Bu yazımda 5. hafta dolarken liderlik yarışı az çok şekillenen gruplarda takımların Playoff şanslarından bahsedeceğim…

AFC East

Divisiondaki tek .500 üzeri galibiyet yüzdesi olan NE Patriots, senelerdir olduğu gibi ilk 5 hafta sonunda yine bu division’a damgasını vurdu. Yaptığı 5 maçtan 3’ü divsion rakiplerine karşydı ve 3’unu de yenmeyi başararak bu gruptan playoff’a katılmaya hak kazanacak en şanslı takim olduğunu gösterdi. MIA Dolphins gecen sezonki çıkışından sonra off-season da Daunte transferiyle otoriteler tarafından NE Patriots’ı zorlamaya en yakın takım olarak gösteriliyordu. Fakat beklentiler karşılanamadı ve ilk 5 haftada MIA Dolphins division icinde oynadigi 2 maçıda kaybederken kendi sahasında zayıf TEN’i 3 sayıyla anca yenebildi. Diğer bir zayıf tkım HOU ise yenildi. MIA için playff mumları erken söndü diyebiliriz. NY Jets ise bu sene herkesin dikkatini çekmeyi başardı. Sonunda sağlığına kavuşan C.Pennington ve arkadaşları zor maçlardan alınlarının akıyla çıktılar. Eğer bu division’dan ikinci bir takım playoff’a kalabilecekse buna en yakın takım NY Jets gibi gözüküyor. BUF Bills ise Jets’e yenildiği maçta playoff şansını oldukça azalttı. Özellikle MIN Vikings karşısında alınan galibiyetten sonra acaba mı dedirtti BUF Bills ama geçen hafta CHI Bears, BUF Bills’in durması gerektiği yeri gösterdi…

AFC North

Lider BAL Ravens nispeten kolay 3 hafta sonrası iki haftadır zor takımlarla oynadı. Bunlardan ilkinde SD Chargers’ı evinde yenmeyi başardı. Geçen hafta ise DEN Broncos deplasmanında ilk yenilgisini aldı. Bu haftadan sonra da oldukça zor bir fikstür onları bekliyor. BAL Ravens özellikle division içi maçlardan galip gelerek ayrılabilirse division’ı zirvede kapatabilir. CIN Bengals geçen haftayı bye geçti ama oynadığı maçlarda çok anlamlı bir PIT Steelers galibiyeti aldı. Steelers’ı deplasmanda yenmeleri Bengals’ı bi anda Liderlik potasına soktu. Fikstür olarakta BAL Ravens’dan daha şanslı gördüğüm CIN Bengals bence division liderliği dolayısıyla Playoff için en büyük adayım. PIT Steelers, MIA Dolphins’i açılış maçında yendikten sonra üstüste 3 maç (JAC, CIN ve SD) yenildi. Geçen sezonun şampiyonu bi anda bırakın liderliği, Playoff şansını zora soktu… Özellikle önümüzdeki 3 haftada ben PIT Steelers’dan bir toparlanma bekliyorum. CLE Browns için ise söylenecek çok bişey yok. Çok zor bir division’da yer alıyorlar. Geçen seneden beri bir yeniden yapılanma içerisindeler… Bu yapılanma sürecini bir an evvel atlatmaları lazım yoksa CLE Browns’un playoff hayalleri daha uzun seneler hayal olarak kalacak.

AFC South

Bu divisionda çok fazla laf kalabalığı yapmaya gerek yok. IND Colts kuşkusuz AFC South’un ve AFC’nin en büyük favorisi… E.James kaybı IND Colts hücumunu etkilemiş gibi gözüksede Colts kazanmayı biliyor… JAC Jaguars’da değişik bir taım… Divisiondaki diğer takımlar HOU Texans ve TEN Titans’dan kuşkusuz daha iyiler ve bu durum onlara galibiyet yüzdesi olarak geri dönüyor… Ayrıca evlerinde de çok iyi oynuyorlar… JAC Jaguars Wild-Card oynama şansı en yüksek takımlardan… TEN Titans ve HOU Texans ise bence artık playoff mücadelesine havlu attı…

AFC West

OAK Raiders dışında tüm takımlar liderlik ve Plyoff yarışı içerisinde. Diğer üçlüden en zayıfı olarak KC Chiefs gözüküyor. DEN Broncos kötü başlangıcın ardından iyi takımlaı yenerek toparladı. önlerinde de 2 kolay maç var. Bu iki maçı kazandıkları taktirde fikstürün zor kısmına oldukça avantajlı girecekler. SD Chargers çaylak QB’ye rağmen çok iyi bir takım. Chargers’a en büyük eleştiri çok fazla topu korumaya yönelik risksiz oynamalrı yüzünden yapılıyor. Bu durumda çaylak QB P.Rivers’a olan güvensizliği gösteriyor. Fakat P.Rivers BAL Ravens karşsında güvenilebilecek bir QB olduğunu kanıtladı. DEN Broncos ile birlikte bu division’un en büyük favorilerinden SD Chargers. KC Chiefs playoff yarışının içinde kalmak istiyorsa özellikle division içi maçlardan galibiyetle ayrılmalı. Fikstürü en zor olan takım KC Chiefs, Playoff’lara kalmaları büyük başarı olur.

