle bir ivme görüyorum. DET Lions defansıyla oyunu domine edebilirse maçı kazanacaktır. Favre ise yine 3/3 TD/INT ile giriş yaptı sezona. Bu maçta da işi çok kolay olmayacak. Maçı kazanmak için şanstan fazlasına ihtiyaçları var.

Skor Tahmini: 10-14 (DET). Maçın Oyuncusu: DET Lions Defansı (DET)

CIN Bengals (2-0) @ PIT Steelers (1-1)

PIT Steelers geçen hafta MNF’de JAC Jaguars karşısında oynadığı futbolla herkesi hayrete düşürdü. Özellikle sakatlıktan kurtulan Ben Roethlisberger’in oynayacağı haberi duyulduktan sonra herkes PIT Steelers’dan rahat bir galibiyet beklerken, Peterson, Mathis ve Handerson’un öncülüğündeki JAC Jaguars defansı adeta kara bir bulut gibi Ben Roethlisberger’in üstüne çöktü. PIT Steelers hücumu A.Randle El ve J.Bettis gibi oyun kurucuların eksiklğini oldukça hissetti. Bırakın sayı yapmayı topu JAC Jaguars sahasına bile taşıyamadı PIT Steelers ve maçı hiç “First Down” alamadan tamamladı. PIT Steelers defansı her ne kadar maça tutunmaya çalışsada Florida sıcağında sahada çok durmanın cezasını 4. çeyrekte çektiler. Tabi Ben Roethlisberger’in yaptığı 2 INT’da yenilgi de büyük pay sahibiydi.

CIN Bengals ise çoğu kişi tarafından sezonun sürpriz şampiyonu olarak gösteriliyor. C.Palmer, C.Johnson ve R.Johnson geçen sene herkesi büyüleyen bir performans göstermişti. CIN Bengals sezona da bomba gibi girdi. Deplasmanda KC Chiefs’i devridikten sonra geçen hafta evlerinde CLE Browns’u farklı yenmeyi başardılar. Geçen hafta bir ara farkı kapatan CLE Browns ümitlendiği anda meşhur 3’lü yine kontrolü eline aldı ve son noktayı koydu. CIN Bengals defansı ise geçen sene yakaladığı Turnover ortalamasını bu sezonda tutturacağa benziyor. Bu takım her an herşeyi yapabilir, her takımı yenebilir.

PIT Steelers’ın koşu oyunları çalışmayınca ne kadar etkisiz bir takım olduğunu bütün dünya geçen hafta MNF maçında izledi. Eminin Bengals koçu’da bu maçtan nasibini almıştır. İşin ilginç yanı bu iki takımın son 4 mücadelesinde deplasman takımı sahadan hep galip ayrıldı. Genelde PIT Steelers üstünlüğü var ama geçen sezondan bu yana Steeler düşüş, Bengals çıkış trendinde. Ben açıkçası CIN Bengals’ın sahadan galip ayrılacak güçte bir takım olduğunu düşünüyorum.

Skor Tahmini: 30-28 (CIN). Maçın Oyuncusu: C.Johnson (CIN)

BAL Ravens (2-0) @ CLE Browns (0-2)

BAL Ravens, S.McNair transferinin meyvelerini toplamaya başladı. TEN Titans’da fırtınalar estiren McNair ve D.Mason ikilisi Baltimore’da yine buluştu ve hemen icraata geçti. İlk hafta TB Bucs karşısında çok rahat bir galibiyet aldıktan sonra geçen haftada OAK Raiders’ı eze eze yendiler. Zaten son yıllarda hep en iyi 3 defans arasında yer alan defans takımı ile her zaman rakip hücumların korkulu rüyası oldu BAL Ravens. R.Lewis ve E.Reed’in başı çektiği bu defansa bir de McNair, Mason, JLewis ve M.Anderson’dan oluşan hücum gücü eklendiğinde bir anda yine Superbowl potasına girdi Ravens.

CLE Browns ise hala yeniden yapılanma aşamasında. Geçen sene koç değişikliğine gittikten sonra bu sene takıma bir sürü yeni isim katıldı. Bu isimlerin dikiş tutması biraz uzun sürebilir. Özellikle PIT, CIN ve BAL ile aynı division’da yer almanın şanssızlığı ile CLE Browns bu sezondan 5-6 galibiyet çıkarırsa başarı sayılabilir. Defans takımına yapılan yatırımların meyvesi alabilmek için hücumunu da biraz güçlendirmei lazım CE Browns’un. Hücumda en güçlü silahları koşucuları Droughns. Onun dışında oyunun seyrini değiştirecek bi yetenekleri yok. Hele karşısında ligin en agresif savunmalarından biri varken çaylak sayılabilecek QB Frye’den mucizeler beklemek yanlış olur.

BAL Ravens yine defansıyla oyunu domine edecektir. Hücumda da J.Lewis ve M.Anderson ile top kontrolü sağlıyacaktır. McNair ve Mason ikilisi ile de kritik noktalarda kilidi açıp tekrar koşu oyunu düzenine dönmesini beklediğim Ravens’ın top tutma ve Turnover istatisiklerinin hepsinde rakibinden üstün olacağını düşünüyorum. BAL Raven kazanacaktır.

