İçinde bulunduğumuz Amerikan futbolu ligi hepimiz için her ne kadar büyük bir şans olsa da, şahsi kanımca hatalı bulduğum bazı konulara değinmeden geçemeyeceğim. Bu konuların en başında lisans mevzusu gelmektedir, lisanslar için ödenen 15 ytl bence büyük bir haksızlıktır. Ortalama bir takimin 50 sporcusu olduğunu düşünürsek ve her sene takımlara katılan yeni oyuncularda göz önüne alırsak, kulüplerden 800 ile 1200 ytl civarı bir rakam çıkmaktadır. Bu rakam belki çok büyük gelmeyebilir ama bu parayla bir takim 7-8 shoulderpad veya 4-5 kask,30 parça pant koruması veya 50 parça pant satın alabilmektedir. Lig başında kulüplerden oldukça fazla kriter isteyen federasyon, bütçesi zaten kısıtlı olan takımlara birde bu meblağları ödeterek, şartları sağlamasının önüne set çekmektedir. Bu sezon ödemeye başladığımız ortalama 250 ytl ambulans ücretinden bahsetmek istemiyorum bile.

Önemli bir başka konuda ekipmanlardır. Federasyon takımların ucuza ekipman satın almasına yardımcı olmalıdır, gerekli bağlantılar ve vergi indirimi sağlanmalıdır gümrükte, yurtdışından ekipman getirmeye kalktığımızda ödemeyi zorlaştıran gümrük vergileri söz konusudur. Federasyon yurtdışıyla bağlantı kurup, Amerika ve efaf takımlarının kullanmadığı ekipmanları almamıza yardımcı olmalıdır. Biz kulüp bazında bu bağlantıları kurmaya çalıştığımızda ciddiye alınmamaktayız ama federasyon resmi bağlantılar kurarak bu sorunu aşabilecek yeterliliğe sahiptir.

Üçüncü konu, Türkiye’deki Amerikalılardan destek sağlamaktır. Amerikan büyük elciliği ve Türkiye’de ki Amerikan üsleriyle diyalog kurulmalıdır. Bunun da iki sebebi vardır; birincisi onlar bize ucuza ve kullanılmış ekipman sağlamakta yardımcı olabilir, ikincisi de bünyelerinde bulunan askerlerin küçümsenemeyecek bir oranı, high school ve college  football oynamış insanlar, bize coaching ve hatta oyuncu olarak fayda mutlaka sağlayacaklardır. Hatta bir takım kurarak, lige katılmaları durumunda, kamuoyu ligimize mutlaka daha çok ilgi duyacaktır, Amerikalılardan kurulu bir amerikan futbolu takımı Türkiye liginde, basın buna duyarsız kalamaz. Nitekim bu kurumların düzenleyeceği klinik tarzı kamplarla, oyuncularımız kendilerini geliştirme şansı bulacak, ligin kalitesi üst seviyelere taşınacaktır.

Milli takıma gelecek olursak, bir milli takim varsa, neden bu sene de seçme ve kamp yapılmadı, hiçbir maç yapılmadı, bütçede milli takıma ayrılacak pay mı yoktu, eğer bütçede pay yoksa beyzbol milli takimi nasıl oluyorsa yurtdışına maç yapmaya gidebiliyor?

Geçen seneki final organizasyonuna gelecek olursak, bu organizasyona ne kadar harcandı, konser vermesi için anlaşılıp ta, sahne almayan sanatçılarla ilgili herhangi bir yasal düzenleme yapıldı mı? Final organizasyonuna ne kadar gerçek bilmesem de, 25 milyar civarı rakamlar harcandığı söyleniyor, bu doğruysa acaba, bu tarz bir maddi kaynak kulüplerin eksiklerini gidermede kullanılsa daha faydalı olmaz mıydı acaba? Son olarak ta finalin böyle reklamlı yapılmasının nedeni, sponsor bulmak deniyordu, sponsor bulundu mu, bulunduysa ne kadar bir kaynak sağlandı ve bu kaynaklardan kulüplere pay ayrılması planlanıyor mu?

Açıkçası sezonun ortasında olmamıza rağmen, şimdiden gelecek sezonla ilgili endişeler beslemekteyim. Takımlardan gene  bir sürü şey istenip, takımlara hiçbir destek sağlanmayacak mı, sezon başında gene belirsizliklerden kurulu bir kaos ortamı yaşanacak mı, hakemler seneye de bu denli büyük hatalar yapacak mı bunlar hep merak ettiğim hususlar, tüm camianın merak ettiği bu ve benzer sorulara cevap almak umuduyla…