Bu hafta biraz erken başladı. Haftanın ilk maçı Salı günü, Southern Mississippi ile Central Florida arasında oynandı ve deplasmanda oynayan Southern Miss. 19-14’luk galibiyetle sahadan ayrılan takım oldu.

Perşembe gününe geldiğimizde ise iki tane güzel maç vardı. İlk maç kendi evinde BYU’u ağırlayan TCU’nun maçı idi. Maça ulusal olarak 17inci olarak başlayan TCU, ilk yarıyı 10-7’lik skorla geride kapadı. Taraftarlar, ikinci yarıda sert defans beklerken, TCU, son çeyrekte rakibine izin verdiği 14 sayı ile, maçı kaybetmekten başka bir seçeneği olmadığını anladı, 31-17. Bu sonucta BYU’nun QB’si Beck’in atmış olduğu 312 yard toplam pas’in ve de 3 tane ikinci yari TD’sinin rolü çok büyük. Bu galibiyetle BYU, 1999’dan beri ilk defa top25 olan bir takimi yenme başarısı gösterdi.

Aynı gün oynanan diğer maç ise SEC maçı idi. Ulusal olarak 2inci olan Auburn, South Carolina deplasmanına çıktı. Rakibine ilk ve üçüncü çeyrekte sayi bulma fırsatı vermeyen Auburn, maçı 24-17 kazanırken, 5-0’lik performansa ulaştı. Bu maçın diğer bir kritik noktası ise Auburn’de oynayan Kenny Irons’in ilk defa eski okulu olan south Carolina’ya karşı maça çıkmış olması idi. Irons tam tamına 117 yard koşup 2 TD yaparak, eski okuluna kendisini göndermekle ne kadar yanlış bir karar aldıklarını gösterir gibiydi. Üçüncü çeyrekte Auburn, 125 pas yardı bulurken QB’leri Cox 13 denemenin 9unda başarılı idi. Bu galibiyet ile Auburn, son 20 regular SEC maçında tam 19 galibiyet çıkarmış oldu.

Cuma günün tek maçı nerdeyse son 30 senedir ilk defa top25 olmuş Rutgers’in deplasmanda South Florida ile yaptığı maç idi. South Florida’nin 15sn kala 2point conversion’da basarisiz olmasi sonucu, Rutgers maçı 22-20 kazandı. 1976’dan beri ilk defa ilk 5 maçını kazanan Rutgers, rakiplerin güçlerini unutursak büyük bir başarı, South Florida karsısında koşucusu Rice’in yapmış olduğu 202 yard ve 2 TD ile yenilmezlik unvanını korudu. Bu performansı ile Rice 7 maç üst üste 100 yarddan fazla koşmuş oldu. Bu sezonda ilk 5 maç sonucunda kendisinin toplam 806 yardı ve 11 TD’I bulunmakta.

Cumartesi Tennessee’nin deplasmanda Memphis’e konuk olması ile başladı maçlar. Gecen seneye göre çok daha iyi durumda olan Tennessee, QB’si Ainge’in attığı 4 TD pası ile Memphis karşısında 41-7’lik cok rahat bir galibiyet aldi. Kendisi toplam 27 denemeden 23 başarılı pas yaptı ve toplam 324 yard pas atarak nerdeyse mükemmel bir maç çıkardı. Tennesse toplamda 566 yard yapıp, 16 üçüncü denemenin 11 tanesini başarı ile gerceklestirirken, bunda Memphis’in yeni savunma anlayışının çok oturmamış olmasının da payı büyük.

Haftanın en büyük sürprizi kuskusuz GA Tech’in deplasmanda VA Tech’i yenmesi oldu. Çok düzensiz performans sergileyen Reggie Ball’a bağlı olan GA Tech, bu maçta gerçekten çok iyi performans çıkardı. 176 yard pas atan ve 2 TD pas’i veren Ball, iyi gününde olduğunu kanıtlamışa benziyor. Kendisi düzensiz pas atan bir oyuncu ve çok kötüdür ki, Calvin Johnson gibi bir WR’leri var. Koşu oyunlarında başarılı olan Reggie, koçun ısrarları sonucu gecen sene çok fazla cep’te kaldı. Bu sene daha serbest oynayacağı biliniyordu. GA Tech maça çok hızlı başladı daha ilk çeyrek sonunda 21-7’lik liderliğe oturdu. Üçüncü çeyrekte de VA Tech’e sayı imkanı vermeyince maçı 38-27 kazandılar.

Bir başka önemli maç Texas derbisi havasında geçti. Texas Tech, Texas A&M’e konuk oldu ve A&M’in ilk mağlubiyetini deplasmanda 31-27’lik skorla kendilerine tattırdılar. Daha önceki sezonlarda top25 olan bu iki okul, su anda top25 olmasa da maçlarının çok önemli olduğu biliniyor.

Benzer şekilde gecen senenin sürpriz takımlarından olan Northwestern, deplasmanda Penn State’e konuk oldu, ve yine geçen seneki performansından çok uzakta olan Pen State kendi evinde rahat bir galibiyet aldı, 33-7.

California ise, bati yakasinda Oregon State’e konuk oldu. Pas oyununa dayanan bati yakasi futbolunda bunu su anda en iyi yapan takimlarin basinda California. 341 yard pas yapmislar yine ve 4 TD pas’i atmis QB’leri Nate Longshore. Mactan ilginc bir not olarak Oregon State’in 58 yard’dan FG yaptigini belirtmek istiyorum. Skora baktigimizda California’nin 41-13 galibiyet aldigini goruyoruz. Bu Oregon State’in cok mu kotu oynadigini gosteriyor?? 244 pas yard’I, 125 return yard’I var. Ama yedikleri 4 sack ile kaybettikleri 28 yard’a penaltilarla kaybedilen 48 yard da eklenince, sanki takimin sahadan cok kenar yonetiminde kucuk uyarlamalara gitmesi gerektigini gorur gibiyim.

