Analizimize AFC ile başlayalım;

-AFC Sıralaması için tıklayın

IND Colts ve BAL Ravens playoff ihtimali en yuksek takımlar. Kendi liglerinde en yakın rakipleriyle en az 3 galibiyet fark var. Ozellikle IND Colts geçen sezon olduğu gibi bu sezonda 13-0’a doğru hızla ilerliyor. Geçen seneye nazaran tek fark bu sezon maçları biraz daha zor kazanıyorlar. E.James’in ARI Cardinals’a transferi koşu oyununu baya etkiledi, bu durumda sahada yine eskisi gibi fazla kalan defansın istatistiklerini kötü etkiledi. IND Colts playoff zamanı geldiğinde yine hayal kırıklığı yaşamamak için özellikle koşu defansını toparlamak zorunda. Şu an ligin en kötü koşu defansına sahipler.

BAL Ravens özellikle geçen hafta çok önemli bir galibiyet aldı. CIN’in yenildiği haftada zor da olsa galip gelmek AFC North’da BAL Ravens’ın yerini sağlamlaşırdı. BAL Ravens zaten hep playoff ayarında defansa sahipti. Takımın sorunu hücumdaydı. Bu sene S.McNair aşısıyla sorun giderilmiş gibi duruyor. BAL Ravens’ın R.Lewis’li, E.Reed’li agresif defansı playoff zamanı geldiğinde önemli rol oynayacaktır. Biliyorsunuz amerikan futbolunda defans şampiyonluk kazandırır. IND Colts’un 4 senedir çektiği çile bu. Bu grupta en büyük sürpriz PIT Steelers oldu. Geçen senenin şampiyonu özellikle Ben Roethlisberger’in kötü bir sezon geçirmesiyle dibe vurmuş durumda. Defansları da belli bir yere kadar oyunda kalmalarını sağlıyor. Lider BAL Ravens ile 2 maçı olan PIT Steelers’ın bundan sonra malubiyete tahammülü yok.

AFC West’te ise inanılmaz bir yarış söz konusu. Lider DEN Broncos geçen hafta OAK Raiders deplasmanında zor da olsa kazanarak derin bir nefs aldı. DEN Broncos’un şu an en büyük sıkıntısı meşhur alan bloklarından faydalanacak bir koşucularının olmaması, zira DEN Broncos koşu oyunu ağırlıklı oyanayan bir takım. Geçen seneki yıldızları M.Anderson BAL Ravens’a tranfer oldu, T.Bell ise geçen seneki çizgisinden oldukça uzak. Koşu oyununu efektif kullanamamak QB J.Plummer’ı da kötü etkiledi. DEN Broncos’un hemen arkasında SD Chargers var. Ligin ilk yarısında defansı ve yıldız koşucusu L.Tomlinson ile ayakta kalan SD Chargers, LB S.Merriman’ı ceza sebebiyle kaybettiğinden beri maçları ofansıyla kazanıyor. Çaylak P.Rivers özellikle TE A.Gates ile yakaladığı uyum sayesinde oldukça iyi istatistikler yakaladı. SD Chargers şu an ligin en dikkat çekici takımlarından ama playoff başarısı için defansın geri gelmesi şart.

AFC East’te ise geçen hafta büyük sürpriz yaşandı ve bir önceki yazımızda grubu açık ara lider tamamlıyacağını tahmin ettiğimiz NE Patriots evinde NY Jets’e yenildi. Bu malubiyet NY Jets’i ciddi bir şekilde liderlik potasına soktu. Yine de NE Patriots’ın ve T.Brady’nin son düzlükte bir sprinte kalkmasını beklemek yanlış olmaz.

-NFC Sıralması için tıklayın

NFC’de en rahat takım CHI Bears gibi duruyor. Özellikle geçen hafta NY Giants karşısında alınan galibiyet sayesinde aradaki farkı iyice açtılar. NFC North’da arkadan zorlayabilecek bir takım gözükmüyor. Sadece GB Packers’ın bir çıkışı söz konusu ama bu çıkış playoff şansı için anca yeterli olur kanısındayım.

NFC West’de SEA Seahawks sakatlıklara ve şanssızlıklara rağmen son yılların meşhur, superbowl’u kaybeden takımın bir sonraki sezon playoff’a kalamama trendini kıracağa benziyor. Bunun başlıca sebebi ise gruptaki diğer takımların oldukça kötü bir sezon geçiriyor olması. Özellikle ARI Cardinal sezon öncesi beklentilerin çok uzağında. STL Rams ise SEA Seahawks’a iki maçta da yenilerek liderlik şansını oldukça zora soktu. SF 49’ers ın zaten belli bir noktada duracağını biliyoruz. SEA Seahawks bu grubun lideri olarak playoff’a klacak gibi.

NFC South’ta ilginç bir durum var. Sanki kimse bu grubu lider tamamlamak istemiyor. ATL Falcons iki hafta mükemmele yakın futbol oynuyor sonra bi anda duruyor. CAR Panthers rahat kazanır dediğimiz maçları kaybediyor. NO Saints diğer takımların bu gidişe karşın bi türlü arayı açamıyor. Bu ligde liderlik yarışı son haftaya kadar sürecek gibi gözüküyor.

NFC East’te yarış biraz daha sade. En iyi futbolu oynayan takım NY Giants gibi gözüküyor. Fakat T.Owens’lı, T.Glenn’li DAL Cowboys’u hafife almamak lazım. Özellikle B.Parcells gibi kurt bir koça sahiplere. DAL Cowboys tam sezonu kapadı derken T.Romo aşısını yapan Parcells Dallas’a yine 90’ların heyecanını getirmiş gibi gözüküyor. DAL Cowboys her istatistikte şu an ilk 10’da yer alıyor. Parcells’in kuşkusuz bu durumda etkisi büyük. PHI Eagles’da McNabb takımı nereye kadar taşıyabilir bilinmez. Şimdilik yarışın içindeler. Benim için büyük hayal kırıklığı ise WAS Redskins. Biraz da sempatizanı olduğum Skins geçen hafta yıldız koşucusu C.Portis’in sakatlanmasıyla bence yarıştan koptu. J.Gibbs’de M.Brunell’i yedeğe çektiğini açıklayınca çaylak Campbell ile Portis’siz Redskins’in yarış içinde kalmasını beklemek hayal olur.