NFC East

Bişeyler yazmanın en zor olduğu grup. Tüm takımlar liderlik ve playoff yarışının içinde… PHI Eagles ilk 5 maç itibariyle  daha başarılı gibi gözüksede rakiplerine nazaran daha kolay bir fikstürden çıktı… NY Giants geçen hafta WAS Redskins’i yenerek tekrar liderlik potasına girdi. DAL Cowboys bence TO transferine rağmen bu grubun en zayıf takımı. Önümüzdeki haftadan sonra ligin ikinci yarısında DAL Cowboys’dan bir düşüş bekliyorum. WAS Redskins ise deplasmanda iki division içi maçı kaybeder şu anda son sırada yer alıyor. Fakat WAS Redskins’den ikinci yarıda bir çıkış bekliyorum. Belki PHI Eagles’ı zorlayamazlar ama Giants’ın peşini kolay bırakmayacaklardır.

NFC North

Şampiyon belli… CHI Bears üstüste ikini kez NFC North şampiyonu sıfatıyla playoff’lara adını yazdıracak gibi gözüküyor. İşin kötü yanı bu grupta ikinci de belli; MIN Vikings… Yeni koç Childress ile daha dengeli hücum ve savunma anlayışıyla oynayan Vikings bu grupta zorlanmadan ikinci olacak gibi gözüküyor. GB Packers ile DET Lions ise son haftalarda verdikleri mücadeleye rağmen malesef playoff umutlarını yitirmiş takımlar.

NFC South

TB Bucs’ın beklenenden erken koptuğu liderlik yarışında NO Saints ve ATL Falcons’un arkasında yer almasına rağmen benim liderlik için en şanslı gördüğüm takım CAR Panthers. S.Smith’in yokluğunda 2 maçını kaybettikten sonra 3 maç kazanarak geri dönüş yaptılar. Önlerindeki BAL ve CIN deplasmanlarından birinden galibiyet çıkarmaları halinde şanlarını arttırabilirler. ATL Falcons ise üstüste 3 zor maça çıkacak; NYG, PIT ve CIN. Bu üç maçtan  2 ve üzeri galibiyet çıkarabilirlerse liderlige oturabilirler. Fakat iyi koşu savunmasına sahip bu üç takımın ATL Falcons’u oldukça zorlayacağını söyleyebiliriz. No Saints ise iyi bir çıkış yaptı, aynı çıkışı devam ettirebilirlerse, ki ben hiç annetmiyorum, NFC South’tan playoff’a kalabilecek ikinci takım olabilirler.

NFC West

5 hafta sonunda ARI Cardinals’ın SF 49’ers dan alt sırada yer alacağını birileri söylese gülüp geçerdik herhalde. 49’ers özellikle içerde oynadığı maçlarda iyi bir takım görüntüsü çizdi. STL Rams’i geçen sene olduğu gibi yenmeyi başardılar ama ne yazık ki playoff için yeterli kadrolaro yok. SEA Seahaws ise zayıf division’da playoff’a oynayan en iddialı takım. Şanssızlık fikstürün en zor virajında geçen senenin MVP’si S.Alexander sakatlandı ve onsuz oynamak SEA Seahawks hücumunu oldukçe etkiledi. Bu hafta pek başarılı olamadıkları St Louis’de galip gelebilirlerse lideliği ele geçirebilirler. STL Rams ise DEN Broncos karşısında sürpriz bir galibiyet aldı daha sonra 49’ers karşısında sürpriz bir malubiyet alarak durumu eşitledi. Bu hafta evlerinde oynayacakları maç çok önemli. SEA Seahawks’ı bikez daha böyle zayıf bir durumda yakalıyamıyabilirler. ARI Cardinals ise sezon öncesi E.James transferi ile bi anda division favorileri arasında gösterildi. Fakat bir oyuncuyla herşey o kadar kolay değişmiyor. ARI Cardinals’ın bana göre fazla bir playoff şansı kalmadı…