Son doneme damgasini vurmus olan Southern California, ise deplasmanda Washington State’I zorlanarak da olsa gecmesini bildi. Gecen sene hafizam beni yaniltmiyorsa, Reggie Bush’un hem punt return, hem kick return, hem de kosarak TD yaptigi bir karsilasma idi bu karsilasma. USC’de Dwayne Jarret’in olmamasi da Steve Smith’e sans tanimis durumda. 186 yard yapan ve 2 TD’ye imza atan Smith, USC’nin ne kadar derin bir takim oldugunu gosterir gibi. Deplasmanda ustuste 18 mac kazanan USC, 28-22 yenmis de olsa, son 51 macinda almis oldugu 49 galibiyetle sanki hala ben buralara ait’im mesajini gonderiyor tum ulusa. Washington State’in 1982 yilindan beri kendi evinde top5 bir takimi yenemedigini de belirtmek isterim

Clemson uzun bir dönemin sonunda akıllanmış gibi. Devamlı güçlü konferans dışı rakiplerle oynayıp maç kaybetmek, post-season kalitemizi etkileyen bir unsurdu. Bu sene nispeten kolay rakipleri seçmişiz konferans dışı maçlarda. Bu hafta Tennessee Tech’i 51-0 ile rahat geçti Clemson. Düzenli koşu oyunu oynayan bir takimiz. James Davis’e sahip olmak çok büyük bir avantaj. 143 yard koştu kendisi. Bu arada tüm 3 RB’imiz de 100 yard üstünde koştu bu maçta. Toplamda 393 yard’lik koşu toplamımız da bence gayet etkileyici. Tamam, Tennessee Tech düzgün bir takim değil, Clemson’a rakip olacak bir takim hiç değil ama zaten zorlu gecen konferans programının arasında güzel gelen bir galibiyet.

Benzer bir karsılaşma da Texas ile Sam Houston State adında bir takımın maçında oldu. Tamamen alakasız güçte iki takimin bu karsılaşmasında  56-3’luk skor sanırım her şeyi anlatıyor zaten. Texas gibi bir okulun bu şekilde Division I-AA maçları yapması komik. Zaten kendi taraftarlarının büyük kısmı dam ac bitmeden stadi terk etti. Kalanlar ise Oklahoma maçına odaklandılar. Bu maçtan çok fazla bahsetmeye gerek yok iste, Texas koşmuş, pas atmış güçsüz rakibini ezmiş geçmiş. Bakalım haftaya ne yapacaklar.

Nebraska ise kendi evinde Kansas karşısında zorlandı. Uzatmalar sonucu 39-32 kazanabildiler maçı her ne kadar ilk çeyrek sonunda 17-0’lik skor, rahat bir galibiyeti işaret etmiş olsa da.

Haftanın belki de en iyi maçı Ohio State ile Iowa arasında oynandı. Kendi evinde ülkenin bir numaralı takimini ağırlayan Iowa, hiç bir zaman maçı kazanmaya yakin olamadı. İlk yarı sonunda Ohio State 3 TD yapmıştı bile, buna karşılık Iowa’nin sadece 1 TD ve 1 FG’si vardı. Maci Ohio State 38-17 kazanırken, Troy Smith koştuğu 186 yard ve yaptığı 4 TD ile, 2002’deki Maurice Clarett’in yaptıklarını tekrarlıyor. Sonu benzer olmasın da…

Notre Dame’ı yenen Michigan bu hafta deplasmanda Minnesota ile karşılaştı. Minnesota en iyi kosucularindan mahrum bu sene, mezuniyet sebebi ile. Minnesota okul olarak saglam kosu yapabilen bir takim. Yeni kosucularin takima oturmasi zaman alacak. Bunu gorebiliyoruz. Michigan 28-14’luk galibiyet aldi.

Tekrar güneye indiğimizde ise Georgia ile Mississippi maçını görüyoruz. Tam bir SEC maçı havasında gecen bu maçtan UGA 14-9 galibiyet ile ayrildi. Her ne kadar eski havasında olmasa da UGA, hala gerek SEC şampiyonluğu gerekse de BCS Bowl Game’ler icin ciddi bir takim olduğunu her hafta gösteriyor.

Bu hafta top25’larin çok büyük kısmı deplasmanda maça cıktılar. Bu tabi kazanma şekillerini de etkiledi. Önümüzdeki hafta yine erken başlıyor, Salı ve Çarşamba çok önemli olmasa da maçlar var. Perşembe günü FSU, bir haftalık dinlenmeden sonra deplasmanda NC State’e gidecek. Benzer şekilde TCU’da Utah’a. Cuma günü ise yine bir hafta dinlenmiş Louisville deplasmanda Middle Tennessee ile oynucak. Bu maçların dışında SEC’nin en guzel mücadelelerinden biri, Athens, Georgia’da oynanacak, Tennessee deplasmanda UGA ile. Benzer şekilde Texas deplasmana Oklahoma’ya gidiyor. Ve bir başka bati yakası maçı; California kendi evinde Oregon’u ağırlayacak. Clemson ise deplasmanda Wake Forest ile maç yapacak. Heyecan dolu maçlar devam ederken, haftaya maçların sonuçlanması ile, NCAAF’de sezonun ortasına gelmiş olmaz. Umarım herkes için zevkli bir sezon oluyordur ve umarım hep böyle devam eder.