Bu sözü artık çok sık duymaya başladık Nfl maçlarında, sanırım şu an ilk akla gelen de Superbowl XL ta Steelers’ın maçı koparan TDyi yaptığı pozisyondaydı. Randle El topu bir RB – WR reverse ü ile aldıktan hemen sonra duymuştuk bu sözü. (http://www.youtube.com/watch?v=NhUEHmRtU9s)

Bu yazıda NCAA de QBlik yapmış ama NFL’de başka mevkilerde yıldızları parlamış oyuncuları inceleyeceğiz.

Bir QB draft etmek ve onu başka bir mevkide kullanmayı düşünmek; tüm spor yaşamında o mevkide oynamış oyuncular yerine bir QB seçip onu o mevkide kullanmak istemek bu kesinlikle çok büyük bir risk, özellikle oyuncuların Nfl’e adaptasyonların ne kadar zor olduğunu da düşünürsek.

Bir QB yi başka bir pozisyona adapte etmek için ilk önce oyuncu bir ego testinden geçmelidir. Hangi seviyede olursa olsun hiçbir QB sahadaki kumandan rolünden vazgeçmek istemez, vazgeçemez. Bu mentaliteyi aşmak birinci adımdır.

Değişmeye karar verdikten sonra yeni mevkilerindeki görevlerine alışmaya başlarlar; rota koşmak, blok yapmak, antremanda üst düzey fiziksel darbelere alışmak… gibi bir QB için yeni olan şeyleri öğrenirler.  Bir oyuncu Nfl’e geldiğinde oyunun hızına adapte olması biraz zaman alır. Nfl’e üstelik yeni bir pozisyonda gelmek ve hem yeni mevkinize hem de bu hıza adapte olmaya çalışmak çok zor bir aşamadır.

Bu riski alan scout ları, koçları, takımları ve bunu başarabilen oyuncuları gerçekten takdir etmek lazım. Şimdi yeni mevkilerindeki en başarılı 5 ex-QB ye bakalım:

1) Hines Ward – Wide Receiver, 6-0 205, Pittsburgh Steelers, 8.Sezonu, Draft – 3. Raunt
College – University of Georgia

Çok dayanıklı ve sert bir oyuncu olan Ward,  Georgia Bulldogs’da QB dışında WR ve RB oynayarak da bunu kanıtlamıştır.
Bunun dışında blok yapabilen receiver dendiğinde ilk akla gelen kişi de Heinz Ward’dır, büyük koşu oyunlarının receiverların etkili blokları sayesinde geldiğini biliyor.

2) Drew Bennett
 – Wide Receiver, 6-5 206, Tennessee Titans, 6.Sezonu, Draft – edilmedi
College – UCLA

Uzun bir boya sahip olan Bennett kendinden beklemeyeceğiniz kadar atletiktir. İnanılmaz bir zıplama kabiliyeti ve çok iyi oyun bilgisi vardır. Birçok takımda 1 numaralı receiver olabilecek yeteneğe sahip.

3) Arnaz Battle – Wide Receiver, 6-1 217, San Francisco 49ers, 4. Sezonu, Draft – 6. Raunt
College – University of Notre Dame

Battle 49ers’ın 11’inde 2. receiver olarak kendine yer buluyor. Ve Alex Smith’in de iyi oynamaya  başlamasıyla her geçen maçta daha etkili performanslar ortaya koymaya başladı.

4) Antwaan Randle El – Wide Receiver, 5-10 192, Washington Redskins, 5. Sezonu, Draft – 2. Raunt (Pittsburgh Steelers)
College – Indiana University

Randle El çok hızlı ve çabuk bir oyuncu, ancak blok sorumluluklarını yerine getiremediği için 3 numaralı receiverden ileriye gidemedi. Ancak WR olarak oynamasının yanında returner olarak yaptığı inanılmaz etki onu değerli bir oyuncu yapıyor.

5) Michael Robinson – Running Back, 6-1 218, San Francisco 49ers, Rookie, Draft – 4. Raunt
College – Penn State University

Eski bir QB’nin bu kadar darbe alan bir mevkide oynamasını fazla beklemezsiniz ama Robinson bir istisna. Sert ve yerden oyun stili onu etkili kılıyor, ama bazen darbeleri yukarda almaya devam ediyor. Şu an Frank Gore’un arkasında oynuyor ama yüksek potansiyeli var ve yakın zamanda 49ers da olmasa bile onu başka bir takımın 11inde görebiliriz.

NFL’de başka pozisyonlarda oynayan diğer eski QBler:

Ronald Curry (North Carolina) – WR, Oakland Raiders, 5.sezonu, 7. Tur
Matt Schobel (TCU) – TE, Philadelphia Eagles, 5.sezonu, 3. Tur
Patrick Crayton (Northwestern Oklahoma State) – WR, 2. sezonu 7. Tur
Carlyle Holiday (Notre Dame) – WR, Arizona Cardinals, 2. sezonu, draft edilmedi .
Matt   Jones (Arkansas) – WR, Jacksonville Jaquars, 2. sezonu, 1. Tur
Marques Hagans (Virginia) – WR/QB, St. Louis Rams, Rookie, 5.Tur
Brad Smith (Missouri) – WR, New York Jets, Rookie, 4.Tur
Marcus Vick (Virginia Tech) – WR, Miami Dolphins, Rookie, draft edilmedi.