Skor Tahmini: 21-10 (BAL). Maçın Oyuncusu: BAL Ravens defansı (BAL)

NY Jets (1-1) @ BUF Bills (1-1)

AFC East’te bütün gözler MIA Dolphins’in üzerindeyken bu iki takım şovu çaldı. Jets ile başlayalım. İlk hafta, draft’tan en iyi çıkan takım olarak değerlendirilen TEN Titans’ı kendi evlerinde C.Pennington’un müthiş performansıyla yenmeyi başardı. koşu oyunlarında da C.Martin’in yokluğunda K.Barlow ve D.Blaylock ağırlığı paylaştılar. C.Pannington’ın gösterdiği performans ile koşu oyununa çok gerek kalmadı zaten. Geçen hafta ise evlerinde NE Patriots’u oldukça zorladılar. Pennington yine 2 TD pası atmayı başardı ve takımını 24-0 lık malubiyetten 24-17’ye taşımayı başardı ama malesef zaten şansları pek tutmayan NE Patriots’u yenmeye zaman kalmadı. Özellikle 3 çeyreğin sonundan itibaren defansta ve hücumda güzel şeyler yaptı Jets. Yine de C.Martin’i oldukça özlüyor Jets hücumu. C.Pennington sağlıklı kalabilirse Jets bu sezon AFC East’i zorlayabilir.

BUF Bills ise Jets’den daha dikkat çekiciydi ilk iki hafta. NE Patriots’u ilk hafta deplasmanda nerdeyse yeniyorlardı. Losman’ın bir anlık tecrübesizlikten yaptığ hata ile verilen safety sonucu yenildiler. Geçen hafta ise çok daha üstün bir oyunla deplasmanda MIA Dolphins’i devirdiler. İlk hafta NE Patriots karşısında ikinci hafta Daunte’li MIA Dolphins karşısında etkin görülen defansta  geçen sezonun başından beri forma giyemeyen T.Spikes’ın da takıma dönmesi bekleniyor. Hücumda ise QB Losman üzerinden çaylaklığı biraz atmışa benziyor. Geçen sene tecrübesizliğe yenik düşüp yerini Holcomb’a kaptırmıştı. Şimdiye kadar 1/0 TD/INT ile oynaması oldukça etkiliyici. Açıkçası ben NE ve MIA maçlarından sonra 0/4 TD/INT gibi bir istatistik bekliyordum. Tabi BUF Bills demişken W.McGahee’den bahsetmezsek olmaz. İki haftada 161 yard koşmayı başaran McGahee, bu sezon yine 1000 yardı aşacak gibi gösüküyor. Zaten Losman’a halen tam güven olmadığı için hücumun yükünü sıklıkla McGahee taşıyor.

Açıkçası 2 başarılı deplasmandan sonra evinde sezonun ilk maçına çıkacak BUF Bills’i ben bu maçta daha şanslı görüyorum. Özellikle güçlü defansıyla ve T.Spikes’ın takıma dönmesiyle C.Pennington’un başına bela olabilir. W.McGahee’yi yine sık sık kullanıp zorda kaldıkça pas hücumunu kullanacak Bills topun kontrolünü de elinde tutacaktır. Bu noktada Jets’in etkili bir koşu hücumunun olmaması başlarına bela olabilir.

Skor Tahmini: 10-17 (BUF). Maçın Oyuncusu: W.McGahee (BUF)

STL Rams (1-1) @ ARI Cardinals (1-1)

STL Rams geçen hafta ligin en zayıf takımı olarak düşünülen SF 49ers’a yenilip ilk haftaki DEN Broncos galibiyetini gölgede bıraktı. Zaten “dome” takımlarının çimde oynadığı maçlarda başarı oranları oldukça düşük oluyor. Tanrıya şükür ki ARI Cardinals yeni stadına taşındı ve artık o da bir “dome” takımı. STL Rams geçen senelerde alıştığımız pas ağırlıklı hücumdan vazgeçip güçlü koşucusu S.Jackson’ı ağırlıkla kullanmaya başladı. Jackson iki maçta 44 denemede toplam 224 yard koşmayı başardı. Bu dengeli hücum zaten olması gereken di ve ilk maçta meyvesini verdi fakat geçen hafta F.Gore’yi tutamadılar ve koşu oyunlarıyla rakiplerine malup oldular. Amerikan futbolunda bir maçı kazanmak için söylenen çok önemli bir söz vardır “Run the ball and stop the run” (Topu koştur ve koşuyu durdur). STL Rams koşuyu durdurmayı başaramayınca rakibine boyun eğdi.

ARI Cardinals ise ilk hafta çok skorlu ve benimde naklen izlediğim maçta SF 49ers’ı zor da olsa yenmeyi başardı. Geçen hafta SEA Seahawks karşısında ise bildiğimiz ARI Cardinals formatına geri döndü. E.James’in transferi ile herkes ARI Cardinals’ın sonunda topu koşturan dengeli bir hücuma sahip olacağını düşündü fakat James’i ekleyip tüm IND Colts ofans line’ını da almalısınz ki James size o farkı yaratsın. Geçen haftaki istatistiklere bakıyorum 38 pas denemesine karşılık sadece 20 koşu denemesi yapmış Cardinals, nerdeyse yarı yarıya. Tamam Fitzgeral ve Boldin gibi iki büyük oyun kurucusu var WR mevkiinde fakat bu kadar pas ağırlıklı bir oyunla maç kazanmak kolay değil. K.Warner’da eski takımına karşı oynayacak. Onun içinde farklı bir mücadele olacak.

Bu maçı STL Rams’in S.Jackson ile yerde kazanacağını düşünüyorum. E.James iki maçta sadece 137 yard koşabildi. Dolayısıyla STL Rams defansı ARI Cardinal koşu hücumunu daha rahat durduracaktır. I.Bruce ve T.Holt’da devreye girerse maçı rahat kazanır Rams ama işte bir derbi mücadelesi olunca hep bir soru işareti oluyor.

Skor Tahmini: 24-17 (STL). Maçın Oyuncusu: S.Jackson (STL)